eva3992 eva3992 komentáře u knih

Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Po autorčině trilogii Do tmy, Ke dnu a Před povodní jsem si myslela, že už vím, co mohu od knih Anny Bolavé očekávat, že mě nic nepřekvapí. Pak jsem otevřela Vypravěče a četla jsem s otevřenou pusou a byla okouzlena.
Běstviny – místo opředené legendou, kde pod zemí žije obrovský červ a je ho potřeba živit. Jeho oblíbené pochoutky jsou výčitky, strach, ale občas i něco živého. O vše se stará dědeček, když však odejde, bude muset na jeho místo nastoupit jeden z jeho vnuků. Je tu však i vypravěč, kterému se bude třeba postavit.
Je to příběh, který se Vám zavrtá do hlavy, sevře Vás a vyvolá úzkost. Je to mysteriózní, a přitom tolik ze života. Osudy lidí a rodin, nelehké mezilidské vztahy. Pohlédneme do nejednoho svědomí. Od první kapitoly jsem četla knihu s otevřenou pusou a běhal mi mráz po zádech.
Při čtení jsem pomalu ani nedýchala, ale nejen samotným příběhem, ale tím, jak autorka píše. Má svůj nezaměnitelný rukopis. To, jak jsou věty poskládané, použitá přirovnání, dokonale vykreslená atmosféra. Pomalu odhalujeme tajemství jednotlivých postav a jejich odhalení přijde vždy v pravý čas. Prostě skvěle napsané. Tentokrát si pohrála i s různými druhy písma, které nám odlišují jednotlivé vypravěče. Je to originální a osobité.
Miluji, když knihy proniknou až na dno mé duše, dokážou probudit emoce, o kterých jindy skoro ani nevím. Někdy mě příběh doslova trhal na kusy. Já mám prostě potřebu se u knížek trápit, vcítit se, prožívat příběh společně s postavami a v tomto příběhu bylo všechno. A někdy i mnohem víc.
Knihy Anny Bolavé jsou pro mě bolavé, ale to je to, co mám v knihách ráda. Jsou jiné, tajemné, ale přesto lidské a rozhodně Vás zasáhnou.

28.10.2022 5 z 5

Výherce Výherce Oldřich Burda

Kniha, která se odehrává v neobvyklém prostředí. Hlavní hrdina Pavel už sedmnáct let uvádí na televizních obrazovkách losování Loterie. Kromě toho je manžel, otec, rybář a nemá problém se u řeky podělit s bezdomovcem o svačinu.
Román nás zavede do zákulisí televizního losování a s humorem nám přibližuje několik lidských osudů.

Jelikož sám autor osmnáct let uváděl losování loterijních her Sazka, zná skvěle toto prostředí a v příběhu nás tak zavede do míst a situací, které by si běžný člověk neuměl ani představit.

Je to příběh ze života a o životě. Nejen o loterii a rybaření. Lidské osudy jsou různé a někdy nás zavedou tam, kam bychom ani nechtěli. Celý příběh je překvapivý, vtipný i napínavý. Na konci byl dokonce i dojemný.

Při čtení si však dávejte pozor, po celou dobu budete mít veliké nutkání si teď hned jít vsadit Já odolala, ale nevím, na jak dlouho.

Kniha je příjemnou oddechovkou, u které můžete vypnout a nechat se unášet do říše fantazie, co by, kdybyste vyhráli.

23.10.2022 4 z 5

Herečka: Múza první republiky Herečka: Múza první republiky Jana Poncarová

Jarmila Horáková – herečka první republiky. Velice talentovaná a nadějná umělkyně. Bohužel její život velice brzy ukončila vážná nemoc. O dvacet let později poznáváme Olgu, která se rozhodne sepsat příběh nadějné herečky. Díky němu se vzpomínkami vrací do doby svobody a naděje.

Miluji knihy Jany Poncarové, každá si mě získala, každou jsem prožila a příběhy jednotlivých hrdinek mě zasáhly. Nejinak tomu bylo i u Herečky.

Kniha na Vás dýchne atmosférou divokých dvacátých let. Divadlo, umělci, spisovatelé. Všichni tvořili a věřili, že nyní je to v jejich rukou, aby lidem ukázali, kam by dnešní svět měl směřovat. Nebáli se šokovat a šli si za svým cílem.

Vypravěčky, které se v knize střídají, mají svůj styl vyprávění. Díky němu okamžitě víte, kde se zrovna nacházíte. Před očima nám postavy ožívají a ukazují nám, jaké vlastně jsou. Při čtení jsem se dokázala vcítit do jejich nálady a každou kapitolu jsem se stávala jednou z nich. Postupně se nám příběhy obou hrdinek určitým způsobem protnou a bylo moc zajímavé to sledovat.

Knihy, která nám vyprávějí o skutečných hrdinkách mě vždy moc baví. Jelikož jsem ani Jarmilu, ani Olgu neznala, dohledávala jsem si další informace z jejich života, a hlavně pak fotografie. Díky tomu, co jsem se vše dozvěděla, dostala pro mě kniha ještě hlubší význam a s hrdinkami jsem se dokázala ještě lépe sžít.

Kniha plná emocí, života, naděje, ale i smutku, ztráty a bolesti. Kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout, do které jsem se dokázala ponořit a nevnímat okolí.

Jsem ráda, že má očekávání byla naplněna. Kdo máte rádi příběhy o silných ženách, rozhodně doporučuji nejen tuto knížku, ale celou tvorbu Jany Poncarové.

23.10.2022 5 z 5

Kocour, který zachraňoval knihy Kocour, který zachraňoval knihy Sósuke Nacukawa

Rintaró žije se svým dědečkem v knihkupectví. Jinak nemá nikoho. Když umře jeho milovaný dědeček, měl by se vystěhovat a přijít tak o to poslední, co mu zůstalo. V tuto chvíli na scénu přichází mluvící kocour Tygr, který vezme mladíka s sebou na dobrodružnou výpravu, aby se pokusili společně zachránit knihy.

Kniha o knihách a kocourovi? Pro mě jasné „must have“. Psáno je to jednoduše, tím je to vhodné pro téměř všechny věkové kategorie. Mně to chvílemi připomínalo mou oblíbenou knihu z dětství – Anička malířka – kdy také stejně rázná mluvící kočka vezme dívenku do svého světa.

Kromě knih a koček Vás na první dojem rozhodně zasáhne grafické zpracování. Jak obálka, tak i uvnitř knihy. Drobné černobílé ilustrace, které nás v příběhu doprovází mají svůj význam a knihu krásně dokreslují.

Příběh Vás donutí se zamyslet nad dnešním knižním světem, jaké knihy vychází, jak se k nim chováme. Ale také se pozastavíte nad svým vztahem ke knihám, jak je vnímáme a co pro nás znamenají. Někdy se v příběhu pobavíte, jindy budete nevěřícně zírat, někdy budete souhlasně přikyvovat.

Některé myšlenky jsou krásné a moudré, každý knihomol si je užije. S některými jsem možná až tak úplně nesouhlasila a celkově mám na příběh trošku rozpačitý názor.

Co mi na knize vadilo, tak mě neoslovil autorův styl, je to na mě psáno příliš stroze a jednoduše. Vždy, když se těším na nějakou knihu, ve které hraje hlavní roli kočka, tak jsem bohužel zklamaná a je to i tento případ. Své čtenáře si však rozhodně najde a věřím, že ti pak budou nadšení.

23.10.2022 3 z 5

Růže sama Růže sama Muriel Barbery

Rose, Francouzka, botanička, která odjíždí do Japonska, aby si vyslechla poslední vůli svého otce. Je tu však jeden problém – nikdy se s ním nesetkala. Poznává tak nejen krásy Japonska, ale zároveň i sama sebe. Je to příběh o tom, jak se vyrovnat se ztrátou otce, kterého nikdy nepotkala, ale přitom je její součástí.

V knize je spousta rostlin, jejich pocit dodává knize na jemnosti. Jednotlivá místa jsou popsána až magicky, krásně. Při čtení jsem měla pocit, jako by text plul kolem mě. Autorka nás s sebou vzala do Japonska a já si mohla užít pocit, že tam skutečně jsem.

Celý příběh je vlastně proud myšlenek a pocitů. Filozofické myšlenky o bytí a nebytí, hledání sama sebe. Je to poetické i hluboké. Ač je to útlá knížka, čte se pomalu. Spoustu vět si musí člověk skutečně uvědomit a některé myšlenky prožít společně s Rose.

Ač tu nemáme žádný velký děj, zasáhlo mě to. Příběh ve mně vzbudil spoustu emocí, chtělo se mi brečet a nejraději bych byla v Japonsku spolu s Rose, abych jí pomohla a abych společně s ní odkrývala krásy Japonska.

23.10.2022 5 z 5

Země Země Marek Epstein

Někdy dokáže být osud opravdu krutý a co všechno může naložit na záda jedné ženy, je až neskutečné. Důležité je se po každém pádu zvednout a jít dál s hlavou vztyčenou.

Marek Epstein nám představuje rodinou ságu. Lea, která dostala do vínku velkou fyzickou sílu přijde v životě o mnohé – o své rodiče, o svou dceru i o partnera. To vše v době, kdy pro náš národ nebyly dějiny zrovna příznivé – druhá světová válka a komunistická vláda, která si s lidmi nebrala servítky. V knize sledujeme, jak je možné přežít a dál bojovat.

Příběh složený ze střípků vzpomínek. Střídají se nám tu vypravěči i doba, ve které se zrovna nacházíme. Postupně si vše propojujeme a poskládáme tak příběh, který nás zasáhne i překvapí. Příběh plný bolesti, smutku a krutosti, s občasným záchvěvem lásky a dobrosrdečnosti.

Je to vyprávění plné pocitů a myšlenek. I když jsem ze začátku ještě netušila, jak se to celé propojí, od prvních stránek jsem byla do knížky ponořená a veškeré pocity, hlavně zoufalství a smutek, se na mě přenesly.

Moc se mi líbí autorův styl, i když je velmi osobitý, a ne každému musí sednout. Myslím, že by některým čtenářům mohl připadat lehce zmatený, tím, jak se hodně přeskakuje v čase. Ale já musím říci, že obdivuji, jak autor vše promyslel a poskládal. Všechno do sebe skvěle zapadlo a vynořil se před námi ucelený příběh plný bolesti i naděje. Rozhodně se toho nebojte, protože konečný dojem rozhodně stojí za to.

Ke knize bych měla jen jednu drobnou připomínku – bylo v ní na mě až moc náhod, ale i tak dávám plný počet hvězd, neboť jsem knížku přečetla za jeden den, nemohla jsem jí odložit, chtěla jsem vědět, jak to bude dál. To, co od knížek očekávám jsou emoce a tady jich byla opravdu velká nálož, a proto Vám knihu může jednoznačně doporučit.

Mňam Česko! Mňam Česko! Petra Mejsnar Slušňáková

Tato kniha je ilustrovaným průvodcem jednotlivými kraji naší republiky. Najdete zde tipy na výlety, ale také recepty na krajové speciality. Je to čtení pro celou rodinu. Můžete nahlédnout, naplánovat podle ní výlet, nebo upéct něco dobrého a zároveň se dozvíte mnoho nového.

Musím vyzdvihnout nádherné zpracování. Krásné ilustrace, přehledně a zajímavě uspořádaná jednotlivá témata, kvalitní papír. Je opravdu skvěle připravená, a proto ji bez obav můžete dát jako dárek, věřím, že obdarovaného naprosto ohromí.

Při čtení se nestačím divit, jaká zajímavá místa u nás jsou, ať už muzea, místa v přírodě nebo zážitky. Recepty přímo lákají k vyzkoušení. Nejsou tu žádné složitosti, některé zvládnou i děti sami. A pokud budete potřebovat více poradit, tak u některých je QR kód, který Vás přenese do skvěle připraveného videoreceptu.

Určitě doporučuji všem, co mají děti. Ať už se chystají na výlet nebo se chtějí dozvědět více o naší krásné zemi. Jen co jsem ji dočetla, začala jsem plánovat, kam se vypravíme na výlet a co upečeme dobrého.

Prokletí hrobky Prokletí hrobky Gill Paul

Lady Evelyn Herbertová vstoupila jako první do hrobky faraona Tutanchamona. O padesát let později vzpomíná a vypráví, jak se to vlastně celé odehrálo a zda ji pronásleduje prokletí faraona.

Další zbeletrizovaný životopis o silné ženě. Zajímavé téma, skvěle napsané, krásný příběh. Takovéto knihy mám moc ráda. Kniha je neskutečně čtivá, od prvních řádků jsem se okamžitě ponořila do příběhu. Poznávala jsem pro mě nové prostředí Egypta a Údolí králů. A to vše kolem roku 1922. O Eve jsem neměla žádné povědomí, při čtení jsem si tedy googlila další informace a hlavně fotografie.

Kromě samotného objevu a archeologie, je tu krásně vylíčen vztah dvou lidí, kteří spolu prožili celý život a stále se mají rádi a obdivují se. Také rodina Lady Eve by vydala na samostatný příběh, tolik zajímavých postav a nelehkého života.

Letos je to přesně sto let od objevení faraonovy hrobky a já jsem ráda, že jsem si u této příležitosti mohla přečíst tuto skvělou knihu.

16.10.2022 5 z 5

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka

Tato kniha není pouze životopis Václava Havla, ale jsou to dějiny střední Evropy ve 20. století. Dozvíme se o všech důležitých historických momentech mezi lety 1933 a 2011. Poznáme Václava Havla od jeho narození, do jaké rodiny patřil, dozvíme se, že byl vězněn komunistickým režimem, i to, jak byl zvolen prezidentem.

Krátké, výstižné texty plných zajímavých informací. Nejsou to jen holá historická fakta, která se můžete dočíst všude, ale je tu hlavně taková ta „omáčka“ kolem, která tomu dá šťávu, text Vás zaujme a dozvíte se i nové informace. Tím, jak je kniha napsána, rozhodně neodradí ani ty, kteří moc nečtou, naopak je zaujme svou přehledností.

Je tu skvěle propojená historie s životem Václava Havla. Na jeho příběhu a životě si můžeme propojit důležité milníky a třeba je i lépe pochopit nebo si je lépe zapamatovat.

Kniha je nádherně zpracovaná. Úžasné ilustrace z ní dělají něco výjimečného. Od začátku až do konce je skvěle uchopená. Rozhodně to není kniha, kterou přečtete a odložíte, ale čas od času do ní rádi nakouknete.

Kniha je pro malé i velké, pro mladé i staré. Rozhodně ji dám přečíst svým dětem, jen co dorostou do správného věku.

Vůbec bych nečekala, že by mě tato kniha mohla dojmout, ale stalo se, a i nějaká slzička na konci ukápla. Tím, že jsem vyrůstala v období sametové revoluce a teď, s odstupem času jsem se na to podívala dospělýma očima, tak mě to přeneslo zpátky a zasáhlo. Je to psáno velice lidsky a přístupně, přitom tam nechybí všechna důležitá fakta.

Toto je kniha do každé rodiny a zaslouží si své čestné místo ve Vaší knihovničce.

09.10.2022 5 z 5

Teribear - Tajemství modré krabice Teribear - Tajemství modré krabice Alena Mornštajnová

Příběh plyšového medvídka Teriho, který hledá svůj domov, své místo, kam by patřil. Zkusí ho najít u veverky, v ZOO, v cirkuse, i v lese. Při jeho dobrodružné cestě mu budete fandit, aby našel to, co hledá.

Znám a mám ráda knihy Aleny Mornštajnové, které jsou pro dospělé (ostatně, kdo by je neznal), ale s její tvorbou pro děti se setkávám poprvé a musím říct, že jsem stejně nadšená.

Milý, krásný příběh. Je to pohlazení po duši. Ač na pár stránkách, jsou tu skvěle vykreslené postavy. Je to výborně napsané, každý bude chtít s medvídkem Terim strávit ještě více času. Příběh je to dobrodružný, ale zároveň dojemný a zahřál mě u srdce. Krásné ilustrace dodávají knize tu správnou atmosféru.

Opět jedna dětská kniha, která si získá i dospělé čtenáře. Knihu teď začíná číst má devítiletá dcera a věřím, že se jí také bude moc líbit.

09.10.2022 5 z 5

Všechno se v dobré obrátí Všechno se v dobré obrátí Adam Suchý

Pojďte se vrátit do devadesátých let, na přelom roku 1992 a 1993, kdy se rozdělí naše republika. S Danielem, novinářem, se v knize podíváme na ostrov Tenerife. Je to jeden z prvních československých zájezdů na tento ostrov a Daniel tu mapuje, jak krásy kanárských ostrovů, ale poznává i nové přátele, s kterými nad sklenkou něčeho dobrého diskutuje o tom, kam se bude budoucí Česká republika ubírat.

Jelikož jsem v devadesátkách vyrostla, u knihy jsem vůbec neváhala a těšila jsem se, že si připomenu tu krásnou dobu. Při čtení jsem si zavzpomínala i jsem se zasmála. Poznáme, jak pomalu na svět přicházel internet i mobily. Sama jsem zažila cestování bez mobilů a bylo to naprosto normální, v dnešní době už je to téměř nepředstavitelné.

Krásně popsané první setkání s oceánem. Opět jsem zabrousila ve vzpomínkách. Autor to skvěle popsal, neboť podobné pocity jsem měla i já.

V knize se střídají vtipné historky a momenty s až filozofickými myšlenkami. Máte tu pohodu u bazénu i dobrodružství při cestování na ostrově. Je tu přátelství i láska. Je tu prostě od každého něco, každý si tu najde to své.

Musím říct, že mi úplně nesedl autorův styl, nedokázala jsem se pořádně začíst. Určité pasáže mě bavily moc, některé méně.

Pokud se chcete vypravit ve vzpomínkách zpět do devadesátek, nebo pokud chcete poznat, jaké to tenkrát bylo, rozhodně je tato kniha dobrou volbou.

09.10.2022 3 z 5

Slušná jízda Slušná jízda Irvine Welsh

Příběh Terryho „Šťávy“ Lawsona, muže, který je závislý na ženách, všechno zná, všude byl a všem dokáže poradit. Je to týpek, kterého jen tak něco nerozhází, dokud ho nepotká něco, s čím si nemůže poradit.

Slušná jízda mi už nějakou dobu ležela doma v knihovničce a teď přišel její čas. Chyběla mi kniha do čtenářské výzvy od Databáze knih, kdy je autor starší o 22 let než já, nečekaně na ní tedy přišla řada.

Jelikož film Trainspotting, který právě vznikl na motivy knihy Irvina Welshe, jsem viděla v mém mládí několikrát a rozhodně je to film, který mě zasáhl, tak trošku jsem tušila, že tahle kniha žádnou „slušnou“ jízdou nebude. A nemýlila jsem se.

Je to příběh plný drog, sexu, sprostých výrazů, ale na druhou stranu je to příběh, který má hlavu a patu. Zajímavá nečekaná zápletka i překvapivé odhalení. Bylo to vtipné a čtivé. Ale věřím, že na někoho by těch nechuťáren v knize mohlo být až moc.

Někdy mi text připadal jen jako proud slov, který se nedá zastavit. Vůbec nevím, jak jsem to vlastně všechno pobrala, ale jako celek musím říct, že to nebyla špatná knížka. Rozhodně není pro každého. Pro mě to bylo zajímavé čtenářské zpestření.

09.10.2022 3 z 5

Cesta k jednoduchosti Cesta k jednoduchosti Milena Jesenská

Články, texty a fejetony Mileny Jesenské, poprvé vydány v roce 1926. Autorka se zde zamýšlí nad tématy lásky, manželství, žen, zdraví, módy, ale třeba i politiky a života po první světové válce.

Když jsem knihu uviděla, hned jsem si vyhledala další informace o Mileně Jesenské. Podle všeho to byla neskutečně silná a nadčasová žena, která se nebála provokovat, byla tak trochu rebelkou. Ráda bych se ocitla v době, kdy žila, abych viděla, jak na její texty a celkově život, reagují ostatní.

Všechny její články jsou neskutečně současné. Ač jsou napsány téměř před sto lety, stále platí i pro dnešní dobu, můžete se v nich sami najít. Některé Vás donutí zamyslet se, jiné se pousmát. Můžete je přečíst všechny najednou, anebo když budete mít chuť a náladu, stačí otevřít knížku na jakékoliv stránce a ponořit se do světa Mileny Jesenské.

V knížce najdete spoustu krásných citátů, myšlenek, chytrých poznatků. Ať čtete knihu v jakémkoliv rozpoložení, věřím, že vždy v ní najdete něco, co Vás osloví, co se Vás dotkne.

Nemohu nezmínit nádhernou obálku a celkovou pěknou úpravu knížky. Drobné ilustrace v textu vše krásně doplňují.

Kniha, u které jsem se zastavila, zklidnila, vrátila se v čase a zároveň se zamyslela nad svým životem.

29.09.2022 4 z 5

Já, Smrt Já, Smrt Aleš Novotný

Na místním gymnáziu se poslední dobou dějí divné věci, vandalismus, to je pro to správné slovo. Nikdo však neví, kdo za tím stojí. Pozornost se upírá na jednu partu, která se po smrti své kamarádky, semkla ještě o něco víc. Spojuje je tajemství, které roztočí kola dohad, lží a nenávisti. Je možné, že se mezi nimi ukrývá vrah?

Tento thriller o mladých a pro mladé vás pohltí. Ze začátku poznáváme jednotlivé postavy, jejich minulost, jejich životy a jejich tajemství. Pomalu se dozvídáme, jaké jsou mezi nimi vztahy, jak spolu vycházejí a o čem to vlastně nesmí mluvit…

Příběh sledujeme po jednotlivých dnech, občas zabrousíme vzpomínkami do minulosti. Autor umí někdy pěkně šokovat a nutí nás tak číst dál a dál, abychom odhalili, co se vlastně stalo a kdo za to všechno může (já tedy vraha neodhalila, ani trošku ).

Kromě samotné zápletky autor skvěle vykresluje životy mladých. Jak rozdílné mohou být jednotlivé rodiny, jaké problémy se doma mohou řešit a že to kolikrát opravdu není jednoduché. Naznačuje, jak je možné se s určitými věcmi vypořádat, i když to bolí.

Od Aleše Novotného jsem četla už dvě knihy a vždy jsem byla nadšená. Tentokrát mě kniha bohužel tolik nezaujala. S čím jsem měla velký problém, tak s množstvím postav. Každou chvíli jsem se musela vracet, abych si připomněla, kdo je kdo. Na konci to mělo smysl, každý dostal svůj prostor, ale pro mě to bylo rušivé. Ke konci mi celý příběh připadal hodně překombinovaný.

Prostě mi kniha tentokrát nesedla, ale i přesto Vám autorovy knihy doporučuji a sama si moc ráda přečtu i jeho ostatní knihy.

3,5*/5*

28.09.2022 3 z 5

Božena Božena Hana Wlodarczyková

Román o první české spisovatelce, která se stala legendou.
Kniha vznikla na základě úspěšné televizní minisérie. Autorka v ní představuje Boženu Němcovou jinak, než znáte ze školních lavic. Líčí zde její vztah k manželovi, který nebyl vždy jen černobílý. Díky jejich korespondenci nahlédneme do jejich života, jaký skutečně žili, nebo jak ho pravděpodobně mohli žít.

Silná žena, která se nenechala spoutat tehdejší společností a pravidly. Žít živelně a nespoutaně, poznávat lidi, příběhy, lásky, a nejen sedět doma a starat se o děti. To byla Božena. Navíc v nelehké době, kdy se Češi snažili o to, aby opět byla slyšet čeština, hlavně ve školách.

Kromě samotné Boženy v knize potkáme další skutečné vlastenecké buditele – spisovatele, novináře, lékaře a kněží. Dostaneme se z Ratibořic do Prahy, ale i do Litomyšle, do jižních Čech i na Slovensko. V knize se dozvíme, kdy a jak psala Božena svá slavná díla a uvědomíme si, čeho všeho by byla schopna, kdyby měla jen o trochu lepší podmínky.

Televizní sérii jsem samozřejmě viděla, ale i tak jsem si knížku nutně potřebovala přečíst. Bála jsem se, aby mě to bavilo, když už vím, o co tam jde, ale zbytečně. Kniha je čtivá, je tam více než v minisérii, je to podáno jednoduše a přehledně. Knížku jsem četla s chutí, a i když jsem věděla, o čem to celé je, kolikrát jsem četla celá napnutá a hltala jsem stránku za stránkou, abych se dozvěděla, jak to bude dál.

Obecně moc ráda čtu knihy o silných ženách a zbeletrizované životopisy, tato kniha mě tedy rozhodně nemohla minout.

S knihou mám však jeden problém, stejně jako u jiných, které jsou napsány podle filmu. Celou dobu jsem bohužel měla pocit, že čtu scénář. Jednotlivé obrazy popsané, jak do filmu. Díky tomu se na mě přeneslo málo emocí, nedostala jsem se do hloubky příběhu.

Ale i přesto jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a rozhodně Vám ji mohu s klidným svědomím doporučit.

28.09.2022 4 z 5

Na shledanou v Paříži - 25 rozhovorů (nejen) o francouzské literatuře Na shledanou v Paříži - 25 rozhovorů (nejen) o francouzské literatuře Irena Jirků

Novinářka Irena Jirků sleduje dění ve Francii, hlavně pak v umělecké a kulturní sféře. Kniha obsahuje 26 jejich rozhovorů s francouzskými spisovatelkami a spisovateli, rozšířené o nepublikované části. Díla všech autorů vyšla i u nás, je tak pravděpodobné, že tu potkáte i své oblíbence, stejně jako já.

Hledala jsem něco lehčího ke čtení a když na mě v knihovně vykoukla tato kniha plná rozhovorů, má volba byla jasná. Navíc miluji vše kolem Francie a nejinak tomu je i francouzské literatury.

Rozhovory zde nejsou pouze o knihách, ale celkově o životě ve Francii. Dočtete se tu o tématech, která jsou v zemi aktuální – dění kolem migrace, o terorismu, o politice, o vzdělání, o ženách a dalším současném dění. Jsou zde zajímavé otázky, a ještě zajímavější odpovědi.

Ale vraťme se k literatuře – odnáším si spoustu tipů na knížky, které si nutně potřebuji přečíst. Dozvěděla jsem se mnoho o francouzských autorech, i o mých oblíbených. U každého rozhovoru najdete i krátký životopis a také ukázku z knihy každého z nich.

Kniha plná zajímavého čtení a poslední dobou si opravdu užívám knihy rozhovorů. Máte tip i na další knihy, které jsou vedeny formou rozhovorů?

28.09.2022 5 z 5

Mají v nebi skleničky? Mají v nebi skleničky? Martina Preissová

(SPOILER) V knížce se ocitáme v malé jihomoravské vinařské vesničce a očima devítileté Marjánky sledujeme přelomový rok 1989. Je tu také děda vinař a děda malíř. Maminka i tatínek. Ti všichni pocítí velké změny ve svých životech a my se dočteme to, jak je ustáli.

Důležitý milník pro naši zemi – listopad 1989 – pohledem jedné rodiny na venkově. Jak sametová revoluce lidi ovlivnila, jak žili před ní, i potom. Moc se mí líbilo tohle zpracování.

Jelikož mám ráda knihy českých autorů, rozhodně jsem si nemohla nechat ujít ani tuto knihu. Navíc, v roce 1989 jsem byla stejně stará jako Marjánka a dívala jsem se na svět stejnýma očima. Celá knížka pro mě tak byla jednou velkou vzpomínkou.

Celý příběh byl úsměvný, milý, čtivý. Některé věty mě úplně pohladily po duši. Tím, že nás provází malá dívka působí celý příběh tak nevině, i když…

Je to příběh ze života, nejednou jsem zavzpomínala na mé dětství na vesnici. Je to rodinné, lidské a dojemné vyprávění. Když jsem začala číst, nemohla jsem knihu odložit, a přečetla jsem ji na jeden zátah.

Nesmím zapomenout na ilustrace, které už jsou pomyslnou třešinkou na celém příběhu.

Pokud chcete knihu, u které se zasmějete, ale i dojmete. Pokud si chcete zavzpomínat na dobu, která tu před třiceti lety byla, a navíc to vše uvidět pohledem dítěte, tak rozhodně si knihu přečtěte.

24.09.2022 4 z 5

Za časů odvahy Za časů odvahy Suzanne Kelman

Příběh nás zavede do Londýna, kde Sophie náhodou objeví fotografii někoho, kdo vypadá jako její matka, ale ta to být nemůže. Zjišťuje, že je to její teta Vivienne, o které nikdy neslyšela. Začíná odhalovat rodinné tajemství, proč se o tetě nemluví. A to má jeden prostý důvod. Vivienne za války utekla do Paříže s nacistickým válečným zajatcem. Pošpinila jméno celé rodiny a nikdo o ní neslyšel ani o ní nemluvil. Sophii se tento příběh moc nezdá, a proto se pouští do pátrání, aby očistila rodinné jméno.

Už se Vám někdy stalo, že jste četli knížku ve špatnou dobu? Knížku, o které jste věděli, že se Vám bude líbit, ale při čtení Vám nesedla? Pro mě to byla tato kniha, ale jsem si jistá, že kdybych si ji přečetla v jiném rozpoložení, byla bych nadšená. Takto je to za mě lepší průměr…

Od autorky jsem četla její předchozí knížku Výhled přes střechy a z té jsem byla unešená. Možná i proto jsem tentokrát měla vysoká očekávání. V knize se střídá vyprávění ze současnosti a minulosti, pomalu tak odhalujeme tajemství Vivienne i Sophie a skládáme si obrázek o celé rodině. Kapitoly se krásně doplňují a navazují na sebe.

Autorka používá krátké věty, které rozhodně přidávají na čtivosti. Tajemství, které obě ženy mají nás nutí číst dál a dál a chceme poznat pravdu. Kromě Londýna a Cornwallu se podíváme i do Paříže a tam se já v knihách vypravím vždy ráda.

Co mi v knize vadilo, tak to, že kolikrát to bylo více love story než historický příběh. Někdy to bylo až pohádkové, neuvěřitelné a nereálné. A některá fakta mi také moc nepasovala do určité doby.

Pro všechny milovníky příběhů z druhé světové války je tato kniha jako stvořená. Nedávno jsem četla knihu Byt nad Seinou, a musím říct, že si obě knihy byly podobné, tak pokud se někomu Byt nad Seinou líbil, určitě si přečtěte i Za časů odvahy.

Moc se mi líbil doslov autorky, kdy popisuje, jak na celé téma přišla, proč ho chtěla zpracovat. Tyto informace jsou pro mě vždy třešničkou na pomyslném dortu.

3,5*/5*

19.09.2022 3 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Kniha nás zavede do Rumunska na podzim roku 1989. V té době zde vládl režim diktátora Ceausesca, kdy je všude přítomný strach, není jídlo, lidé žijí v naprosté nouzi a pomalu přestávají věřit na lepší zítřky. Mladého Cristiana donutí tajná policie, aby donášel na své blízké. V té době nešlo odmítnout a psychicky se s tím srovnat bylo náročné. Nakonec se mladík rozhodne bojovat za pravdu a za změnu a spolu s jeho odhodláním přichází revoluce...

Miluji knihy Ruty Sepetys. Vždy obdivuji, jakou si dá práci s tím, než zjistí podklady k tématu, které právě zpracovává. Témata to jsou vážná, někdy i méně známá. Tak, jako to bylo i u této knihy. Rumunsko je blízko nás, ale upřímně, kdo věděl, co se tam odehrávalo před rokem 1989? Já rozhodně ne a bylo to pro mě nemilé překvapení. Kolikrát jsem ani nemohla uvěřit vlastním očím, čím vším si museli lidé procházet.

Jak to autorka umí, krátké kapitoly přidávají na čtivosti, nutí nás číst dál a dál a najednou jste na konci, ale chtěli byste ještě. Krátké silné věty umocňují atmosféru, která je v knize temná, plná strachu. Při čtení jsem měla pocit, že je v Rumunsku všechno šedivé a smutné.

Ač je kniha primárně určena pro mladé, rozhodně si ji přečtěte, ať jste mladí nebo staří. Takovéto knihy se prostě musí šířit dál a dál. Kniha mě chytla u srdce, cítila jsem lítost a smutek. Vše umocnily ještě fotografie na konci knihy a poznámky autorky, které situaci v Rumunsku ještě více přiblížily.

Knihu si rozhodně přečtěte a já budu netrpělivě vyhlížet další knihy autorky.

19.09.2022 5 z 5

Bublinky štěstí Bublinky štěstí Helen Fripp

Příběh Nicole Clicquot. Ovdověla velice brzy, ve svých 27 letech, ale jelikož milovala vinice a svůj domov (oblast Champagne), rozhodla se, že bude pokračovat v budování toho, co začali spolu s manželem. Ustála nejeden problém a její značka šampaňského – Veuve Clicquot – se prodává dodnes.

S příběhem se dostáváme do let 1789 až 1814. Ocitáme se tak v období francouzské revoluce a napoleonských válek. Celkově nelehká doba a rozhodně těžká pro mladou vdovu, která se rozhodne jít za svým snem. Máme tu silnou ženu, která se nevzdává a její příběh může inspirovat i v současnosti.

Moc ráda čtu zbeletrizované životopisy, navíc pak ty, které jsou o významných ženách. Vždy se dozvím spoustu nového. Nejinak tomu bylo v této knížce, protože dodnes jsem neměla ponětí o tom, jak se šampaňské vyrábí a nevěděla jsem ani to, kdo byla Nicole Clicquot. Při čtení takovýchto knih si vždy ráda dohledávám další informace, a nejinak tomu bylo i tentokrát.

Je tu skvěle vylíčena atmosféra té doby i výborně poskládaný celý příběh, který měl hlavu a patu. Autorka díky podkladům, které získala, dokázal perfektně zpracovat příběh, který se takto skutečně mohl odehrát.

Rozhodně moc zajímavý příběh. Na mě byl v některých částech trošku pomalejší (když se Nicole rozhodovala co a jak dál) a někdy tam na mě bylo až moc intrik a falše. Ale na druhou stranu, tohle všechno k té době prostře patří.

Otevřete si láhev dobrého vína, nebo ještě lépe šampaňského a rozhodně se ponořte do tohoto příběhu plného bublinek a odhodlání.

4,5*/5*

13.09.2022 4 z 5