Elapheg Elapheg komentáře u knih

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Brian Freeman je důkazem, že o sériovém vrahu se dá psát i tak, že je kniha napínavá celá, ale nemusí při tom téci potoky krve, či být kniha plná jiných drasťáren. Rudy Cutter je odsouzený sériový vrah, který však byl odsouzen na doživotí na základě důkazů, které se ukázaly být falešné. Soud nemá jinou možnost, než Rudyho pustit na svobodu. Rudyho chce zpátky do basy dostat právě Frost Easton, ale musí hledat nové důkazy, protože staré by byly soudem nepřípustné. Případ je o to složitější, že kauza Rudyho Cuttera se osobně Frosta týká. Dobře jsem si početl, bylo to napínavé, avšak ne zvrácené a ten konec připomínal Cobena. Děkuji všem svým knižním kamarádkám a kamarádům, že mě na Briana Freemana přivedli. Zvláštní dík patří zejména Šánce. Ten konec plně vynahradil pár slabších míst ve středu knihy. Kniha se mi opravdu líbila. Frost Easton je sympaťák i s jeho kocourem Shackem. Vnitřní hlas předčil i Nočního ptáka, který je taky výborný. Fanoušci thrillerů, hurá na Vnitřní hlas. :-)

19.12.2021 5 z 5

Kouřová clona Kouřová clona Sandra Brown

Souhlasím s uživatelkou ArwenAragorn, že tohle je jedna z nejlepších knih, které Sandra Brown napsala. Dostal jsem chuť na detektivní thriller s mírnou dávkou romantiky a toho se mi také dostalo. Sandra Brown po dlouhé době byla vynikající volba. Britt reportérka se probudí vedle Jaye, který je mrtvý a Britt si nepamatuje na nic z té noci. Podobná situace se udála také Raleymu a zničilo mu to život. Oba jsou v merku zákona a oba nevinní. Jejich cesty se střetnou a vznikne z toho duo, které hledá odpovědi na události nedávné, ale taky na události hluboce pohřbené. Oběma půjde o holý život při pátrání a rozčeří vody, které by si mnozí rádi přáli ponechat bez čeření. Romantika tam místy byla taky, což mi vyhovovalo, ale napětí je zde od prvních stran a zápletka je přímo vynikající. Nedivím se, že to bylo zfilmováno. Zápletka je opravdu velmi povedená. Tato kniha mně dělala velmi příjemnou společnost po několik dní. Vřele doporučuji všem, kterým nevadí thriller řiznutý romantikou. Je to kniha bez brutalit, přesto však má kniha správné grády, co se detektivky týče. Pět hvězd a doporučuji.

05.10.2021 5 z 5

Zapomenutá zahrada Zapomenutá zahrada Kate Morton

Je to moje druhá kniha od autorky, líbila se mi velice, ale musím přiznat, že romantiky je tu tolik, že by člověk pohledal lupou. Nemusíte se bát žádné červené knihovny. Jedná se zde o temné rodinné tajemství rodu Mountrachetů. Nell se dozví večer na své jedenadvacáte narozeniny, že je adoptovaná. Tato skutečnost Nell změní její život. Nell bude pátrat po svých kořenech, ale konečného zodpovězení všech otázek, kdo Nell byla, napomůže až její vnučka Cassandra. Cassandra bude muset začít od piky a než se dohledá odpovědí na tajemství své babičky i své vlastní a malého děvčátka ponechaného v Austrálii v roce 1913, bude muset být hodně trpělivá. Pro tuto knihu platí, že autorka nechává své hlavní knižní hrdiny trpět, jak jsem kdysi četl v komentáři. Utrpení a ztrát je v knize hojně, ale je to zároveň velmi napínavý příběh, kde nechybí intriky, zrada, bohatství i chudoba, lásky je zde dost málo, přátelství, rodina, ale i neštěstí. Dějových zvratů je v knize hodně. Je to povedené dílko. Kdo máte rádi pletichy a dávná tajemství rodiny přes čtyři generace, s chutí do této knihy. Hlavní gradace knihy začína od druhé poloviny, kdy se pátrání na plno rozjíždí a začínají se objevovat cenné informace o minulosti, takže buďte trpěliví. Dávám pět hvězd a doporučuji a s paní Mortonovou si zase někdy dáme rande. :-)

30.06.2021 5 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Milena Zingerova, židovka ze Slovenska je transportována do Osvětimi, poté, co Hitler obsadí Polsko. Milena je jako všichni určena k likvidaci. Krom jiných věcí, umí však krásně zpívat a tak se ocitne jednou na narozeninových oslavách esesáka Franze Weimerta, který je v Osvětimi dost známý svou bezcitností. Milenin krásný zpěv v něm znovu probudí část z jeho citlivého člověka, jímž předtím skutečně býval a rozhodne se pokusit Milenu ochránit před konečnou smrtí. Je to kniha podle skutečného příběhu, nečekejte žádnou romantiku, i když kousku lásky je v knize dán prostor. Kniha je autentickou výpovědí, jak to tenkrát v Osvětimi chodilo, bez jakéhokoliv přikrášlování. Místy mě příběh mrazil a je až k neuvěření, co všechno si lidé v Osvětimi museli vytrpět a s jak krutými bytostmi se lidé v Osvětimi museli setkávat každý den. Smrt má v této knize své podstatné místo a vyskytuje se tu dnes a denně a scény jsou dost popisné. Přesto všechno jsem si právě tuto knihu jako výpověď chtěl přečíst. Je dobře, že takovéto knihy existujou, protože existují pitomci ochotni popírat tvrdou nacistickou ideologii a taky holokaust a válečné zločiny. Ať jsou tyto knihy vypovědí, o tom, co s ostatními národy byli soudruzi z Německa ochotni udělat. Kdyby válka trvala déle, určitě by na to i došlo. Dávám pět hvězd, ale varuji, není to romantické čtení! Přesto, nebo právě proto si Vaši pozornost zaslouží. :-)

29.04.2021 5 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Další kniha mé oblíbené autorky, byl jsem na ni moc zvědavý. Kniha je opravdu povedená a napjatě jsem čekal, jak to vše dopadne. Je o to zajímavější, že část je podle skutečné události. Rasismus téma stále aktuální a hlavní hrdince Ruth, sestře obviněné z vraždy novorozence jsem držel palce. Až po úplném přečtení knihy do sebe zapadly všechny kolečka tak, aby vytvořily snahu o kompletní výpověď. Díky této knize jsem si mohl lépe představit rasismus vůči černým v Americe, ale i u nás. Knihy má spoustu moudrých myšlenek, které ve mně vyvolaly jistou rezonanci, místy však taky trochu antipatie. V části poděkování mi ale přišlo, jako by se snad autorka tak trochu omlouvala za to, že je bílá a že přes veškerou její snahu stále nechápe plně, jak to mají černoši těžké. To asi nikdo z nás bílých. Připomíná mi to video, které jsem viděl na vlastní oči, nynější hnutí v Americe, kde američtí bílí vojáci klečí před černým obyvatelstvem a omlouvají se jim za způsobená příkoří, které ani sami nezpůsobili. Kde černoši vyzývají bílé, aby bílí ve své závěti odkazovali svůj majetek černošským komunitám a nikoliv bílým pozůstalým. V Evropě vlny migrantů znásilňují a vraždí bílé a nejsou za to ani odsouzeni. Nejsou všichni stejní, to zdaleka ne. Ano rasismus mi vadí, ale vadí mi také, že je uskutečnován i vůči bílým a o tom málokdo píše, neto bože, aby se to objevilo ve zprávách. Vadí mi ideologie nacistů, skinů. Ale mám dojem, že z jednoho extrému, kdy v době otrokářství byl černoch beztrestně zabit se to valí do extrému, kde každý, kdo si dovolí ukázat na to, že i černoši jsou zlí, je označován za rasistu, bohužel se tak děje i v Evropě. Vážím si každého, jedno jaké rasy, či národnosti, pokud se snaží být pro společnost přínosem. Knihu jsem si přesto s chutí přečetl a děkuji autorce za skvělý počin, který mohu doporučit všem. Zůstává nadále mojí oblíbenou autorkou.

25.11.2020 5 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

(SPOILER) Kniha: Jana Eyrová je opravdu povedené klasicistní dílko. Je znát, že mravy, city, myšlení té doby před dvě stě lety provází celou knihu, což je dobře a také se nedivím, že královna Viktorie byla touto knihou nadšena. Je to opravdu poutavý příběh sirotka Jany Eyrové, která vyrůstá v rodině jako svěřenkyně paní Reedové, ale už od útlého dětství Jana zažívá ústrky a bezpráví. V internátní škole pak to ještě pokračuje, než nastane čas, kdy si Jana jako chudá žena bez prostředků a závazků bude muset hledat placené místo. To najde v panství pana Rochestera, kde se Jana stará o svěřenkyni pana Rochestera. Jana je sice chudá penězi, ale zato je to duševně velmi krásná, mladá žena s otevřeným srdcem a tak upoutá pozornost pana Rochestera, majitele panství. Vznikne mezi nimi velmi silné pouto a pro Janu i pro pana Rochestera nastává krásný čas lásky, který je ale přerušen tíhou strašného tajemství. Ve sňatku Jany a pana Rochestera stojí závažná morální překážka. Jana je nucena odejít a prožije si další bolesti na své další cestě, ale i radosti na své nové cestě. Nicméně zasáhne i osud a Jana se s panem Rochesterem znovu shledá za jiných okolností. Jak tento příběh dopadne, to už si sám přečti ,čtenáři. Jisté je, že se jedná o velmi pozoruhodné dílko, kde láska a přátelství a především morální kodex téměř každého normálního člověka té doby jsou popisovány autorkou nanejvýš vznešeně. Z knihy je i cítit autorčina vlastní zkušennost minimálně z popisu života a pocitů malé dospívající dívky, která si hledá místo ve světě, jakož i dospělé ženy, jež má mnoho vnitřních půvabů a vědomostí. Není to čtení na jeden den, ale je to láskyplný dramatický příběh v mnoha ohledech, který se právem řadí mezi démanty klasicistní literatury. Kniha se mi navíc hodí do ČV. Poslední třetinu knihy jsem už opravdu četl s velkým zaujetím a netrpělivě očekával, jaký konec autorka hlavním hrdinům knihy přichystala. Jasných pět hvězd a doporučení všem romantickým duším. :-)

02.11.2024 5 z 5

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Tohle je moje první skutečná fantasy kniha. Udělal jsem dobře, že jsem dal na hodnocení mé oblíbené uživatelky ydnac a sérii jsem si zakoupil a hned jsem se pustil do prvního dílu, který se mi moc líbil. Hlavní hrdinkou je tady Panna Poppy, která už od mládí byla vychovávána k Povznesení bohům. Děj začíná nabírat na čtivosti, jakmile se v knize objeví pro Poppy nová postava a sice strážce Hawke, který je nesmírně pohledný, schopný a má jantarové oči. Poppy jako Panna Vyvolená nesmí skoro všechno, co obyčejní smrtelníci a Povznesení mohou. Ovšem co vlastně všechno Povznesení obnáší, to neví ani sama Poppy. Jakou oběť bude muset vlastně podstoupit a koho tím zachrání? Všichni Poppy střeží jako oko v hlavě, aby k jejímu Povznesení mohlo dojít. Jsou zde bohové, přátelé, dobré i zlé bytosti, Poppyin dar, o kterém nesmí mluvit, erotično a sex a láska, ale vše dějem směřuje pro odhalení konečné pravdy, kterou ani sama Poppy netuší. Musím přiznat, že se mi fantasy kniha líbila a možná jsem našel nový žánr, který bych mohl občas vyzkoušet. Kniha je opravdu velmi čtivá, jsou zde i bitvy, kde půjde o Poppyin život a život všech v království, ve kterém žije. Je to opravdu velmi poutavě psaná kniha a určitě se velmi brzy pustím do dalšího dílu, protože konec je vlastně novým začátkem pro další díly série. To jsem zase jednou dobře poslechnul svou intuici. Kniha z Krve a popela mě velmi zaujala a líbíla se mi, dávám pět hvězd a doporučení a autorku přidávám mezi oblíbené. Uživatelce ydnac děkuji, že dává ke knihám velmi dobré komentáře, které rozhodly o povedeném nákupu. Děkuji Ti.

16.09.2023 5 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

(SPOILER) Román Annu Kareninu od Lva Nikolajeviče Tolstého jsem měl rozečtený velmi dlouho, protože jsem nebyl doma a na četbu nebyl čtyřicet dní čas. Takže jsem se musel dějově i vrátit. Je to román o Anně Arkaďjevně Kareninové, vdané ženě, která má manžela a syna Serjožu a přesto se zamiluje do hraběte Vronského. Anna dá přednost životu s hrabětem, kterého miluje, před svým manželským svazkem. Z počátku se to jeví jako nebeská láska, ale jak už to tak bývá, i v této velké lásce se objevují trhliny. Anna se musí vzdát svého syna, kterého vychovává její manžel. Anna je pro společnost nepřijatelná. Je vdaná, ale s manželem nežije. Má milenecký vztah, ale nic víc z něho být nemůže, protože její manžel neschvaluje rozvod. Pro společnost je tedy spíše vyhnancem a je plně odkázána na lásku Vronského. Životní cestu Anny a Vronského sledujeme celou knihu. Rovněž se zde vyskytují jiné postavy a vztahy. Stěpan Arkaďjič Oblonskij, bratr Anny a jeho žena Darja Oblonská, Konstantin Dmitrič Levin, Kitty Ščerbacká, bratři Levina: Nikolaj Levin a nevlastní bratr Sergej Ivanovič Koznyšov. To jsou hlavní postavy knihy. Musím říci, že je to dost náročná kniha, která se zabývá hodně morálními i náboženskými dilematy, smyslem života. Všechny postavy se v románu vyvíjí a prochází katarzí. Nicméně i když dávám plný počet hvězd, byla kniha pro mne místy nudná, nebo lépe řečeno těžká. Zločin a trest od Dostojevského se mi zamlouval více. Hodlám si ale přečíst i Vojnu a mír od Tolstoje a to bude asi ještě těžší náklad. Postava Konstantina Levina mi byla rovněž sympatická, hlavně její katarze, méně zajímavé pro mne bylo ruské hospodaření Levina, protože Levin vlastní pole i honitby. Jen ten konec jsem si představoval trochu jinak a jak to dopadne, to už si přečtěte sami. Román Anna Karenina mě zaujal. Další přečtená klasika, která pro mne byla těžká, ale i obohacující, to je nepochybné. Tímto se s Annou Kareninovou loučím a mrzí mě, že jsem na knihu neměl více času a musel jsem čtení přerušit. Knihu mohu a určitě rád doporučím všem romantickým duším, kterým nevadí mírné a postupné gradování dějě s občasnou stagnací.

23.08.2023 5 z 5

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Lottie Parkerová je se svým parťákem Boydem přivolána k vraždě staré ženy, k tomu navíc zmizí dcera zavražděné ženy. Lottie bude muset rozplétat složitý spletenec na sebe navazujících událostí z dávné minulosti. Jedná se o věci, se kterými měl co dočinění i Lottiin otec. Lottie se bude snažit případ vyřešit, ale vyřešit ho znamená i poznat minulost jejího otce, což nebude snadné. Tato kniha byla oproti druhému dílu méně brutální, zato je však ve třetím díle hodně pořešena i minulost celé Lottiiny rodiny, což se mi líbilo. Pachatele se mi nepovedlo uhádnout, mé tipy minuly cíl, ale detektivka je to opravdu vynikající. Mrtvých bude přibývat a policii bude unikat motiv činů, který je jako obvykle vysvětlen až na konci knihy. Jako vždy u této autorky maximální spokojenost. Pět hvězd a doporučení. Ponoukám jen k tomu, díly číst popořadě, protože s každým dílem se dozvídáme více a více o Lottie a její rodině, stejně jako o její profesionální kariéře. Paní autorce děkuji za výbornou detektivku. :-)

20.09.2022 5 z 5

Panský dům Panský dům Anne Jacobs

Mladá Marie Hofgartnerová, která vyrůstala v sirotčinci, se uchází o místo v panském domě, továrníka Johanna Melzera, jako služebná. Maria je přijata. Ze začátku si bude muset vybojovávat svou pozici mezi služebnictvem i panstvem domu. Marie se však krom jiného také líbí synu továrníka Paulu Melzerovi. Musím přiznat, že jsem ze začátku očekával od knihy více a chtěl jsem vyzkoušet, jak píše paní Jacobsová. Ze začátku knihy děj plynul velmi rozvláčně, místy trochu nudně, ale druhá polovina to vylepšila. Nesuďte knihu, ale před dočtením, málem jsem tuto chybu udělal! V závěru se objevují docela dobré zvraty a Marie se rovněž seznamuje i s vlastní minulostí. Nechybí zde etiketa té doby, stejně jako pletichy, ale nehty si nervozitou kousat nebudete. Jako počátek ságy a odpočinková četba je to dobré. Na proložení thrillerů a detektivek je to celkem ideální. Na styl paní Jacobsové jsem si musel chvíli zvykat, ale pak už to šlo. Někdy v budoucnu se pustím do dalších dílů. Paní Jacobsová píše dobře, ale Elizabeth Haran, Kate Mortonová, či Jojo Moyesová jsou pro mne prozatím lepší. Přesto si paní Jacobsovou dávám do oblíbených. :-)

19.05.2021 4 z 5

V podezření V podezření Michael Robotham

První díl Robothamovy detektivní série s Josephem O´Loughlinem mám za sebou. První kniha od tohoto autora byl Štvanec, ten byl velmi dobrý a bez brutalit, tak zbývalo vyzkoušet detektivní sérii. V knize V podezření je sice více mrtvých, ale líbí se mi, že zde nejsou rozsáhlé popisy scén, takže bez brutalit. Je to kvalitní detektivní i psychologický thriller. Rozjezd je sice pomalejší, ale to mi vyhovuje. Joseph vede psychologickou poradnu, kde za ním dochází pacient, který se nejasně vyjadřuje o tom jak a komu ubližuje. Poté je nalezeno tělo mrtvé ženy a zmíněný pacient o tom dost ví. Joseph ho začne podezřívat, ale důkazní materiály naopak směřují k psychologovi Josephovi. Joseph však rozjede vlastní vyšetřování, aby odhalil, kdo a proč na něj ušil boudu. Policie se domnívá, že motiv měl Joseph. Ve hře je vše, jeho parkinson, manželka, která se na něj zlobí, dcera, se kterou nemůže být, jeho dům, kde nemůže bydlet a mnohé jiné. Robotham mě celou knihou směřoval právě k jisté tezi, která se od začátku jevila jako stěžejní a která byla také rozvíjena. Byl jsem velmi překvapen, že stejně jako u Cobena, tak i u Robothama je v závěrečné fázi knihy odhaleno to nejdůležitější, čili vše je ještě jinak, než jak bylo naznačeno. Napětí graduje hlavně od druhé poloviny knihy, kdy už jde do tuhého. Knihu provází i vtipné metafory a líbí se mi, že Joseph není žádný James Bond, ale člověk z masa a kostí, přesto však s brilantním mozkem. Celkově se mi kniha velmi líbila a určitě si přečtu i další díly. Dávám pět hvězd a doporučuji k přečtení.

15.01.2021 5 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Na tento román jsem byl moc zvědavý při jeho koupi a tak hned, jak jsem dočetl jinou rozečtenou knihu, padla volba jen na něj: na Šóguna od Jamese Clavella.
Kniha pojednává o posádce holandské lodi Erasmus, která při pokusu obeplout svět v roce 1600, ztroskotá u japonských ostrovů. Na lodi se rovněž nachází anglický lodivod John Blackthorne. Posádka je zachráněna, ale Japonci s nimi ze začátku zachází jako s barbary. Nicméně John Blackthorne dostane možnost přes jezuitského překladatele vysvětlit, jak a proč se do Japonska dostali a jaké mají úmysly, protože loď Erasmus má na palubě děla. Začátky jsou pro anglického lodivoda velmi krušné, ale právě jeho znalosti ohledně námořních cest a válečného umění na moři budou chtít využít i mocní vládci tehdejšího feudálního Japonska, kteří jsou spolu na meče doslova. Celá posádka se stává zajatci japonských ostrovů, jak byl o tom seriál za komančů v osmdesátých letech myslím. Kniha pojednává o střetu dvou naprosto odlišných kultur a i o dvou typech křesťanského smýšlení a nepřátelství a sice katolíků, jezuitů a protestantů, takže Blackthorne, protestant, je trnem v oku ještě mnoha jezuitům, kteří jsou na území Japonska. Kniha je plná intrik, evropský náhled na život a smrt je konfrontován se samurajskými hodnotami a jejich náhledem na život a smrt. Kniha je to velmi poutavá i poučná. Má sice slabší místa, kde se toho zase tolik neděje, ale to je hojně vykompenzováno zbylou částí knihy. Je to mé první knižní setkání s japonskou kulturou, ale zároveň i kniha s nějvětším počtem stran pro mne doposavaď. Je to ale věrná výpověď o tom, jak tehdejší Japonci smýšleli a je to velice zajímavé, pro nás Evropany mnohdy nepochopitelné, tedy ne zcela. Je zde krásně zpodoben tehdejší samurajský kodex pro povinnost, oddanost, ale i nasledký spojené s tím, kam vede odhalená zrada na lenním pánovi. John Blackthorne mi byl velmi sympatický, stejně jako jiní hrdinové tohoto velkolepého románu a mně bylo velkou ctí tuto knihu moci číst, je zde rovněž dobře popsán vzestup Johna Blackthorna na společenském žebříčku v Japonsku se všemi poctami, ale i povinnostmi. Rovněž jeho katarze náhledu na japonský způsob života z pohledu Evropana je úchvatný, ale nejlepší jsou ty mocenské boje o tom, kdo bude nakonec panovníkem Japonska. Sám jsem katolík, ale i mne tato kniha mnohokráte přivedla k vlastnímu pousouzení životní filozofie, křesťan v 16 století kontra buddhista v 16. století, jaké svině byli i tehdejší církevní mocnáři, jací lvi se před japonskými panovníky tvářili jako beránci. Jak to nakonec dopadne, to už si přečtěte sami. Kniha má velice dobře vystavěný děj, kde se neustále něco děje, i přes silný samurajský kodex, mnohdy vítězí ambice a touha po moci, intrik je zde velmi mnoho. Když knihu čtete, ocitáte se zároveň ve feudálním Japonsku a smrt hrozí z každé strany dnes a denně. Jednoznačně pět hvězd a doporučení. Ještě, že mám knihy Taikó a Musaši, ale na ty dojde až jindy. :-)

04.06.2024 5 z 5

Tma Tma Bernard Minier

Kniha Tma od Bernarda Miniera se mi velmi líbila. Velmi kvalitní psychothriller. Všichni tu píší, že je to tvrdé, tak jsem si nebyl jist, jestli knihu dám, ale zvládnul jsem ji ještě s rezervami. Místy to bylo fakt dost psycho, ale já byl spokojen. Na Štědrý den dostane rozhlasová moderátorka Christine Steinmeyerová dopis do schránky od neznámé ženy, ve kterém se uvádí, že nějaká žena se chystá spáchat sebevraždu. Christine si myslí, že se jí dopis dostal do ruky omylem. Druhý den moderuje pořad v rádiu a do rádia jí zavolá posluchač a obviní Christine z toho, že nic nepodnikla a tím nechala ženu z dopisu zemřít. A to je prvotní krok, kdy se někdo chystá Christine psychicky odepsat. Následuje řada nepříjemností a Christine neví, kdo a proč jí někdo ničí život. Ve stejném časovém úseku se na psychiatrii léčí policista Martin Servaz ze syndromu vyhoření a také z únosu jeho milé Marianne, sériovým vrahem, Julianem Hirtmannem. Martinovi rovněž někdo v době, kdy se léčí, pošle do ústavu krabičku s věcí od hotelového pokoje, v němž kdysi jistá osoba spáchala sebevraždu. Martin začne soukromě vyšetřovat, co se v tom hotelu doopravdy stalo. Autor knihu koncipoval tak, že se nakonec linky Christine a Martina protnou. Co z toho vznikne a čeho všeho se Martin dopátrá, to už si přečtěte sami. Podáří se Christine zastavit sérii útoků na ni a zjistí, kdo za tím stojí a o co mu jde? A co Martin, prokáže i tentokráte, že je stále schopný policista a odhalí něco nového ohledně hotelové události, kterou policie už dávno uzavřela? Každopádně nejlepší na tomto psychothrilleru je to, že většina událostí by se obyčejnému člověku mohla přihodit, jak je to v knize popsáno a tyto události by mohly vést k podobným koncům. Je to o tom, když někdo někým manipuluje jako kočka s myší a ten někdo, je naprosto neznámý. Kniha to byla dost napínavá, autor ten příběh zinscenoval tak, že jsem mu sednul na lep a myslel jsem si, že autor pachatele vyjevil čtenáři již v prostřed knihy. No a zase vedle. Budu se těšit na čtvrtý díl v brzké době. :-) Dávám pět hvězd a doporučuji. :-)

15.03.2024 5 z 5

Návrat domů Návrat domů Kate Morton

Kniha: Návrat domů od Kate Mortonové je opravdovým kandidátem na její nejlepší knihu. Návrat domů pojednává o Nořině vnučce Jess, která je novinářka, zrovna nemá práci, má málo peněz a dostane navíc ještě zprávu z nemocnice, že Nora její babička je v nemocnici s úrazem. Jess neváhá a jede babičku navštívit do Austrálie do nemocnice. V Nořině domě, kde Jess dočasně bydlí, najde knihu o skutečných zločinech, které popisují tragédii ze Štědrého dne 1959, kdy v městečku Tambilla v Austrálii dojde k podivuhodnému úmrtí. Jess kniha zaujme a zjišťuje, že popisovaná tragická údalost má souvislost se samotnou Norou a Nořinými blízkými a tak se Jess pustí se do vlastního vyšetřování o šedesát let později, co se tenkrát asi skutečně stalo. Na zadní straně knihy je napsáno: "Mnohovrstevný román, který překvapí i ostřílené detektivy", a je tomu skutečně tak. Kniha rozebírá tragédii ze Štědrého dne z roku 1959 z vícero pohledů. Nakonec ale autorka čtenáře vede ke konečnému rozuzlení toho, co se opravdu stalo a jak a kdo, spolu s mnoha dalšími dovysvětleními jiných osudů hlavních postav knihy. No jestli čekáte zamilovaný román, budete zklamáni. Toto je drama, kde je kniha spíše detektivkou, ani rodinné vztahy nejsou dokonalé, i když zde nechybí hluboká mateřská láska, dobré přátelství, ale hlavně víceronásobné tajemství všech protagonistů knihy. Není to moje první kniha Kate Mortonové, vím, že píše skvěle, ale dokázala mě na konci velice překvapit, i když už jsem si myslel, že všechny souvislosti mi již byly knihou předestřeny, mýlil jsem se. Některé tipy mi vyšly, ale wau efekt se nakonec přece jenom konal a to je dobře. Hodnotím jako zatím její nejlepší knihu, navíc s krásnou přebálkou, takže jestli máte knihu po ruce a nevíte, co vybrat za knihu, neváhejte a sáhněte po ní. Za mě jednoznačně pět hvězd a veliké doporučení. Paní autorce tleskám. :-)

25.01.2024 5 z 5

V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

(SPOILER) Mé první setkání s autorem, můj první mix hororu a thrilleru a obojí dopadlo na jedničku. Četlo se to skvěle, i když rozjezd byl trochu pomalejší. Jsem příjemně překvapen i tím, že J. D. Barker napsal mnohem drastičtější thrillerovou sérii, na kterou si zatím netroufám a pustil jsem se do jeho nejnovější knihy, která má inteligentní zápletku, ale žádné drasťárny, ačkoliv mrtvých je zde dost. Ze začátku se objevují mrtví a čtenář neví proč a přesně, kdo za tím stojí. Nicméně vše je v knize objasněno, nic není ponecháno bez vysvětlení a ještě s asi dvěma zvraty. Jack Thatch je osmiletý chlapec, kterému zemřeli rodiče a vychovává ho tetička Jo. Často chodí spolu na hrob rodičů a zde Jack jednoho dne 8. srpna potká Stellu Nettletonovou, dívku, která razatně změní jeho život. Dívkou je posedlý, hledá ji, avšak objeví se vždy 8. srpna na hřbitově do Jackových 11 let, kdy se jednoho dne probudí v uličce vedle mrtvoly spáleného muže a neví jak se sem dostal, ani jak a kdo muže zabil. Faustino Brier je detektiv, který od roku 1978, 8. srpna každý rok nalezá těla takto spálených lidí a případ je velmi záhadný. Neexistuje k němu žádná spojitost, snad až na jednu. Mrtvých každý rok přibývá a máme tady k tomu ještě chlapce v Jackově věku, který je držen v ústavu za těch nejpřísnějších bezpečnostních podmínek, protože vládne maximálně nebezpečnou schopností. Podaří se F. Brierovi vyřešit záhadu spálených obětí? Mohu dodat, že zápletka je celkem složitější, ale vyplatí se knihu vydržet číst a dočíst. Pro mne to byl vynikající čtenářský zážitek. Myslím, že zkusím i jiný horor, ale zůstávám ve střehu, protože vím, že tato kniha se k drasťárnám neřadí. Četl jsem mnohem krutější thrillery. Jinak knihu V jejím srdci svět se tříští doporučuji všemi deseti všem fandům, kterým nevadí mix detektivky, thrilleru, mírnoučce z fantasy, trochu románu, dávám pět hvězd a doporučení. :-) Od autora mám ještě Draculu, tak jsem moc zvědavý. Všem mým knižním přátelům děkuji, že mě k tomuto autorovi přivedli. Děkuji za vaše recenze. :-)

10.11.2023 5 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

(SPOILER) Druhý díl série s názvem Království těla a ohně se mi líbil ještě o dost více než díl úvodní. Poppy se musí smířit se skutečností, že muž, do kterého se zamilovala, ji částečně využil. Nicméně láska mezi Poppy a jejím princem se nadále prohlubuje i přes jisté rozpory a rozvíjí a obě osobnosti zde rovněž prochází katarzí. U Poppy se začínají objevovat nadpřirozené schopnosti a je jasné, že její původ není z království Solis, kde žila jako Panna Vyvolená, ale se zemí, kde se chystá jet, to jest do Atlantie, neboť odsud její láska pochází. Opět zde máme božstva na obou stranách královstí Solis proti Atlantii, vlkodlaky, kraveny, upíry, Solisany i Atlanťany, samozřejmě nechybí také erotika i krev a boje, ale pro mě je to takové příjemné zpestření. Druhý díl opět více naznačuje, odkud vlastně Poppy pochází a kdo jsou její předci a zvrat na konci knihy je opět velmi velký a láká mě k nakousnutí třetího dílu anebo k dočtení celé série naráz. Tohle je styl fantasy, kterou mohu. Přestože je tato série výborná, alespoň mně se líbí a jsem rád, že ji mám doma, lákají mě i jiné žánry, kterým jsem stále věrný, takže teď nevím, co bude další kniha. No jestli uvažujete o četbě této série, začnětě prvním dílem, protože všechny díly na sebe silně navazují a je dost nepravděpodobné, pochopit další díly, které navazují na údálosti z dílu předešlého. Rozhodně se ale nejedná jen o fantasy pro mladé. Naopak, tato fantasy je od 15 let věku výše. Jsem velmi zvědav na třetí díl. Za mě maximální spokojenost, 5 hvězd a doporučení nejen fantasy čtenářům. Druhá část knihy je značně napínavější. Poppy i ostatním hrdinům knihy fandím a těším se na další vývoj. Ano knihy z této série umí být i napínavé.

24.09.2023 5 z 5

Když zpívá slavík Když zpívá slavík Suzanne Kelman

Možný spoiler:
Na tuto knihu jsem se moc těšil a nebyl jsem zklamán, i když tato kniha bude trochu z autorčiny tvorby vybočovat. Je to hlavně kniha o velkém přátelství dvou žen, Judy Morganové a Hedy Kieslerové Lamarrové, o lásce manželské a o úsílí dvou fyziků a jedne herečky zvrátit průběh války ve prospěch Anglie a spojenců. Judy se náhodně setká s Hedy v Londýně a hned mezi nimi přeskočí jiskra sympatie, Judy je vynikající vědkyně, ale plachá a Hedy touží stát se herečkou a utíká právě z Rakouska z její vlasti, kterou začíná ovládat fašistická mánie. Mezi oběma ženami vznikne velké přátelské pouto, které jim pomůže přečkat životní útrapy, z války, ale i jiné, které píše sám život. Děj knihy je zasazen do Anglie a do Ameriky Holywoodu, takže válečná vřava zde není tak veliká a nehraje takový prim. Judy pracuje jako fyzik na válečných projektech a Hedy se snaží zase prosadit jako filmová hvězda. Prostředí filmu a výzkumu je zde věnována značná pozornost. Judy a Hedy spojuje ještě jedno pouto. Sympatie pro věděcké vynálezy a obě v tom jsou dobré. Jenže jako ženy, je na ně pohlíženo se značným despektem. Tato kniha je věnována skutečným postavám, které existovaly, ač figurují v knize po jinými jmény. Na konci knihy je to vysvětleno. Nyní zapadla všechna ta kolečka do soukolí a já nyní chápu, proč autorka nepopisovala tolik válku, jako spíše život v laboratoři, před kamerou, či v životě manželském, ale především je to hold velkému přátelství dvou žen. A tak je knihu třeba chápat, navíc se odehrává v zemích, které nebyly obsazené nacisty, takže zde té válečné vřavy nemohlo být tolik. Kniha jako celek se mi líbila. Původně jsem měl v záměru dát 4 hvězdy, ale ten konec mě přiměl přehodnotit hodnocení, protože i v anotaci se píše, že je to kniha o velkém přátelství. Některé situace jsou ale popisovány trochu povrchně. Přesto mě kniha zaujala. Pět hvězd a doporučení a těším se na další autorčiny knihy. :-)

13.05.2023 5 z 5

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Na začátku komentáře bych chtěl zmínit, že tohle byla náročná kniha. Místy neobyčejná, místy nudná, ale ten konec to vše vylepšil a zanechal ve mně dost hlubokou stopu na tuto knihu, proto pět hvězd. Je to příběh rodu Džašiů v Gruzii od roku 1900 až do roku 2007. Často se pohybujeme v Rusku, nebo spíše Rusko v Gruzii, politiky je tu velmi hodně, ale je to výpověď o tom, jak 100 let dokázalo ovlivnit všechny tehdejší lidi, zvláště po nástupu komunismu a zvláště pak rod Džašiů. Setkáváme se zde s historickými postavami: Lenin, Stalin, Brežněv, Gorbačov, s KGB, tajnými agenty, ale hlavně se všemi protagonisty rodu Džašiů. O čokoládě se ale v knize píše na začátku a pak jen místy v souvislosti s mnoha tragédiemi v rodu Džašiů. Znovu podotýkám, že to pro mne nebyla zvláště ze začátku lehká kniha, kde stránky jenom lítají. Tady člověk musí pozorně vnímat, co se snaží autorka svým příběhem vypovědět. Jako celek to ale je místy až obdivné dílo. Je tu mnoho postav, příběh je vyprávěn z pohledu Nicy, která popisuje jednotlivé události v rodině pro svou neteř Brilku, která hraje hlavní roli na konci knihy. Není to žádná červená knihovna, naopak je to dramatický příběh rodu Džašiů, jak jim systém ublížil, či komu naopak dopomohl k vysokým postům a také, jak systém ovlivnil historii mnoha národů, které tenkrát byly v SSSR. Kniha se mi jinak ale líbila, Džašiům jsem držel palce a i přátelům a známým tohoto rodu. Nad knihou budu ještě místy přemýšlet. Není to typ knihy, po jejímž přečtení člověk na ni za pár dní zapomene. Dávám pět hvězd a knihu doporučuji špíše Husákovým dětěm a starším. :-)

17.12.2022 5 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Tak tohle byl zase velice pěkný lidský příběh z pera Luca Di Fulvia. Touto knihou mám od něj přečtené vše a dost mě to rmoutí, protože jeho příběhy jsou živé a velice působivé. Zaoceánským parníkem přijíždí do New Zorku velmi mladá dívka Cetta, která už má malého chlapce Christmase. Původní sny o krásném životě v Americe, se změní při setkání s realitou, kde existují chudinská ghetta a tvrdou rukou vládne mafie. Na jedné straně velcí chudáci a naopak jsou zde i boháči, kteří vládnou městu. Christmas je ale neobyčejný chlapec, který má fištrón a ví, jak působit na lidi, krom toho má také laskavé srdce, které se zamiluje do bohaté dívenky, již osud nadělil tvrdou ránu do života. Rána je to veliká a sám Christmas, ač krásný a charismatický a hlavně velmi inteligentní, nebude ze začátku moci vyléčit ránu na duši své milované. Dokonce je osud i rozdělí. Príběh je to místy drsný. Na jedné straně láska a ochota rozdat se, na straně druhé zhýralost, násilí, moc peněz. Příběh Christmase a jeho milované se rozjíždí hlavně v druhé polovině knihy, je tu i zlo, které představuje Bill, ale na toho jako ve všech Fulviových knihách také možná dojde, nebo ne? Od druhé poloviny mě příběh zcela pohltil. Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy ze života, kruté, ale i plné lásky a touhy lásku naplnit a hlavně vymanit se z moci mafie, která v New Yorku vládne. Stane se z Christmase gangster, jako z jiných lidí, nebo se dokáže probít a vymanit z chudoby jiným způsobem? A co jeho láska? Dojde naplnění? Je to moc pěkná kniha, kterou vřele doporučuji všem milovníkům románů. Nečetli jste ještě nic od Fulvia? Chyba a veliká, zkuste ho ochutnat. Jeho příběhy jsou opravdu živé. Děkuji pane autore, pro mne jste mistr románů. :-) Snad od Vás něco brzy vyjde. :-)

23.10.2022 5 z 5

Jarmarečník Jarmarečník Vlastimil Vondruška

Třetí díl Jarmarečník je další povedené dílo Vlastimila Vondrušky. Jarmarečník se sice točí pořád kolem sklářských hutí, ale Falknovskou vlastní Hildegarda, která se chce mstít celému rodu Heřmanů. Jarmarečník se točí hlavně kolem vnoučat Ignáce a Aničky, zejména pak kolem Vilemíny, Pavlínky a Petra. Rodinnou kroniku tentokrát nepíše Johann, ale jeho dcera Vilemína. Sklářský obchod už nehraje jenom prim, ale hodně se v tomto díle rozmáhá obchod s plátenictvím, o který se stará především Vilemína. Velkou roli zde opět, jak je na tu dobu dané, hraje církev, její obřady, nařízení, zvyky a ultimáta a zejména jezuité, kteří jsou strikně proti lutheranům a protestantům a zakázaným knihám. Hlavní roli zde mají i hrabata, správcové, richtáři a vídeňský dvůr v Habsurské monarchii. Bylo to pohodové počtení. Jsem zvědav na poslední díl, jak autor zakončí rod Heřmanů. Jako v každém díle, jsou zde uzávírána nová manželství a partnerské vztahy odrostlých ratolestí, vznikají nové rodiny. Kniha se mi líbila, chtěl jsem něco odpočinkového a to jsem dostal, takže za mne plná spokojenost a doporučení knihy ostatním. :-)

08.08.2022 5 z 5