Ellis03 Online Ellis03 komentáře u knih

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Tohle bylo skvěle. A drsné… hodně drsné.
Na začátku takový celkem milý, ochranitelsky a vnimavy chlapec - sice trosku sebestredny a dost cilevedomy, ale konec (hlavně ohledne Lucy Gray) byl pro mě překvapivý i přes to, ze jsem věděla jaký je z předchozí trilogie.
Bylo tady vážně skvěle zachyceno, jak a čím ho dokázali utvořit v to, čím se stal. Jak dokázali podchytit ty ´správné´ vlastnosti a pomoci jich ho zmanipulovat, Jak chtěli.
Určitě bych nenašla část, která by mi přišla nudná. Naopak - pro mě to byla jedna z mala knížek, kde jsem si užívala opravdu každou stránku a byla plna zvratu.

07.03.2022 5 z 5

Anna a Vlaštovčí muž Anna a Vlaštovčí muž Gavriel Savit

Kniha se mi líbila svým slohem a zpracováním. Chytla mě hned od začátku a přišla mi zajímavá, i když (nebo možná i prave proto) ze byla úplně jiná než ostatní knihy o holocaustu. Ke konci jsem ale z nějakých části začala být poněkud zmatená a stále jsem doufala v nějaké vysvětlení, které jsem nedostala.
Kniha zanechává až příliš mnoho otázek a příliš mnoho nevysvětleného na můj vkus. Protože nepatřím mezi čtenáře, kteří toto oceňuji, dávám i menší počet hvězd.

02.03.2022 4 z 5

Věčná noc Věčná noc Ross MacKenzie

Sice nejsem cílová skupina, ale jsem spokojena. Dobre, nechapu, proč téměř v každé knize se kousek před vyřešením musí vse, co jde pokazit, a hrdinové se v podstatě ocitají téměř na začátku. Ne-jinak tomu bylo i v teto knize. Ovšem autor to vyřešil velmi rychle a elegantně a vse hezky plynulo a odsejpalo. Četlo se to samo a mě se to moc líbilo.

18.02.2022 5 z 5

Fialová Fialová Anna Šuláková

Já jsem byla naprosto spokojena. Nejprve se mi do knihy úplně nechtělo, nebyla jsem si jistá, co čekat. Ale potom jsem se do ni pustila a od začátku mě bavila. Bylo to několik Dobre zpracovaných dobrých nápadu a doufám, ze autorka vytvoří nějaké pokračování.

16.02.2022 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Od začátku mě kniha bavila a vydrželo mi to až do konce. Postavy mi byly všechny sympatické. Možná až na Kaze.. k tomu jsem si sympatie utvorila spis postupně, jak jsem se seznamovala s jeho minulosti.
Styl psaní knihy se mi líbil a, i kdyz to byla moje první kniha autorky, určitě nebude poslední.

11.02.2022 5 z 5

Stallo Stallo Stefan Spjut

Od te doby, co jsem na tuhle knihu narazila tady na databázi, mě hrozne lákala. Ale když jsem videla, jak je tlustá, tak mě to i trosku odrazovalo. Nicméně jsem se do ni konečně pustila, s obavou, ze to bude takove “chození okolo horké kase” - tedy, ze se v cele knize bude mluvit o trollech, ale fyzicky se tam žádný poradně neobjeví. Tahle obava se po par kapitolách ukázala jako naprosto zbytečná a kniha mě od začátku chytila a bavila. Asi by mohla být o něco kratší. Bylo tam par části, které by tam být vůbec nemuseli a detaily o nudlich mi přišly docela nechutné, ale jako celek jsem byla spokojena. Za mě 4,4*

22.01.2022 5 z 5

Běž, chlapče, běž Běž, chlapče, běž Uri Orlev (p)

Určitě to bylo zajimave. Místy mi dej přišel trosku uskakany- Najednou to autor proste utnul a začal zase něčím úplně jiným.
Možná by ten příběh někdo jiný dokázal zpracovat i lepe, ale na druhou stranu jsem i rada, ze to bylo takové stručné a věcné. Pro představu to určitě naprosto stačí. I když ta emotivní stránka tam v podstatě chyběla.

08.01.2022 5 z 5

Malíř vzpomínek Malíř vzpomínek Gwendolyn Womack

Když jsem knihu začala číst, moc jsem nevěděla, co od ni čekat. Ale kniha mě chytila už po par stránkách. Byla hrozne ctiva a byla zajímavou úvahou co by mohlo být, kdyby jsme se dokázali rozpomenout na minule životy.
A na konci mě moc potěšila rozuzlenim, kdo byl vlastně Conrad a jak to všechno bylo.
Jedine, co mi tam možná trosku chybelo, byl nějaky dodatek fikce x realita. Ohledne te egyptské historie a vsech těch vědeckých objevu by mě zajímalo jestli něco z toho čerpalo z faktu.

03.01.2022 5 z 5

Rytíři vypůjčené temnoty Rytíři vypůjčené temnoty Dave Rudden

Tohle se četlo Dobre a líbilo se mi to. Číst to o par let dříve, asi bych si ji uzila ještě více. Myslím ale, ze pro dospívající čtenáře je super.

20.12.2021 5 z 5

Hrady z písku Hrady z písku Kayla Olson

Byl to zajímavý námět a četlo se to Dobre. Co se tyce vědecko-technicke stránky, ani jsem se moc nesnazila to číst nějak pozorně a pochopit to. Místy mě rusily až příliš poetické popisy, ze kterých mi nebylo moc jasné, coze se tam teda vlastně stalo.
Možná to bylo spatne načasování a kdybych četla knihu jindy, udělala by na mě větší dojem…

10.12.2021 4 z 5

Měli jsme štěstí Měli jsme štěstí Georgia Hunter

Bylo to ctive a bylo to zajimave. Líbilo se mi, jak to bylo napsané a množství hlavních postav mi vůbec nevadilo. Naopak díky tomu, ze jich bylo tolik, měla kniha takový široký zaber. Nebylo to pouze o zážitku koncentračního tábora nebo pouze o ukrývani. Bylo tam od všeho trochu a tak akorát. Bylo zajimave, ze kniha vykreslovala jak postupný příchod války, tak její prubeh a dopady na zidy, které stále pritvrzovaly.
A také se mi líbil až skoro neuvěřitelně šťastný konec. A fakt, ze to cele je podloženo skutečnosti, tomu dodal ještě další rozměr.

04.11.2021 5 z 5

Nové pohádky skřítka Medovníčka Nové pohádky skřítka Medovníčka Jan Lebeda

Moc hezké pohádky s krásnými ilustracemi. Ideální pro vecerni čtení do postylky. Akorát musím souhlasit s kacatko86 - při čtení knihy pro malé děti jsem nečekala takové “propaleni pravdy” o certech a Mikuláši. Jeste ze můj tříletý syn zatím vnímá co ctu jen napul. :)

10.10.2021 5 z 5

Vlci zimy Vlci zimy Tyrell Johnson

Není to tak napinava kniha, která nutí každou volnou minutu pokračovat ve čtení. A není to ani nijak zvlášť akcni. Ale každopádně je zajímavá, taková oddechovka, trochu k zamyšlení. A každopádně je Dobre napsána. Když už jsem se ke knize vrátila a začala zase číst, měla jsem problém ji odložit. Já jsem spokojena. Za mě 4,5*

07.10.2021 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Je to úplně jiný žánr než bezne čtu. Ale vážně se mi to dostalo pod kůži. Moc se mi líbilo, jak byla propracovaná psychologie vsech postav. Jak byly osvětleny všechny jejich reakce a bavily mě jejich myšlenkové postupy. Bylo to tak dokonale vykreslene, ze jsem postavy videla před sebou, jako bych je znala a žila tam s nimi.
Už tema haviru samo o sobě je pro mě zajimave, ale takovouto formou zpracována historie - no, kdyby se to takhle servírovalo ve škole, asi by byl dějepis můj nejoblíbenější předmět. :) uprime, jsem si ve škole nedovedla nikdy představit, co vlastně ta válka znamenala pro jiné lidi, než vojáky. Teď už tu představu mám..
Jsem autorce opravdu vděčná za doslov, kde jsem se dozvěděla to, co mi po celou dobu čtení knihy vrtalo hlavou a ještě něco navíc.

01.10.2021 5 z 5

Prokletý trůn Prokletý trůn Joelle Charbonneau

(SPOILER) Když pominu to ze otec nechává vlastní dceru zbicovat, matka vlastní dceru cela léta zdrogovava a celkove se k ni chovají jak k poslednímu důležitém člověkuv řadě, tak me to jako celek bavilo. Zkoušky pro potencionalni vladaře mi přišly jako super nápad a aspoň to bylo něco jiného než klasické boje o trun. Andreas mi tedy přišel jako naprostý pitomec. Od začátku byl takový obletovany floutek který mohl všechno a čím dal jsem v knize postupovala, tím víc mě stval. Nevím jestli tak snadno zmanipulovatelny vladař je velká výhra. Zato Carys mi byla celou dobu sympatická. A dost jsem ji obdivovala za její loajalitu k bratrovi, který si ji zasloužil min a min. A co se tyce Imogen, ta byla od začátku na oko nevinná chudinka co to hrála na všechny strany. Jedine Dobre ze je pryč.
Určitě se časem pustím do pokračování a budu Carys fandit.

30.09.2021 5 z 5

Brzy Brzy Morris Gleitzman

Těžko si Felixe nezamilovat. I přes tu smůlu která se mu stále lepí na paty stále zůstává dobrosrdecny, ohleduplný, chápavý a citlivý. I když tento díl je už o něčem jiném než ty předchozí, je to porad stejně brilantně napsané a já jsem opět nadsena.

14.09.2021 5 z 5

Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Uff … to bylo tedy drsné. Tema druhé světové války je pro mě poměrně nové, takže vše co Eliza zažívala pro mě bylo novinkou. A opět mě fascinuje a hrozne znechucuje jednání a mentalita zfanatizovanych nacistu…

13.09.2021 5 z 5

Chlapec na dřevěné bedně Chlapec na dřevěné bedně Leon Leyson

Kniha pro mě byla velmi zajímavá a tím jak šlo v podstatě o autobiografii, nějak i to vnímání postav a těch hrůz pro mě získávalo jiný rozměr. Najednou si člověk uvědomuje, ze to byli skuteční jedinci, kteří měli konkrétní jméno, rodinu a život…

13.09.2021 5 z 5

Tajemství 13. nástupiště Tajemství 13. nástupiště Eva Ibbotson

Za mě to byl moc hezky pohádkový příběh. I když si myslím, ze spíše pro starší čtenáře. Já sama pamatuji, ze jsem knihu nakousla už před několika lety a vůbec nijak mě nezaujala. po letech jsem ji zkusila znovu a nadchla mě. I když to je pohádka, autorcin styl psaní mi úplně pro děti nepřijde A myslím ze starší čtenář si cteni uzije víc.

30.08.2021 5 z 5

Stínová královna Stínová královna C. J. Redwine

Hezké čtení. Četlo se to samo a rychle. Bavilo mě to, ale přiznám se, ze ke konci už to na mě bylo asi zdlouhavé a preskakovala jsem odstavce. Možná kdyby to bylo o 50-100 stran kratší tak super.

25.08.2021 4 z 5