eiramka eiramka komentáře u knih

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Fin se vrací na ostrov - má to být nový začátek, právě se rozvedl, skončil i u policie, snaží se vzpamatovat ze smrti svého synka, který zahynul při autonehodě ). May umí skvěle líčit atmosféru ostrova, drsnou přírodu i charaktery místních lidí . Na ostrově je nalezeno tělo zavražděného mladého muže, které v rašelině leželo přes padesát let - a příběh se rozjíždí, časové linie se prolínají, starý Tormod bojující nerovný boj s Alzheimerem vzpomíná a jeho vzpomínky jsou klíčem k rozuzlení. Skvěle napsaná detektivka.

06.06.2017 4 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Hned na začátek řeknu, že jsem se skvěle bavila - kastelán a tajemný zámek - může být poutavější prostředí a postava ? Navíc hlavní hrdina, který stojí oběma nohama pevně na zemi, na duchovno nevěří a na nadpřirozené jevy už vůbec ne. A přitom se spřátelí s knězem a tajemno mu klepe denně na dveře . Přečetla jsem jedním dechem.

28.05.2017 4 z 5

Oběšení psi Oběšení psi Jens Henrik Jensen

Není to vůbec špatný thriler - zajímavá hlavní postava Nielse Oxena, bývalého vojáka elitní jednotky, který je pronásledován svými démony z války. Napínavý příběh , jak už jsme od severských autorů zvyklí. Zjistila jsem, že s ním v dánštině vyšly další dvě knihy - ale zatím asi čekají na překlad - tak milému Oxenovi přeju dobrého překladatale a redaktora.

08.05.2017 4 z 5

Astrid Lindgrenová - Válečné deníky 1939-1945 Astrid Lindgrenová - Válečné deníky 1939-1945 Astrid Lindgren

Mám moc ráda deníkovou literaturu a Astrid mě svým válečným deníkem v žádném směru nezklamala. Bylo velmi zajímavé číst o životě v neutrální zemi v době, kdy všude kolem se bojuje, je bída a zločiny proti lidskosti jsou na denním pořádku , chvílemi mi i ten švédský postoj šel na nervy - jakápak neutralita, když přes Švédsko putují něměcké jednotky a Němci jezdí do Švédska na dovolenou....jenže pak si člověk uvědomí, že svět se zas tak moc nezměnil, že i v dnešní době se na světě bojuje a zločiny proti lidskosti jsou pořád na denním pořádku - a my díky internetu jsme o všem lépe a rychleji informováni , a přesto se většinou snažíme ani nevědět. Astrid ale všechno pečlivě zaznamenávala a tím umožnila i nám podívat se válečnou realitu všedního dne - tolik odlišného od tehdejší reality české. Díky, Astrid!
Souhlasím s Knihomolovou, že chybějící překlad přetisků novinových článků je závažná chyba na kráse - škoda.

29.04.2017 4 z 5

Krypta Krypta Ruth Rendell

Tohle je takové poklidná detektivka - postavy jsou přiměřeně sympatické, zápletka ne moc napínavá ale ne úplně hloupá - prostě odpočinkové čtení, když máte chuť na anglické prostředí

14.04.2017 3 z 5

Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Jsem přibližně o deset let starší, než hlavní hrdinka, takže pro mne byl tenhle román tak trochu ponorem do vzpomínek - mnohé pasáže vyvolaly vlnu reminiscencí na situace a vlastní zážitky - tohle dobrá literatura umí. Řekla bych, že hlavním tématem románu je VZTAH. Vztah rodičů a dětí, milenecký, manželský, vztah k půdě, k zemi, k historii - vztah k životu. Složitost vztahů je vyvážena nekomplikovaným jazykem - příběh má spád - jako řeka nás dokáže strhnout a nepustit - díky za takové knihy!

10.04.2017 4 z 5

Muž a stín Muž a stín Emil Vachek

Je dobré si čas od času přečíst starou českou detektivku - kdyby pro nic jiného, tak pro ten jazyk - člověk si uvědomí, jak bohatá je čeština a kolik slov a výrazů z naší řeči mizí - k naší velké škodě, myslím. Klubíčko je sympatický hrdina a i když pro dnešního čtenáře může být tento detektivní příběh trochu rozvleklý, není možná na škodu trochu ubrat tempo a ponořit se do pomalejších prvorepublikových časů, kdy dámy omdlévají a pánové chodí na kávu do hotelu Palace...

13.03.2017 3 z 5

Než přijde mráz Než přijde mráz Henning Mankell

Nemůžu si pomoct, ale mě šla LInda Wallanderová pořádně na nervy - takhle se chová mladá třicetileá žena ? Občas mi připadalo, že je jí šestnáct a že s ní mlátí puberta, proboha !(Ve filmu je vztah otce a dcery pro mě nějak uvěřitelnější). Ale jinak je to velmi dobrá detektivka, napínavá, až do konce, téma náboženského fanatismu a manipulace dobře rozehráno.

12.02.2017 4 z 5

Pod těmito kameny Pod těmito kameny Ann Granger

Průměrná anglická detektivka , postavy celkem zajímavé, každá se potýká se svojí dávkou problémů a neštěstí - rozuzlení zajímavé. Mám ráda detektivky, které se odehrávají na anglickém venkově , a kde netečou potoky krve - takže mně se kniha líbila, ale na druhou stranu žádný zázrak to není.

29.01.2017 2 z 5

Agatha Raisinová a výletníci z Dembley Agatha Raisinová a výletníci z Dembley M. C. Beaton (p)

Definitivně jsem se rozhodla, že Agátu nesnáším - a s ní i další postavy Raisinové - snažila jsem se, opravdu. Ale je to nepříjemná osoba, se kterou bych se nemohla kamarádit, ani pracovat - takže s touhle hrdinkou se touto knihou loučím - dost bylo Agáty :)

29.01.2017 1 z 5

Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Austenová je moje jistota - přítelkyně se kterou pravidelně každý rok trávím dlouhé lednové večery - a vždycky znovu a znovu podlehnu kouzlu jejího vyprávění. Letos padl los na Elinor a Edwarda, Mariannu a proradného Willoughbyho. S jakým potěšením se znovu setkávám se všemi těmi milými postavami, kterými Austenová zalidňuje svůj svět - jeji ironie znovu a znovu vyloudí úsměv - třebaže jsem její romány četla už mnohokrát . Je to pohodové a klidné čtení, přesně to, co v lednu obyčejně potřebuj

29.01.2017

Milena Jesenská Milena Jesenská Alena Wagnerová

Je to pro mne druhá kniha od Aleny Wágnerové a podruhé chci poděkovat za skvělý zážitek - umožnila mi objevit Milenu Jesenskou - ženu inteligentní, rozporuplnou, statečnou a obdivuhodnou. Navíc je kniha napsaná skvělým jazykem - nudit se rozhodně nebudete, dozvíte se hodně a možná - jako já - bude mít tendenci vyhledávat další knihy paní Wágnerové. .

11.12.2016 5 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Rosamund Lupton

Už dlouho se mi nestalo, že bych se od knihy nemohla odtrhnout a četla do dvou do rána - ale tahle kniha to dokázala . Je to skvěle napsaný napínavý příběh a spisovatelka má všechny trumfy v ruce - neptřelé prostředí divoké Aljašky, sympatický pár, který prodělává manželskou krizi a především dítě - desetiletou od narození neslyšící Ruby - dítě zvláštní, velmi inteligentní, která nám postupně dává nahlédnout do dokonalého ticha svého života. JČetla jsem v angličtině, tak jen doufám, že překlad knize neublížil.

11.12.2016 5 z 5

Dům v Rothschildově aleji Dům v Rothschildově aleji Stefanie Zweig

Sága rodu Sternbergů - německé rodiny židovského původu - příběh začíná před první světovou válkou a popisuje život bohaté rodiny - otec Johan Isidor je úspěšný obchodník a německý patriot - ve stejném duchu vychovává i své děti. Když začne první světová válka, je pro něj ctí, když jeho syn nadšeně rukuje - vždyť nyní jsou všichni bratři - nezáleží na vyznání - jsou Němci! Jak hluboce se mýlil a jak draze za svůj omyl zaplatil. Ale kdo to v té době mohl tušit?

28.11.2016 3 z 5

Cezanne - Cézannův život Cezanne - Cézannův život Henri Perruchot

Cezanne - bouřlivák, nepochopený, zatracovaný, posmívaný, prchlivý Cezanne . Životopis umělce, který přístupem k umění a svým uměleckým pojetím předběhl svou dobu - a přes všechny nezdary zůs tal věrný sám sobě . Zajímavé vylíčení doby, jeho přátelství se Zolou, jeho boj o uznání v Salonu i rodném Aix. Bojuje nejn s kritiky, ale i nepochopením přátel, rodiny. Skvělá kniha, poutavě napsaná. Dává čtenáři klíč k tomu, jak číst Cezannovy obrazy - mnohé najednou dává smysl .
"Existuje minuta světa, která míjí. Namalovat ji v její realitě! A kvůli tomu na všechno zapomenout."

17.11.2016 5 z 5

Goldstein píše dceři Goldstein píše dceři Irena Dousková

Tohle je zajimavá kniha na jedno odpoledne - tím chci říct, že je to útlá kniha, nicméně časově je rozprostřena do doby mnoha let - režisér emigruje do Israele a v socialistickém Československu opouští svoji pětiměsíční dceru . Uběhne mnoho let a v roce 1988 - tedy rok před revolucí - začne dceři psát. Je to umělec, režisér, takže vládne dobře jazykem a přes počáteční rozpaky je zřejmě přesvědčen, že propast jeho nepřítomnosti se dá překlenout - dopisy a pak i osobním setkáním.Není to samozřejmě tak jednoduché, ve hře je příliš mnoho neznámých a oba hlavní protagonisté bojují vlastně na několika frontách - vzdálenosti, času, různých životních prožitků a zkušeností, různých životních podmínek . Ta ukřivděnost, která se postupně vkrádá do Goldsteinových dopisů mne asi nepřekvapila - ale ta jistá krutost z jeho strany ( spoiler! - o svoje dvě děti v Izraeli se staral přepečlivě - a ještě to v dopisech popisuje dceři, kterou v podstatě ponechal svému osudu) . Je to zajímavá psychologická studie - a čte se náramně!

01.10.2016 4 z 5

Mitsuko Mitsuko Vlasta Čiháková-Noshiro

Proč, proč, proč?! Proč se proboha paní Čiháková snaží o román, když opravdu, ale opravdu neumí psát? Tolik jsem se na knihu těšila, chtěla jsem se dozvědět o záhadné Japonce v českém prostředí - ale já prostě nemůžu číst tohle - je to úroveň červené knihovny, ale ta si alespoň na nic nehraje - tohle je promarněný čin- krásné téma a paní Čiháková je jistě vzdělaná dáma, která má co říct - vydání muselo stát majlant, ale redigoval to někdo a četl před vydáníml?! Taková škoda!

08.09.2016 2 z 5

Velký dům Velký dům Nicole Krauss

Pro mě je Velký dům objevem roku - už dlouho jsem nečetla nic tak úžasného, barvitého, složitého a tajuplného . ( Především velký dík překladatelce Michaele Markové, že se jí podařilo tuto knihu nezabít - jazyk Nicole Kraussové je nádherný a v překladu se nic z té krásy neztratilo).
Začnete tuto knihu číst a zpočátku se v ní tak trochu ztrácíte - ale postupně přistoupíte na tu báječnou hru a ponoříte se do příběhů hlavních postav - v každé je něco pozoruhodného, možná něco s čím se můžete ztotožnit, je vám těch lidí líto, chápete je a pak zase vůbec, jdou vám šíleně na nervy a a někdy zase cítíte, že ano, takhle to je , teď bylo vysloveno něco podstatného , pravdivého . Tohle je kniha , kterou chci mít doma, vracet se k ní a nacházet v ní pokaždé zase něco nového a nečekaného.

08.09.2016 5 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Sime je sympatický policajt, který se topí v osobních problémech a vy mu už po pár stránkách budete přát, aby se už sakra pořádně vyspal. Odjíždí na kanadský ostrov Entry, kde má vyšetřovat vraždu bohatého podnikatele - všechno ukazuje na manželku (jak jinak) - ale Simovi na tom něco nesedí . Druhá dějová linie jsou deníky Simova předka - ale nebojte se, přechody do minulosti nejdou vůbec rušivé, všechno do sebe zapadá a ke konci dospěje do bravurního vyvrcholení - skvělá detektivka!

04.09.2016

Past na vránu Past na vránu Ann Cleeves

Tahle detektivka nezklame milovníky typických britských detektivek - tři ženy odjíždějí do odlehlého domku v horách , kde mají spolupracovat na výzkumném projektu . Příběh začíná sebevraždou (ale je to sebevražda? :) a je postupně vypravován jednotlivými protagonisty - takže na děj postupně nahlížíte optikou hlavních hrdinů - a podezřelých :) A pak samozřejmě Vera - ta se spisovatelce moc povedla - je nekonvenční, trochu bláznivá, nevrlá a servítky si zrovna nebere - ale je inteligentní a její uvažování ji vede správným směrem až k vrahovi. Dobré čtení.

04.09.2016 4 z 5