eva3992 Online eva3992 komentáře u knih

Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Po knize Předčítač od Bernharda Schlinka jsem byla přesvědčená, že i jeho další knihy se mi budou líbit. Nemýlila jsem se. Vnučka je kniha plná mezilidských vztahů a emocí, a to já v příbězích ráda vyhledávám.

Kašpar a Birgit, dva mladí lidé, kteří se potkají na festivalu mládeže ve Východním Berlíně. Zamilují se. On je ze Západu, ona z Východu. Kašpar pomůže Birgit utéct a spolu začnou nový život. Teprve po její smrti Kašpar zjistí, že Birgit měla dceru, kterou nechala v NDR. Rozhodne se, že ji vypátrá. Podařilo se mu to, dokonce zjistil, že už je dědečkem. Má to však jeden háček. Jeho vnučka žije v neonacistické komunitě na venkově a jejich životy jsou diametrálně odlišné.

V první části knihy se dozvídáme, jaké to bylo žít ve stejné zemi, ale přitom tak jiné. Prožíváme první lásky a vztahy a touhu být spolu. V druhé části se Kašpar seznamuje se svou vnučkou, vzájemně si hledají cestu jeden ke druhému a snaží se pochopit jeho způsob života.

Najdete tu spoustu vážných témat, které Vás mohou oslovit a zasáhnout. Je tu láska, mateřství, mezilidské vztahy, hledání sama sebe. Jaké to je začít nový život, kdy se cítíte jako cizinec, i když jste v podstatě ve stejné zemi. Podíváme se tu na problémy po roce 1989. Jak to bylo pro koho těžké přizpůsobit se novým situacím. Tím, že jsme si u nás prošli obdobnou historií, jsem dokázala pochopit lidské pocity, a i některé situace, jak se s novou situací snažili vypořádat.

Kniha mě dokázala šokovat. Když jsem četla o neonacistické komunitě, nevěřila jsem svým očím, jak také lidé mohou žít. Bylo to pro mě něco nového a nepochopitelného.

Ještě o něco více mě bavila druhá část knihy, když se Kašpar blíže seznamoval s vnučkou. Bylo mi s nimi tak dobře, že bych se nejraději ponořila do knížky a ráda bych oba dva osobně poznala. V příbězích mám ráda, když se v něm objevují knihy. Tady jich byla spousta, také se zde často mluvilo o hudbě, a to jsem si moc užívala.

Knížka o odhalování tajemství, o vztazích, emocích a hledání sama sebe. Donutí k zamyšlení a možná i uvědomění si některých vlastních chyb. Pokud rádi čtete o lidských osudech, rozhodně je přesně pro Vás.

18.12.2022 5 z 5

Raci v hlavě Raci v hlavě Rudolf Král

Příběh Miku a Nestora. Na první pohled dva naprosto odlišní muži, kteří nás provedou tímto zajímavým románem. Miku vyrostl v dětském domově a jakmile dosáhl plnoletosti, odjíždí do velkého města, aby začal svůj vlastní život. Nestor je mlynář ze Zakarpatské Ukrajiny a během první světové války sledujeme jeho putování za novým životem. Lidské osudy na pozadí dějin dvacátého století.

V příběhu najdete historii, gangsterku, prvky magického realismu, osudy velice zajímavých postav. Od prvních stránek je to čtivé, vtáhne Vás to do příběhu a budete potřebovat víc a víc. Autor má příběh krásně promyšlený, kam nás chce všude vzít a co nám chce vše ukázat. Jak se jednotlivé události a osudy protnou. To bylo skvělé.

Magický realismus já v knihách můžu. Je to něco, co nám lehce popostrčí fantazii a já si čtení neskutečně užívala. Propojení dvou, na prvních pohled nesourodých, linek, mě moc bavilo. Celou dobu mě autor udržoval v napětí, kdy přijde nějaká spojitost. Dočkala jsem se až téměř na konci. Více mě bavila historická linka s Nestorem, ale hlavně mě bavila kniha jako celek. No a pak přišla poslední kapitola, které stačila jen jedna stránka, a naprosto mě dostala.

Musím zmínit nádherné ilustrace a grafické zpracování. Jak je to u edice Tvář zvykem, knížka je malým uměleckým dílem a já si ji ráda přidám do knihovny mezi ostatní krásky z této edice.

18.12.2022 5 z 5

Cíťa: Proč svět nutně potřebuje citlivé introvert(k)y Cíťa: Proč svět nutně potřebuje citlivé introvert(k)y Lenka Blažejová

Jaké je to být introvert a citlivka? Co se takovým lidem honí v hlavě a co musí udělat, aby zvládli ten rychlý svět kolem sebe? Na tyto a na mnoho dalších otázek nám odpoví kniha Cíťa.

Od autorky jsem četla už její předchozí knihu Moje rudá knížka, která se věnuje tématu menstruace. Byla jsem z ní nadšená, Cíťa byla sázka na jistotu a rozhodně nezklamala.

Kniha je ideální jak pro všechny introverty a citlivky, aby věděli, že tu nejsou sami. Že stejné problémy, jako mají oni sami, má i mnoho dalších lidí, a to i takových, kteří to dotáhli opravdu vysoko. Určitě je však knížka vhodná i pro všechny ostatní, aby dokázali pochopit, jak se právě cíťové cítí a mohli se podívat do jejich světa.

Nádherně zpracovaná knížka, které se nemusí bát ani nečtenáři. Můžete ji vnímat třeba i jako komiks, který Vás provede světem introvertů. Nečekejte složité odborné termíny, ale naopak, spoustu situací ze života, ve kterých se můžete najít, nebo Vám mohou v něčem i poradit. Kniha pro všechny věkové kategorie, každý si v ní najde to své.

Myslím, že je ideálním dárkem. Určitě najdete ve svém okolí někoho, komu udělá radost.

04.12.2022 4 z 5

Stopy na cestě Stopy na cestě Valerij Markus

Autor nám předkládá svůj život. Nelehké dospívání v devadesátých letech na Ukrajině a rozhodnutí vstoupit do armády. V roce 2014 je poslán se svou vojenskou jednotkou bojovat na východní Ukrajinu a v knize líčí své autentické zážitky z bojiště.

Tato kniha se mi četla velice těžko. Ale rozhodně ne proto, že by byla špatná. Naopak ve mně dokázala vyvolat tolik emocí, že mi při čtení bylo smutno, úzko a nedobře. Na začátku poznáme autorovu rodinu, ve které nebylo lehké vyrůstat. Když se pak dostal k armádě, bylo pro mě nepochopitelné číst o něčem tak hrozném. To, jak se chovají nadřízení a jaký život tam vojáci vedou…. Když je pak odvelen do boje, pohled obyčejného vojáka na to, jak to vypadá přímo na bojišti je pro mě opět nepředstavitelně krutý.

V knize najdete téměř 60 QR kódů, pod kterými se skrývají fotky a videa. Podíváte se tak na osobní fotografie autora, ale např. i dovnitř tanku a také se dostanete přímo na bojiště.

Představa, že by se na takových místech ocitl můj syn, je pro mě nemyslitelná. Ale v podstatě i kdokoliv jiný. Nesnáším zbraně a boje a vše kolem toho a většinou o nich čtu pouze v beletrizovaných knihách. Tento příběh je plný osobních zkušeností, je tak pro mě proto horší a hodně mě zasáhl.

Ač je tato kniha pro mě hodně těžkým čtením, rozhodně Vám ji doporučuji.

04.12.2022 5 z 5

Kufr z nebe Kufr z nebe Lin Rina

Tento kouzelný příběh nás zavede do Londýna do roku 1890. Cílevědomá dívka Elisa se rozhodne rozluštit záhadu. Do knihovny totiž střechou propadne kufr, který skrývá tajemství. Společně s nesmělým mechanikem Jamiem se Elisa vydává na stopu záhadnému majiteli.

Pokud jste četli Kroniky prachu a byli jste stejně nadšeni jako já, tato kniha Vás rozhodně nemůže minout. Setkáte se zde i s Animant a panem Reedem a připomenete si tak krásný čas, který jste s nimi při čtení strávili. Někdy mi až přišlo, že jsem díky knize na milé návštěvě u starých známých. Tato kniha je trochu více akčnější, Elisa se před ničím nezastaví a do všeho jde po hlavě. To vše v rámci možností, jaké nabízí doba kolem roku 1890, obzvláště pak pro dívky.

Kromě napětí při pátrání po tajemném majiteli kufru, jsem od knihy dostala milý, odpočinkový příběh, kde nechybí ani romantická linka. Nechci prozrazovat, o kterého milého nápadníka v knize půjde, ale věřte, že si ho okamžitě zamilujete.

Kniha je čtivá, milá, vtipná i napínavá. Při čtení jsem se skoro celou dobu musela usmívat. Elisa je silná žena, které rozhodně budete fandit. Musím zmínit i celkovou grafickou stránku, která se moc vyvedla. Stránky uvnitř knihy vypadají jako vytržené ze starého sešitu, do příběhu jsou „dopisovány“ vtipné poznámky od Elisy i Jamieho a kniha je prostě nádherná. Určitě ideální i jako dárek pro všechny romantické duše a rovnou k ní pořiďte i Kroniky prachu.

Autorka si konec příběhu pěkně připravila na pokračování a já říkám hurá a budu se moc těšit na další milý příběh ze světa Kronik prachu.

04.12.2022 5 z 5

Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

Třináct prokázaných vražd, pět pokusů o vraždu, jedenáct sexuálních napadení, čtrnáct loupeží – to je výčet toho, co mohli policisté dokázat a za co byl Richard Ramirez odsouzen k smrti. V cele smrti strávil nakonec třiadvacet let. Toto byl neskutečný příběh a šíleném zločinci.

Druhý příběh z edice True Crime. Po prvním díle o Tedu Bandym jsme si říkala, že už mě jen tak něco nepřekvapí, a to jsem se opravdu spletla. Drsné popisy vražd a nepochopitelné Ramirezovo chování. Toto bylo opravdu kruté.

Od začátku je kniha psána velice čtivě, autor lpí na detailech, takže si vše při čtení dokážeme snadno představit. Příběh je rozdělen na několik částí. V té první jsou popsány všechny odhalené zločiny, ve druhé části se seznámíme s historií Ramirezovi rodiny, poté nás čeká proces soudu, a nakonec část o jeho věrných fanynkách.

Poslední část pro mě byla nepochopitelná, čeho všeho jsou ženy schopny, aby se dostaly za zločincem takových rozměrů, protože jim i přesto, nebo právě pro to, imponuje.

Když jsem četla o zločinech, připadalo mi, jako bych četla thriller a když jsem si uvědomila, že čtu o skutečných případech, bylo mi opravdu úzko. Seznámíme se zde důkladně i s prací policie. Jaké postupy byly v době kolem roku 1985 a jaké maličkosti pomohly s usvědčením.

Připravte se na hodně osob a hodně jmen. Jelikož Ramirez nezahálel, nakupilo se kolem něj spousta obětí, vyšetřovatelů i svědků. Autor všechny osoby důkladně popisuje, včetně jejich vzhledu a krátkého životopisu. Bylo to přehledné, jen v části u soudu, jsem se v tom občas ztrácela.

O životě Richarda Ramireze bylo natočeno několik filmů a seriálů. Zatím jsem neměla odvahu se na žádný z nich podívat, ale myslím, že se k tomu jednou odhodlám.

Pokud máte rádi skutečné zločiny a chcete se podívat do mysli satanistického zabijáka, rozhodně byste neměli tuto knihu minout.

27.11.2022 4 z 5

Kosti v srdci Kosti v srdci Colleen Hoover

Miluji Colleen Hoover a její knihy. Jakmile u nás vyjde její novinka, neváhám ani minutu a okamžitě si ji přečtu. Nikdy mě nezklamala, a proto mé doporučení je jasné – vyzkoušejte její knihy, Kosti v srdci jsou ideální volbou.

Devatenáctiletá Beyah se těší až za dva měsíce nastoupí na vysokou školu a vydá se tak za lepší budoucností. Bohužel však do jejího života zasáhne smrt a ona zůstane úplně sama. Nečekaně tak odjíždí za otcem, kterého skoro nezná a musí u něj strávit prázdniny. Seznámí se tu se Samsonem, bohatým floutkem, se kterým nemá nic společného. Nakonec však pochopí, že to není tak úplně pravda.

V této knize platí, čím méně toho budete o příběhu vědět, tím lépe. Čeká na Vás tak nejedno překvapení a může Vás to celé více zasáhnout. Beyah nám vypráví o svém životě, pomalu odhaluje vzpomínky na minulost, které by nejraději vymazala z hlavy. Objevuje nový život u svého otce, který je značně vzdálen od toho, co zná.

Co Colleen umí nejlépe, je probudit Vaše emoce. Já osobně její knihy nezačnu číst dřív, dokud nemám po ruce připravenou velkou krabici kapesníčků. V této knize jsem poprvé brečela už na straně 11 a rozhodně to nebylo naposledy.

Témata, která autorka v knize řeší, jsou vždy vážná a zároveň taková, která mohou potkat každého z nás. Tady jde nejvíce o rodinné vztahy, ale dostaneme se i k mnohem vážnějším věcem. Dokážete se tak vcítit do jednotlivých postav a prožívat s nimi jejich emoce.

Kromě právě smutných a těžkých životních situacích je v příběhu také dost milých a až vtipných momentů. Několikrát jsem se musela smát nahlas. V příběhu mi bylo celkově dobře a čas s Beyah jsem si moc užívala. Co se mi také moc líbilo, bylo to, jak autorka popsala oceán a jeho sílu. Cítím přesně to samé a při čtení jsem měla pocit, jako bych byla někde u moře a cítila jeho energii.

Ač je příběh označen jako young adult a je primárně určen pro mladší čtenáře, rozhodně neberte ohled na svůj věk. Já už dávno nespadám do této kategorie, ale autorčiny knihy si i tak užiju a prožiju je celým mým srdcem.

Knihy Colleen Hoover nedokážu při čtení odložit, a proto je vždy přečtu za jeden večer. Nejinak tomu bylo tentokrát. Kosti v srdci, Bez naděje, Námi to končí, Možná jednou – moje srdcovky a jednoznačné doporučení.

27.11.2022 5 z 5

Kšeftmani a pistolníci Kšeftmani a pistolníci Štěpán Šimek

Román o divokých devadesátých letech, kdy touha po úspěchu a po penězích byla obrovská. Tři kamarádi odhalují tajemná zákoutí společenského žebříčku a pomalu se vydávají vzhůru. Peníze, ženy, drogy, alkohol, zbraně…. Příběh, který prostě nemůže dobře skončit.

Jelikož mám ráda knihy podle skutečných událostí a v devadesátých letech jsem vyrostla, myslela jsem si, že kniha bude pro mě ta pravá volba. Navíc, podívat se pod pokličku mafie a různých kšeftmanů, mě opravdu lákalo. Bohužel mi nesedl ani styl, jakým je kniha psaná, ani její obsah.

V ději se skákalo od jednoho k druhému, někdy pro mě až nesmyslně. Vše šlo jen tak po povrchu, myslela jsem, že autor půjde více do hloubky a do detailů, co se různých podvodů týká. Bylo to jednoduché, rychlé, prolítli jsme celý příběh letem světem.

Na druhou stranu musím říci, že zhruba v polovině jsem se do knihy dokázala více ponořit a pak už jsem potřebovala vědět, jak to celé dopadne.

Celkově prostě zvláštní a asi ani nemám nic víc, co bych k tomu mohla dodat.

27.11.2022 3 z 5

Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Osmdesátá léta ve Skotsku nebyla jednoduchá. Díky politice přišlo spoustu dělníků o práci, jsou odkázáni na sociální dávky a rozmáhají se různé závislosti. Malý chlapec Hugh „Shuggie“ Bain vyrůstá v Glasgow. Když je opustí jeho otec, vyrůstá s matkou a dvěma staršími sourozenci. Matka se snaží vypadat jako ze škatulky, utrácí peníze, které nemá, za věci z katalogů a čím dál častěji utíká za lepším pocitem k plechovce piva. Starší sourozenci brzy odejdou a je na Shuggiem, aby se o matku postaral.

Tento román nám syrově a bez přetvářky ukazuje těžkou dobu. Věnuje se vážným tématům a ukazuje nám obraz tehdejší společnosti, kdy život v Glasgow rozhodně nebyl jednoduchý. Je tu skvěle vykreslená atmosféra, díky níž se dokážete přenést do minulosti a vnímat tak každou nelehkou situaci, kterou, nejen Shuggie, musí prožívat.

Ve vyprávění se nám tu střídají jednotlivé postavy, můžeme tak nahlédnout do hlavy každému z nich a pochopíme, jak se cítí a proč dělají to, co dělají. Je zde zpracováno spousta závažných témat jako nezaměstnanost, závislosti, vztahy v rodině, jinakost.

Je to těžké a smutné čtení plné bolesti, u kterého Vám nebude dobře. Přesně tohle mám však na knížkách ráda, když se na mě přenesou emoce, které ve mně rostou. Já se díky nim dokážu vcítit do jednotlivých postav a prožívat s nimi jejich nelehký život.

Kniha je skvěle napsaná. Od prvních řádků čtivá. Autor si hraje se slovy, používá krásná přirovnání. Ač je zpracované téma náročné, text je prostě nádherný. Příběh nám přináší situace, které jsem nečekala, některé až šokující. Potřebovala jsem číst dál, abych věděla, jak to celé dopadne. Některé události tu autor jen naznačil a je na čtenáři, kam až ho jeho představivost zavede.

Kniha je zčásti autobiografická, a o to smutnější a skutečnější celý příběh je. Douglas Stuart získal za knihu Man Bookerovou cenu, jednoznačně oprávněně.

Pokud rádi čtete příběhy o těžkých lidských osudech, které vás pohltí, je tato kniha přesně pro Vás.

21.11.2022 5 z 5

Američanka v Paříži Američanka v Paříži Kerri Maher

Velký sen každého knihomola ožívá v tomto příběhu Sylvie Beachová. Američanka, která se však cítí být doma v Paříži, se rozhodne vybudovat knihkupectví a knihovnu Shakespeare & Co. Není to však obyčejné místo, setkávají se zde takové osobnosti jako James Joyce, Ernest Hemingway, Ezra Pound nebo Gertrude Steinová.
Sylvia se navíc rozhodne pro velké riziko a chystá se vydat zakázanou Joycovou knihu Odysseus, která se nakonec stane nejznámější a nejvlivnější knihou století.

Silná žena, Paříž, knihy, zbeletrizovaný životopis – co více bych si mohla přát. Tohle je kniha přesně pro mě.

V knize sledujeme období od roku 1917 do roku 1936. Euforie po konci druhé světové války, nadšení z nových začátků, kulturní život v Paříži. Je zde ukázán život ve Francii a v Americe v tomto období. Pohled na ženská práva, homosexualitu i pracující ženy. To vše je zde skvěle vylíčeno. V knize nečekejte žádnou velkou akci, je to hlavně příběh o pocitech, emocích a lidských vztazích.

Je zde skvěle vykreslena atmosféra z knihkupectví, kde se potkávají známé osobnosti té doby. Při čtení jsem se dokázala přenést a úplně jsem se viděla mezi regály knížek, se skleničkou dobrého vína v ruce a poslouchala rozhovory jednotlivých autorů. Hned bych se tam rozjela. Původní knihkupectví Shakespeare & Co. už neexistuje, ale vzniklo nové, a nejen na počest Sylvie, nese stejný název. Doufám, že se tam jednou podívám.

Nechte se pomalu unášet příběhem, který Vás zavede na jedno úžasné místo za skvělou ženou.

20.11.2022 5 z 5

Hovory o světě Hovory o světě Honza Čermák

Kniha nabízí výběr rozhovorů za poslední 3 roky z magazínu Lidé a Země. Celkem 21 zajímavých osobností, a to jak cestovatelů, tak i vědců, sportovců a známých osobností, které mají k cestování blízký vztah.

Poslední dobou jsem si moc oblíbila právě knihy, které jsou vedené formou rozhovorů, ani tato nezklamala a já si čtení moc užila.

Kniha je pěkně zpracovaná, přehledně sepsaná. Najdete zde nejen samotný rozhovor a fotografie, ale také dodatek, co je u každé osobnosti nového za tu dobu, co uběhla od rozhovoru. Krátká glosa od Honzy Čermáka je o tom, jak se s kým při rozhovoru cítil a jaké měl při setkání pocity.

Rozhovory byly natolik zajímavé, že koho jsem neznala, hned jsem si u něj dohledávala další informace. Navíc právě rozhovory například s vědci byly pro mě ty nejzajímavější.

Kniha je rozhodně pro všechny cestovatele, ale i pro ty, koho baví číst cestopisy a rád poznává zajímavá místa i lidi. Při čtení jsem se dozvěděla spoustu nového, a to mám u knížek ráda.

20.11.2022 4 z 5

Provazochodci Provazochodci Josef König

Potřebujete se zasmát, odpočinout si, vypnout hlavu a povznést se nad vlastní problémy? Pak jsou Provazochodci ta správná volba.

Karel Vorel, hlavní hrdina příběhu, se rozhodne odstěhovat z malé vesničky a ponořit se do víru velkoměsta. Praha nabízí spoustu možností a příležitostí, jen je uchopit. Hledá bydlení, práci i lásku na celý život. Občas musí na laně pořádně balancovat, aby se udržel. Jindy spadne, ale musí se oklepat a jít dál.

Josefa Königa jsem objevila v roce 2019 díky jeho knize povídek Společnosti, která mě okouzlila a já věděla, že autorovy knihy budu potřebovat i v budoucnu. Dlouho na sebe nenechala čekat Chata 1879, která mě opět zaujala. Nyní jsou tu Provazochodci. Autor se pouští do jiného žánru, opouští vážná témata a předkládá nám knihu plnou humoru a nadsázky, ale přesto ze života. Z knihy je stále cítit autorův rukopis, jeho nezaměnitelnost.

Příběh je svižný, má spád. Ač nejsem velký fanda vtipných knížek a občas se jich trochu bojím, aby nevyzněly trapně, tady byly mé obavy zbytečné. Už po pár stránkách jsem se musela smát nahlas, Karlův životní příběh jsem si užívala. Rozhodně tu najdete situace, které znáte i ze svého života nebo ze svého okolí. Ke konci je kniha i napínává a já ji nemohla dát z rukou, abych se dozvěděla, jak to všechno dopadne.

Kniha nás provede po Praze, podíváme se po památkách i po hospodách. Jelikož mám ráda vše francouzské, jistá zápletka v knize mě velmi potěšila. A moc mě baví, že jsou v příběhu zakomponovány zmínky o filmech a knihách.

Provazochodci jsou knižní jednohubkou, která Vás pobaví. Zasmějete se nad problémy někoho jiného, které jsou podány s lehkostí a nadsázkou. Ještě musím zmínit celkovou úpravu příběhu, kdy občas působí jako scénář. Autor si se čtenářem pohrává, někdy naťukne něco, na co se můžeme těšit až na konci příběhu. Díky tomu nás udržuje v pozornosti a v lehkém napětí. Celý příběh je rozhodně čtivý a jednoduše nejde odložit.

Věřím, že tento mladý nadějný autor má před sebou ještě mnoho skvělých knih. Je mi jasné, že ať napíše jakýkoliv žánr, jeho knihy si vždy najdu a s příjemným očekáváním přečtu.

20.11.2022 4 z 5

Pod povrchem Pod povrchem Jo Spain

Tom Reynolds si jel odpočinout na dovolenou, ale zločin nepočká. V budově parlamentu je brutálně zavražděn vládní činitel. Celé Irsko je na nohou a je na Tomovi, aby zjistil, kdo je pachatel. Nebude to mít jednoduché, čeká ho mnoho podezřelých, politické intriky i osobní spory.

Druhý příběh s inspektorem Tomem Reynoldsem je tu! Po přečtení prvního dílu S naším požehnáním, který byl skvělý, jsem se nemohla dočkat. Sice přišlo lehké zklamání, ale i tak jsem si čtení užila.

Kniha nás zavede do Irska, důkladně poznáme palác Leinster House, sídlo parlamentu, ale podíváme se i do vesniček na pobřeží. Dozvíme se jaká témata trápí Irsko. Bylo to pro mě nové, normálně se o takové věci nezajímám, ale ráda jsem si o tom přečetla. U knížek mám ráda, když se při čtení dozvím i něco nového a přínosného.

V knize potkáme „staré známé“ z prvního dílu. Už jsem na ně skoro zapomněla, o to víc jsem si je a jejich osudy zase ráda připomněla. Je zde skvěle vykreslena práce policie a vyšetřovatelů. Poznáme jejich postupy i myšlenkové pochody. Kapitoly zde končí tak, že Vás nutí číst dál. Autorka příběh stále více zamotává. Máme tu spoustu podezřelých, mnoho tajemství, polopravd a intrik. Postupně rozplétáme jednu záhadu za druhou a inspektor nás pomalu směřuje k objasnění celé vraždy.

Kromě kriminální linky tu máme i osobní, milostnou linku. Více se ponoříme do osobního života Toma Reynoldse, ale také budeme řešit milostné trable Raye a Laury.

S knížkou jsem měla tentokrát pár problémů. Nemohla jsem se do ní začíst, bylo tu spoustu jmen, celkově to bylo málo akční, málo napínavé. Až ke konci se to změnilo a já hltala každou stránku, abych zjistila, jak to celé dopadne. I přesto všechno jsem celý příběh viděla před očima jako film a dokázala bych si představit, že by série s inspektorem Tomem byla zfilmována.

Série už má nyní celkem šest dílů. Jakmile u nás vyjde další, určitě dám autorce ještě šanci.

13.11.2022 3 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

V příběhu poznáme Yejide a Akina. Mladý manželský pár, kterému se nedaří mít děti. Vyzkoušeli snad už úplně všechno. Jelikož žijí v Africe, společnost očekává, že děti mít budou, je to jejich „základní úkol“. Na řadu tak přijde druhá manželka. Tím se roztočí kolotoč poničených vztahů, žárlivosti, lásky a nečekaných zvratů.

Tato kniha mě neskutečně překvapila. Neměla jsem velká očekávání, a nakonec mě dostala, hlavně emočně.

Exotické prostředí africké Nigérii, nám dává nahlédnout do tamějších tradic a zvyklostí, které jsou pro nás mnohdy velice nepochopitelné. Autorka do příběhu zakomponovala zčásti i politiku a život v Africe jako takový, a to bylo rozhodně zajímavé čtení, neboť běžně se o takové věci moc nezajímám.

Ale co bylo pro mě obzvláště bolestivé, tak téma lásky, a hlavně pak mateřství. Ať už žijete kdekoliv na světě, prožívají všechny matky v podstatě to samé. Touha po dítěti a neplodnost dokáží neskutečně ovlivnit vztah dvou lidí. Autorka to zde skvěle vylíčila. Při čtení jsem se dokázala vcítit do obou hlavních hrdinů a prožívala jsem s nimi nelehké chvíle.

Velmi mě překvapilo to, jak příběh gradoval. Neustále přicházely nové a až dechberoucí události a situace, které jsem rozhodně nečekala a tím mě příběh udržoval v napětí a chtěla jsem vědět víc. Autorčin styl byl velmi osobitý, kombinace hodně až jednoduchého textu s větami, které byly nádherné, že jsem měla chuť si některé z nich vypsat. Při čtení mám ráda, když je název knihy vysvětlen přímo v příběhu. Tady to tak bylo a díky tomu kniha dostala úplně nový rozměr.

Nádherný, těžký a smutný příběh, který se může dotknout každého z nás.

13.11.2022 5 z 5

Německá dívka Německá dívka Armando Lucas Correa

Příběh Hannah, německé dívky, která si užívá bezstarostného dětství, ale pouze do roku 1939. Žije v Berlíně a jelikož její rodina má židovské kořeny, přijdou o veškerý svůj majetek. Rozhodnou se uprchnout z nacistického Německa a na parníku St. Louis se snaží dostat do bezpečí.
V současnosti sledujeme dívku Annu, která obdrží balíček od své pratety a vydává se z New Yorku do Havany, aby poznala své předky.

Toto byla silná kniha o vážných tématech, zpracovaná tak, že mě zaujala od prvních řádků a přečetla jsem jí jedním dechem.

První část knihy je vyprávěna dětskýma očima. Podíváme se jak na těžký život Židů v Německu, tak na vypořádání se se ztrátou blízké osoby. Tím to bylo neskutečně emoční a opravdu mě to zasáhlo.

V knize je zpracovaná druhá světová válka opět trochu jinak. Je zde skvěle ukázána cesta parníkem St. Louis, kdy více jak tisíc lidí dostalo naději, že budou moci žít jinde a v míru. Bohužel se cestou dozvěděli, že jim ani Kuba nedovolí se vylodit u jejich břehů a tu možnost dostane jen pár z nich. Pocity, které v tu chvíli lidé prožívali si ani nedokážu představit.

Je zde ukázán život na Kubě takový, jak tam byl a jaký je v současnosti. Dýchne na nás kubánská atmosféra a život, který tam rozhodně není jednoduchý. V druhé polovině knihy sledujeme, jaké to je naučit se žít v cizí zemi, kde se na Vás stále dívají jako na vetřelce.

Název knihy ve mně vzbuzoval určité představy, o čem kniha bude, ale já dostala mnohem, mnohem víc.

Pokud máte rádi příběhy z druhé světové války, pokud chcete číst o nelehkých lidských osudech, pokud chcete poznat životy v různých zemích, tak si rozhodně tuto knihu přečtěte. Věřím, že Vás zasáhne stejně, jako mě.

13.11.2022 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Detektiv Josie Quinnová bude tentokrát řešit případ, který bude opět velmi osobní. Když dorazí se svým přítelem Noahem na večeři k jeho matce, najdou ji mrtvou na zahradě. Rozbíhá se tak pátrání, ve kterém se objevuje spousta záhadných stop a vrah je stále o krok napřed před vyšetřovateli. Mrtvol přibývá a policie má plné ruce práce.

Již pátý díl série s oblíbenou vyšetřovatelkou Josie Quinnovou, na který jsem se moc těšila. Od prvních řádků nás vtáhne a budeme se snažit společně s policií přijít na kloub celému případu.

Jednotlivé díly série je samozřejmě lepší číst hezky postupně od začátku, ale kdyby se Vám náhodou dostal do ruky již nějaký další díl, není problém. Autorka nás seznámí s tím nejdůležitějším, takže pochopíte ty zásadní momenty ze života Josie.

Krátké kapitoly jako obvykle dodávají na čtivosti. Končí tak, že nás to nutí pokračovat, abychom se dozvěděli víc a víc a najednou jste na konci knihy. Kromě vražd tu máme i lidskou linku a osobní vztahy, které se v tomto díle pořádně prověří.

Oproti předchozím dílům musím říct, že tato kniha je zatím nejslabší, ale i tak určitě stojí za přečtení. Série s Josie mě baví a já se rozhodně budu těšit na další díl.

13.11.2022 4 z 5

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Příběh Emy a její rodiny. Příběh plný tajemství, která by měla zůstat uzavřená v minulosti, ale osud to chce jinak a nepříjemná minulost začne ožívat. Myšlenky se vrací na dovolenou v Thajsku, která otřásla všemi a vším. I po letech nebude jisté, zda rodina ustojí vše, co se stalo.

Jedna rodina a situace, které by se mohly stát každému z nás, můžete se v příběhu najít, ale rozhodně to nebude snadné čtení. Lidské osudy, emoce, provázané a nelehké vztahy. A hlavně tajemství a nevyřčené věci.

Postupně zde poznáváme jednotlivé členy, vypravěči se střídají, tím máme možnost nahlédnout do hlavy a do pocitů každého z nich. Dokážeme se do nich vcítit a většinou i pochopit jejich chování.

Díky knize jsem se sama vrátila do Thajska a tu krásnější část jejich dovolené jsem si užívala stejně jako celá rodinka.

Některé postavy v příběhu mě neskutečně štvaly, nechtěla jsem s nimi být a kvůli nim jsem se nechtěla ke knížce vůbec vracet. Ale jelikož u knížek mám ráda, pokud ve mně probudí emoce, tak tady se to opravdu podařilo a kniha se mnou zamávala a otřásla.

Ke knize bych měla drobné připomínky. Někdy to bylo zdlouhavější a některé situace mi úplně nesedly, ale jako celek, jsem dostala silný příběh ze života, a to v knihách vyhledávám.

13.11.2022 4 z 5

Havraní dvůr Havraní dvůr Viktorie Veselá

Mladá Grizelda se rozhodne vstoupit mezi sestry do kláštera svaté Magdaleny. Ten je opředený nejednou legendou a neřekne se mu jinak než Havraní dvůr. Dívka si myslí, že tím zajistí lepší život pro sebe i svou tetu, ale po příchodu zjistí, že všechno bude jinak. Stane se služebnicí kruté abatyše a bude doufat, že se z jejich spárů jednou dokáže dostat.

Tato útlá knížečka nás zavede do tajemného a temného světa plného kouzel a magie. Fantasy příběh, který je velmi jednoduchý a je tak vhodný pro všechny, kdo tento žánr moc nečtou, ale chtějí ho zkusit. Je ideální také pro mladé čtenáře, tipuji tak od 12 let.

Celý příběh je vystavěn jako krutá a drsná pohádka, kdy se statečná dívka bude snažit porazit zlo. Je to čtivé a napínavé. Neodhadla jsem vývoj příběhu, takže pro mě i překvapivé.

Nesmím zapomenout zmínit krásné grafické zpracování, nádherné ilustrace přes celou stranu i ty drobné, které nás provázejí celou knihou. Opravdu krásná práce.

Jelikož takovýto žánr často nečtu, je to pro mě odpočinkové čtení, příjemná změna, kterou jsem si moc užila. Rozhodně to není kniha, která by mě nějak moc zasáhla, ale je to pro mě příjemné překvapení a pokud si najde ty správné čtenáře, budou nadšení.

02.11.2022 4 z 5

Se žirafami na západ Se žirafami na západ Lynda Rutledge

Kniha podle skutečného příběhu. Píše se rok 1938. Do Ameriky se chystají dvě žirafy, cestou na moři je zasáhne silný hurikán. Obě naštěstí přežijí. Jejich dobrodružství však nekončí. Čeká je cesta přes Ameriku v nákladním autě. Provázet nás bude mladičký Woodrow, který na celou cestu bude vzpomínat a vyprávět nám své zážitky.

Tak toto byla jízda! Kniha, od které jsem neměla velká očekávání, a nakonec jsem ji přečetla na jeden zátah. Tak mě pohltila, že jsem ji nedokázala odložit a já potřebovala vědět, jestli žirafy v pořádku dorazí do svého cíle.

Hned od prvních stránek je kniha čtivá a napínavá, ponoříte se do příběhu a už jste s nimi na cestě. Díky zvířatům a lásky k nim je příběh zároveň i dojemný, milý a krásný. Ač je to příběh neobvyklý, je zároveň i ze života. Dozvíme se, jak to v Americe chodilo v roce 1938, v době hospodářské krize a přírodních katastrof, jak se Američané dívali na začátek druhé světové války v Evropě.

Je to příběh, ve kterém je všechno – napětí, dobrodružství, dojetí, emoce, mezilidské vztahy, přátelství, láska ke zvířatům…. Navíc, když se k tomu přidá skutečnost, že je inspirovaný opravdovou událostí, je to kniha, která Vás rozhodně zaujme.

02.11.2022 5 z 5

Vlak do Samarkandu Vlak do Samarkandu Guzel Jachina

V příběhu se ocitáme v roce 1923, v době Povolžského hladomoru, který byl jeden z největších v novodobé historii. Hlavní hrdina, voják Dějev, dostane za úkol převést 500 dětí do Samarkandu, města vzdáleného čtyři tisíce verst. Na cestu není dostatek jídla, vody ani paliva. Dějev je však odhodlaný, že děti za každou cenu doveze do cíle a udělá pro to maximum.

Od autorky jsem četla knihu Děti Volhy, která mě naprosto uchvátila. I tentokrát jsem měla vysoká očekávání a kniha rozhodně nezklamala. Příběh z historie, kdy si autorka dala práci a vyhledala všechny dostupné informace.

Období hladomoru bylo nepředstavitelně těžké a to, jak je v knížce vylíčeno je opravdu kruté, smutné, drsné. Navíc tam jde hlavně o děti. Při čtení Vám kolikrát nebude dobře, bude Vám smutno a úzko. I přes všechny těžké věci, autorka dodala do příběhu i krásu a dobrotu.

Do knihy jsem se okamžitě začetla a stala jsem se její součástí. Při čtení jsem nevnímala okolí, ale byla jsem ve vlaku společně s Dějevem a dětmi. Dokázala jsem se vcítit do jednotlivých postav a prožívat cestu s nimi. Cesta to byla dlouhá. Z původních 14 dní se protáhla až na 6 týdnů a co všechno si po cestě prožili a zažili, bylo neskutečné.

Kromě cesty vlakem však také vzpomínáme na to, co prožili hlavní hrdinové, vracíme se do jejich minulosti a postupně odhalujeme, co má kdo za sebou a proč se chová tak, jak se chová.

Děti Volhy byla kniha, která si mě natolik získala, že ji už autorka jen těžko překoná, ale i z této knihy jsem nadšená a pokud zvládnete číst o nelehké a kruté době, tak si ji rozhodně přečtěte. Stojí to za to.

02.11.2022 5 z 5