EliskaD EliskaD komentáře u knih

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Moc krásná a poetická kniha. Čtení jsem si moc užila. A s jednotlivými postavami i prožila. V průběhu čtení jsem cítila přesně takové emoce, jaké chtěl autor ve čtenáři vyvolat. Jen ten závěr... Takový americký (i přes německou národnost autora). Přesto hodnotím pěti hvězdičkami.

19.02.2024 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Neurazí, nenadchne. Tak bych to charakterizovala. Detektivní příběh na téměř 500 stranách byl poměrně rozvleklý. Četla jsem bez zvláštního zaujetí. Další díly mají lepší hodnocení, dám této sérii ještě šanci.

13.02.2024 3 z 5

Prorokyně a hlupák Prorokyně a hlupák Jonas Jonasson

Jonassona můžete mít rádi nebo vůbec ne. Já patřím do té druhé skupiny. Bohužel mě na opačnou stranu nepřiklonila ani tato kniha. Styl vyprávění mi zkrátka nesedí. Přečteno do čtenářské výzvy.

Skála Skála Peter May

Dýchla na mě temná ponurá atmosféra nehostinného prostředí, do které byl vetknut příběh o složitých vztazích s linkou detektivky. Určitě se pustím do dalších dílů.

13.02.2024 5 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Knihu jsem četla jako e-knihu a při četbě prvních řádků mě napadlo, jestli to nemám nějaké rozbité.
Aneb jak se ze šťastného, naivního a negramotného kluka stane nešťastný inteligent v krutém světě. Bylo mi z toho úzko.

13.02.2024

Dámsky gambit Dámsky gambit Walter Tevis

Příběh mě pohltil a to i včetně popisovaných pasáží šachových tahů, které jsem sledovala s napětím a velkým zaujetím. Takhle moc dobře to bylo napsané. Celé.

13.02.2024 4 z 5

Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Krize středního věku: Pohrajte si s osudem Marie Phillips

Zaujala mě představa gamebooku, který má jiný než fantazy námět. Škoda, že provedení nebylo úplně dějově promyšlené. Kniha patří do výprodeje, kde jsem ji ostatně také za cenu 29 Kč našla.

Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Sex Pistols: Chci bejt sám sebou Dave Simpson

Excelentní biografie se spoustou fotografií i tak akorát textů o partě neposlušných, drzých kluků, kteří udělali rozruch všude kam přišli. Velmi poučné shrnutí vzniku, vzestupu i příliš rychlém rozpadu této obscénní a provokativní kapely formou, která neunudí. Bravo. Moc jsem si to užila i sluchem při poslechu nejen přímo Sex Pistols, ale i dalších kapel, o kterých v knize padla zmínka.

13.02.2024 5 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Skvělá divadelní hra, kterou jsem měla možnost vidět již několikrát od ochotníků, přes Ypsilonku až po Stavovské divadlo. Vždy se jednalo o naprosto fenomenální zážitek. Jak by taky ne, když se jedná o tak skvostně napsané dílo, jehož příběh i po tolik desetiletích nevyčpěl.

Kočka, která okusovala ušák Kočka, která okusovala ušák Lilian Jackson Braun

Příjemná poklidná detektivka bez výrazně dramatických či brutálních scén. Kocourek Koko zpestřil děj a přispěl tak k rozuzlení. Na své si tak přijdou milovníci klasických detektivek i kočkomiLOVÉ.

13.02.2024 4 z 5

Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Dítě... A co teď? - 100 triku francouzské výchovy Pamela Druckerman

Velice jednoduchá, řekla bych až primitivní kniha o výchově. Americké autorka vychvaluje ve 100 bodech francouzskou (evropskou) výchovu. Pro české čtenáře však nenabízí nic zvlášť objevného.

"Ano, i ve Francii seženete kuřecí nugety, rybí prsty a pizzu. Děti si je však dávají jen příležitostně, rozhodně pro ně nepředstavují každodenní stravu (totéž platí pro hranolky)."

Ovoce poznání Ovoce poznání Liv Strömquist

Nečekaně poučné.

12.02.2024 4 z 5

Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

Ač nejsem medik, ani lékař, v některých historkách jsem se našla i já (zejména těch ze studií). Celkově však na mě kniha nezapůsobila ani po obsahové ani po literární stránce. Blog by měly zůstat pouze blogem.

02.02.2024 2 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

O hluboké a smutné lásce v hluboce smutné době.

31.01.2024 4 z 5

Důvěrnosti z kuchyně Důvěrnosti z kuchyně Anthony Bourdain

Zpočátku mě téma velmi chytlo, zajímalo mě, jak funguje restaurační kuchyň, jak spolu kuchaři spolupracují, jak je možné připravit různá jídla pro stejný stůl ve stejnou chvíli a jak to celkově chodí v této branži. Jenže s přibývajícími (nebo vlastně ubývajícími?) stránkami se příběh stal velmi repetitivním a to už moc velká zábava nebyla.

14.12.2023 2 z 5

Marie z Černobylu Marie z Černobylu Volodymyr Javorivskyj

Kniha, která způsobila mojí několikaměsíční čtenářskou krizi. Pro mě naprosto nečtivým způsobem zpracované téma.

14.12.2023 1 z 5

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

´Když jde člověk stále rovně, daleko nedojde.´

Z knihy by se dala citovat snad každá věta.

14.04.2023 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Čtivá a napínavá kniha, která nemá příliš mnoho hluchých míst. Stále se něco děje a čtenář má stále o čem přemýšlet.

10.01.2023 4 z 5

Pán much Pán much William Golding

Nezaujalo. Takový mix robinsonády a foglarovky. Parta kluků ztroskotá na ostrově, snaží se přežít, zachránit a v té souvislosti dochází k mnoha vypjatým situacím. Kluci se začínají chovat pudově a zapomínají na lidské hodnoty. Vzdáleně mi to připomíná stanfordský experiment.

10.01.2023 2 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Na knize je jasné už od začátku kam směřuje. Přesto ta cesta byla úžasným čtenářským zážitkem. Užila jsem si ji.

10.01.2023 5 z 5