elpiska elpiska komentáře u knih

Šmírbuch jazyka českého Šmírbuch jazyka českého Patrik Ouředník

Zvláštní encyklopedie :) Slovník nespisovných synonym. Knížka mi dodala zábavu a novou slovní zásobu ;)

16.02.2012 5 z 5

Srdceboly Srdceboly Simona Monyová (p)

Jako každá knížka paní Monyové i tato je sice čtivá, ale ... Přečíst a poslat dál. Její nominaci na knihu roku 2011 - v první dvacítce naprosto nechápu. 8/

20.01.2012

Vlámské tajemství Vlámské tajemství Federico Andahazi

Kvalitní kniha s propracovanou zápletkou, tajuplným prostředím a nečekaným rozuzlením. Určitě doporučuji.

Na kratším konci ulice Na kratším konci ulice Thomas Brussig

Výborná a vtipná kniha plná zajímavých postřehů a černého humoru o životě v totalitní NDR. Knížka se dá přečíst na jedno posezení.

Myslete sexy Myslete sexy Amanda Lowe

Filozofování, při kterém si člověk ledaco uvědomí nebo se na něco rozpomene :)

31.10.2014 3 z 5

Ale bude to dámy, jenom mezi námi Ale bude to dámy, jenom mezi námi Judith Newman

Není to žádné veledílo, ale pár zajímavých postřehů tam je.

31.10.2014 3 z 5

Uvězněna v rodné zemi Uvězněna v rodné zemi Katja Schneidt

Takové nenáročné vyprávění s dobrým koncem o tom, jak poblázněná holka snášela manipulaci svého kluka od prvního rande, jak se s tím klukem sestěhovala, vzdala se svého původního života, nechala se mlátit, věřila jeho zastrašovacím kecům. Některé čtenářky toto vyprávění mohou hltat, já na to nedovedu říct nic jiného, že nechápu, že někdo takovéto zacházení v dnešní době strpí.
V knížce vidím jedinou hodnotu – na posledních stránkách je šest rad. Možná jejich přečtení zanechá v nějaké ženě povědomí o tom, že je třeba si nic nenamlouvat a hned v samém počátku takový vztah ukončit.

03.07.2014 1 z 5

Olomouc Olomouc Jiří Frait

V knížce je mnoho fotografií s popisky. A také vyprávění o historii městských domů a kašnách. Škoda, že té historie je tam tak málo.

12.06.2014 4 z 5

František Drtikol : etapy života a fotografického díla : secese, art deco, abstrakce František Drtikol : etapy života a fotografického díla : secese, art deco, abstrakce Anna Fárová

Opravdu luxusní monografie, jak obsahem, tak provedením. Drtikol řekl, že umění je jediné, podob jsou tisíce. Dokázal to jak ženskými akty, tak i postavou Salomé, symbolizující vášeň, zmar a smrt.

29.07.2013 5 z 5

Gilgameš Gilgameš Vojtech Zamarovský

Nejstarší příběh světa přibližuje myšlení lidí žijících v Mezopotámii. Nečetl se mi nejlíp.

08.11.2012 3 z 5

Život je krátký a touha bez konce Život je krátký a touha bez konce Patrick Lapeyre

Příběh odehrávající se především v představách a vzpomínkách mně nijak zvlášť nezaujal. V příběhu jsem se občas ztrácela a knížka mě nevtáhla. Musím ale ocenit jazyk, kterým je příběh vyprávěný a za to dík i překladateli.

11.08.2012 4 z 5

The Vole - hraboš hrdina The Vole - hraboš hrdina Vlastimil Třešňák

Místy jsem se náramně bavila, místy jsem byla zklamaná. Možná jsem četla za špatné konstelace, ale čekala jsem víc...

17.05.2012 3 z 5

Za domácím štěstím Za domácím štěstím Iva Hüttnerová

Knížka, co zastavuje čas... Vždycky si vzpomenu na vyprávění babičky, bílou kávu meltu a buchty k ní.

07.05.2012 4 z 5

Rok čtyřiadvacet Rok čtyřiadvacet Patrik Ouředník

Směs očíslovaných vzpomínek na mládí. Každá věta začíná slovy "Vzpomínám si" a připomíná pozapomenuté události a poňouká podobným způsobem zformulovat vlastní vzpomínky...

Aniž jest co nového pod sluncem Aniž jest co nového pod sluncem Patrik Ouředník

Jedna z knížek, které nelze číst souvisle. Má podtitul Slova, rčení a úsloví biblického původu a formu slovníku, jednotlivá hesla Ouředník vysvětluje pomocí jiných úsloví - a jak jinak, než mistrně. ;)

16.02.2012 5 z 5

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Patrik Ouředník

Hezké čtení. Europeana - dle mého názoru - je naprosto geniální.

Muzeum zkamenělin Muzeum zkamenělin Margaret Atwood

V příběhu se zdánlivě nic neděje, ale jde tam o mezilidské vztahy. Hrdina stojí mezi dvěmi ženami. Je snadné se vžít do pocitů postav, každá vidí tutéž situaci jinak a přece pravdivě.

Deník Deník Chuck Palahniuk

V příběhu jsem se moc neorientovala. Příběh je klišé (manžel leží v komatu a jeho žena se snaží přijít, co znamenají vzkazy, které porůznu napsal). Zápletka divná. Hodnotím jako nepovedený román.

V náruči mužů V náruči mužů Camille Laurens

Celkem nijaká kniha. Její přečtení sice nebyla ztráta času a občas jsem se i zasmála. Ale je to knížka, která ve mně nic nezanechala. Knížka, o které vím, že už ji nikdy číst nebudu.

Za rozcestím Za rozcestím Philippe Djian

Zneuznaný spisovatel se pouští do erotických dobrodružství zejména se ženou svého známého. Knížka nemá dobrý překlad a nepřišla jsem na to, proč se hlavní hrdina do svých záletů vůbec pouští. Jde o román spíš pornografický než erotický, ale přesto není vulgární, je napsaný kultivovaně, ale nepochopila jsem důvod jeho napsání...