eva3992 Online eva3992 komentáře u knih

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Vydejte se společně s Izzy do Skotska na tajuplný hrad. Nečekané dědictví potřebuje opravit, ale peněz se nedostává. Naštěstí Izzina matka zajistila první platící hosty pro budoucí hotel a může se vše chystat na velkolepé vánoční svátky.

Již devátý díl ze série romantických útěků nám opět ukáže zajímavou zemi, krásné místo, spoustu dobrot a samozřejmě tu potkáme i lásku. Z této série jsem četla první tři díly, ale pak jsem si potřebovala dát pauzu. Teď však nastala ta správná chvíle, abych se do ní opět pustila. A musím říci, že jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Příjemný a milý příběh, dokonalou oddechovku, u které si odpočinete.

Čeká tu na vás milá Izzie, romantická linka je jasná od prvních stránek, ale to mi vůbec nevadilo, naopak jsem těm dvěma mohla fandit. Při čtení jsem se musela usmívat, bylo mi ve Skotsku dobře.
Nechybělo tu ani spousta dobrého jídla a pití. Moc mě bavilo odhalovat různá zákoutí starého hradu i jeho okolí.

Uvařte si šálek dobrého čaje, zachumlejte se do deky, sedněte si k oknu, nejlépe s výhledem na zasněženou krajinu, začtěte se a nechte se unášet milým příběhem, který pohladí i potěší.

30.01.2023 4 z 5

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Kdo by naznal fenomenální seriál Přátelé? Natáčel se 10 let a obletěl doslova celý svět. Ze šestice hlavních hrdinů se stali přes noc celebrity se vším všudy. Matthew Perry alias Chandler Bing, vždy s připraveným vtipem, nejen v seriálu. Jeho život by však sám vydal na celý seriál, ale ten by byl poněkud ponurejší a depresivnější.

Seriál Přátelé miluji, takže kniha pro mě byla jasnou volbou. Ovšem nejsem zas taková fanynka, že bych o každém z herců všechno věděla, proto pro mě byla kniha šokující a nečekaná.

Hned od začátku je kniha drsná a Matthew nás přivítá ve svém životě plném závislostí. Autor píše takovým způsobem, jako kdybyste byli u něj na návštěvě a on Vám u kafe vyprávěl, co všechno ho v životě potkalo. Připadáte si, jako kdybyste potkali kamaráda, kterého jste dlouho neviděli a teď máte pocit, že byste mu rádi pomohli.

Celý příběh je opravdu hodně otevřený, osobní a šokující. Myslím, že celou knihu mohl brát autor jako svou vlastní terapii. Životní příběh je to depresivní, avšak s lehkým nádechem naděje.

Při čtení jsem měla chuť si pustit pár dílů Přátel, nakonec jsem se podívala na dokument Přátelé: Zase spolu, kdy všichni herci vzpomínají na natáčení po sedmnácti letech (mimochodem, bylo to skvělé).

Životopisné knihy mám moc ráda, i z této jsem byla nadšená. Po jejím přečtení se budu dívat na Chandlera Binga už vždycky jinak. Hodně sil Matthew!

22.01.2023 5 z 5

Za pět let Za pět let Rebecca Serle

Hlavní hrdinka Dannie je mladá úspěšná právnička, která má ráda vše naplánované. Její přítel David ji požádal o ruku. V jejich zásnubní den se však Dannie zdá zvláštní sen, kdy se vidí za pět let v jiném bytě a s jiným mužem. O tomto snu neřekne ani své největší kamarádce Belle, která se zná s mužem z jejího snu. Osud jim však nadělí nelehké okamžiky a obě kamarádky budou muset držet při sobě.

Čekala jsem romantiku, dostala jsem ji. Je to jednohubka, kterou přečtete za jeden večer. Ze začátku se mi to až tak moc nelíbilo, přišlo mi to takové moc „americké“. Ale jakmile jsem se dostala do druhé poloviny, nemohla jsem knihu odložit a hltala jsem každé slovo.

Poslední část jsem pak četla v slzách, autorka ve mně dokázala vyvolat pocit, jako bych v příběhu byla společně s Dannie a Bellou.

Kniha je o lásce, o tom, jak je pro koho důležitá kariéra, ale hlavně, je o přátelství. Držet při sobě i v těch nejhorších chvílích. Je to romantika s vážným tématem. Po vlažném začátku už jen chcete víc a víc a kdyby byla kniha delší o pár stránek, vůbec by mi to nevadilo.

22.01.2023 4 z 5

Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

Pravdivý příběh jednoho muže, který v životě prošel tolika, až neskutečnými, situacemi. Válka, vězení, lidské utrpení, ale i láska, sny, síla a odvaha. Ve válce byl v SS, v Rudé i československé armádě. Ocitl se v KSČ, ale také byl politickým vězněm a uprchlíkem. A stále hledal odpověď na svou otázku – jaký je smysl lidského života.

Mám ráda knihy podle skutečných událostí, mám ráda to, jak Josef Formánek píše, tahle kniha byla pro mě skvělou volbou.

Bylo to drsné, kruté, smutné, ale zároveň i krásné a nečekané. Krásně formulované myšlenky, i když většinou bolestné. Jsou tu emoce, chtělo se mi brečet, bylo mi smutno a těžko. Ale zároveň jsem se kolikrát musela usmát.

Bylo skvělé, jak se příběh prolíná se životem autora. S jeho myšlenkami a pocity, kam až ho to zavede…

Chtěla jsem číst dál a dál, chtěla jsem být součástí příběhu. Ale zároveň jsem se bála, co ještě přijde. Osud hlavního hrdiny byl těžký, bylo nepředstavitelné, čím vším si musel projít.

Silná kniha, ke které se ráda v budoucnu vrátím.

22.01.2023 5 z 5

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

Příběh nás zavede do nezvyklého prostředí terpentýnářských pracovních táborů v Georgii kolem roku 1932. V táborech na sběr pryskyřice žijí dělníci v drsných podmínkách. Jiná práce však není, tak muži berou za vděk čímkoliv. Tři hlavní hrdinové budou muset prožít spoustu špatného, než se rozhodnou, že jim útěk zachrání život.

Od začátku je kniha překvapivě docela drsná. Místy šokující. Smutné příběhy, nelehké lidské osudy, člověk se musel opravdu snažit, aby přežil. V době hospodářské krize v Americe to bylo těžké opravdu pro všechny. Moc mě bavilo, pro mě nové téma, sběr pryskyřice z borovic. Jakým způsobem to probíhá, kdo jej může dělat. Práce náročná, špatně ohodnocená a mnohdy i nebezpečná.

Ve chvíli, kdy přijde v knize jedna zápletka, kterou obecně v příbězích nemám moc ráda, mě to přestalo bavit a měla jsem problém knihu dočíst.

Začátek knihy – těžké lidské osudy – bylo to skvěle popsáno, mělo to spád, bavilo mě to. Prostřední část knihy byla zdlouhavá, občas nějaká akce. Poslední třetina knihy byla v podstatě už jen červená knihovna se spoustou náhod.

Pro mě kniha, která měla potenciál, ale bohužel, mě zklamala. Možná, kdybych k ní přistupovala jako k romantické knize, tak by mě mohla mile překvapit, čemu všemu se věnovala, ale já očekávala, jak se na obálce píše: „Drsný příběh z drsného prostředí a drsných časů.“ To jsem bohužel nedostala.

22.01.2023 3 z 5

Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let Jak se dostat z maléru: Občanskoprávní průvodce pro děti od 8 let Petra Štarková

Příběh Standy, Romana a Štěpána – tři kluci, kteří, aniž by to tušili, se stali zločinci. Schovali něco, co už vlastně nepatří jednomu z nich a kvůli tomu začne kolotoč nedorozumění, a dokonce se dostanou až na policii. Nevědomost neomlouvá, a právě proto je potřeba znát to, jak funguje stát a jaká má pravidla.

Autorka na příběhu jednoduše a přehledně ukazuje, jak neporušit zákony, kam se obrátit, když člověk potřebuje pomoc. Vysvětlí pojmy jako příjmy a výdaje, ale třeba i dluhy a exekuce. Díky příběhu tu nejsou jen holá fakta a poučky, ale děti mohou spoustu věcí pochopit ze situací, které jim jsou blízké a znají je ze svého okolí. Kromě peněz tu autorka otevře téma sociálních služeb, policie, bydlení, zaměstnání i soudů.

K této knize si sedněte společně s Vašimi dětmi, ať už jim je 8 nebo 12 (taková kombinace věku dětí je u nás doma a myslím, že se to skvěle hodilo). Společně pak pročítejte nejen příběh, ale i vysvětlení jednotlivých pojmů. Čeká na Vás nejeden kvíz, třeba o tom, co dělat, když mám málo peněz. Jako odpovědi jsou tu pak různé tipy, jak můžeme ušetřit, nebo kde získat peníze navíc.

Dětem doma samozřejmě vysvětluji hodnotu peněz a co mají a nemají dělat. Někdy mi však chybí ta správná slova a nevím přesně, jak to vysvětlit. Díky této knize mám pomocníka, který najde ty správné věty a vysvětlení místo mě.

Byla jsem překvapena, co všechno dokázala autorka do knihy zařadit, kromě příběhu a vysvětlení tu na Vás čekají i třeba vtipy, úkoly a odkazy na další knihy nebo pořady, které se více věnují konkrétnímu tématu.

Rozhodně se podívám i po dalších knihách autorky. Nejvíce mě zaujala Jak to chodí v lidské hlavě, kde je dětem představena psychika tak, aby ji pochopily.

Kniha bavila nejen děti, ale i mě samotnou. Ať jste jakkoliv mladí nebo staří, určitě v knize najdete zajímavé a poučné věci podané jasně, přehledně a zábavně.

15.01.2023 5 z 5

Zmrazeno Zmrazeno Bill Browder

Osobní příběh autora Billa Browdera. Poté, co odkryl podvod v hodnotě 230 milionů dolarů, stal se úhlavním nepřítelem Ruska. Jeho právník a zároveň přítel byl v roce 2009 zavražděn jen proto, že pracoval na odhalení podvodu. Bill se od té doby snaží prosadit tzv. Magnitského zákon, který pomůže zmrazit majetek zkorumpovaným činitelům. Browder je kvůli tomu pronásledován Ruskem po celém světě a nejednou byl smyšleně obžalován.

Tuto knihu jsem poměrně dlouho odkládala. Na jednu stranu mě téma zajímalo, na druhou jsem se bála, že na mě bude kniha moc složitá, a ne úplně ji pochopím. Ale to jsme se spletla. Příběh se četl jako thriller, bylo to napínavé, šokující, čtivé a bohužel pravdivé.

Je neuvěřitelné, co všechno se kolem nás děje. Já osobně se nezajímám o politické dění ve světě, ale jsem ráda, když jsem alespoň trochu v obraze. I díky tomu jsou pro mě informace z knihy opravdu šokující. Co všechno se může v Rusku stát… i když v Rusku je možné bohužel všechno.

Je zde ukázána korupce v těch nejvyšších kruzích, to, jak se Bill pustil do vyšetřování, jak fungují či nefungují soudy po celém světě. Jsou zde vykresleny lidské povahy, jak kvůli penězům se může člověk změnit.

Při čtení mě kolikrát mrazilo, četla jsem absolutně ponořená do příběhu a knihu jsem nemohla odložit. Navíc je příběh doplněn fotkami a vy se tak můžete seznámit se spoustou důležitých lidí.

Nebojte se neznámého tématu. Bylo to zajímavé, dozvěděla jsem se spoustu nových informací, to mám u knížek ráda. Podvody, praní špinavých peněz, soudy, vraždy. Po dočtení jsem měla pocit, že za každým slovem politiků je vidět Rusko… Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale teď už zase k lehčím tématům.

15.01.2023 5 z 5

Kouzlo všité do šatů Kouzlo všité do šatů Barbara Davis

Paříž a móda patří neodmyslitelně k sobě. Když k tomu přidáme špetku magie, svatební šaty od švadlen Rousselových, můžou nevěstě přinést jen šťastné manželství. To funguje ale pouze do doby, než přijde druhá světová válka. Soline musí salón uzavřít a zapomenout na něj.
O čtyřicet let později potkáváme Rory. Ženu, která se rozhodne otevřít galerii v domě, který náhodou patří Soline. Obě ženy postupně zjišťují, že je dohromady svedl osud a že toho mají společného víc, než si myslí.

Toto byl, doslova a do písmene, kouzelný příběh. Myslela jsem si, že kouzla a magie budou v knize jen obrazně, ale ne, skutečně tam byla. Ale ne nijak přehnaně, ale uvěřitelně a bylo to v příběhu moc příjemné.

Knihy z období druhé světové války mám moc ráda, tady o ní byla zhruba třetina knihy, ale i tak to bylo smutné a těžké. V příběhu ze současnosti autorka zpracovala spoustu závažných témat, jako rodinné vztahy, lásku, zodpovědnost a spoustu dalšího. Běžné věci, co mohou trápit i nás.

Kniha byla neskutečně čtivá, nemohla jsem ji vůbec odložit. Chtěla jsem vědět, jak to bude dál se Soline i Rory. Ač jsem tušila, jakým směrem se to bude ubírat, i tak autorka překvapila. Ke konci už na mě bylo v knize dost náhod a pro mě nereálných situací, ale to nezabránilo tomu, abych poslední část probrečela. Autorka dokázala vytvořit skvělou atmosféru, že jsem poslední stránky prožívala společně s hlavními hrdinkami, jako kdybych byla v knize s nimi.

Krásná dojemná a odpočinková kniha, která Vás potěší.

11.01.2023 4 z 5

Snoubenky smrti Snoubenky smrti Jean Christophe Grangé

Kniha nás zavede na začátek druhé světové války do Berlína. Paničky nacistických pohlavárů ovšem těžkou dobu nevnímají a nerušeně se scházejí ve svém klubu, aby si maximálně užívaly života. To ovšem nemá dlouhého trvání a neznámý vrah začne mezi nimi hledat své oběti. Do vyšetřování se pouští nesourodý tým gestapáka, psychoanalytika a bohaté dědičky.

Mám ráda knihy z období druhé světové války, mám ráda i thrillery. Kombinaci obou žánrů jsem snad ještě nečetla, tak jsem se na knihu velmi těšila. Bohužel mi kniha nesedla.

Kdo má rád podrobné popisy míst, přijde si opravdu na své. Poznáme Berlín v roce 1939, všechny jeho ulice, budovy, památky. Veškeré interiéry bytů, kaváren a hotelů. Jednotlivé postavy jsou tu popsány tak, že si je živě představíte. Já mám toto všechno ráda, jen ne v thrilleru. V tomto žánru mám raději, když to má spád a jsem udržována v neustálém napětí. 600 stran je prostě na můj vkus dost.

Kromě samotného vyšetřování dal autor do příběhu spoustu závažných témat. Nemůžu je tady vypsat, abych Vás nepřipravila o překvapení, kterým směrem se bude vyšetřování ubírat. Ale za vše tu zmíním psychoanalytiku a výklad snů. Němci je v této době neuznávali, psychologové to neměli jednoduché. Ale je tu pěkně popsáno, jak pracovat se sny a s naším podvědomím.

Připravte se na hodně drsné momenty. Byla jsem překvapená, jak některé situace autor popsal, opravdu nic pro slabší povahy. Na můj vkus to bylo celé moc překombinované, ač autor poukázal na závažné problémy v historii Německa.

Věřím, že kniha si své fanoušky najde (a dozajista už našla), já si však s autorem nesedla.

09.01.2023 3 z 5

Ve správný čas na správném místě Ve správný čas na správném místě Peter Freestone

Ve správný čas, na správném místě, Peter Freestone

Životopisná kniha autora, ve které se dostaneme od Anglie, Indie i České republiky. Vypráví nám svůj život od útlého dětství, přes období, které ho dovedlo až na pozici osobního asistenta Freddieho Mercuryho, kde působil dvanáct let, až do Freddieho smrti. Poté hledal to pravé místo, kde se usadit a co vlastně bude dál dělat. Život ho zavedl až do naší země a nyní je jeho hlavním posláním šířit mezi mladými informace o hrozbě HIV/AIDS.

Tato kniha je nejen pro fanoušky skupiny Queen, ale hlavně pro ty, co rádi čtou životopisné knihy. O Peteru Freestonovi jsem slyšela, ale nikdy jsem se nezajímala více o jeho život. Jeho příběh byl díky tomu pro mě zajímavý a jak to mám u životopisných knížek ráda, dozvěděla jsem se spoustu nového.

Kniha je čtivá, svižná, nejsou tu žádné nudné pasáže. Původně jsem se trochu obávala, aby to nebylo zdlouhavé, přeci jenom je to docela bichlička, ale má to takový spád, že knihu v podstatě nemůžete ani odložit. Samozřejmě tu nechybí ani fotografie a ilustrace. Co se fotek týče, nečekejte žádné umělecké snímky, ale momentky ze života, z nichž některé nebyly ještě nikde publikovány.

Nejedná se o podrobný život Freddieho, o tom už autor napsal jinou knihu. Je to hlavně Peterův příběh, ale i tak je tu o Freddiem spousta zajímavostí a perliček. Po dočtení knihy jsem měla chuť se podívat na film Bohemian Rhapsody a ponořit se tak do období největší slávy skupiny Queen.

Ta část knihy, kdy se autor dostal do Prahy a zamiloval si Českou republiku, byla velice zajímavá. Díky tomu, že měl dům i u moře, tak bych předpokládala, že tam se mu bude líbit víc, ale naši zemi krásně popsal a je jasné, že si to u nás musí oblíbit každý. Navíc jsem téměř až na konci zjistila, že Peter svůj domov nakonec našel asi jen 15 km od mého bydliště, takže to je nyní skoro můj soused

Ani v České republice autor nezahálí a stále vymýšlí nové projekty. Kromě toho, že jezdil po republice s povídáním o Freddiem, pomáhal některým českým hudebním hvězdám, tak se hlavně věnuje Projektu TFA, kdy, pokud situace dovolí, jezdí nejen po České republice, ale i po světě a přednáší mladým lidem o nemoci HIV/AIDS. Je skvělé, že se pro tuto cestu rozhodl.

Bylo až neskutečné, co všechno Peter za svůj život zvládnul, kam všude se dostal, s kým vším se potkal, ale právě proto, má co vyprávět a má spoustu zajímavých příběhů pro sepsání této knihy.

08.01.2023 4 z 5

Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Hollywoodská legenda Evelyn Hugo se dostala do životní fáze, kdy se rozhodla, že světu řekne svůj příběh. Slavná herečka začínající v padesátých letech, sedmkrát vdaná, život plný luxusu. K interview si přizve neznámou novinářku Monique. Ta nejprve vůbec nerozumí tomu, proč si ji Evelyn vybrala a postupem vyprávění zjišťuje, že jsou jejich životy propojeny.

Tato kniha obletěla sociální sítě už když vyšla v angličtině i ve slovenštině. Slyšela jsem na ni tolik chvály, až jsem se tak trošku bála ji číst. Obvykle, když mám velká očekávání, tak mě kniha zklame.
Od autorky jsem četla dvě její předchozí knihy – Daisy Jones and The Six, z té jsem byla unesená a Jediné pravé lásky, která mě zklamala. Naštěstí se to tentokrát nestalo a já byl z knihy nadšená.

Je to psáno poutavě, zároveň lehce. Nahlédnete do Hollywoodu od padesátých do osmdesátých let. Jisté tajemství nás udržuje v napětí. Knihu jsem nemohla odložit. Autorka do příběhu zakomponovala spoustu závažných témat, takže můžete očekávat, že se Vás kniha dotkne. Chtěla bych Vám říci víc, ale nemohu, příběh je skvěle vystavěn, že Vás může šokovat díky momentu překvapení. Knížku si prostě musíte přečíst.

Po dočtení jsem si sepsala jen pár slov, která celý příběh vystihují – skvělé, nečekané, krásné, šokující, dojemné. Knihu Vám jednoznačně doporučuji a já se podívám i po dalších knihách autorky.

Čtyři múzy Čtyři múzy Sophie Haydock

Egon Schiele – malíř, který se nebojí ukázat modelky novým způsobem. Stojí si za svým stylem a pomalu se jeho kritici přiklánějí k myšlence, že jsou jeho obrazy vlastně geniální. Malíř by se však nedočkal uznání bez svých modelek, svých múz. Adele, Edith, Wally a Gertrude. Díky nim poznáváme, jaký vlastně byl Egon člověk.

Edici zbeletrizovaných životopisů mám velmi ráda, nemohla jsem vynechat ani Čtyři múzy. Upřímně, o Egonu Schielem jsem nevěděla vůbec nic, ale během čtení mě jeho život a dílo natolik pohltili, že jsem potřebovala vědět víc. Dohledávala jsem si další informace z jeho života, hledala si jeho obrazy, zkoumala, na kterém je která z jeho žen. Tuhle knížku jsem si užila jak jako beletrii, tak i jako „naučnou“ literaturu.

Kromě obrazů najdete v knize spoustu věcí ze života – lásku, mezilidské a rodinné vztahy, život ve Vídni na začátku dvacátého století, první světová válka. První kapitola mě tolik nebavila, ale poté se to rozjelo a já nemohla knihu odložit.

Každá ze čtyř žen nám vypráví svůj příběh. Čteme v podstatě čtyřikrát to samé, ale nebojte se toho. Autorka to vystavěla skvěle. Každá nás zavede do jiné části života Egona Schieleho, poznáme ho tak od dětství až do smrti. Všechny příběhy jsou skvěle provázané. Jednotlivé příběhy se prolínají tak, že se nám před očima vytvoří obraz toho, jaký Egon ve skutečnosti byl.

V doslovu nám pak autorka přiblíží, kde a jak čerpala informace, co je pravda a co si musela trošku přimyslet.

Skvělá kniha, kterou jsem nemohla odložit a zároveň se dozvěděla spoustu nového. Přidávám si ji do knihovničky, do už poměrně slušné sbírky beletrizovaných životopisů.

Královna Alžběta II. Královna Alžběta II. Andrew Morton

Příběh jedné nejznámější ženy na světě – britské Královny Alžběty II. Jako malá ani nepomyslela na to, že by mohla být královnou, chtěla žít na venkově, mít hodně koní, psů a dětí. Osud to však viděl jinak a po abdikaci strýce, a poté po brzké smrti svého otce, nastoupila na trůn v pouhých 25 letech. Své povinnosti se zhostila se ctí. Její život nám přibližuje příběh sepsaný Andrew Mortonem.

Jelikož sleduji seriál Koruna a ráda se dozvím nové informaci o královské rodině, po této knize jsem sáhla s nadšením a nezklamala. Právě díky seriálu Koruna mi všechno do sebe krásně zapadlo, v mnoha případech jsem se dozvěděla další nové příběhy a situace. Ale nebojte, i když seriál nesledujete, vše je popsáno jasně a přehledně a vy se ponoříte do života známé panovnice.

Andrew Morton je autorem známé šokující knize o princezně Dianě. I v této knize je znát, jakou si s přípravou dal práci. Veškeré citace jsou doložené odkazy (a že jich není málo). Je to psáno velice čtivě, poutavě, a hlavně také lidsky, díky tomu máte k celé královské rodině blíž.

Kniha je doplněna o spoustu fotografií ze života královny. Najdete zde známé i méně známé příběhy a historky. Ač jsme to nečekala, kniha mě několikrát dojala až k slzám a já si její čtení opravdu užila.

Tato kniha je pro všechny fanoušky Královny Alžběty II., ale také pro ty, kteří o ní mnoho neví a chtějí proniknout do „tajů“ královské rodiny.

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Teo nemá snadné dětství. Nechodí do školy, jeho matka ho učí doma, navíc s ní musí navštěvovat komunitní náboženské centrum. Otec je věčně v práci, a navíc každou neděli vždy odjede. V dospívání si Teo najde nové kamarády a jeho vztah k rodičům se začne měnit.

Příběh sledujeme z pohledu Tea, jeho matky i otce. Každý nám svůj příběh převypráví po svém a my si tak postupně dáváme dohromady nelehký obraz jedné rodiny, kde je dusí tajemství, o kterém se prostě nemluví.

Autorčiny knihy mám moc ráda. Smutné, temné příběhy mě v jejím podání moc baví. Postupné odhalování toho, co se vlastně děje. Temné myšlenky. Depresivní pocit. Ani tady tomu nebylo jinak, do příběhu jsem se ponořila, nemohla jsem se od něj odtrhnout a potřebovala se dozvědět, co se děje v neděli odpoledne.

Chtěla bych dát pět hvězdiček, ale nemohu. V knize byly nějaké momenty, které mi vadily. Nejvíce asi když Teo dospěl, tak kam se ubíral jeho život. To mi tam nesedělo, nebavilo mě to. Skvělé naopak bylo, že jsme pohlédli i do dětství rodičů a dozvěděli se tak, jaká traumata si sami nesou už z dětství.

Každopádně Viktorie Hanišová zůstane i nadále mou oblíbenou autorkou a budu se těšit na každou její další knihu.

30.12.2022 4 z 5

Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

Příběh nás zavede na anglický ostrov Wight, kam přijíždí švédský mladík, aby zde studoval na univerzitě. Brzy potká staršího profesora anglické literatury a je mu jasné, že skrývá stejné tajemství jako on. Píše se rok 1967 a ač byl vydán zákon, který zrušil označovat homosexualitu jako trestný čin, společnost stále nemá jasno. Sledujeme tak utajovaný milostný vztah, který může velice ovlivnit život obou dvou.

Toto byla nádhera! Já chci víc, nechci se s knížkou rozloučit. Chci být ještě alespoň chvíli ve společnosti těch dvou….

Knížka je napsána zvláštním, osobitým stylem. Je to jemné, něžné, a přitom tak ze života. Krásné slovní obraty, nádherné myšlenky. Po pár stránkách jsem si zamilovala to, jak autorka píše, ponořila jsem se do příběhu, celý jsem ho viděla před sebou jako film (mimochodem filmové zpracování by mu moc slušelo!).

Bylo tu tolik emocí. Dokázala jsem se vcítit do pocitů, hlavně mladého studenta. Byla jsem s ním v jeho hlavě, chtělo se mi brečet i usmívat. Je jedno, jestli je milostný příběh mezi muži nebo mezi mužem a ženou, ty pocity lásky zná každý z nás, to, co cítíme, jak se chováme. Navíc, když je to utajovaná láska. To vše v knize bylo, bylo to silné, bylo to se mnou.

Je tu neskutečně vylíčena atmosféra. Ať už to, jak vypadala Anglie šedesátých let, ale hlavně ostrov Wight. Je znát, že tu autorka žila a dokázala nás prostřednictvím knihy přenést na místa, která po dočtení potřebuji navštívit. Miluji moře a to, jak o něm krásně píše, jsem si moc užívala.

Knížku bych mohla přečíst na jeden zátah, ale chtěla jsem s ní být déle, nechtělo se mi od ní pryč. Po dočtení jsem ji otevřela zase na začátku, abych si to vše propojila a užila si své slzy.

Už teď vím, že si knihu v budoucnu znovu přečtu a těším se, až znovu prožiji všechny mé pocity.

30.12.2022 5 z 5

Hotel Portofino Hotel Portofino J. P. O'Connell

Bella se rozhodla splnit si svůj sen. Opouští pošmourný Londýn a kupuje hotel v italském Portofinu – poklidném a malebném městečku. Po rodinných těžkostech chce začít svůj život od začátku a věří, že toto je ta pravá cesta. Osud je však nevyzpytatelný a hází Belle pod nohy problémy, osobní i provozní.

Klid po první světové válce úplně vybízel, aby lidé zkoušeli něco nového a našli své pravé místo. Hotel Portofino vypadá, že je to splněný sen. Ovšem kromě pohodové prázdninové atmosféry tu na nás čeká spousta zvratů a nečekaných událostí. Najdete tu lásku, rodinné vztahy, intriky, přátelství, detektivní zápletku, jak z pera Agathy Christie, ale také tu autor skvěle zakomponoval začátek fašismu v Itálii. Nepříjemné situace, kdy jste se ocitli v blízkosti „černých košil“ Vás rozhodně při čtení nenechají v klidu.

V příběhu se stále něco děje, je to napínavé a ač jsem si myslela, že vím, jak to všechno skončí, tak jsem to správně neodhadla a autor překvapil. Je tu spousta různorodých postav, jejichž osudy trochu poznáme. Více nám však každý odhalí svou povahu, díky které má každý obyvatel hotelu své místo v tomto příběhu.

Kniha je příjemnou oddechovkou, která Vás dokáže přenést na krásné místo. Navíc je napsána podle scénáře a je to na ní znát. Celou dobu jsem při čtení viděla příběh před očima jako film a myslím, že by byl velmi povedený. Městečko Portofino mě zaujalo natolik, že jsem si ho vyhledala na mapě a našla si i další informace o něm.

Ke knížce mám však i pár ale… na můj vkus je to psáno moc jednoduše a tím mě to nepohltilo tolik, jak by mělo. Navíc mi v příběhu chyběly emoce. Spousta postav, navíc kolikrát i s podobnými jmény, si mi pletla a já kolikrát musela dlouze přemýšlet, o kom právě čtu.

Ale jako celkem byl příběh zajímavý.

27.12.2022 3 z 5

Židovské jesle Židovské jesle Elle Van Rijn

V příběhu se dostáváme v roce 1941 do Amsterodamu. Poklidný život v jeslích se změní, když se Němci rozhodnou, že budou sloužit jako součást deportačního centra. Vychovatelky se tak starají o děti, které čekají na transport do koncentračního tábora. Postupně se začnou děti nenápadně ztrácet a díky dobrým lidem se podaří dostat některé děti do bezpečí.

Tato kniha je založena na skutečném příběhu Betty a Henriette, kterým se podařilo během dvou let zachránit kolem 600 dětí.

Knihy z období druhé světová války čtu ráda a pokud mají své základy na skutečném příběhu, tak je obzvláště vyhledávám. Tím, že se tento příběh týká hlavně dětí, je neskutečně smutný a drsný. Navíc je to zase trochu jiný příběh než ostatní, co jsem zatím četla.

Bavilo mě, že je kniha vyprávěna pohledem sedmnáctileté slečny, díky tomu je vyprávění takové lehké a svěží, ač je to o velmi smutných věcech. V knize se dočteme, jaké zákazy a nařízení postupně začínaly platit v Holandsku, kam byli deportováni židé a jak to všechno probíhalo.

Kniha je čtivá a rozhodně zaujme. V doslovu se mi pak líbilo, že jsem se dozvěděla, která z postav byla skutečná a co se s kým stalo po válce.

Pokud máte stejně jako já rádi knihy z tohoto období, tento příběh by Vás rozhodně neměl minout.

27.12.2022 4 z 5

Tajemství řádu arboriánů Tajemství řádu arboriánů Ivan Bauer

Lucka, Patrik a Honza – tři patnáctiletí hrdinové, kteří náhodou odhalí znamení, které zanechal starý řád arboriánů. Vydávají se po dalších stopách a budou se snažit odhalit tajemství, které tu nechali dávní předci. Jejich plány se jim bude snažit zhatit skupinka, jejíž úmysly nebudou úplně dobré.

Příběh sledujeme ve dvou rovinách, kromě současnosti se dostáváme do historie plné tajností a nejasností. Díky našim hrdinům vše postupně rozplétáme, nacházíme nové zprávy a důkazy a tím před námi ožíváme příběh dávných pánů.

Mám moc ráda knihy a příběhy pro děti. Vždy si u jejich čtení odpočinu a vrátí mě do mladších let. Zdejší skupinka mladých nám ukazuje, jak prožívat dětství bez počítačů a můžou být třeba i inspirací pro čtenáře. Připomnělo mi to klasické „foglarovky“ a jejich hrdiny.

Kniha je to dobrodružná, plná pátrání a napětí. Nechyběly tu ani nečekané zvraty a odhalení. A to jak v minulosti, tak i v současné lince příběhu. Mně osobně se více líbila ta historická část.

Upřímně vůbec nevím, co tomu řekne současná mládež. Kniha je určena pro čtenáře ve věku 11–15 let. Mně osobně moc nesedl styl, jakým je kniha psaná, ale už dávno nejsem cílový čtenář. Věřím však, že si kniha své čtenáře a fanoušky najde.

27.12.2022 3 z 5

Miss Dior Miss Dior Justine Picardie

Christian Dior, velká osobnost módy, jeho kolekce New Look v roce 1947 opět oživila módní Paříž po druhé světové válce. V té době také vznikl jeho legendární parfém Miss Dior, který je právě inspirovaný Catherinou, jeho sestrou a silnou ženou, o které se vůbec nemluví. Její život je přitom natolik zajímavý, že sama autorka dala přednost jejímu životopisu před životopisem jejího bratra. A vzala si na sebe těžký úkol, neboť sama Catherina o svém životě nikde nemluvila.

Francie, druhá světová válka, životopis silné ženy – této knize jsem prostě nemohla odolat. Má všechny atributy toho, že se mi bude líbit a rozhodně nezklamala.

V této knize jsem se toho tolik dozvěděla, a to mám moc ráda. Dohledávala jsem si další informace, i když musím říci, že jich moc není. Autorka měla opravdu nelehký úkol, neboť o životě Catheriny toho moc nevíme. Justine Picardie se rozjela na místa, kde byla Catherine během druhé světové války vězněna, hledala v archivech, navštívila další ženy, které s Catherine byly v té době. Opravdu spoustu hodin a hodin studování a pečlivého pátrání, které se vyplatilo, neboť v knize je celý ucelený příběh.

Ten autorka navíc zasazuje do historických momentů, hospodářských, politických a společenských poměrů poválečné Evropy. Vezme nás však s sebou i do módního pařížského světa. Dostaneme se tak do zákulisí hlavních módních přehlídek Christiana Diora a celkově do Paříže během druhé světové války i po ní.

Kniha je čtivá, poutavá. Vůbec se nebojte její tloušťky a nemějte obavy z nudných životopisných popisů, text krásně plyne a je tu tolik zajímavých informací, že knihu prostě nemůžete odložit. Najdete zde i spoustu vzácných historických fotografií a ilustrací.

Celá kniha je nádherně zpracovaná. Je to opravdu skvost a je tak ideálním dárkem pro všechny milovníky historie, módy a životopisných knih.

Po dočtení bych chtěla více, více Catheriny, ale je mi jasné, že nám autorka dala vše, co mohla a díky tomu zůstane zachován odkaz na velice silnou a inspirativní ženu, která neměla lehký osud.

18.12.2022 5 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Skvěle sepsané osobní příběhy, ve kterých nechybí vtip ani upřímnost. Dočtete se, jaké to je, když se Daniel se svým partnerem rozhodl pořídit si zámek. Zní to vznešeně, ale jen do té doby, než zjistíte, že se jedná o chátrající zámek. Pak o, nejen vtipné, historky rozhodně není nouze.

Dana Krejčíka v podstatě ani moc neznám, ale kdykoliv jsem ho někde viděla, nebo s ním slyšela rozhovor, vždy mě velmi zaujal a byl mi velmi sympatický. Tak jsem se rozhodla, že se podívám trošku víc na jeho život a přečtu si Nadělení.

Celé je to psáno lehce, vtipně, poutavě, mile, zajímavě a rozhodně nechybí ani dojemné momenty, že mi i nějaká ta slzička ukápla. Některé příhody byly nečekané až překvapivé. Knížku jsem nemohla vůbec odložit, moc mě to bavilo. Celé je to ze života, a to já mám ráda.

Moc mě lákalo představení Dánská dívka, kde Daniel hraje hlavní roli, a po přečtení, hlavně jedné kapitoly, vím, že ho prostě potřebuji vidět. Věřím, že to musí být nádherný a silný zážitek.

Po dočtení poslední kapitoly bych chtěla víc, chtěla bych s Danem strávit ještě nějaký čas, bylo mi v jeho společnosti moc dobře. Určitě, až budu mít jednou cestu kolem Osečan, se zastavím podívat na to kouzelné místo.

Je krásné si plnit sny, i ty náročné.

18.12.2022 5 z 5