ElleNora komentáře u knih
Až po čtení jsem zjistila, že má série 8 dílů... nejlepší zpráva.
Již od první stránky jsem se přenesla do B. v Itálii, cítila klid, všednost ale i vášeň mezi řádky. Rozhodně jde o typ knihy, na kterou jen tak nezapomene a doznívat ve mně bude ještě chvíli.
Někomu kniha může připadat vleklá, mě však nikoliv. Prostředí práce guvernantky a postupně dozrávající hlavní postava mě bavily, možná bych ocenila delší konec (ten byl malinko odbytý). Celkově jsem byla příjemně překvapená.
Nová série a Hakan Nesser mě nezklamal. Není to úplně detektivka, čtenář částečně celou dobu ví, co se stalo. Ale styl psaní mi velmi sedí, stejně jako v sérii Van Veeterena.
Nevím, jestli už si nevzpomínám na předchozí díly, ale tentokrát mě kniha opravdu bavila. Jsem ráda, že jsem byla zapletená hlavně to případu, a Kate se už také trochu posunula a neřešila úplně stejné problémy jako v předchozích dílech.
Musím říct, že mě již zpočátku napadlo, jak by to mohlo celé dopadnout. Ale bylo tu tolik věcí, které vypovídaly o opaku. Povedené.
Nejhorší díl, ale potřebovala jsem si to přečíst. Snad bude adaptace následovat jiný plot.
Letní čtení, samozřejmě jsem se knize dostala přes seriál...
Liší se od jiných autorčiných knih převážně tím, že zde mi ani tolik nezáleželo na hlavním páru a kdy bude Catherine vyznána láska. Mnohem víc jsem se zajímala o její přítelkyně, Isabellu a slečnu Tilneyovou. Hlavní hrdinka v průběhu knihy dospívá, začíná být obezřetnější co se přátel týče a konečně se naučí, že její laskavosti a přátelství nemůžou být všichni hodni.
Tolik detektivek, kolik jsem již od autorky přečetla... a přesto vraha nikdy nedopátrám, všechna čest mistru Poirotovi.
Dalo by se říci, že se toho za celou knihu příliš nestane, neboť často se zasekneme spolu s Tóruem na mrtvém bodě. Přišlo mi ale, že právě sledováním myšlenek hlavního hrdiny se pro mě příběh stal velice opravdovým.
Sedne asi každému, kdo se užírá existenčními krizemi nebo výčitkami minulých rozhodnutí.
Někomu by se děj knihy mohl zdát pomalý a plný čekání, ale v typicky austenovském duchu tak byla zachycena oddanost a láska. Vlastně si myslím, že neustálé pochybování je zobrazeno velmi realisticky, stejně tak jako nepříjemní příbuzní a snaha mladé dívky chovat se ke všem zdvořile za všech okolností.
Osobně jsem si Annu opravdu zamilovala, vždy myslela na druhé, a přestože kontrast mezi ní a jejími sestrami byl jasně vidět, nemluvila by o příbuzných špatně. Škoda, že se ke konci neobjevil ještě pan Benwick a Louisa, ale pan Wentworth to shrnul docela dobře.
Perfektní zápletka a ukázka psychologického postupu při vyšetřování.
Několik generací a ještě víc osudů spletených kolem malého hotýlku na vesnici. Vztahy všech se prolínají, často jde o běh na dlouhou trať, životy se mění.
Mohu jedině doporučit.
Velice povedená kniha, trochu mi ale vadilo posledních cca 60 stránek, které mi po odkrytí hlavní zápletky připadaly nadbytečné.