EliskaD EliskaD komentáře u knih

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Nestárnoucí dílo. Kniha obstojí i v konkurenci tvorby současných (módních) autorů. Jsem ráda, že jsem si přečetla originální námět, který později následovalo mnoho jiných autorů.

13.07.2022 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Z té symboliky mrazí.

09.01.2023 5 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

´Když jde člověk stále rovně, daleko nedojde.´

Z knihy by se dala citovat snad každá věta.

14.04.2023 5 z 5

Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Takové pěkné pohodové jednoduché a krátké letní čtení. Ač kniha byla napsaná spoustu let předtím, než jsem se vůbec narodila, jako bych v tom příběhu trochu viděla i své dospívání. A to je předností pana Rudolfa, jak umí zachytit myšlení a chování dospívajících.

07.07.2024 4 z 5

Zahrada Zahrada Jiří Trnka

Tuto knihu jsem měla moc rada už v dětství. Bavila mě dobrodružství klučičí party a nesmírně mě bavil kocour. Trpaslík tomu dodával tajemno (jako dítě jsem pořád přemýšlela, jestli je teda živý nebo ne). Co jsem ale nechápala, byli ti sloni. Nevím proč. Ti mi asi přišli příliš exotičtí k takové české tajné zahradě.

26.11.2022 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

To, že čtu detektivku jsem si začala plně uvědomovat až tak v poslední čtvrtině. Do té doby to byl spíše román o vztazích. O vztazích mateřských, manželských, mileneckých, kamarádských, sousedských... A motiv k vraždě mohl mít téměř kdokoliv...

12.06.2022 4 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu - namluvená příjemným hlasem, neztrácela jsem se v postavách, byly dobře rozeznatelné. Příběh byl napínavý, plný nečekaných zvratů, moc jsem po celou dobu knihy nevěřila, že by všichni podezřívaní byli opravdu vinni, ale odhalení vraha v závěru mě opravdu překvapilo. Chytře vymyšlené, vše do sebe pěkně zapadlo.

18.01.2021 5 z 5

Billy Summers Billy Summers Stephen King

Nejsem čtenářem Kinga, a tak jsem nebyla zatížená očekáváním jako možná většina ostatních čtenářů. Jako bych však od půlky četla knihu jiného žánru. A docela chápu, že ta druhá polovina mnohým vadí. Já jsem si obě části náramně užila. Určitě vyhledám další nehororové knihy autora. Pokud budou mít stejnou kvalitu jako Billy Summers, budu opět nadšená.

16.07.2024 5 z 5

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Mnozí píší o podobnosti s foglarovkami. Ano, oboje je dobrodružná literatura pro děti a mládež. A ano, Prašina se možná svými kulisami vzdáleně podobá Stínadlům. Tím ale veškerá podobnost končí. Jako dítě jsem měla foglarovky i jinou dobrodružnou literaturu pro chlapce načtenou a moc mě to bavilo i jako holku (což moje vrstevnice nedokázaly pochopit). Prašina je v tomto ohledu mnohem neutrálnější a cílí i na dívky i na chlapce. Být dítě, byla bych z takovéhoto dobrodužného příběhu nadšená. A teď, jako dospělá, jsem nadšená také.

09.09.2021 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Na knize je jasné už od začátku kam směřuje. Přesto ta cesta byla úžasným čtenářským zážitkem. Užila jsem si ji.

10.01.2023 5 z 5

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Unikátní kniha. Velmi přístupným jazykem autor vypráví (a skutečně to často zní jako nějaký pohádkový příběh) o lese. Úžasná populárně naučná kniha. Místy bych možná uvítala více naučného a méně populárního. Přesto skvělý počin, který ve svém druhu nemá obdoby.

15.02.2022 5 z 5

Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona Francis Scott Fitzgerald

Dojemný příběh o životě a jeho pomíjivosti. Život plyne nemilosrdně kupředu (zde tedy pozpátku), ale plyne. Jen v obyčejném životě člověk neví, kdy skončí, kdežto v případě Benjamina je to jasně dáno. Je to výhoda? Chtěli bychom znát svůj osud a konec? Do jaké míry máme i my život dlážděn nepochopením druhých kvůli nějaké své jinakosti?
Po dočtení mě přepadla trochu melancholie a smutek. Fitzgerald mě svým příběhem hluboce emočně zasáhl.

13.02.2022 5 z 5

Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

Tuto knihu jsem několik let obcházela a z nějakého důvodu dávala přednost jiným knihám. A teď po přečtení si rvu vlasy, jaký klenot jsem míjela. Opravdu se jedná o velmi zdařilé dílo, perfektně napsané takovým přímočarým jazykem, kde není snad žádný odstavec zbytečný. Asi ve čtvrtině knihy se do popředí děje dostává i Sebastian (teprve ve čtvrtině! konečně, když se po něm jmenuje celá série). Sebastian je nesnesitelný notorický potížista, který mi je celou dobu vlastně hrozně protivný. Ale za tu jeho náturu ho mám jako hlavní postavu vlastně ráda, protože těch super klaďasů je v jiných knihách až až. Brzy se vrhnu na další díl. Posledními řádky mě totiž autoři hodně navnadili na pokračování.

15.07.2024 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Velice jednoduchá novela, která má svůj základ v německých pověstech. Námět tak před Dykem zpracovali i jiní spisovatelé nebo básníci. Dyk si k příběhu však přidává i linku o marné lásce, takže dílko působí dvojnásob pesimističtěji než jak tomu je v jiných zpracováních.

22.07.2022 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Kniha má povedenou napínavou zápletku. Četlo se to samo, jen těch laciných erotických scén bylo přespříliš. Otiskům zubů v čele postele jsem se musela smát. Přesto hodnotím plným počtem bodů, protože mi dlouho žádná knížka tak nezamotala hlavu. Pravda nebo lež?

25.01.2022 5 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Tématem thrillerů bývají velmi často vraždy a takové příběhy beru vždy jako naprostou fikci, něco, co je od reality velmi vzdálené. Čtení o psychopatických vrazích mě obyčejně tolik emočně nezasáhne.
Tato kniha pro mě proto bylo daleko děsivější a znepokojivější, protože téma týraných žen není podle mého názoru tak ojedinělé a může se dít v mnoha rodinách, aniž by si toho okolí všimlo (i když tedy v této knize to byl opravdu hodně velký extrém). Příběh zpracován velmi napínavě a poutavě, soucítila jsem s Grace a celou dobu ji fandila. Ze samotného obsahu knihy mi ale moc dobře nebylo.
Celé to pro mě bylo o to mrazivější, že jsem knihu přečetla jen několik dní před vlastní svatbou. :-D

03.09.2021 4 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Druhý díl série s Rakerem a druhý skvělý triller v pořadí. Dle anotace se může zdát, že to bude jednoduchý případ. Kdo čeká, že půjde "jen" o obyčejné pátraní pro zmizelé Megan je na omylu. Děj se rozvětví do velké šíře a pátrání se neomezuje pouze na Megan, ale i na jiné zmizelé ženy. Nebo na snahu o dopadení ruské mafie. Zrovna tato linka mi přišla v příběhu trochu nadbytečná, ale i tak to do děje patřilo. Nebyl by to Weaver, kdyby děj nebyl přitažený za vlasy, ale u tohoto autora mi to kupodivu vůbec nevadí. Weaver píše napínavě a krátké kapitoly končí vždy nějakou udičkou, aby čtenář nemohl knihu jen tak odložit. Zvědavě jsem pokračovala ve čtení i v pozdních nočních hodinách a nemohla se odtrhnout. Bylo to opravdu napínavé a mrazivé.

10.06.2021 4 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Moc krásná a poetická kniha. Čtení jsem si moc užila. A s jednotlivými postavami i prožila. V průběhu čtení jsem cítila přesně takové emoce, jaké chtěl autor ve čtenáři vyvolat. Jen ten závěr... Takový americký (i přes německou národnost autora). Přesto hodnotím pěti hvězdičkami.

19.02.2024 5 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

O hluboké a smutné lásce v hluboce smutné době.

31.01.2024 4 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Napínavý příběh s detektivní zápletkou. Autorka vám nejdříve představí všechny hrdiny, jejich charaktery, vztahy, tajemství i slabiny... A pak dojde k vraždě. To pak můžete podezřívat snad úplně každého, protože motiv má mnoho lidí. Ale kdo z nich jej mohl opravdu naplnit?

16.08.2022 5 z 5