eLeR eLeR komentáře u knih

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Kniha sa naozaj ľahko číta. Je určená predovšetkým pre mládež. Prvá časť knihy pojednáva o detstve hlavných detských hrdinov ... o ich živote, zážitkoch a dobrodružstvách. Neskôr sa do popredia dostane prípad obvineného černocha, ktorý im zasiahne do životov nielen súdnym procesom, v ktorom ho obhajuje ich otec, ale aj neskoršími udalosťami. Všetko to je rozprávané hlavnou hrdinkou Scout (takže z detskej perspektívy). Je to príbeh o ľudskosti, ale aj o tom, akí vedia byť ľudia zlí a zákerní. O sile rodiny a nádhernom súrodeneckom vzťahu. O tolerantnosti, ale aj o predsudkoch ... že život skrátka nie je vždy dokonalý ... ak vôbec.

04.06.2016 4 z 5

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Roderick je človek, ktorý chodí do práce, má ženu a dieťa. Poviete si, nič zvláštne. Ale nie je to úplne pravda, pretože tá jeho práca a veci s ňou spojené a miesto, kde žije je jedna veľká zvláštnosť. Bratia napísali knihu v roku 1972 a klobúk dole. Je to strhujúce dielko, s výbornou atmosférou, so zaujímavými myšlienkami a posolstvom ... kniha ani chvíľu nenudí a rýchlo sa to číta. A hlavne, tie sci-fi veci sú tam výborne vysvetlené.

12.08.2015 4 z 5

Pokrevní bratři Pokrevní bratři Ingvar Ambjørnsen

Výborne napísaná kniha, Ingvar akoby sa dostal do hlavy niekomu podobnému ako bol Elling. Od polovice to naberie spád a vôbec to nepustíte z ruky. Jeden tak trošku urozprávaný, úprimný, inteligentný štyridsiatnik, ktorý žil len s matkou, ktorá vás síce možno pripraví teoreticky na život, ale prakticky vôbec. Ten druhý je taký jednoduchší, stále hladný a stále tuží po ženách ... no a ku nim sa pritrafí jedna strelená tehotná ženská, jeden ex - básnik ... a o zážitky je postarané. Fakt slušne napísané, chválim!

09.07.2015 4 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Po Papierových mestách som siahla z dvoch dôvodov. Prvý – Greenova novšia kniha Na vine sú hviezdy sa čítala veľmi dobre. Druhý – keďže sa chystá film, a mali sme ju doma na poličke, tak som teda začala čítať. Ku knihe napíšem len toľko, že bola strašne nudná. Green to myslel určite dobre, ale mňa vôbec nebavilo pátranie po zmiznutom dievčati, možno len chvíľku, keď sadli všetci do minivanu a vydali sa ju pred koncom knihy HĽADAŤ. No a koniec .... tiež nie bohviečo. Jeho štýl mám rada, len tie príbehy by mohli byť lepšie. Myslím si, že ten film môže zachrániť len dobre napísaný scenár, dobré herecké výkony a dobrý soundtrack (ten bude ale určite parádny). Takže som zvedavá.

21.05.2015

Iba jeden deň Iba jeden deň Gayle Forman

Prvá polovička pre mňa nezáživná, jediné plus, že Willem nebol dokonalý, ale javil sa trošku ako sukničkár. V druhej polovičke to malo celkom spád, lepšie sa to čítalo. Knihu som ukradla mojej dcére z poličky, ináč by som sa ku nej nedostala.

07.04.2015 2 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Po pozretí dobrej severskej detektívky Žena v kleci, a po pozretí ďalšej časti zo série Carl Morck Fasandræberne (možno ešte o trošku lepšej), som sa rozhodla, že sa pozriem na zúbok Jussimu. Je to veľký sympaťák a píše naozaj fajin. Kniha vašu pozornosť drží celý čas. Príbeh je rozpracovaný do viacerých strán, ktoré sa postupne spájajú. Tak ako aj vo Fasandræberne, už v polovici knihy viete kto je ten zlý a sledujete aj jeho kroky, dôvody a jeho konanie, ale o to zaujímavejšie to je. Teším sa aj na film, som zvedavá, čo z knihy vyberú, lebo je tam toho strašne veľa.

09.03.2015 5 z 5

Ještě jsem to já Ještě jsem to já Lisa Genova

Veľmi smutný príbeh, veľmi. O to viac, že človek, ktorý trpí touto chorobou si tak nejak celý čas uvedomuje, ako sa mení na niekoho iného. Ťažké je to aj pre neho samotného a tiež aj pre jeho rodinu a okolie. A to si myslím, že Alice a jej rodina to v knihe celkom zvládali, aj keď príbeh nie je napísaný do úplného konca. Klobúk dole pred Lisou G. ako to všetko bravúrne opísala, príbeh ani na chvíľu nenudí a častokrát mi vypadla aj slza. Myslím si, že táto kniha okrem toho, že je naozaj zaujímavá, tak je aj poučná.
Film sa celkom verne držal knihy, tie hlavné zlomové okamžiky nechýbali, samozrejme, že to tam všetko išlo rýchlejšie ako v knihe ... ale zanechalo to vo mne rovnaké pocity. Herci výborní, zlatoglóbusová Julianne veľmi presvedčivá.
Odporúčam!

19.01.2015 5 z 5

S láskou Rosie S láskou Rosie Cecelia Ahern

Za pár hodín prečítaná - ničnovéprinášajúca - romantika, kde hneď na začiatku viete, ako to dopadne. Jediné malé plus je asi to, že bola netradične písaná (formou listov, sms-iek a pohľadníc) na čo som si zvykala asi tri strany a ešte jedno pozitívum, že na mňa nepôsobila až tak sladko. Ale ináč čistý, prečistý priemer.
Som celkom zvedavá na film, lebo Briti dobré romantiky točiť vedia a hlavne preto, že z trailerov na mňa dýchlo úplne niečo iné ako z knihy.

12.01.2015 3 z 5

Fantastický pan Lišák Fantastický pan Lišák Roald Dahl

Fantastický pán Lišiak - jednohubka, ktorú prečítate určite do hodiny. Existujú knihy, kde nadržiavate tomu zlému. Lebo však byť zlodejom - to nie je s kostolným poriadkom. Ale tí, ktorí by v tomto prípade mali byť za dobrých, sú tak nesympatickí, že im jednoducho nenadržiavate. Vtipná knižka, kde viete ako to asi dopadne s fantastickým pánom Lišiakom a jeho fantastickou manželkou a jeho fantastickými deťmi. Veľmi pekné vysvetlenie vzadu na obale knihy, aby malé deti neboli zmätené, že byť zlodejom je dobré a kúl (teda na slovenskom preklade).

08.08.2014 3 z 5

Denník Anny Frankovej Denník Anny Frankovej Anne Frank

Anna mala veľmi bohatý vnútorný život a tú svoju mladú hlávku plnú všelijakých myšlienok a pocitov, preto sa tých 26 mesiacov zdá, akoby uplynuli rýchlo. Ale dva roky sú stále dva roky, o to viac, že sa odohrávali na pozadí takých smutných udalostí, a že ich prežili v takých "neľudských" podmienkach. To že Anna, bola na svoj vek veľmi uvedomelá a duševne a rozumovo vyspelá, netreba ani pripomínať.

26.02.2014 5 z 5

Boh múch Boh múch William Golding

Nevinný dobrodružný príbeh sa mení na príbeh plný strachu a hrôzy. Ku koncu naozaj sila. Vždy bude nejaký Ralph a Jack, dobro a zlo. Každý človek je iný a každý prežíva a správa sa vo vyhranených situáciách inak. Celkom zaujímavé a poučné čítanie, ale čakala som ďaleko, ďaleko viac ..

26.02.2014 3 z 5

Platforma Platforma Michel Houellebecq

Výborná vec ..

26.02.2014 5 z 5

Tieň vetra Tieň vetra Carlos Ruiz Zafón

Zaujímavý, tajomný príbeh. Výborne sa číta a myslím si, že nie je tuctová.

19.02.2014 5 z 5

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Knihu som čítala niekoľko veľa rokov dozadu :-). Siahla som po nej na prázdninách u starých rodičov, keď niekoľko dní pršalo. Výborná!

19.02.2014 5 z 5

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Tak toto som vyfasovala v knižnici na detskom oddelení, že prečítaj si ... tak som prečítala. Kniha bola písaná niekoľko rokov po vojne a cítiť to na nej. Ja som ju čítala ako dospelá, ale neviem si predstaviť, či by pre mňa ako dieťa nebola náročná. Veľmi zvláštny štýl. A krásne ilustrácie.

18.02.2014 4 z 5

Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

Jedna z mojich zásad ... čo začnem čítať, to aj dočítam. Takže preto som túto druhú časť vôbec čítala.

18.02.2014 1 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Výborná vec. Odporúčam!

18.02.2014 5 z 5

Předčítač Předčítač Bernhard Schlink

Naozaj zaujímavá kniha, prudko čitateľná. Film tiež nebol zlý. Odporúčam!

18.02.2014 5 z 5

Inventúra Inventúra Erlend Loe

Výborná kniha. Úplne iný Loe. Bol by z toho super film, keby ho točili Severania. :-)

17.02.2014 5 z 5

Kaspický dážď Kaspický dážď Gina Nahai

Knihy Giny B. Nahai by nemali brať do rúk ľudia, ktorým nesedí magický realizmus, lebo potom zostanú sklamaní. Ja som bola spokojná.

17.02.2014 4 z 5