ElessaRiverbow ElessaRiverbow komentáře u knih

Emma Emma Jane Austen

Nejdřív jsem moc nevěděla, do čeho jdu, protože jsem toho o ději moc nevěděla a ani jsem neviděla žádné filmy (ale to mám v plánu napravit). Ze začátku mi kniha dělala trochu problém - kvůli staršímu jazyku jsem se nemohla pořádně začíst a většina jmen postav mi splývala, takže jsem často nevěděla o koho se jedná. Naštěstí jsem si na to po nějaké době zvykla a už se to četlo jako po másle. Příběh byl zajímavý a čtivý. Emma mi nejdřív moc sympatická nebyla a její chování mě rozčilovalo, ale potom už byla fajn. Další knihy od autorky mám rozhodně v plánu.

13.05.2024 4 z 5

Okamžik pravdy Okamžik pravdy Kasie West

(SPOILER) Od autorky jsem už pár knih četla a tak jsem měla celkem velká očekávání, ale bohužel, tohle se za mě moc nepovedlo. Už od začátku jsem si říkala „Co to sakra čtu?“ Pak to tedy začalo dávat smysl, ale příběh mě vůbec nechytl. Celé to zjišťování "kdo je pod maskou" mě rychle přestalo bavit. Teprve ve chvíli, co se maska dostala k Hadley to začalo být zajímavé - zhruba posledních 80 stran. Hadley byla sympatická a líbilo se mi na ní, že ví, co chce a jde si to tím. Jackson taky nebyl špatný a ten vztah byl vcelku roztomilý. Nejvíc na nervy mi lezla Hadleyina matka - pokaždé, když se tam objevila, tak se chovala hrozně. Konec byl ale pěkný a roztomilý.

24.04.2024 3 z 5

To bylo tvé jméno. 03 To bylo tvé jméno. 03 Makoto Šinkai (p)

Přesně jak jsem očekávala po dočtení předchozího dílu, tohle se bez slz neobešlo (ve skutečnosti jsem brečela pomalu od první stránky). Velmi nádherné zakončení, hlavně konec kdy jsou oba hrdinové už starší, mi přijde více propracovaný než jak ho znám z filmu. Opět nádherná kresba.

27.03.2024 5 z 5

To bylo tvé jméno. 02 To bylo tvé jméno. 02 Makoto Šinkai (p)

V tomhle díle je už více akce a rozhodě více emocí. Chvílemi jsem neměla daleko od pláče a je mi jasné, že u dalšího dílu budu brečet jako želva (stejně jako pokaždé brečím u filmu). Celé je to opět famózně nakreslené.

25.03.2024 5 z 5

Vlastně docela dobrý Vlastně docela dobrý Monica Heisey

Velmi pěkná oddechovka, u které jsem cítila spoustu emocí. Ze začátku jsem měla trochu problém s psaním autorky, na který jsem si zvykla až kolem první čtvrtiny knihy. Taky mi trochu brzdily ve čtení dlouhé odstavce. Maggie, hlavní hrdinka, byla fajn, ale někdy mě vytáčela svým chováním. Na druhou stranu to ale bylo pochopitelné, když se jí po deseti letech rozpadl vztah. Naprosto jsem si oblíbila její přátele, kteří ji podporovali. Tolik akce se tam neobjevilo, ale veškeré emoce byly úžasně napsané a prožívala jsem téměř vše s Maggie. Sice se během čtení žádné slzy neobjevily, ale konec mě příjemně pohladil po duši.

~ 3,5/5 ~

21.03.2024 3 z 5

Smrtelné stroje Smrtelné stroje Philip Reeve

Musím říct, že film, který je podle této knihy natočen, patří mezi mé nejoblíbenější. Proto když jsem zjistila, že existuje kniha, nečekala jsem moc dlouho a dala se do čtení. A tam nastal problém - tím, že jsem nejdříve viděla film (a mám ho fakt hodně ráda), celou dobu čtení jsem knihu s ním porovnávala. Proto to nakonec bylo trochu i zklamání. Kvůli stylu psaní to bylo až moc dětské. Tom mi přišel hrozně otravný a ufňukaný, až to bylo k naštvání. I tak se asi vrhnu někdy na pokračování.

~ 2,5/5 ~

12.02.2024 3 z 5

Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Na tuhle sérii jsem se těšila dlouho a jsem moc ráda, že se mi to líbilo tak, jak jsem očekávala. Knížka se rychle a moc dobře čte. Autoři to mají celé úžasně vymyšlené a jsem zvědavá, jaké bude pokračování. Všechny postavy jsem si ihned zamilovala. Jediné, co mi někdy vadilo, že u delších kapitol jsem občas zapomněla, z čího pohledu je to vyprávěno. Určitě se po přečtení celé série vrhnu i na Akta Illuminae.

22.01.2024 5 z 5

Vášeň Vášeň Geneva Lee

V tomhle asi půjdu hodně proti proudu, ale mě se to celkem líbilo. Možná je můj názor ovlivněn tím, že jsem kvůli špatným recenzím neměla téměř žádná očekávání, ale vážně mi to nepřišlo tak hrozné. Hodně to připomíná padesát odstínů šedi. Co mě na knize hodně štvalo, bylo stále se opakujících pár výrazů pro intimní partie. Jako pardon, ale jestli i v pokračování se její *ehm* bude říkat „číča“, tak to asi nezvládnu. Jinak to ale bylo fajn, Clara i Alexander byli v pohodě. Hodně jsem si oblíbila Edwarda. Spicy scének tam bylo vážně požehnaně a byly celkem dobře napsané. Mám doma celou sérii a rozhodně se do zbývajících dílů někdy v budoucnu pustím. A navíc ty české obálky jsou podle mě mnohem hezčí než ty anglické.

20.01.2024 4 z 5

Paní půlnoci Paní půlnoci Cassandra Clare (p)

V první řadě jsem měla asi počítat s tím, že mi to vyspoileruje předchozí série, které jsem zatím ještě nečetla. S knihou jsem měla celou dobu jeden pro mě dost zásadní problém - šíleně dlouhé kapitoly. I přesto, že se tam stále něco dělo a příběh byl plný akce, kvůli té délce to působilo jako že se vše táhne a je to strašná nuda. Emmu a Juliána jsem si zamilovala už na začátku a postupem čtení jsem si oblíbila i ostatní Blackthornovi a Cristinu. Romantika mezi Emmou a Juliánem je boží a jsem zvědavá, jak se vztah mezi nimi bude vyvíjet v dalších knihách. Konec mi už tolik natáhlý nepřišel a naprosto jsem se do něj ponořila. Epilog mě hodně nalákal na pokračování, takže se do zbytku sérii někdy v budoucnu rozhodně pustím.

~ 3,5/5 ~

26.12.2023 3 z 5

Sbohem, má růžová zahrado. 3 Sbohem, má růžová zahrado. 3 Dr. Pepperco

Nádherné zakončení této série. Prakticky už od začátku jsem u knihy brečela a až do konce to nešlo zastavit. Tu zakázanou lásku mezi Hanako a Alicí jsem si užívala na každé stránce. Edwarda stále nemám ráda, jeho chování k Hanako mi strašně vadilo. Na to, jak příjemně pomalé tempo má celá série, mi konec přišel příliš rychlý a odbytý. Celá série je taková jednohubka na jeden, dva večery, takže to rozhodně není naposledy, co jsem tuhle mangu četla.

27.11.2023 4 z 5

Sbohem, má růžová zahrado. 1 Sbohem, má růžová zahrado. 1 Dr. Pepperco

Po delší době jsem sáhla po manze, je to pro mě takové odpočinkové čtení. Bylo to nádherně nakreslené a melancholický příběh mě ihned chytl. Prostředí viktoriánské Anglie jsem si zamilovala. Zároveň řešení postavení a kdo koho může a nemůže milovat? Ano, prosím. Hanako i Alice byly skvělé postavy a jsem zvědavá, jak se jejich vztah bude vyvíjet dál. Jen mě někdy trošku otravovalo, jak jsou bubliny velké a text v nich malý.

11.11.2023 4 z 5

Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Hodně mě zaujala anotace, navíc se jedná o autorku, jejíž předchozí knihy jsem si zamilovala, takže jsem měla velká očekávání. A ta se do posledního splnila, bylo to skvělé čtení. Začátek byl takový pomalejší, hlavně se představoval zajímavě vymyšlený svět a postavy. Hodně oceňuji texty na začátku kapitoly, které mi přišly hodně zajímavé. Ada mi byla sympatická a rychle mi přirostla k srdci. Romantická linka byla skvělá, jen mě mrzí, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Jediné malé mínus jsou pro mě dlouhé kapitoly, které mi někdy čtení trochu ztěžovaly. Rozhodně knihu ale doporučuji, přijde mi to jako velmi originální příběh.

~ 4,5/5 ~

Moc děkuji @endlessbibliophile a @humbook za poskytnutí knihy k recenzi #humbookblogeri

10.11.2023 4 z 5

Vetřelci v našich hlavách Vetřelci v našich hlavách Daniel Pelikán

V první řadě mě zaujalo téma, knihy o psychice a poruchách mě zajímají. Navíc jsem byla mile překvapena stylem psaní, který autor použil - celé to bylo napsané jako dialog mezi Petrem a jeho "vetřelcem". Navíc plusem bylo i to, že se tam objevil náhled do myšlenek ostatních postav. Petr byl velmi sympatický a několikrát mi ho bylo neskutečné líto, jak moc musel trpět kvůli jeho "vetřelci". Autorovi se dobře povedlo popisovat pocity, takže s ním čtenář snadno soucítí. Téma obsedantně-kompulzivní poruchy je podle mě zpracovaná skvěle. Konec mě rozbrečel, posledních několik stránek jsem přečetla téměř bez dechu. Kniha je kraťoučká, což mě trochu mrzí, protože se četla vážně dobře.

15.10.2023 5 z 5

Divergence Divergence Veronica Roth

Na tuhle sérii jsem se těšila už dlouho a konečně se dostala k prvnímu dílu. Četlo se to dobře a rychle, ale celou dobu mi to přišlo takové až moc naivní a pro mladší děti. Tris byla fajn, líbil se mi její postupný vývoj, i když sem tam mě její chování trochu vytáčelo. Čtyřka byl takový meh, jeho chování k Tris se mi nelíbilo. Ta romantika mezi nimi mě úplně nezaujala, ale jsme zvědavá, jak se bude vyvíjet. Bojové scény byly ale dobře napsané, někdy jsem se až děsila, jak brutální to je. Trochu, co mě mrzelo, je že svět není úplně tolik popsán a vysvětlen. Rozhodně se pustím do pokračování a nejspíše se podívám i na filmy.

05.10.2023 4 z 5

Audrey se vrací Audrey se vrací Sophie Kinsella (p)

Kniha, která mě hodně překvapila. Bylo to neskutečně čtivé a ani jsem nevnímala, že je napsaná v angličtině. Kniha moc dobře představuje téma deprese a její léčení. Zároveň je to ale vtipné, takže jsem se místy zasmála. Audrey byla velmi sympatická postava a celou dobu jsem jí fandila. Linuse jsem si také hnedka oblíbila. Zbožňovala jsem ho za to, jak byl s Audrey trpělivý a do ničeho jí netlačil. Zbytek postav byl také fajn, až na Audreynu matku. U té jsem vždy zatínala zuby, protože se chovala naprosto hrozně. Moc se mi líbily přepisy z kamery, jak Audrey natáčela. Postupné sbližování Audrey a Linuse jsem si užívala. Rozhodně doporučuji, protože je to skvěle napsané.

11.09.2023 5 z 5

Letní noci Letní noci Nofreeusernames (p)

K této knize jsem musela přistupovat trochu jinak než k ostatním, a to kvůli autorce, která mi je nesympatická. Kdyby se nejednalo o štafetu, knihu bych pravděpodobně minula a nikdy si ji nepřečetla. Začátek byl utrpení. Už po první kapitole mi nestačily prsty na počítání narážek na různé filmy a seriály. Navíc spoustu z nich jsem nepochopila. Charlee byla strašná postava, za celou knihu jsem si k ní nenašla cestu a její chování mě vytáčelo. Alespoň Noah byl fajn. Četlo se to celkem dobře, i když se tam objevovaly scény, nad kterými jsem kroutila hlavou a říkala si, co to sakra je. Konec byl ale fajn a celkem to zachránil. Musím vyzdvihnout grafické zpracování, to se mi moc líbilo.

16.08.2023 2 z 5

Plán plavby Plán plavby Trish Doller

Do knihy jsem se vůbec nemohla začíst, trvalo mi to téměř polovinu knihy. Nejspíše to způsobil autorčin styl psaní, který mi vůbec nesedl. Ze začátku jsem postavy moc nemusela, ale postupem času jsme si k nim našla cestu a oblíbila si je. Konec byl předvídatelný, i když chvilku před ním mě jedna věc překvapila. Jako oddechovka dobré, ale celkově mě to bohužel vůbec nebavilo.

~ 2,5/5 ~

09.08.2023 2 z 5

Nahá Nahá Raine Miller

Už od první stránky mi bylo tak nějak jasné, že se bude spíše jednat čistě o erotiku než o nějaký propracovanější příběh. Byla to krátká jednohubka na pár večerů. Začátek byl dle mého až extrémně rychlý, spíš mi přišlo, že to žádný úvod nebo představení postav a příběhu nemá. U některých knih mám ráda, že mě hodí rovnou do nějaké akce, ale tady by se rozhodně nějaký začátek hodil. Celkově celý příběh byl až příliš rychlý. Vůbec mi nesedly postavy - Bryce mi byla nesympatická a podle mě podlehla Ethanovi až příliš rychle. Ethan mi byl také nesympatický a navíc byl jedno obrovské klišé - namakaný, sexy, všechny ženy mu padají k nohám, bohatý, dominantní, atd. Prostě vše to, co najdete i v další hromadě erotických/romantických knížek. Čím více jsem ale četla, tím víc moje nesympatie vůči Ethanovi rostly, a nakonec pro mě byl jednen velký red flag. Ani konec to bohužel nezachránil, spíše mě odradil od čtení dalších dílů.

~ 1,5/5 ~

31.07.2023 1 z 5

Tess z d'Urbervillů Tess z d'Urbervillů Thomas Hardy

Klasickou literaturu mám ráda, i když mi ji tedy škola trochu znechutila, vždy sem tam po nějaké té klasice sáhnu, protože se mezi nimi dají najít i úžasné poklady. Tahle kniha mezi ty poklady také určitě patří. Rychle jsem se do knihy začetla, i když to tedy byl trochu těžší jazyk. Moc se mi líbilo, jak vše bylo popsané. Tess byla skvělá postava, ale sem tam bylo její chování hrozné. Také se mi líbil její postupný vývoj. Konec mě trošku překvapil. Malé plus patří oblálce, která je podle mého naprosto fantastická, zbožňuju obálky knížek z této edice od CooBoo.

23.07.2023 4 z 5

Noční kraj Noční kraj Melissa Albert

Po přečtení prvního dílu, který jsem si zamilovala, je pro mě pokračování akorát zklamání. Přišlo mi, že se tam skoro vůbec nic nedělo a nedokázala jsem se vůbec začíst. To se mi podařilo až nějakých 60 stran před koncem, kdy se tam konečně začalo dít něco zajímavého. Většina postav mi přišla taková nemastná, neslaná. Jakoby ztratily svoje kouzlo, které měly v předchozím díle. Podle mě zbytečné pokračování.

07.07.2023 2 z 5