EmmaEmma EmmaEmma komentáře u knih

Vánoční příběh Vánoční příběh Richard Paul Evans

Přesto že jsem knihu dychtivě četla právě o Vánocích, jejímu příběhu jsem bohužel neuvěřila, neoslovil mě.

26.12.2016 2 z 5

Pán Gwyn Pán Gwyn Alessandro Baricco

Jedna z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla. Mistrovsky napsané a promyšlené dílo.... škoda, že má konec.
Všichni jsme vlastně příběhy...Každý, asi i já. /Kdoví, jaký?/

04.12.2016 5 z 5

O kolečko míň (můj život s autismem) O kolečko míň (můj život s autismem) Josef Schovanec

Obdivuji autistu, který se na svůj svět a život dokázal podívat s takovým nadhledem.

18.11.2016 3 z 5

Ďáblův klíč Ďáblův klíč Ben Edair (p)

Knížku jsem nedočetla, normálně to nedělám, ale nešlo to.... Zpočátku mi vadily divně stylizované věty. Za jádrem výpovědi ještě přilepený ocásek, který měl zřejmě historizující účel. Když jsem to překonala, přistihla jsem se, že předem vím, co se na dalších stránkách stane - a stalo se. Takže za mě nic moc.

11.11.2016 2 z 5

Zázračný Josef Zázračný Josef Mika Waltari

Lehké prázdninové čtení vonící láskou, pohodou.... Takový trošku jiný Saturnin.... Ale stejně bezvadně šílený od začátku do konce.

21.09.2016 4 z 5

Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Pratchettovy knihy jsem nečetla v pořadí, v jakém byly napsány a to je chyba. Přestože řada s Toničkou Bolavou je moje nejoblíbenější ,nějak jsem se neuměla vrátit- hlavně kvalitou.Klobouk s oblohou mě namlsal a Svobodnej národ tak trošku zklamal. Asi nejvíce mi chyběly druhé a třetí myšlenky Toničky a taky Bábi, její moudra i kouzla.

07.09.2016 4 z 5

KunLun KunLun Liisa Cay Pasila

Knížka by mohla mít pragmaticky znějící podtext - buddhistické putování za osvícením pro začátečníky i pokročilé.... Osmidílná stezka v hezkém příběhu o cestě Mistra a jeho sluhy, který se posléze sám stává Mistrem. Zpočátku je příběh trošku umělý, ale vyplatí se vydržet, přechází do příjemného meditativního čtení o smyslu lidského bytí. Přináší hezké ( i když ne vždy původní, ale to byl možná autorčin záměr) myšlenky a odpovědi na otázky, o nichž stojí zato popřemýšlet. Zpočátku to vypadalo, že knížku odložím nedočtenou, s poslední větou jsem se přistihla, jak se blaženě usmívám a přemýšlím, že bych si ji i koupila. Až mi zase bude ouvej....

17.08.2016 3 z 5

Ne před slunce západem Ne před slunce západem Johanna Sinisalo

Podivná, napínavá, laskavá i krutá. Severská láska mezi muži, svět reklamního byznysu, naše nelítostná současnost. A přesto uvěříte v trolly, dozvíte se o nich spoustu reálného i mýtického. Zamilujete si trolla Pesiho a budete kroutit hlavou nad světem, ve kterém žijeme my, lidé. Když dočtete, nikdo na vás nebude moci dlouho mluvit.... Je náš svět i světem trollů?

05.08.2016 4 z 5

Lesní lišky a další znepokojivé příběhy Lesní lišky a další znepokojivé příběhy * antologie

Pasi Ilmari Jääskeläinnen -autor Literárního klubu Laury Snėžné mě přiměl koupit tuto knihu povídek. Nakonec mě v ní nejvíce oslovili jiní autoři. Ženy spisovatelky-Johanna Sinisalo a hlavně Anne Leinonen. Její povídka Temná zhouba , uzda smrti, není zařazena jako závěrečná náhodou. Je vrcholem tohoto malého výběru z finského podivna. Je hrůzná a současně plná citu a lásky, mateřské něhy. Celý příběh jako by vyrůstal z obecně lidského podvědomi.Máme děsivý pocit, z toho, že ho známe, soućasně se to bojíme přiznat. Děs nakonec přerůstá v lásku. Obludné se mění v hluboce lidské. Severská mytologie je nám neuvěřitelně blízká a Lesní lišky jsou toho důkazem. Znepokojivo ve mě zůstává.

22.07.2016 4 z 5

Literární spolek Laury Sněžné Literární spolek Laury Sněžné Pasi Ilmari Jääskeläinen

Zpočátku něco jako knížka pro děti. Teprve postupně autor "vybaluje" na čtenáře jednotlivé atributy toho, co je v souhrnu označováno jako "finské podivno". Zápletka na sebe nabaluje tajemno, mytologii, detektivní prvky, nechybí erotika,horor, humor, ale hlavně dobře promyšlená hra. Autor si s čtenářem začíná pohrávat a jeho hra je chvílemi šílená, ale úžasná a napínavá ,až do posledního okamžiku.
Knížku jsem četla jedním dechem, když se blížil konec, bylo mi to líto. Jedním slovem úžasná.

16.07.2016 5 z 5

Zahradník pana Darwina Zahradník pana Darwina Kristina Carlson

Krásná kniha, plná melancholie z lidského bytí. Novátorský a moderní styl psaní, překladatelsky zatraceně těžký oříšek.
Plno krásných myšlenek, náročné čtení.
Nezapomenu na ni.

15.07.2016 5 z 5