eiramka

Nemůžu si pomoct, ale pro mě zklamání - ze začátku se sice příběh rozbíhal dobře, líbilo se mi střídání děje na jachtě a příběh vyšetřování, ale někdy v polovině mi už připadalo, že je to jak nastavovaná kaše - některé pasáže byly zbytečně dlouhé a nepřispívaly ke stupňování napětí - možná za to mohl i kostrbatý překlad. A ten úplný konec...no to přece ne, to nemohla Yrsa myslet vážně.

Nemůžu uvěřit, že tohle je prvotina Jessie Burtonové - protože je to opravdu skvělá kniha! Magická, poutavá, se silným příběhem, nekonvečními postavami , tajemstvím . Odehrává se v Amsterdamu v 17. století . Mladá Petronella Burtonová (mimochodem skutečná historická postava) se po rychlém dohodnutém sňatku ocitá ve svém novém domově - cití se ztracená, osamělá, v domě tráví čas se svou švagrovou a dvěma sluhy - její muž jí jako svatební dar daruje dům, vlastně domeček pro panenky a příběh může začít. Miniaturista Vás uchopí do svých tenat a nepustí , knížku nebude snadné odložit a Vy budete číst do dvou do rána.

Počátek šedesátých let minulého století a dva mladí nezkušení lidé, kteří se dopoledne a vzali a odjeli na svatební cestu. Oba dva si vezou s sebou svoje očekávání, svůj strach z neznámého, svoje předsudky a neznalosti, svoje obavy a naděje. Člověk těm dvěma přeje, aby všechno překonali, aby to zvládli – jsou tak mladí a nezkušení….Autor v této útlé knížce skvěle zobrazil atmosféru té doby a psychologii postav - svým způsobem mistrovské dílo, tak trochu ve stylu Virginie Woolfové.

Velmi dobrá detektivka - drsná škola. Detektivové z oddělení Q jsou všichni něčím ujetí a to je právě dělá tak sympatickými - tenhle případ opět sahá hluboko do minulosti a líčí problematické období Dánska v padesátých letech - je zajímavé , že nejen u nás se v té době děla zvěrstva (i když samozřejmě nesrovnatelná). Nette Hermansennová je symbolem chudé dívky, která se dostane do soukolí státu a sociálních institucí , páchajících dobro ve jménu národa.Jde z toho mráz po zádech, že něco takového se dělo v padesátých letech na Západě ...a staré hříchy mívají dlouhé stíny(jak říká už stará dobrá Agatha Christie:) Kniha se čte velmi rychle - děj má spád a hluchá místa tam nejsou - dobré čtení.

Tahle kniha není pro slabé jedince. A rozhodně ne pro někoho, kdo očekává legraci k popukání. Je to velmi detailní popis toho, co znamená zestárnout a žít v domově důchodců (pravda luxusním). Jak starý člověk najednou přestává rozumět světu, jak ho postupně opouští všichni, které měl rád - pokud se mu nepodaří včas zemřít. Detektivka to není a se členou Marplovou to nemá nic společného (spíš to někdy připomíná Přelet nad kukaččím hnízdem) - přesto ale to není špatný příběh. A chvilkama se dokonce zasmějete - protože autorce se povedlo , že celkově nevyznívá kniha depresívně - zjistíte, že i ve stáří člověk může navázat nová přátelství a zažít legraci - a už kvůli tomu je možná dobré si knihu přečíst.

Tak tohle mi tak trochu připomínalo Downton Abbey s kriminální zápletkou :) Doba po druhé světové válce, sloužící a komorníci dosud existují, ale už pokukují po lepším životě , dámy a pánové z lepší společnosti tráví čas večírky a bridgem, mladé dámy mají touhu se dobře provdat a titul a bohatství nápadníka není na škodu . Timothy je mladý právník z dobré rodiny a zamiluje se do nevhodné dívky. A navíc se ta dívka zaplete do vraždy. No není to zápletka k pohledání ? :) A do toho naprosto skvělý suchý anglický humor, kterému překlad neublížil. Některé pasáže byly možná trochu nudnější, ale jinak jsem se skvěle pobavila.

Další Rebecca - a opět skvělá! Drsná severská příroda a neméně drsní obyvatelé - a důkaz, že stíny z druhé světové války sahají až do současnosti - o kolaboraci Švédů s Němci toho moc nevím, takže i to pro mne bylo zajímavé. Psychologicky výborně vystavěné postavy a trochu esoteriky(ale ne tolik, aby to příběh posunulo do polohy, kdy už je bláboloidní nesmysl .)

Přiznávám, že mi Zuzana šla tak příšerně na nervy, že jsem musela některé pasáže přeskakovat. Mladá žena, 33 let - chovající se někdy jako dítě, totálně závislé na matce, někdy jako puberťačka, která matku těžce nesnáší - není schopna samostatného života a její matka i další příbuzní se dojemně snaží Zuzanu chránit před světem a životem. Až do dne , kdy se ve dveřích objeví vzdálený bratranec a na čas se u nich v bytě usadí. Nevím, možná se něco ztratilo v překladu, možná jsem něco nepochopila - ale pro mně tohle bylo celkem zklamání.

Zamilovaný Sheldon :) Moc jsem se pobavila - příběh profesora, který se ve 40 letech rozhodne, že si najde partnerku a vzhledem k svému založení k problému přistupuje vědecky:) Bavila jsem se i proto, protože některé situace jsem poznávala - mám doma totiž podobného Sheldona:)

Stará dobrá Agatha - perfektně vykreslené postavy - manžel Narcis a jeho manželka submisivní až k pláči, mile trhlá Lady a její služebnictvo, milostný trojuhelník a otázka vezmou se, nevezmou se ? :) Poirot je tady tak trochu v pozadí, ale to nevadí, Mám přečtěnou skoro celou Agathu a sama pro sebe jsem si tuhle její knihu zařadila tak doprostřed spektra - většinou u ní víte, co kupujete, a tohle rozhodně nebylo zklamání.

Velmi aktuální čtení. Pojednává o rodině iránských vystěhovalců do Ameriky a myslím, že velmi doře vykresluje změny, které přiměly mnohé Iránce opustit svou zemi a hledat štěstí jinde. Ačkoliv rodina v Americe dobře zakotví, přeci jen to hlavně matku a dceru pořád táhne domů - a tak podniknou byť jen krátkou cestu zpět. Pro Evropana je v knize spousta zajímavých postřehů jak z života v Iránu, tak v Americe.

Odpočinková detektivka - první díl Agathy Raisinové. Agatha se rozhodne odejít na odpočinek a po úspěšné kariéře v PR prodá firmu a odstěhuje se na venkov. Splní si tím svůj dětský sen, ale po počátečním nadšení se dostavují pochyby - jak si zvykne tato dosud tak aktivní žena na poklidné anglické vesnici? Naštěstí se objeví něco, co ji zcela zaujme - vražda.

Setkání s nesmírně zajímavou osobností, Adriana Šimotová byla nejen skvělá výtvarná umělkyně, ale i moudrý a přemýšlivý člověk. Formuluje svoje myšlenky přesně a v rozhovoru je vidět, jak váží každé slovo a snaží se dobrat podstaty věci. Je to kniha k zamyšlení - o umění, o životě, o schopnosti vnímání . Sváteční čtení. Budu se k němu ráda vracet.

Co jsem si uvědomila po přečtění pvrních několika dopisů: jak moc se změnila naše čeština, jak bohatá je naše řeč a jak málo tohoto bohatství využíváme! Samozřejmě u Čapka to nepřekvapuje, ale obávám se, že plochost a planost vyjadřování pronikla hluboko do našeho života.
Dopisy jsou zajímavým svědectvím vztahu Čapka a Jarmily Pospíšilové, ale také vhled do vnímaní malíře - v té době zdaleka ne tak uznávaného a na počátku své umělecké dráhy.

Kniha je zajímavá hned z několika důvodů: jednak se dovídáme více o životě Alice a Charlotty - jedná se o korespondenci, kterou mezi sebou vedly v době Alicina zatčení a věznění. Pro mě to byla hlavně zajímavá sonda do vztahu matky a dcery - obě ženy byly velmi složité osobnosti a z dopisů je vidět, jak se postupně během psaní jejich vztah krystalizuje - je nutné číst mezi řádky, vždyť všechny dopisy procházel cenzurou - matka se snaží dceru povzbudit a chytá se každé sebemenší pozitivní zprávy, dcera naopak matku nechce děsit a snaží se často i s humorem líčit svou situaci jako snesitelnou. V každém případě zajímavé čtení

Nevím přesně, jestli se spisovatelka inspirovala skutečnou události - mohlo to tak být. Něco podobného se stalo a děje (a my o tom jen ještě nevíme). Pětiletý Jack žije celý svůj život se svojí matkou v jednom pokoji. Už jen tato věta je dost děsivá, když ji domyslíte. Pětiletý kluk, který nemá žádný kontakt se světem, jak ho známe my. Ale má svůj vlastní svět a o něm vypráví v této knize. Myslím, že se spisovatelce povedlo perfektním způsobem vystihnout myšlení malého kluka, aniž by sklouzla do infantilností a možná právě tenhle způsbob vyprávění činí knihu až bolestně napínavou. Rozhodně ji neodložíte nedočtenou.

Drsný příběh. Odehrává se v současném Finsku a líčí bez politické korektnosti život v muslimské komunitě z pohledu dvou dívek - patnáctileté Leily a její starší sestry Samiry.Jak žije druhá generace přistěhovalců, jak se začleňuje do společnosti, jak reaguje na náhlý příklon rodičů k islámu, jak si nachází svoji cestu během už tak složitého období dospívání. Je dobré číst takové knihy právě dnes - pro mě osobně to bylo ale těžké čtení, některé pasáže byly dost kruté - rozhodně to není oddychovka.

Městečko Three Pines uprostřed lesů a v něm plejáda zajímavých postav - člověk se neubrání srovnání s Midsummers - a sympatický inspektor Gamache, který tentokrát nejen vyšetřuje vraždu, ale sám musí čelit útokům na sebe a svoji rodinu - dobrá detektivka

Je zavražděna stará žena. Vraždu ohlásí výrostek, který momentálně žije v domově pro problémovou mládež. A v blízkosti se rovněž pobybuje podivná postava uprchlého pacienta z nedalekého blázince - a pak dojde k přepadení banky a únosu. Slušná detektivka, zalidněná podivnými postavičkami s ještě podivnějšími motivy jednání.

Velmi dobré čtení: psychologická studie postav, které jsou všechny nějakým způsobem "ujeté". Napínavé a dobře vystavěné pro rychlé čtení. Mám ráda knihy, kde se příběh ukazuje z pohledu několika postav, záleží na osobnosti vyprávějícího, jak si děj vysvětluje. Velmi dobře napsané!