ElessaRiverbow komentáře u knih
O něco slabší než první díl ,Tanec větru'. I když Ripley je moje nejoblíbenější ze sester, nějak mi kniha nesedla. Hlavně ze začátku jsem se nedokázala začíst. Konec mi přišel až moc rychlý. Jako plus ale musím říct, že je tu více magie než v předešlém díle. Na třetí a zároveň závěrečný díl se asi v blízké době chystat nebudu.
Zajímavý nápad s cestováním mezi dimenzemi, který se četl téměř sám. Marguerite jsem si okamžitě zamilovala, se zbytkem postav už to bylo horší. Hodně mi vadil Theo, byl pro mě velmi nesympatický. A ta scéna mezi ním a Meg v Londýně… musela jsem se hodně přemlouvat, abych tu knížku četla dál. Naopak celá část v Rusku byla jedním slovem dokonalá. Samozřejmě, že nějaká ta slzička ukápla. Sice mi pak vadilo, že se Meg nedokázala rozhodnout, zda miluje Paula z Ruska nebo Paula ze svojí reality, ale byla jsem schopná to nějak překousnout. Další díl si přečtu ráda, ale asi ne v nejbližší době.
Kniha mě v knihovně zaujala svou obálkou, i když anotace mi nějak moc zajímavě nepřipadala. Ze začátku jsem se nemohla dohrabat ke čtení. Až zhruba po třetině jsem se do knihy začetla a pak to šlo jako po másle. Jen mi některé pasáže připadaly příliš odborné. Jako oddychovou četbu s happyendem na nudné večery vřele doporučuji.
Ze začátku musím říct, že toto není obvyklý typ knihy, který vyhledávám. Tinder jsem v životě nepoužila a na tyhle seznamovací aplikace nemám zrovna pozitivní názor. I tak jsem byla na knihu ale zvědavá. Četlo se to dobře a rychle. Bohužel je to úplně jiný typ humoru než mám já, proto jsem se během čtení zasmála minimálně a nějaké příběhy mi připadaly spíše trapné než vtipné. Ke konci mi připadalo, že historky začaly být nudnější. Do dalších autorčiných knih se pouštět nebudu.
Už je to delší doba, co jsem četla mangu v češtině, a když jsem si v knihkupectví všimla této manga série, neodolala jsem a koupila si ji. Kdysi jsem rozkoukala i anime dělané podle této mangy, a i když se mi moc líbilo, nikdy jsem ho nedokončila. Naposledy jsem si u jiné manga sérii od značky Gate stěžovala na malý text v bublinách a jsem velmi mile překvapena, že se to tu už neobjevovalo. Příběh hezky plynul, postavy byly sympatické a pro mě největší rozdíl od anime – tady jsem konečně chápala myšlenkové pochody Jumeko a pochopila, jak jednotlivé hry fungují. Do pokračování se pustím brzy.
Když jste tuhle knihu četla poprvé před více než 3 lety, byla jsem z ní nadšená. Tentokrát tomu tak však není. Prvních 100 stran se tam téměř nic nedělo a já se nemohla pořádně začíst. Pak ale nastal zlom a já se od příběhu nemohla odtrhnout. Jude zbožňuju, ke Cardanovi jsem si musela trošku hledat cestu. Taryn mi lezla na nervy stejně jako při minulém čtení. Jediné, co jsem si z minula pamatovala byl konec – takže žádné velké překvapení se nekonalo. Někdy se určitě pustím do pokračování, protože jsem zvědavá, co všechno si autorka ještě vymyslí.
~ 3,5/5 ~
Tuhle knihu jsem četla již před nějakou dobou a fakt, že si z ní téměř nic nepamatuji ukazuje, jak moc mě čtení nebavilo. Bylo to zdlouhavé a bídné hodnocení trochu zachránil až konec. Opět je tu přeskakování z pohledu na pohled v rámci jedné kapitoly a čím dál jsem četla, tím více mě to vytáčelo. Postavy se chovají hrozně – nejradši bych je všechny propleskla, aby se probraly. Jedinou Lýdii mám stále ráda a je mi jí líto za to vše, čím musela projít. Konec byl ale fajn, Mortimer konečně dostal co si zasloužil. Po dočtení této série jsem si jistá, že autorčiny knížky nejsou nic pro mě.
MI-LU-JU! Tuto knihu mám už jejího vydání a už tehdy jsem ji naprosto zbožňovala. Byla jsem z ní tak moc unešená, že se stala mojí TOP romantickou knihou za rok 2022. A rereading byl snad ještě lepší! Už od první strany je to čtivé a příběh vás až do konce nepustí. Miluju Persefonu i Háda, zbožňuju ten jejich vztah a spicy scény jsou prostě boží. Svět je skvěle vymyšlený. Doma už mám druhý i třetí díl a čtvrtý mám předobjednaný, takže se do zbytku pustím rozhodně co nejdříve.
V první řadě mě celkem zmátla obálka - čekala jsem něco z prostředí univerzity, ale dostala jsem něco do stylu mafie a podsvětí (ne, že bych měla něco proti mafiánským příběhům, to ne). Začátek vypadal slibně, ale pak to bylo jako na houpačce - chvilku mě to bavilo, pak zase vůbec. Ella se chovala jako pitomec a často jsem její chování nechápala. Ches byl narozdíl od ní sympaťák, i když to jeho neustálé měnění názorů mě postupem času začalo lézt na nervy.Tomu jiskření mezi nimi jsem ale vůbec nevěřila. Ostatní postavy nebyly špatné, až na Lenny, která mi vůbec nesedla. Naštěstí to zachránilo zhruba posledních 80 stan, kde se konečně začalo dít něco zajímavého. Nerada nechávám série nedočtené, ale po zjištění, že další dva díly nejsou o Sav a Summer, ale o Carle a Lenny, tak se do pokračování nepohrnu.
Tohle je dokonalá kniha, pokud si chcete oddychnout od dlouhých epických fantasy. Příběhy jsou krátké a svižné, ale zároveň skvěle vymyšlené. Všechny čtyři hlavní hrdinky jsou něčím výjimečné a rychle jsem si je oblíbila. Velmi mě zaujal příběh "Dlužím ti svůj život" - retelling na Malou mořskou vílu - který byl zajímavě vymyšlený a líbilo se mi, jak to bylo prohozené. Mým nejoblíbenějším příběhem je "Červená ti sluší" - retelling na Červenou Karkulku, kterou naprosto zbožňuju a do děje jsem se úplně ponořila. Trošku zklamání nastalo u posledního příběhu "Než se probudíš" - retelling na Šípkovou Růženku, který mi přišel lehce přeplácaný a zmatený. Celkově jsem ale velmi spokojená a rozhodně knížku doporučuju.
(SPOILER) Čekala jsem něco jednoduchého na několik večerů, ale tohle byla katastrofa. Nápad s "rozcházecí agenturou" mě zaujal a mělo to potenciál, ale to bylo tak vše. Už od začátku mě to vůbec nebavilo. Kapitoly byly šíleně dlouhé a několikrát jsem měla nutkání začít přeskakovat odstavce. Knížka by mohla být kratší o polovinu, kdyby postavy mezi sebou dokázaly komunikovat. Sázka z anotace se začala dít až někdy v polovině a do té doby spolu hlavní hrdinové promluvili sotva pár vět. Cestu ke Cassidy jsem si za celou knížku nenašla a její chování bylo strašně otravné. Ostatní postavy byly také nic moc, jen se mi tedy líbilo přátelství mezi Cassidy a Lorn. V textu se také objevilo celkem dost chyb, které mě během čtení rušily. Pomyslnou třešničkou na této knize byl pro mě milostný trojúhelník, který byl předvídatelný téměř od začátku.
~ 1,5/5 ~
(SPOILER) Po dočtení prvního dílu jsem byla na pokračování této série zvědavá. Bohužel jsem ale zklamaná, tohle mi přišlo naprosto zbytečné. I když byl příběh velmi čtivý, nic moc se tam nedělo. Kdyby nebylo Lydie a jejího těhotenství, které mě zaujalo a bavilo, knížku bych asi odložila. Co mi hodně vadilo během čtení byly zdrobněliny oslovení „maminka“ a „tatínek“ - v minulém díle to bylo také, ale ne v takovém množství. U Ruby by se to dalo ještě tak nějak pochopit, ona má s rodiči skvělý vztah, ale u Jamese to prostě nedávalo smysl. Další věc se kterou jsem měla problém byly pohledy postav, které se měnily i během kapitol. Navíc se k pohledům hlavních postav přidaly ještě asi další tři. Ruby a James mi přišli takoví nemastní neslaní. Amber se mi bohužel zprotivila a chovala se strašně otravně. Přesně takový konec jsem čekala - na fotky jsem si pamatovala, takže jsem si celou dobu říkala, kdy je konečně někdo vytáhne. Přišlo mi to jako zbytečné drama, jen aby tam nějaké bylo a kniha tím prakticky dostala stejnou šablonu jako předchozí díl. Co mě ale šokovalo byl fakt, že Rubyina matka svojí dceři nevěřila!?
Druhý díl jsem otevřela s tím, že to bude pokračování toho předchozího, ale jedná se o kompletně jiný nový příběh, jen zasazený do stejného světa. Objevují se tu některé postavy z minulého dílu, ale i spousta nových. Příběh byl pro mě čtivější a poutavější, i když trvalo skoro polovinu knihy, než se to pořádně rozjelo. Navíc je tu více informací o dračím království a o dracích. Madeleine tu byla mnohem zajímavější a sympatičtější, a k mému velkému překvapení jsem si naprosto zamilovala Asmodea. Konec jsem četla jedním dechem. Myslela jsem si, že se jedná o duologii, ale v angličtině je ještě třetí díl a já stále přemýšlím, jestli se do něj pustit nebo ne.
~ 4,5/5 ~
Ze začátku jsem měla s knihou problém - nemohla jsem se začíst a ve všem byla ztracená. Navíc ty extrémně dlouhé kapitoly tomu vůbec nepomáhaly. Když jsem však začala orientovat v příběhu a začetla jsem se, bylo to boží. Svět byl úžasně vymyšlený a propracovaný. K žádné z postav jsem si nějaké extra pouto nevytvořila, nejvíce jsem si ale oblíbila Philippa a Isabellu. Příběh skončil uzavřeně, a proto jsem zvědavá, o čem bude druhý díl.
Tématiku videoher zbožňuju (hlavně koukám na anime s tímto tématem), proto jsem byla nadšená, když jsem se k této knize dostala. Ze začátku to pro mě byl docela oříšek - vůbec jsem se nemohla začíst, ať jsem se sebevíc snažila. Pak se to ale zlomilo, ani nevím přesně jak a kdy, a já si začala příběh naprosto užívat. Angličtina byla celkem jednoduchá. Emiku jsem si rychle oblíbila, ale ten její vztah s Hideem mi přišel trošku zbytečný, klidně bych se obešla bez romantické linky. Konec mě hodně překvapil, něco takového jsem vůbec nečekala. Rozhodně se někdy v budoucnu pustím do pokračování.
Z této knihy jsem mile překvapena. Už od začátku to bylo zajímavé a čtivé. Navíc to mělo úplně úžasnou atmosféru. Upíři (nebo spíš pijavice, jak jim v téhle knize říkají) byli zajímavě vymýšlení. Domek byl sympatický, ale mnohem víc jsem si oblíbila Oru. Ten jejich vztah byl roztomilý a jsem ráda, že vše dobře dopadlo. Kája byl taky skvělá postava. Posledních 100 stran byla naprostá pecka, kdybych měla více času na čtení, tak bych to přečetla na posezení.
~ 4,5/5 ~
První díl jsem si zamilovala a nijak jiné to nebylo ani u tohoto. Musím se tedy přiznat, druhý díl jsem ještě nečetla a trochu mě to mrzí, protože se v něm pravděpodobně stalo pár věcí, na které se v tomto díle navazuje (ale mám ho doma a až bude klid po zkouškách, tak mám v plánu se na něj vrhnout). Mezitím, co Olivii jsem si ihned zamilovala, s Colinem jsem krapet bojovala. I když jsem věděla, čím vším si prochází, měla jsem dostkrát sto chutí ho praštit. Ten vztah mezi nimi byl ale skvělý. Rozhodně celou sérii vřele doporučuju - není to jen obyčejná romantika, knížky obsahují i těžší témata a zajímavé myšlenky.
~ 4,5/5 ~
Moc děkuji @knihydobrovsky za knihu k recenzi
Půjdu brečet, a to hned ze dvou důvodů - skončilo to až moc rychle a další díl ještě není přeložený. Kouzlu této série jsem naprosto propadla, ten příběh je s každou knihou lepší a lepší. Celé to cestování po území nikoho jsem si užívala, zbožňuju, když se v knize cestuje a je to tam vše popsané. Spenca a M-Bot jsou opět skvělí, vývoj obou těchto postav je moc fajn. Konec jsem doslova hltala, posledních několik stran si i trošičku pobrečela. Možná to nevydržím a pokračování si seženu v angličtině. Rozhodně knihy doporučuju, protože tahle série vážně stojí za přečtení.
Velmi miloučké oddechové čtení, já jsem spokojená. Ze začátku se mi to špatně četlo než jsem si zvykla na formát - jednalo se totiž o reading copy. Navíc nic moc se prvních sto stran nedělo, ale ve výsledku mi to ani tolik nevadilo. Společnost brujx byla zajímavá a moc se mi líbilo, jak je celé to prostředí, tradice a zvyky popsané. Yadriela i Juliana jsem si okamžitě zamilovala a ten jejich postupný vývoj vztahu byl skvělý. Zápletka byla tedy lehce odhadnutelná, ale to na kouzlu neubralo. Trošku mě tedy mrzí, že tam bylo tolik věcí napsáno ve španělštině - slovníček na konec by byl fajn. Celkově se mi to ale moc líbilo a na další autorovu knihu si rozhodně brousím zuby.
Od autorky jsem kdysi četla První život a nebylo to tak špatné, proto jsem se na tuto i celkem těšila. Ne, že by to bylo nějak špatné, ale bohužel mě to moc nezaujalo. I když to mělo dost jednoduchou angličtinu, tak se to četlo strašně pomalu. Hlavní hrdinka byla celkem v pohodě, ale byly situace, kdy mě šíleně vytáčela. Na knize je vidět, že je pro mladší čtenáře, hlavně bych řekla že pro holky. Do pokračování se pouštět nejspíš nebudu.