eva3992 eva3992 komentáře u knih

Bláznivá jízda Bláznivá jízda Christina Myers

Ruthie se poslední půl rok ve svém životě pěkně plácá. Je jí 38, rozešla se se snoubencem, spí u kamarádky na gauči, nemá práci a žal utápí ve víně. Když ji kamarádka přesvědčí, aby se stala společnicí ženě Kay, kterou má dovézt přes celou Kanadu za synem, tak se jí změní život.

Kniha, od které jsem nic neočekávala a dostala jsem úžasný příběh, který jsem nemohla odložit. Při čtení jsem se musela nahlas smát, ale i brečet. Skvělé čtení!

Mám ráda knihy, které se odehrávají jako road trip, je to akční, jsme stále na cestě, poznáváme nová místa. A tady navíc, co ty dvě spolu všechno prožily a vymyslely, bylo super. Je to svižné, vtipné, milé i dojemné. Má to spád, má to hlavu i patu. Jsou tam vážná témata, je tu láska i romantika, je tu dobrodružství. Ač je to předvídatelné, víte, jak to celé dopadne, vůbec mi to nevadilo, užívala jsem si každou stránku a příběh jsem doslova hltala.

Rozhodně se i vy vydejte na cestu společně s Ruthie a Kay, odpočiňte si u jejich nápadů, lásek i karambolů. Stojí to za to.

03.09.2023 5 z 5

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Střihavková

Příběh, který je inspirován skutečnými událostmi a skutečnými lidmi. Augusta Nekolová, nadaná malířka, která bohužel žila v nesprávný čas. V době, kdy ženy v umění nebyly doceněny, v době, kdy všechno zkazila Velká válka. Příběh nám vypráví její sestra Milada, která je pro Augustu tím nejbližším člověkem a která by za ni i dýchala.

Miluji příběhy podle skutečných událostí, miluji příběhy o silných ženách, mám ráda tvorbu českých autorů, tato kniha je přesně pro mě a po dočtení musím říct, že jsem nadšená!

Tento příběh Vás pohltí od prvních řádků. Okamžitě se na mě přenesla atmosféra dvacátých let minulého století. Život před válkou, ale hlavně během ní. To, jak zasáhla obyvatele měst i na venkově. Jak lidé žili, co jim chybělo, jak mohli sehnat jídlo Příběh je i o obyčejných, ale důležitých problémech. Je o rodině, umění, o postavení žen v tehdejší společnosti, je o lásce, módě, bydlení. Je tam obsáhlé vše, což skvěle doplňuje samotný osud Gusty a Milady.

Čím dále jsem v knize byla, tím více se na mě přenesly emoce, při čtení jsem byla smutná i slzička ukápla.

Je skvělé, že díky kníhám můžeme poznávat zajímavé postavy z naší minulosti. O Gustě Nekolové jsem nikdy dříve neslyšela, dozvěděla jsem se tak spoustu nového. Dohledávala jsem o ní další informace, prohlížela si její obrazy, i když jen přes monitor počítače. Její díla na mě i tak zapůsobila, že je v budoucnu rozhodně potřebuji vidět naživo.

Je to kniha se zajímavým tématem, skvěle napsaná. Je to krásné, smutné i bolavé čtení.

03.09.2023 5 z 5

Tvá dubnová lež 1 Tvá dubnová lež 1 Naoši Arakawa

Kósei už jako dítě hrál výborně na klavír, ale poté co zemře jeho matka na něj zanevře. Jednoho dne se potká s Kaori, dívkou, která hraje na housle a díky ní se na svět začne dívat jinýma očima.

Toto bylo moje první setkání s mangou. Jelikož jejímu kouzlu nedávno propadla má dcera, řekla jsem si, že to také vyzkouším, abych věděla, co se jí na tom tak líbí. A asi to začínám chápat

Ze začátku mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla na to, jak vlastně mangu číst, jak jdou za sebou jednotlivé obrázky, ale jakmile jsem toto překonala, začetla jsem se a ponořila do příběhu. Ten byl rozhodně zajímavý, zpracovává vážné téma, ale lehce a příjemně. Je to prostě fajn oddechovka.

Musím říct, že to skončilo v tom nejlepším a já nutně potřebuji další díl, abych věděla, jak bude příběh Kósei a Kaori pokračovat.

Myslím, že si i v budoucnu od dcerky nějaké mangy zase půjčím.

Rty s příchutí vína Rty s příchutí vína Aleš Novotný

Romantický příběh, v němž se musí hlavní hrdinka Elena vypořádat s nejedním problémem. Nedávno se rozešla s přítelem, doma se nepohodne ani s tátou, ani s bratrem, prázdniny musí trávit na brigádě na vinici. Tam však potká Nikolase, sexy dlouhána. Jiskra přeskočí, ale aby jejich vztah mohl fungovat, musí odhalit jeho tajemství.

Tak toto byla příjemná romantika. Kniha pro mladé a o mladých. O jejich životech a problémech, ale i radostech. Řeší se tu spousta aktuálních témat, a i když už jsem věkem trošku někde jinde, moc mě to bavilo a užívala jsem si čtení, třeba i z pohledu rodiče.

Přišlo mi zajímavé, že si autor vybral za hlavní postavu mladou dívku, bála jsem se, jak se do ní dokáže vžít a popsat příběh ženskýma očima, ale bála jsem se zbytečně. Bylo to skvělé. Kolikrát jsem se v příběhu našla, že bych se třeba chovala, nebo cítila stejně, jako Elena.

Ač ze začátku pomalejší, knížku jsem nemohla odložit a přečetla ji za jeden večer. Nakonec mě příběh pohltil. Romantická linka byla moc příjemná. V knížce mi bylo moc dobře a prožívala jsem s hlavními hrdiny jejich životy.

Rozhodně pro mě příjemné překvapení, jakým směrem se autor ubírá a musím jen chválit. Těším se na další knihu autora, ať už to bude jakýkoliv žánr.

Velké léto Velké léto Ewald Arenz

Seznamte se s Friedrichem, mladíkem, který na konci školního roku propadne a je tak donucen vzdát se rodinné dovolené a strávit léto nad učením, a to ke všemu u svého přísného dědy. Postupně však zjišťuje, že prázdniny nejsou vůbec tak špatné. Děda nakonec není až tak hrozný a díky nové kamarádce Beate jsou jeho dny hezčí.

Od autora jsem četla knihu Staré odrůdy, ze které jsem byla nadšená, proto jsem neváhala a hned se pustila i do jeho novinky. Když mám u knížky velká očekávání, většinou jsem pak lehce zklamaná, bohužel se to stalo i tentokrát, ale kniha rozhodně není špatná.

Je to příběh o mládí a prvních láskách, ale i o stáří, o moudrosti nabyté životem, o smrti. Moc se mi líbí, jak autor píše, díky tomu si čtení opravdu užívám. Je zde popsáno spousta detailů, které mě moc bavily, a to je nejen obrazových, ale autor se nejednou pokusil na čtenáře přenést i vůně.

Kniha je čtivá, je ze života, s dávkou tajemství, které nás nutí číst dál. Ze začátku byl příběh pomalejší, ale díky tomu, že jsem byla napnutá, co ještě přijde, tak mi to ani moc nevadilo. Děj jsem vůbec neodhadla, autor si s námi skvělé pohrál.

Kniha byla trochu zvláštní, trochu obyčejná, trochu jiná, každý si v ní něco najde. Díky předchozí knize jsem čekala ještě trošku něco víc, proto lehké zklamání, ale jinak výborná kniha.

Kordélie a kloboučníci Kordélie a kloboučníci Tamzin Merchant

Kloboučníci věhlasný rod, který již po staletí vkládá do svých klobouků magické ingredience. Existují i další řemeslné cechy, jejichž výrobky mají kouzelnou moc.
V Anglii se schyluje k válce, a právě kouzelné výrobky řemeslníků jí mají zabránit. Bohužel však v pozadí stojí někdo, kdo naopak válku chce a řemeslníkům chce jejich práci pokazit.
Malá odvážná Kordélie bude na stopě tohoto lumpa a zároveň bude hledat svého otce, který záhadně zmizel.

Toto byla jedním slovem NÁDHERA. Mám ráda knihy pro děti, obzvláště ty, co mají hlavu a patu a tato kniha je prostě úžasná.

Příběh má spád, je napínavý, tajemný, dojemný, ale hlavně kouzelný, a to doslova. Malou Kordélii si zamilujete, budete jí fandit a prožívat s ní každé dobrodružství.

V knize najdete nádherné ilustrace, které celý příběh skvěle doplňují.

Nemám více slov, prostě si knížku přečtěte a já se jdu těšit na podzim, kdy vyjde druhý díl!

28.08.2023 5 z 5

Španělský úsvit Španělský úsvit Boo Walker

Baxter se velmi brzy stance vdovcem, tragicky přijde o svou milovanou ženu Sofii. Vzdá se své kapely a hudební kariéry, aby se mohl maximálně věnovat dceři Mie. Musí se naučit žít jen sami dva, řeší různé problémy a jednoho dne se navíc objeví zpráva od ženy jménem Ester ze Španělska, která si myslí, že je Sofiinou skutečnou matkou, a tedy i babičkou malé Miy. Velké rozhodnutí odjet hledat pravdu do Evropy, může všem změnit život.

U této knihy jsem se nechala nalákat anotací a krásnou obálkou. Příběhy o rodinných tajemstvích mám ráda, tento mi však vůbec nesedl.

Co se mi líbilo, tak krásy Španělska, a to nejen slunce a moře. Ale i úžasní obyvatelé, jejich zvyky, život i práce na venkově. Připravte si i chuťové pohárky, dozvíte se vše o olivách, o jejich pěstování, sběru i lisování oleje. Při čtení budete mít chuť rozjet se do Španělska a ochutnat ten nejlepší olivový olej.

Nápad na příběh byl výborný, ale mně bohužel vůbec nesedl a nepotkali jsme se ani s autorem. Co mi vadilo, tak Baxter byl pro mě ukňouraný chlap, od začátku jsem nesouhlasila s jeho určitým názorem, až se mi celé čtení protivilo. Některé situace byly v příběhu absolutně zbytečné, jen natahovaly děj. Něco mi přišlo nelogické a občas si i autor protiřečil.

Měla jsem co dělat knihu dočíst, věřím, že si své čtenáře najde, jakmile vám hlavní hrdina sedne, tak máte vyhráno

28.08.2023 3 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

V malé pohraniční vesničce se jedné noci najde umrzlé tělo mladé dívky, která je oblečena v židovském mundúru. Událost je velké sousto pro kriminalisty, bulvár lační po informacích a v malé vesničce začínají ožívat vzpomínky.

Detektivní příběh se odehrává v místech, kde se nacházel utajovaný koncentrační tábor Pramen Vltavy.

Když jsem přečetla autorčinu knihu U severní zdi, bylo mi jasné, že potřebuji i další její knihy. Opět jsem stejně nadšená. Zapomenuté historické události, nebo spíše utajované, odhaluje pomoci skvěle promyšleného detektivního příběhu. Dohromady je to fascinující, napínavé, ale i kruté a nepředstavitelné.

V knize je skvěle vykreslena atmosféra, která vás okamžitě vtáhne do příběhu, bude Vám zima, smutno, pocítíte lítost, možná i strach. Střídají se tu vypravěči i doba. Ze začátku to může připadat jako chaotické a nahodilé, ale autorka přesně dávkuje to, co čtenář právě potřebuje vědět. Kapitoly končí tak, že prostě musíte číst dál. A postupně si dáte do hromady jednotlivé střípky, vše do sebe skvěle zapadne a ač si myslíte, že přeci víte, jak to bude, tak vás autorka může překvapit.

Ráda bych si knihu v budoucnu přečetla znovu, tím, že již vím, co se tam bude odehrávat, odhalím určitě ještě drobnosti a indicie, které jsem teď přehlédla.

Musím zmínit i autorčin styl, který mě moc baví, to, jak používá věty, přirovnání, slova. Ač je to smutné a kruté téma, tak si čtení opravdu užívám.

Rozhodně si doplním do knihovničky i další autorčiny knihy a těším se na každou z nich.

28.08.2023 5 z 5

Alpský přelet - Cesta z italských Benátek Alpský přelet - Cesta z italských Benátek Klára Betincová

Téměř tisíc kilometrů na kole z italských Benátek, až do Benátek nad Jizerou. Parta přátel sbalila stany a vše důležité, nasedli na kolo a vyrazili.

Jelikož nejsem cyklistka, když nemusím, na kolo nesedám, tak si alespoň o cyklovýletech ráda přečtu. Dozvíme se, co výletu předcházelo, jak zvládli upršený start v Benátkách, seznámíme se s dvanácti přáteli a zažijeme dobrodružství na cestě. V knize najdete také spoustu fotografií a mapy z cesty.

Kromě samotného putování v knize najdeme i turistické informace o Benátkách a Salcburku.

Kniha je psána hodně jednoduše, je znát, že to píše nespisovatelka. Často kniha působí jen jako deníček z cest pro ty, kteří na té cestě byli, pro ostatní je tam pak spousta nepodstatných informací.

Něco bych přidala, něco bych ubrala, ale jinak věřím, že díky této knize a samotnému nápadu cesty, může nakopnout některé další sportovce, aby se na podobnou cestu vydali.

28.08.2023 3 z 5

Pasťák Pasťák Karel Misař

Jak už název napovídá, autor nás zavede do pasťáku, kde se nedobrovolně zavírají mladiství za různé delikty a zároveň jsou tu nedobrovolně umístěni vychovatelé. Autor se snaží přijít na to, co vede mladé ke zločinu a proč se chovají tak, jak se chovají.

Mám ráda knihy s podobnými tématy, a i když je kniha z roku 1969, je napsaná nadčasově. Spousta situací je stále aktuálních a ani mi nepřišlo že je už více jak padesát let stará.

Autorův styl je zvláštní, chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala, valí se na vás proud slov, nevíte, kdo je kdo, ale po pár stránkách si vše sedlo, začetla jsem se a kniha na mě přenesla smutek a beznaděj.

Pohled na pasťák tu není vylíčen ani negativně ani lítostivě, ale tak nějak lidsky a chápavě. Jsou tu fakta i pocity a celkově to prostě sedí a pro mě to bylo zajímavé i emoční čtení.

28.08.2023 4 z 5

Jižanské stromy divné ovoce nesou Jižanské stromy divné ovoce nesou Percival Everett

Záhadné vraždy bělochů ve státě Mississippi začnou přitahovat pozornost celé Ameriky. Městečko Prachy, které nikdy ničím nevynikalo, na sebe nyní strhává veškerou pozornost. Navíc u vražd je vždy nalezeno ještě jedno tělo tělo černocha, které připomíná mladého chlapce, který tu byl zavražděn před 65 lety. Dvojice detektivů se snaží záhadě přijít na kloub, ale vůbec to nebudou mít snadné, neboť se jim do případu zamotá i trocha černé magie.
Toto je kniha, která překvapí! Po přečtení anotace očekáváte vážné vyšetřování vražd, rasismus, celkově postavení černochů v Americe kdysi a nyní a co dostanete? Kromě tohoto všeho, skvěle napsaný román, který je navíc okořeněný černým humorem, ale i černou magií.
Autorovi se do příběhu podařila dostat i vážnost. Donutí Vás zamyslet se nad otázkou rasismu v Americe. Ať už je to lynčování, které probíhalo před sto a více lety, ale i současná situace, která není vždy úplně taková, jaká by měla být, a nejen co se týká černochů.
Jakmile se ponoříte do příběhu, dýchne na Vás nálada Tarantinovských filmů. Já osobně jsem měla před očima Pulp Fiction, a to hlavně díky hláškám, které jsou v knize trefné, přesné a já se u nich musela smát nahlas. Tato kniha je tak jasnou volbou pro všechny fanoušky Quentina Tarantina.
Jsou tu skvěle zkombinované žánry. Je tu thriller i detektivní vyšetřování, je tu historická část, humorný příběh, trocha toho nadpřirozena, samozřejmě společenský román a všechno to do sebe skvěle zapadá, všechno má v příběhu své místo, vše se výborně doplňuje. Je to napínavé, tak akorát zamotané, vtipné, ale i vážné. Prostě skvělé.
Percival Everett je americký autor, který už má na svém kontě pěknou řádku knih romány, povídky, poezii, ale i knihy pro děti. U nás se s ním setkáváme poprvé díky této knize a já doufám, že ne naposledy, neboť mě jeho styl neskutečně baví i přesto, že nejsem fanda humorných knížek.
Jižanské stromy divné ovoce nesou je kniha, u které nebudete vědět, jestli se máte smát nebo děsit.

24.08.2023 4 z 5

Poslední léto Poslední léto Karen Swan

Příběh zakázané lásky ona je divoká dívka z ostrova, na kterém není život snadný. On je lord, který může mít vše, co si zamane. Když se ti dva potkají, přeskočí jiskra. Jejich světy jsou však tak vzdálené, a to nejen na mapě. Bude láska silnější?

Kniha, která svým názvem, obálkou i anotací láká k letnímu čtení. Já sama ráda v létě vyhledávám lehčí, romantické knihy, u kterých nemusím moc přemýšlet a dostanu milý příběh, který třeba i něčím zaujme. Tak tomu bylo i tentokrát.

Moc se mi líbilo, jak autorka popsala ostrov, resp. souostroví Svaté Kildy. Je vidět, jakou si s tím dala práci a jak ji ostrov zaujal (i díky tomu, jak o něm píše v poznámce). Seznámí nás s jeho obyvateli, jejichž život rozhodně nebyl snadný. Byli po většinu roku odkázání sami na sebe, na to, co si ulovili a vypěstovali. Rozdíly mezi ostrovem a Skotskem jsou tu skvěle vylíčeny. Co kde bylo v roce 1930 důležité, jak to vnímali obyvatelé a jak peníze ovlivňují život.

Když se však dostanu k romantické lince, tak za mě tedy ne. Příběhy typu, jak chudá holka ke štěstí přišla mi poslední dobou vůbec nesedí. V příběhu mi vadilo spousta věcí, nebudu konkrétní, abych nespoilerovala, ale bohužel, budu patřit tentokrát do menšiny, které se kniha díky tomu nelíbila.

Věřím, že si kniha své fanoušky rozhodně najde (a spoustu si jich už našla), navíc v ní vidím jistou podobnost s velmi oblíbenou knihou Kde zpívají raci. U té jsem měla však stejné problémy, takže mé hodnocení není překvapivé.

13.08.2023 3 z 5

Herbář vzpomínek Herbář vzpomínek Erin Litteken

Tento příběh nás přenese na Ukrajinu do roku 1929, v té době se Stalin rozhodne pro kolektivizaci a ten, kdo odmítne, zmizí navždy. Tím odstartoval roky hladomoru, kdy umřelo miliony ukrajinských obyvatel. Kdo mohl, upínal se k nějaké naději, byť sebemenší.
V současnosti se ocitáme v Americe, kde Cassie nachází deník své babičky a díky němu odhaluje temnou a krutou minulost své rodiny, o které vůbec netušila.
Je to kniha o hrůzách, které se odehrály v minulosti, ale je to i příběh o naději a lásce.

Mám ráda knihy, ve kterých se dozvím něco ze světových dějin, o kterých jsem toho zatím moc nevěděla, a to je přesně tento případ. Hrůzy, které se na Ukrajině ve třicátých letech minulého století odehrávaly, jsou nepředstavitelné. Navíc to, že autorka čerpala ze vzpomínek své babičky je ještě silnější, osobnější, uvěřitelnější. Při čtení jsem si i pobrečela a místy jsem měla husí kůži. Je neskutečné, kolik bolesti může zvládnout jeden člověk.

Ač jsem si ze začátku myslela, že vím, jak se to celé vyvine, kam se bude příběh ubírat, tak v některé části si s námi autorka pěkně zahrála a příběh zamotala tak, že jsem jeho vývoj nejprve vůbec neodhadla. Byl tu skvěle vylíčen život na Ukrajině kolem roku 1930. Před tím, než jim vstoupil do života Stalin, tu autorka pěkně popsala život na vesnici, jaké měli zvyky, jak vypadala jejich každodenní práce, sousedské vztahy, jak žili, co pro ně bylo důležité.

Historická linka se mi líbila moc, ale s tou současnou jsem měla trochu problém. Ač i tady se odehrávala vážná témata, byla to pro mě spíše romantika se spoustou klišé a úplně se mi to nehodilo k té vážné části z Ukrajiny. Naštěstí knížka jako celek mi sedla, tak nad tím dokáži přimhouřit oko.

Kniha končí tak, že máte spoustu dalších otázek a vůbec bych se nebránila, kdyby měla další jeden až dva díly, rozhodně je ještě o čem psát.

13.08.2023 4 z 5

Šarlatové písmeno Šarlatové písmeno Nathaniel Hawthorne

Boston, sedmnácté století, úzkoprsá morálka, pro nás až nesmyslná pravidla. Hlavní hrdinka Hester porodí nemanželské dítě a nepřizná, kdo je jeho otcem. Společnost jí odsoudila a zanechala na okraji společnosti. Příběh o vině, trestu i odvaze.

Tato klasika se mi dlouho vyhýbala, ani na škole, ani později se mi nedostala do ruky a upřímně musím říci, že jsem doposud Šarlatové písmeno neznala ani z doslechu. Díky skvělé skupině Klasikomilů, poznávám díla pro mě méně známá a jsem za to moc ráda. Tato kniha mě ihned zaujala svou anotací, mám ráda takovéto příběhy, ale nakonec jsem se při čtení trochu potrápila.

Co se týče prologu s názvem Celnice, který má padesát stran, tak to pro mě bylo kruté se tím prokousat. Kdybych knihy odkládala, tak ji možná odložím hned po pár stránkách. Naštěstí jsem vytrvala a poté již přišel na řadu samotný příběh. Ten mě opravdu zajímal, chvílemi jsem byla i napnutá, kam nás autor povede dál. Bavily mě zmínky o léčitelství, které bylo v sedmnáctém století opravdu jiné. Líbil se mi postoj hlavní hrdinky, líbilo se mi odhalení otce (i když, kdo je otcem odhalíte sami velmi brzy). Co mě nebavilo, tak dlouhé popisy, časté úvahy a méně akce. Ale to už tak u klasiky bývá.

Celkově bych to shrnula jako knihu se zajímavým námětem a kdyby byla sepsaná jako povídka (kterým se autor především věnoval), bylo by to naprosto skvělé.

Nemohu opomenout nádherné zpracování. Tato řada CooBoo Classics je prostě vyvedená.

06.08.2023 3 z 5

Žítkovské čarování Žítkovské čarování Jiří Jilík

Pravdivý příběh žítkovských bohyní. Autor se vydává na moravské Kopanice, kde se sám setkal s jednou z posledních bohyní. Ty pomáhaly lidem nejen se zdravím, ale i v milostných záležitostech, rozpoznaly škůdce a bosorku a uměly zlomit jejich kouzla.

Autor se ponořil do historie, aby prošel veškeré zápisy i beletrii o bohyních. Díky tomu, že se sám s jednou setkal, mohl popsat i osobní zkušenost. V knize najdeme spousty fotografií, jak z minulosti, tak i ze současnosti, jak se v tomto kraji dodržuje folklor.

Jelikož miluji lidové léčitelství, bylinky, kouzla, pověry, život na samotě, to, jaký byl život na venkově, tak toto téma mi je hodně blízké. Četla jsem knihu Žítkovské bohyně od paní Tučkové, která se mi moc líbila a v této knize jsem dostala ještě více faktů a příběhů.

V knize najdete konkrétní příběhy i z dávné minulosti, dozvíte se, s čím konkrétně bohyně pomáhaly, jak žily a jak je vnímalo okolí. Jediné, co mi trochu vadilo bylo, že se některé historky často opakovaly. Ale jinak to bylo pro mě zajímavé čtení a je škoda, že žítkovské bohyně dnes již neexistují.

06.08.2023 4 z 5

Dámský klub půlnočního plavání Dámský klub půlnočního plavání Faith Hogan

Nechte starosti za hlavou a vydejte se do Irska, do hrabství Mayo, kde potkáte divokou přírodu, vůni oceánu, uslyšíte křik racků a budete moci volně dýchat.

Elizabeth zjistila, že její manžel po sobě zanechal ohromné dluhy. O generaci mladší Lucy má za sebou rozvod a hektickou práci, od které si potřebuje odpočinout. Dohromady je svede Lucyina matka Jo, která své starosti nechává uplavat v chladném moři při půlnočním koupání. Rozhodne se, že stejně pomůže i Elizabeth a Lucy sílou moře.

První svazek nové edice Přítelkyně, kterou nakladatelství PROSTOR chystá, nás seznámí se silnými hrdinkami. Ženská síla a odhodlání kolikrát dokáže více než cokoliv jiného. Když se k tomu přidá ženská sounáležitost, vzájemná pomoc a síla přátelství, dostaneme úžasný příběh, který nám ukáže, že nikdy není pozdě na to, začít znovu.

V knize se řeší spousta vážných témat, nebudu o nich mluvit konkrétně, ať nepřijdete o překvapení. I když je kniha na můj vkus až příliš předvídatelná, nakonec mi to nevadilo. I tak si získala mou pozornost, chtěla jsem číst dál, knihu jsem nemohla odložit a přečetla za jeden den.

Ač jsem u Prostoru zvyklá na knihy hlubší a magičtější, tato pro mě byla pohodovým, odpočinkovým a nenáročným čtením. A to i přesto, co všechno se v knize řeší. Z příběhu na mě dýchala pohoda, snad za to mohla ta úžasná krajina a síla moře.

Na konci samozřejmě i slzička ukápla. Kniha ke mně přišla v pravou chvíli, kdy jsem potřebovala něco oddechového. Přesně to jsem dostala a ač já do studené vody nikdy nevlezu :-D, Dámský klub půlnočního plavání mi učaroval.

03.08.2023 4 z 5

Mezi nimi Mezi nimi Veronika González

Příběh matky a jejích tří dcer. Jejich vztahy jsou složité a vyhrocené, každá si žije svůj život a když se protnou s ostatními, nevzejde z toho nic dobrého. Každá má svá tajemství a raději by neměla být odhalená.

Mám moc ráda příběhy ze života, příběhy o rodinách, kde to není úplně v pořádku, příběhy o mezilidských vztazích, takže mě tato kniha okamžitě zaujala a já si v ní našla to své.

Čtyři ženy, ač jedna rodina, na první pohled je každá jiná (možná, že i na ten druhý). Ukáží nám svůj pohled nejen na život, ale hlavně na vyhrocené rodinné situace. Tím, že se střídají ve vyprávění, vidíme do hlavy každé z nich a z jednotlivých střípků si poskládáme celý příběh, který je protkán mnoha tajnostmi.

Ze začátku mi příběh přišel poněkud zdlouhavější, ale jak děj gradoval, v druhé polovině už jsem knihu nemohla odložit a potřebovala jsem dočíst až na konec. Úplně mě to pohltilo a já potřebovala vědět, jak se z toho začarovaného kruhu dostaneme.

Ač mě jedna z postav od začátku neskutečně štvala, a to, jakože až tak, že bych nejraději její kapitoly vynechala, musím říci, že si příběh ke mně našel cestu, přenesly se na mě emoce, dokázala jsem ho prožít společně s Magdou, Ivou, Kristýnou a Miladou.

Navíc tím, že je to příběh ze života, se můžete třeba i v některé ze situací potkat. Já sama jsem se v určité části našla a hned mi to bylo bližší.

Ač mám drobné připomínky, tahle kniha rozhodně stojí za pozornost, obzvláště, pokud rádi čtete o nelehkých rodinných vztazích.

30.07.2023 4 z 5

Únikové cesty Únikové cesty Barbora Haplová

Příběh o dospívání na venkově. Hlavními hrdiny jsou Kamila, Eda a Emilie, kteří žijí pod drobnohledem ostatních vesničanů. Jejich životy nejsou jednoduché, každý prožívá svůj nelehký osud a přemýšlí, jak z toho nejlépe ven.

Toto byla zvláštní, tajemná a temná kniha, ale dotkla se mě, hltala jsem každou stránku, nemohla jsem knihu odložit a čekala jsem, jak to všechno dopadne a dopadlo, nečekaně, ale k tomu už si musíte dojít sami.

Autorka píše krásně. Její jazyk je oslavou češtiny. Je to opravdu radost číst.

Nelehké dospívání tu je podáno bolavě, zároveň však až krásně, každopádně mi ze všeho bylo smutno, úzko a nelehko.

Nedokáži ani všechny pocit dostat do těchto řádků, bylo to zvláštní, ale silné. Do příběhu jsem se ponořila, nevnímala jsem okolí a dokud jsem nedočetla, knížku jsem neodložila.

Knihy z edice Tvář mám moc ráda. Každá je skvostem nejen obsahově, ale i po grafické stránce. Jsem ráda, že už mám ve své knihovničce téměř všechny, je to moje srdeční záležitost.

30.07.2023 5 z 5

Hortenzie a stín Hortenzie a stín Natalia O'Hara

Malá Hortenzie nenávidí svůj stín, protože jí nedá ani na chvíli pokoj. Rozhodne se, že se ho zbaví, ale později zjistí, že bez něj bude bezbranná.

Tato kniha mě okamžitě zaujala svou obálkou a nádhernými ilustracemi. Jsou to opravdu skvostné obrázky se zajímavými detaily a možná až na podruhé nebo na potřetí odhalíte úplně všechno.

Příběh je zveršován, ale u textu mě překvapilo, že ho je opravdu, ale opravdu málo.

Ale i tak je to krásné, milé, úsměvné, pro děti snad i poučné. Jsem ráda, že mám knihu doma, protože do ní určitě občas nahlédnu.

30.07.2023 4 z 5

Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě Muž, který už nikdy nebude spát vedle mě Silvia Arazi

Příběh Lucie, která od rozvodu se svým manželem přemýšlí nad svým životem, manželstvím i bývalým manželem. Popisuje situace, které jsou pro ni nové. Některé bolavé, jiné až komické.

Potřebovala jsem něco jednoduchého, milého, odpočinkového a přesně to jsem od této knihy dostala. Budete ji mít přečtenou za jeden večer, ale je v ní toho spoustu

Není tu žádný velký děj, i když příběh určitý vývoj má, ale spíš je to rozjímání nad stavem života hlavní hrdinky. Myšlenky a postřehy jsou ze života a díky nim se v příběhu můžete třeba i sami najít.

Krátké kapitoly, jednotlivé příhody a zážitky, nám ukazují ucelený obrázek o tom, jak Lucie vnímá své manželství a svůj život. Díky tomu, že jsem v podobném věku jako hlavní hrdinka, mi to přijde blízké a dokážu se do ní dobře vcítit.

Je to úsměvné i dojemné, milé, i když o vážných věcech. Díky knize se dostaneme do Argentiny, krásné, energické prostředí. Co mám v příbězích ráda, tak zmínky o jiných knihách a o lásce k nim, a i to tady najdeme. Jsou tu použity krásné věty, nádherné myšlenky, čtení jsem si opravdu užívala.

Celkově mi bylo v příběhu dobře a myslím, že je to kniha, kterou si v budoucnu ještě přečtu.

30.07.2023 5 z 5