-Endy- -Endy- komentáře u knih

Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi Dominika Sakmárová

Člověk je hnedle více zainvolvovaný, čte-li knihu/vidí-li film/zhlédne-li obraz z místa, které zná. Čínu i Taiwan jsem navštívila jako turista/dobrodruh/cestovatel, některé postřehy jsem však s Dominikou sdílela a častokrát se nad nimi pousmála a pokývala hlavou.
Dominičino vyprávění je milé a tak nějak úplně obyčejné - tím nejlepším možným způsobem.

22.12.2024 4 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Po Mrakoplašovi a Smrťovi jsem se horlivě pustila do linie Hlídky. Opět opatrně začínám z 4* hodnocením, i přestože jsem si to maximálně užila, protože se nemůžu dočkat, který z dalších románů bude ještě lepší :)

23.10.2023 4 z 5

Neonomicon Neonomicon Alan Moore

Guilty pleasure jakxviň!
Hentai
Monster
Hentai monster
Splatter
Cult
...a dokonce to i dává smysl :-D

22.07.2023 5 z 5

Ghibliotéka Ghibliotéka Jake Cunningham

Tahle kniha je špatná.
A mně je to opravdu líto.
Nemůžu ji doporučit lidem, kteří již fanoušky Ghibli jsou, protože se zde nedozví nic moc nového.
Nemůžu ji doporučit lidem, kteří Ghibli neznají a/nebo znají méně, protože si přečtou hromadu spoilerů v tzv. "recenzích", jak filmy končí, aniž by se pořádně dozvěděli, o čem jsou.
A ty sugestivní popisky k obrázkům snad psali mumínci a šmoulové.
Pánové autoři udělali vydáním této knihy radost sobě, ale mně teda ne.

25.05.2023 2 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

S Mortem se vrátila i moje (ještě stále poněkud ambivalentní) láska k Zeměploše.
S Mrakoplašem už to dál fakt nešlo, sorry. Následovala 2letá pauza a jsme zpět, ovšem u jiné dějové linky. Smrť oživil můj ochablý zájem o pratchettovky...takže ready, steady, restart!

13.05.2022 5 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Tak jsem začala číst Lovecrafta hezky od začátku...
...poté, co jsem celá zmatená dočetla Providence...
...poté, co jsem roky zamilovaně hrála Arkham a Eldritch Horror

No, nic moc :-D Ty jeho úmorné popisky snových světů, ta jeho úporná snaha o doslovnou pointu, žádné ženy, skoro žádný dialog...ale prý Lovecraft zraje jako víno a já od něj hodlám přečíst všechno, takže challenge accepted.

28.11.2020 3 z 5

Hyperion Hyperion Dan Simmons

Dan Simmons upevňuje své místo na špičce mých top autorů s každou knihou, kterou od něj přečtu. Jeho knihy jsou žánrově i dějově rozmanité a návykově čtivé.

Hyperion je kniha stylu Dekameronu a Canterburských povídek, ovšem zde jsou povídky důležitou součástí pro základní pochopení fungování celého universa. A jsou skvěle napsané. Mými favority jsou Příběh detektiva a Příběh učence.

23.04.2020 5 z 5

Kulový blesk Kulový blesk Liou Cch'-sin

Za mě ne. Nemůžu doporučit.
Co to vlastně je? Je to sci-fi? Je to vědecká publikace? Je to military propaganda?
Nemělo to pořádnou zápletku, postavy mi byly lhostejné a vztahy mezi nimi nulové. Navíc jsem ještě nečetla knihu, kde by tzv. \"hlavní postava\" byla tak zbytečná jako tady.

Vzpomínka na Zemi bylo vizionářské dílo, celá trilogie má výjimečnou pozici v mé knihovně i v mém životě, ale tohle...jako Peter Jackson a jeho LOTR vs. Hobit.

02.02.2020 2 z 5

Tady je ráj: Svědectví o životě v Severní Koreji Tady je ráj: Svědectví o životě v Severní Koreji Hjok Kang

Knih o Severní Koreji už jsem pár přečetla, tato byla pojata zase trochu jinak - hodně zaměřena na líčení "běžného" života jednoho školáka v období hladomoru v 90. letech.
Ačkoliv Hjok vypráví události emocionálně víceméně nestranně, ve vás ty emoce rozhodně vyvolá, a to především svědectvím o osudu jiných dětí; hlavně těch mrtvých.

02.12.2019 4 z 5

Královská hra 1 Královská hra 1 Nobuaki Kanazawa

Není to nic převratného, navíc podobná tematika je stále oblíbenější ve filmech, seriálech i knihách, ale stejně se to dobře čte...člověk se nemůže dočkat, až otočí na další stránku a až se dozví další zvrácený úkol.
Další díly! Sem s nimi!

08.11.2019 4 z 5

Na jih od hranic, na západ od slunce Na jih od hranic, na západ od slunce Haruki Murakami

Většinou ve mně Murakami zanechá hluboké citové pohnutí, ale tohle bylo jakési plané, proto nemohu hodnotit výše.

31.05.2019 3 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Pojďte v tom NEHLEDAT žádné hlubokomyslné troloviny.
Postavy dostaly hlad a rozhodly se to řešit poněkud nekonvenčním způsobem. A proč ne? Jsou to jen povídky.
Co tím chtěl autor říci? Třeba nic a teď si může vyřehtat bránici, jak nad tím lidi filozofují :)))

27.01.2019 3 z 5

Světlonošova cesta Světlonošova cesta Mike Carey

Mám z toho pocit, že mi něco uniká - a že je to ještě navíc moje vina, protože jsem nečetla Sandmana.

22.05.2018 3 z 5

Agnes a sedmý host Agnes a sedmý host Kati Närhi

Je to trochu jako tenkrát, když si spolu v hospodě sedli Burton, Jirotka a narativní lama. První nakreslil báječně ponurý vizuál a figurky s vyvalenýma podlitýma očima, druhý těm figurkám přidal saturninovsky laděné povahy se zajímavou minulostí, a pak nechali tu lamu, aby k tomu vymyslela příběh.
No vážně, proč cpát takový potenciál do jedné knihy a zbytečně všechno zestručňovat a flashbackovat? Trilogie jsou přece dneska v módě ;)

20.05.2018 3 z 5

Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? Philip K. Dick

Za mě chladné a chladnokrevné.
Rychle ukončené.
Nejbližší mi byla ona "zapuzená" elektrická ovečka, té mi bylo líto. Soucítím s umělými ovcemi, ale s humanoidními androidy ne...asi bych se měla zamyslet.
Film je lepší než kniha - A TO se teda zrovna často nestává.

19.05.2018 3 z 5

Američtí bohové Američtí bohové Neil Gaiman

Teda jestli se tvrdí, že tuhle Gaimanovu knihu lidi buď milují nebo nesnáší, asi úplně nepůjdu se stádem. Nebylo to špatné, znáte takové to "neurazí-nenadchne"...tam někde se pohybuju já :)

...jo a Lakeside - to je teda opravdu dobré město ;)

31.01.2018 3 z 5

Levhart Levhart Jo Nesbø

Mám trochu problém s názvem této knihy - i kdyby se to jmenovalo Zmije, Sokol nebo Morče, vždycky by se to dalo nějak okecat.
Tlusté knihy mi nevadí, ale tady byl ten děj trochu nastavovaný. O 100-150 stran by se to určitě zkrátit dalo.
Taky se se mnou asi táhne stigma Sněhuláka. Četla jsem ho jako prvního a od té doby mi připadá, že ho žádná jiná "holeovka" nemůže překonat.
Ale jo, dobré to bylo. Prima nástroj ;)

25.05.2017 3 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Příběhy jsou (hlavně pro mudly) svěží, neotřelé a nápadité, ponaučení z nich plynoucí je jasné hned po dočtení. Brumbálovy dodatky tam nijak nepřekáží (naopak - kdo by nestál o pohled skutečně sofistikované osoby? ;) ).
Mám však s nimi zásadní problém - JE JICH MÁLO!

06.11.2016 4 z 5

Afrika Afrika Zdeněk Svěrák

Copak Afrika, ale jmelí! A copak jmelí, ale ten Opeřený had! Ten dal mé bránici vskutku zabrat...aneb v tomto případě u mě jasně vede seminář před hrou samotnou.

08.08.2016 4 z 5

Durotan Durotan Christie Golden

Já jsem přesně ta warcraftovsky nevzdělaná lama, která si četbu knihy naprosto užívala :-D
Ano, oplývám nějakým tím základním chápáním WoW-univerza, je mi jasné, na co si u téhle knížky lidé stěžují a ne, zatím se k nim nepřidám...ALE - rozhodně to nalákalo můj zájem o četbu původních knih a o to, jestli pak ze mě bude stejný hnidopich :-D
A teď vážně - boha jeho, který Kája Mařík dělal ten překlad???

05.06.2016 4 z 5