eva3992 eva3992 komentáře u knih

S láskou z Riviéry S láskou z Riviéry Jules Wake (p)

Carrie před svým snoubencem Alanem tají svou minulost. Jelikož se blíží jejich svatba, bude potřeba ji vyřešit. Je totiž stále vdaná za herce z Hollywoodu Richarda. Na dovolené na Azurovém pobřeží se s ním po letech potká a má tak možnost svůj problém vyřešit.
Jules Wake je pseudonym Julie Caplinové, kterou známe ze série romantických útěků. Pod pseudonymem jsem od autorky četla knihu Pozdrav z Itálie, která se mi líbila, takže jsem tak nějak tušila, co mohu od autorky čekat. Nespletla jsem se a čtení jsem si moc užila.
Jelikož hlavní hrdince už není dvacet, ale spíše čerstvě třicet, bylo pro mě snazší se do ní vcítit a pochopit, co prožívá, navíc jsem si oblíbila i její starší sestru Angelu. Knížka nás zavede do Francie a já si při čtení představovala, že bych chtěla taky takovou tetičku, díky níž bych mohla strávit nějakou dobu na Azurovém pobřeží. Prostředí je vykresleno tak, že bych se tam nejraději hned rozjela.
Jak jsme u autorky zvyklí, kromě krásného prostředí jsme tu dostali naservírováno i spoustu lákavého jídla a pití, které neodmyslitelně k Francii patří.
Od knížky jsem dostala přesně to, co jsem očekávala jednoduchý, odpočinkový, romantický příběh. Je sice předvídatelný, ale u knížek tohoto typu mi to nevadí, naopak, vždy té hlavní dvojici fandím, aby jim vše dobře dopadlo.
Příběh je úsměvný, místy i vtipný, celkově milý. Pár stránek na začátku mi trvalo, než jsem se začetla, ale jakmile se dámy ocitly ve Francii, knihu jsem neodložila a přečetla ji na jeden zátah. A na konci samozřejmě i nějaká ta slzička ukápla.
Ideální čtení na dovolenou, nejlépe na pláž, tak si knížku nezapomeňte přibalit do kufru.

08.03.2023 4 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Kniha nás přenese do Irska, do osmdesátých let 20. století. Irsko se topí v ekonomické i sociální krizi. Bill Furlong je manžel, otec pěti dcer, obchodník s uhlím a dřevem. Snaží se žít tak, aby dopřál dcerám vzdělání. Místní klášter skrývá tajemství a jednoho dne na něj Bill narazí. V hlavě mu začne boj myšlenek, aby se rozhodl správně, jak s tím naloží.

Po přečtení první stránky této knihy mi bylo jasné, že jsem se právě setkala s Paní spisovatelkou. To, jak dokáže vylíčit banální věci je úžasné. Co věta, to skvost.

V knize se dozvíme o vcelku nedávné historii Irska. Rok 1985 a těžké období. Vysoká nezaměstnanost, ekonomická krize, a navíc jedno veřejné tajemství Magdaleniny prádelny. Místo, kam se odkládaly nepohodlné dívky. Církev tyto prádelny provozovala až do roku 1996! Když vyšlo na světlo, čím vším si musely dívky projít a kolik jich umřelo, bylo to nepředstavitelné. Neskutečné, že se to dělo tak dlouho. Doslov v knize Vás může šokovat.

Ale kniha není jen o Magdaleniných prádelnách, je především o životě, o lidském osudu. O tom, co pro koho znamená žít dobrý život. O pocitu zodpovědnosti i bezmoci, o tom, jak nebýt lhostejný vůči ostatním.

V knize je tolik krásných myšlenek, které Vás donutí zamyslet se třeba i sami nad sebou. Jsou tu emoce, je tu smutek. Je na čtenáři, kam až ho jeho představivost pustí. Proto může tato novela v každém vyvolat trochu jiné pocity.

Maličká kniha s velkým obsahem, která ve mně bude ještě dlouho rezonovat. Určitě se podívám i po dalších knihách autorky, neboť to, jak píše, jsem si okamžitě zamilovala.

05.03.2023 5 z 5

Sokolník Sokolník Isabella Maldonado

Kniha nás zavede do Phoenixu v Arizoně, agentka FBI Nina Guerrerová vyšetřuje zmizení šesti studentek. Pět z nich brzy najdou a k překvapení všech jsou těla mumifikována. Vyšetřování se rozjede na plné obrátky, navíc, když vrah zasadí Nině další ránu.

Toto je už třetí pokračování série s Ninou Guerrerovou. Po knihách Hadí oči a Šifra, přichází Sokolník. Jak už to začíná být u mě pravidlem, série čtu klidně od třetího dílu. Díky tomu vím, že si ho můžete přečíst i jako samostatnou knihu, ale každopádně je vždy lepší, když to vezmete hezky popořadě.

Kniha je napínavá, promyšlená a propracovaná. Je znát, že autorka skutečně pracovala jako agentka FBI, takže tuto práci dobře zná. Dopodrobna zde rozebírá profilování pachatele, kolikrát tak máte pocit, že patříte do vyšetřovacího týmu. Kniha Vás donutí přemýšlet nad vrahem, i když zrovna nečtete.

Díky krátkým kapitolám to má spád, je to čtivé, potřebujete vědět, co bude dál. Stále se tam něco děje, není tam mnoho zbytečných řečí kolem.

Jediná věc, co mi vadila, tak to, že na můj vkus je v příběhu příliš mnoho nadprůměrně inteligentních lidí, ale jinak mě kniha pohltila, tak nad tím dokáži přimhouřit oko.

05.03.2023 4 z 5

Zdraví bez léků - Máte na dosah s pomocí střevních mikrobů Zdraví bez léků - Máte na dosah s pomocí střevních mikrobů Zuzana Čižmáriková

Pokud se řeší Vaše zdraví, cesta, jak mu dopomoci, může být jednoduchá. Můžete začít hledat mimo jiné i ve svých střevech a střevních mikrobech. Náš mikrobiom je potřeba kvalitně krmit a autor nám ukáže cestu, kudy do toho.

Jez tak, jako by na tom závisel tvůj život, protože závisí.

Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o své zdraví a chce si ho udržet přírodní cestou, bez léků. Autor nám sice předá výklad odborně, ale stále natolik lidsky, že knížce porozumí každý. Dozvíte se tu spoustu nového, ale zopakujete si i běžná fakta, která znáte již dlouho.

Spoustu jsem toho z knihy již znala, ale jelikož mám silně vyvinutou slabou vůli, díky takovýmto knihám si připomínám, co je nejlepší pro mé zdraví a zase se nasměruji na správnou cestu.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná, je jasná, přehledná a pochopitelná. Autor nás navíc seznámí se spoustou výsledků různých vědeckých studií, které poukazují na to, jak jsou zdravá střeva pro nás důležitá. Autor nás provede i svým životem a ukáže, že ne vždy se řídil zdravým životním stylem a málem kvůli tomu špatně dopadl.

Je to typ knížky, kterou budete chtít půjčit někomu dalšímu, abyste o ní mohli společně mluvit a říci si své postřehy a různé tipy. Z knihy si odnáším spoustu rad, jsem opět správně nastartovaná na zdravý životní styl a rozhodně doporučuji i Vám, abyste si ji přečetli.

03.03.2023 4 z 5

Novinářky Novinářky Linda Bartošová

Kniha rozhovorů se ženami v českých médiích, ať už v novinách, rádiu nebo v televizi. Jaká byla jejich cesta k tomu, aby se dostaly tam, kde jsou, jaké překážky musely zdolávat. Na otázky odpovídají například Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další.

Jelikož miluji knihy rozhovorů, tato kniha byla jasnou volbou a jsem nadšená. Jelikož novinařina je pro mě neznámé prostředí – na televizi se téměř nedívám, rádio poslouchám občas, noviny nečtu, tak jsem se díky tomu dozvěděla spoustu zajímavých informací, a to mám vždy u knížek ráda.

Rozhovory krásně plynou, autorka pokládá zajímavé otázky, vše má hlavu a patu. Kromě novinařiny tu zabrousíme i k tématům feminismu a postavení žen. Jak je těžké se probojovat do světa, kde většinou pracují jen muži.

Každá z žen poradí i svoje tipy pro začínající novinářky a pro všechny, které by chtěly do tohoto prostředí proniknout.

Myslím, že se po dočtení této knihy budu na ženy v médiích už vždy dívat jinak.

Petronie a Ptáčník Petronie a Ptáčník Martin Šinkovský

Sedmiletá Petronie miluje ptáčky a kreslení. Každý den chodí ptáčky pozorovat a zná tak jejich zvyky, ví, kde jakého ptáčka může najít a všechny se zaujetím kreslí. Jednoho dne si všimne, že se začínají ptáčci ztrácet a vydává se tak, spolu se svou partou, do strašidelné Staré čtvrti, aby záhadu vyřešili.

Tato kniha mě okamžitě zaujala svou krásnou obálku a nádhernými ilustracemi. Po přečtení musím říci, že stejně nádherný je i celý příběh. Kniha je čtivá, milá, úsměvná i napínavá. Dobrodružná i magická.

Petronie je správná sedmiletá slečna a má skvělou partu, kde všichni drží při sobě. V kapitolách se střídá ve vyprávění jak Petronie, tak i ptáčci a my tak více pronikneme do jejich světa.

Seznámíme se tu s jednotlivými druhy ptáků, autor do příběhu skvěle zakomponoval jejich vlastnosti, to, jak se který ptáček chová. Ke čtení je úplně ideální vzít si k sobě i Atlas ptáků a dohledávat si jednotlivé druhy, jak vypadají.

Knížku si rozhodně přečte i moje devítiletá dcerka i o rok starší neteř. Věřím, že budou obě stejně nadšené, jako já.

Čtvero ročních období v Římě Čtvero ročních období v Římě Anthony Doerr

Autorův skutečný příběh, kdy strávil jeden rok v nádherném Římě. Popisuje nám svůj život, myšlenky, pocity, radosti i strasti s malými dvojčaty. Kniha ze života spisovatele, ale zároveň obyčejného člověka, který nás vezme s sebou do svým myšlenek.

Od autora už jsem četla knihy Jsou světla, která nevidíme a Město v oblacích. To, jak píše, miluji, takže je mi jasné, že vždy, když se mi dostane do rukou jeho kniha, tak si ji přečtu. I tentokrát, ač to nebyl klasický příběh, ale rok jeho života, jsem byla nadšená a čtení jsem si moc užila.

Kniha nás skutečně přenese do Říma, poznáme tak jeho ulice i obyvatele, památky, dopravu i počasí. Měla jsem chuť se tam rozjet a podívat se na vše vlastníma očima.

Ač je kniha o jeho životě a pocitech, dokáže zde vykouzlit tak nádherné věty a krásné myšlenky. Při čtení jsem se díky tomu usmívala a prožívala celou škálu emocí. Možná i díky tomu, že jsem matka, jeho příhody s malými dvojčátky mi byli blízké a dokázala jsem přesně pochopit, jak se rodiče cítí.

Do příběhu autor zakomponoval všechny důležité události, které se ten rok ve světě staly. Co bylo skvělé, tak prvotní porovnání běžných věcí v Evropě a v Americe.

Kniha je pohodová, milá, úsměvná, ale donutí nás i k zamyšlení, ať už nad sebou nebo celkově nad světem. Zhltla jsem ji jako malinu a klidně bych brala ještě pár stránek navíc.

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Kalifornie, šedesátá léta a Elizabeth Zottová. Svobodná matka, chemička, ateistka, ale hlavně, hvězda televizního pořadu o vaření, díky kterému ji pozná miliony žen. Ty ji obdivují za její názory a občas jde vaření na druhou kolej.

Tato knížka s krásnou obálkou je klasický případ toho, že když se nechám nalákat spoustou chvály, mám vysoká očekávání, která se bohužel nenaplní. Opravdu jsem se moc na knížku těšila, ale nezískala si mě.

Moc se mi líbilo, co nám autorka chtěla předat. Kniha řeší závažná témata, jako postavení žen ve společnosti v šedesátých letech, jejich vzdělání, možnosti zaměstnání. Jak to měly těžké svobodné matky. Vliv náboženství na běžný život. Bylo tam toho spousta, ale mě to nezaujalo. Do čtení jsem se musela nutit, Elizabeth mi byla nesympatická. Navíc většina postav tam byla černobílá – ti dobří krásní a ti zlí šerední…

Vím, že je to fikce, i přesto mi to přišlo hodně nereálné, strašně překombinované. Autorka chtěla dát do příběhu všechno, až toho tam je prostě moc. Kdyby se možná více zaměřila na Elizabeth, trochu více ji rozebrala a méně se zabývala věcmi kolem… nevím. Prostě mi to jako celek nesedlo.

27.02.2023 3 z 5

Kniha dvou cest Kniha dvou cest Jodi Picoult

Vypravěčka, Velké maličkosti, Je to i můj život – jen malý výčet úspěšných knih od Jodi Picoult. Všechny Vám mohu doporučit a rovnou k nim přidám i její novinku – Knihu dvou cest.

Hlavní hrdinka Dawn právě přežije leteckou katastrofu a musí se rozhodnout co dál a kam povedou její další kroky. Poletí zpět do Bostonu, kde na ní čeká manžel, dcera i klienti, které doprovází na konci cesty. Nebo se rozhodne pro Egypt, kde kdysi prožila krásné období svého života u vykopávek a historických objevů? Uvědomí si, že vlastně neví, jaká je správná cesta. Jak vypadá dobře prožitý život? Jak se pozná ta správná volba. Začněme hledat odpovědi společně s Dawn…

Když jsem si přečetla anotaci, očekávala jsem příběh plný lidských pocitů a rozhodování kam dál. Ale nebude to málo? Autorka se přeci vždy věnuje hodně vážným tématům. Není to málo! Bylo tam vše, o čem chcete v dobré knize číst, co chcete prožívat s hlavní hrdinkou, jako by to byl Váš život, pomáhat jí se rozhodnout, která cesta je ta správná.

Od prvních řádků, respektive hned od prvních slov, je kniha čtivá. Okamžitě Vás vtáhne do děje a potřebujete víc a víc. Mám ráda, když je v příběhu vysvětlen název knihy, tady se to dozvíme docela brzy a já díky tomu hledala a googlila další informace, abych se o tom dozvěděla co nejvíc. To mám mimochodem v knížkách moc ráda, když se dozvím něco nového, co mě nutí dohledávat si dál.

Pokud milujete Egypt, pyramidy, mumie, objevování nových vykopávek, tak tuto knihu si rozhodně nenechte ujít. Kromě samotného příběhu Dawn je toto důležitá část knihy, díky které se přeneseme do dob egyptských vládců a bohů. Je to však skvěle vyváženo a zároveň s tím dostáváme hluboký a smutný příběh ze života, kde si osud pohrává s hlavními hrdiny.

Všudypřítomné téma smrti nás tu provází celým příběhem a my nakonec zjistíme, jak je všechno se vším provázané a všechno spolu souvisí, ač tu autorka kolikrát probírá různorodá témata a situace.

Čím více jsem se blížila ke konci knihy, tím více jsem ji nemohla odložit. Zároveň jsem se bála číst dál, protože jsem tušila, že to, co přijde, by se mi nemuselo líbit. Ano, brečela jsem, ano, příběh mě zasáhl, prožila jsem ho od začátku do konce společně s Dawn.

Jodi Picoult prostě umí a její knihy jsou nutností pro všechny, kdo chtějí číst příběhy ze života.

4,5*/5*

22.02.2023 5 z 5

Černý krasavec / Black Beauty Černý krasavec / Black Beauty Dana Olšovská

Dvojjazyčná kniha pro začátečníky. Kniha anglické spisovatelky Anny Sewellové je upravena tak, aby byla dostupná v jednoduchém překladu pro všechny, kteří s angličtinou začínají nebo si ji chtějí oživit. Na jedné straně je text anglicky, na druhé naleznete český zrcadlový překlad. Na stránkách Albatrosmedia si také můžete stáhnout audionahrávku.

Moje angličtina, značně nepoužívaná od školních let, by potřebovala vzpruhu a tato kniha mi přišla jako skvělý začátek, jak s ní něco udělat. Jednoduchý příběh, který mě v některých místech potrápil, ale díky překladu hned na protější stránce, bylo pochopení snadné. Audionahrávku jsem si pak pustila zpětně, až poté, co jsem se příběhem prokousala a díky tomu jsem rozuměla téměř všemu.

Kromě angličtiny je to skvělý způsob seznámení se se slavnou knihou (nejen Černý krasavec, ale v nabídce je i spousta dalších známých příběhů v různých jazycích). Příběh navnadí k tomu, abychom si přečetli i originální knihu (tu bych však celou v angličtině nedala ).

Jakmile u mě knihu uviděla má devítiletá dcera, zajásala a hned se vrhla do čtení. Musím se pro nás obě podívat i po dalších příbězích.

22.02.2023 4 z 5

Pohlednice z východu Pohlednice z východu Reyes Monforte

Ella, mladá Francouzka, se v září 1943 dostane do Osvětimi. Díky jejímu hezkému rukopisu ji Maria Mandlová obsadí do funkci kopistky v ženském orchestru a také do práce v tzv. Kanadě. Tam Ella objevuje fotografie a pohlednice, které už nemají své majitele. Rozhodne se zapisovat jejich příběhy, aby mohli žít pro další generace.

Opět jedna kniha z Osvětimi, ale zase jinak podaná. Autorčin styl je hodně bohatý. Její věty jsou plné a košaté. Vyžívá se v podrobných informacích a dlouhých popisech, ať už se jedná o osoby, místa, nebo třeba pocity. Tím je kniha pomalejší, ale rozhodně neztrácí na čtivosti. Některé věty jsou totiž opravdu nádherné, i když se jedná o velice kruté a smutné téma.

Ač je na knize uvedeno, že je podle skutečných událostí, musím říci, že mě trochu zklamalo, že skutečné události tu jsou brána jen obecně známá fakta a postavy, jako je Josef Mengele, Maria Mandlová či Gita Perlová. Nebo i známé situace typu výbuch krematoria, osvětimský orchestr a podobně. Ella tím pádem působí jako tichá pozorovatelka a jejíma očima vidíme hrůzy, které byly v Osvětimi běžné. Díky tomu je její osobní příběh poněkud upozaděn.

Na jednu stranu se mi kniha líbila, mám ráda příběhy z tohoto období. Doporučila bych ji i těm, kteří s touto tématikou začínají, neboť se dozvědí všechna základní fakta. Pro čtenáře, kteří již mají Osvětim načtenou, to může připadat zdlouhavé a opakující se. S čím jsem měla velký problém, tak to byl konec, který byl pro mě tak nereálný, že mi pokazil celý dojem z knížky.

Kniha si své čtenáře rozhodně najde a pokud chcete zkusit nějakou knihu z Osvětimi, tak Pohlednice z Východu nebude špatná volba.

3,5*/5*

22.02.2023 3 z 5

Víkend plný viny Víkend plný viny Sandie Jones

Šest lidí neboli tři páry, se vydávají na prodloužený víkend do Portugalska, aby se zúčastnili romantické svatby na pobřeží. Pomalu začíná vyplouvat na povrch nejedno tajemství a hrozí, že se přátelství, ale i manželství, rozpadne…

Od autorky jsem četla knihu Matčina hra, která byla skvělá. Tato kniha mě navíc nalákala nádhernou obálkou, takže jsem neváhala ani minutu, abych si Víkend plný viny přečetla. Ač se mi kniha líbila, pár výhrad k ní mám, ale hezky postupně…

Kniha je plná zapeklitých mezilidských vztahů, a to já mám ráda. Ač je kniha označována jako thriller, úplně bych to tak neviděla. Nemám moc ráda škatulkování do jednotlivých žánrů, ale této knize by spíše slušelo označení psychologické drama. Ten thriller přijde možná jen na pár posledních stránkách.

Chvílemi mi kniha přišla jako detektivka od Agathy Christie – pár lidí uzavřených na jednom místě a pomalu odhalují co má kdo na svědomí (jen ta mrtvola tam celou dobu chybí…). Příběh se odehrává během čtyř dnů. Chtěla bych napsat, že tam díky tomu nejsou hluchá místa, ale na můj vkus je v první polovině knihy až moc myšlenek typu: „co když…“. A navíc se některé věty hodně často opakovaly.

Na druhou stranu mě to bavilo číst a chtěla jsem vědět, co bude dál, potvrdit si, že mé domněnky jsou správné. Kniha je čtivá, pokud Vás pohltí, tak ji neodložíte a přečtete za dva večery. Kniha je plná lží, intrik a přetvářky. Situace, které nejsou vždy takové, jaké se zdají na první pohled.

Pokud nebudete očekávat thriller, myslím si, že by se Vám kniha mohla líbit. Příjemná oddechovka s kapkou napětí.

3,5*/5*

22.02.2023 3 z 5

Všechno modré z nebe Všechno modré z nebe Mélissa da Costa

Émilovi je dvacet šest let a trpí vzácnou Alzheimerovou chorobou. Lékaři mu předpovídají poslední dva roky života. On však nechce jen sedět a čekat. Vydá se na svou vysněnou cestu po Francii. Na inzerát hledá někoho, kdo by jel s ním. Tak potkává Joanne, mladou ženu, která sama utíká před svým tajemstvím.

Od první stránky nás autorka hodí do příběhu rovnýma nohama. Žádné řeči kolem, ale hned inzerát a za chvilku už se vydáváme na cestu. Díky tomu se okamžitě začtete a budete chtít víc. Víc Émilova i Joannina života. Budete chtít znát každé jejich tajemství i to, jaký život žili doposud.

Jelikož miluji Francii, road movie v jakékoliv podobě a silné lidské příběhy, tuto knihu jsme nemohla minout a jsem za to moc ráda. Okamžitě jsem se přenesla na cestu s touto zajímavou dvojicí, měla jsem chuť pořídit si sama karavan a jet taky, stejnou cestou jako oni.

Celé je to psáno lehce, svižně, poutavě. Nechybí emoce a silné příběhy. Na jednu stranu chcete číst dál a dál, na druhou stranu se bojíte, co přijde, protože je to jasné od začátku. Jen doufáte, že vše proběhne tak, jak si Émil přeje. Tuto knihu si vychutnejte pomalu, nespěchejte na ni, i když příběh Vás nutí otáčet stránku za stránkou.

Kniha je plná krásných myšlenek a citátů. Člověk se při čtení musí zamyslet sám nad sebou, jaký žije svůj život, jak ho prožívá, vnímá a jak si ho užívá. Donutí nás přehodnotit některé naše kroky. Každý by si měl udělat takový výlet, aby si v klidu pohlédl do své hlavy a duše, na všechno se podíval novýma očima a došel k odpuštění…

Myslela jsem si, že nedám celých pět hvězdiček. Někdy mi vadilo, že se některé myšlenky opakovaly stále dokola, ale po dočtení, když mi tekly slzy proudem a vzala jsem celou knihu jako celek, musím dát nejvyšší hodnocení. Je to krásná kniha, kterou doporučím všem, co mají rádi příběhy plné lidskosti a emocí.

12.02.2023 5 z 5

Umění být zdráv Umění být zdráv Věra Keilová

Rozhovor novinářky Věry Keilové s Janem Vojáčkem. Dozvíme se jeho osobní příběh, ale hlavně to, co vede ke stále většímu počtu chronických onemocnění. Jak je důležité naslouchat svému tělu, i první kroky k tomu, abychom se cítili lépe.

V knize nenajdete univerzální návod na to, jak být zdravý, ale přináší nám inspiraci, jak bychom toho mohli dosáhnout. Jednou knihou se nedá obsáhnout vše, ale dá se nasměrovat naše mysl tím správným směrem. Donutí nás zamyslet se nad svým způsobem života a přijmout alespoň drobné změny, které povedou k našemu zdraví anebo k uzdravení.

Kniha je napsána tak, že je přístupná všem. Pokud jste se o funkční medicínu doposud nezajímali, určitě se knihy nebojte, naopak Vám může ukázat trošku jinou cestu.

Rozhodně je to inspirativní a já si do budoucna přečtu další knihy od autora.

12.02.2023 4 z 5

Šelma Šelma František Šmehlík

Vrchní vyšetřovatelka, tak trochu tajemná, Laura Ara, dostane nelehký úkol. Na Šumpersku je nalezen zavražděn mladý pár. Novinář a jeho přítelkyně byli poslední dobou v oku nejednoho politika. Vypadá to na vraždu na objednávku. Zároveň však způsob vraždy připomíná dosud nevyřešenou sérii vražd před sedmi lety. Vyšetřování nás zavede až do zahraniční, i k nejvlivnějším lidem ve státu.

Stačilo si přečíst prolog, který mě okamžitě pohltil a já věděla, že chci číst dál. Postupně nás autor seznámí s jednotlivými postavami, kterých tu není zrovna málo, ale vše je provázané a vše nám dává smysl. Díky vyšetřování se ocitneme v Šumperku, v Praze, v Olomouci, ale i v zahraničí. Celý příběh se odehrává během jednoho měsíce, není tak čas na hluchá místa, stále se tu něco děje, odhalujeme nové stopy a snažíme se odhadnout, kdo stál za vraždou.

Hlavní postava, Laura Aura, mi ze začátku nebyla vůbec sympatická, ale postupně, jak odkrýváme její tajemství, tak jsem ji začala chápat a čím dál více ji rozuměla. Kniha mi navíc byla bližší i díky tomu, že se odehrává blízko mého bydliště.

Příběh je čtivý, uvěřitelný, kolikrát jsem měla chuť podívat se na zprávy, jestli už vraha chytli, jak to bylo realistické. Je vidět, kolik si s tím dal autor práce, jak to má celé promyšlené a propracované. Dlouho jsem vůbec netušila, kdo je vrah a jak se k němu vůbec dostaneme….

Za mě tam bylo asi dost politiky, mafie, kmotrů a gangů, ale to je můj osobní problém. Jako celek to byla výborná, propracovaná, detektivní knížka a slibný začátek nové série.

12.02.2023 4 z 5

Obřad Obřad Carmen Mola

Elena Blancová – svérázná inspektorka má před sebou nelehký úkol. V Madridu byla zavražděna mladá žena, která měla těstě před svatbou. Naprosto stejná vražda se stala již před sedmi lety a její pachatel je momentálně ve vazbě. Má to na svědomí nějaký napodobitel anebo ve vězení sedí nevinný muž?

Tento thriller mě opravdu bavil. Od prvních řádků je příběh čtivý, má to spád. Neustále přibývají teorie o tom, kdo je vrahem, a nakonec přijde nečekané rozuzlení. Vraha jsem tentokrát vůbec neodhadla. Krátké kapitoly dodávají na akci, je to příběh plný napětí v nezvyklém prostředí Madridu.

Inspektorka Elena je opravdu svérázná a osobitá, a navíc skrývá své osobní tajemství. Její postava mi neskutečně sedla, nejraději bych s ní zašla do baru na skleničku grappy a probrala její trápení….

Tato kniha je první díl ze série, nikoho tak nepřekvapí otevřený konec. Já bych nejraději hned sáhla po dalším dílu a pokračovala ve čtení, protože mě zajímá, jak to bude dál.

Kromě samotné zápletky se tu řeší i mnoho dalších témat, jako je rasismus, zodpovědnost, rodinná ztráta. Kniha nás tak donutí i zamyslet se nad jinými věcmi, než jen nad samotnou vraždou a pachatelem.

Příběh by snad měl v budoucnu mít i seriálovou podobu a já věřím, že mu bude slušet. Musím ještě zmínit obálku, která je jednoduchá, výstižná (později v ději pochopíte její význam), a která mě hned zaujala.

Ponořte se do rituálních vražd a následujte kroky inspektorky Eleny…

02.02.2023 5 z 5

Mala a její kočka Mala a její kočka Mala Kacenberg

Nenechte se zmást názvem a obálkou. Mohlo by se zdát, že se jedná o pohádku nebo příběh pro děti. Avšak čeká nás nelehký životní příběh Maly, dívky, která přežila holocaust díky své odvaze a s pomocí své kočky Malach.

Mala Kacenberg brzy oslaví své 96. narozeniny, a to jen díky tomu, že se jí podařilo přežít druhou světovou válku, i když byla židovka. Vypráví nám svůj příběh, kdy se její spokojený život převrátil do temnoty kvůli nacistům a jejich invazi do Polska. S rodinou se ocitne v ghettu, ze kterého občas uteče, aby vyžebrala něco k jídlu. Při jejích výpravách ji věrně doprovází kočka Malach, což hebrejsky znamená anděl. Když se rodina dostane do transportu, jediná Mala vyvázne a společně s kočkou hledají způsob, jak přežít.

Moc ráda čtu knihy z období druhé světové války, zvláště pak ty, které jsou sepsány podle skutečných událostí. Navíc jsem milovník koček, takže tato kniha je napsána přesně pro mě a já jsem si její čtení moc užila. Knihu jsem v podstatě nemohla odložit, potřebovala jsem vědět, co bude s Malou dál a jak se jí podařilo přežít.

Ač je to drsný příběh a je nepředstavitelné, čím vším si lidé museli ve válce projít, tato kniha je napsána tak, že u ní nebudete muset zavírat oči nad krutostmi. Jsou tu věci a situace, ze kterých Vám bude jednoznačně smutno a úzko, ale i tak se Vás příběh tak nějak mile dotkne. Je to tím, že mi celou dobu připadalo, že mi to vypráví babička. Popisuje svůj život, co všechno prožila, čím si prošla. Jak to chodilo, když byla malá, ať už v rodině, v zaměstnání rodičů, anebo i to, jak je pro ni důležitá její víra. Díky tomu na mě příběh dýchl i něčím rodinným a bylo mi v něm tak nějak dobře. Jediné, co mi chybělo, brala bych tu více té kočky….

Pokud máte rádi knihy, které jsou vyprávěny těmi, kdo přežili (například Nejšťastnější muž na Zemi), tuhle si rozhodně musíte přečíst. Je to zase trochu něco jiného, jak se Male podařilo přežít, ale opět zajímavého. Je to historie, na kterou bychom neměli zapomínat.

30.01.2023 4 z 5

Porodní bábou navždy Porodní bábou navždy Patricia Harman

Pokračování série s porodní bábou Patience. V tomto díle se dostáváme do období druhé světové války, Američané napjatě sledují vývoj v Evropě. Daniel Hester, je sice vlastenec, ale po zkušenosti z první světové války, už do bojů nechce. Lidé z okolí se tak na celou jejich rodinu dívají skrz prsty a rodina Hesterových bude mít co dělat, aby to všechno ustála.

První dva díly z této série mě naprosto okouzlily (hlavně pak druhý díl). Moc mě baví skvěle popsané porody, tak jak se odehrávaly v té době. Doma, jen s porodní bábou. V tomto dílu se dotkneme vážných témat, jako je druhá světová válka a rasismus.

Těšila jsem se na to, neboť knihy z tohoto období mám moc ráda, ale tentokrát nadšená nejsem. Bylo to na můj vkus moc zdlouhavé a pak to autorka zazdila koncem, který už mi přišel tak nereálný a sladký, až se mi z toho celá kniha úplně zprotivila. Bohužel se to někdy stává, když autoři přidávají další a další díly, tak mám někdy pocit, že už moc nevědí, kudy kam.

Abych jen nehaněla, kniha je rozhodně čtivá, je v ní dobře zakomponováno, co se stalo v minulých dílech, takže i když jsem je četla už před delší dobou, skvěle jsem si připomněla, o co v nich šlo.

Pokud se někdo budete pouštět do série o porodní bábě, doporučuji první dva díly a tento třetí už nečtěte, ať si nezkazíte chuť

30.01.2023 3 z 5

Černý cukr Černý cukr Miguel Bonnefoy

Tento, až magický, příběh nás zavede do vesničky v Karibiku, kde budeme hledat poklady. Pro každého z nás se poklad skrývá v něčem jiném, budeme tak hledat zlato, ale i spokojenou rodinu.

Je to pohádka, pověst i dobrodružný román. Je to i rychlá a stručná kronika jedné rodiny. Je to o lidech, o přírodě, o penězích i o rumu.

Toto je moje první setkání s autorem a jeho stylem jsem byla okouzlena. Nádherně napsané, krásné obraty a slovní spojení. Čtení textu jsem si moc užívala. Ale bohužel ne tak úplně docela. Bohužel mi nesedl samotný příběh. Nejsem typ na čtení o pokladech a pirátech a dobrodružství. Ač si tu každý může najít to své a je to i o rodině, lásce, touze, závisti a chamtivosti, tak jsem se stejně nemohla do příběhu ponořit. Navíc mně všechny postavy byly značně nesympatické a já se k nim nechtěla vracet.

Za mě tedy nádherně napsaná kniha, která si mě nezískala. Každopádně už mám připravenou další autorovu knihu – Dědictví – a doufám, že ta mě okouzlí i příběhem.

30.01.2023 4 z 5

Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Žít s radostí – ilustrovaný průvodce uměním třídění a úklidu Marie Kondo

Metoda Konmari – klíč k trvale uklizené domácnosti. Marie Kondo nám předkládá kritéria, díky nimž se můžeme rozhodnout, co si ponecháme a čeho se zbavíme. Naučí nás, že každá věc má své místo (svůj domov) a vše musí být přehledně uložené.

Už dlouho jsem se chtěla ponořit hlouběji do metody úklidu Konmari. První knihu Zázračný úklid jsem sice nečetla, ale něco už jsem věděla a ostatní jde snadno pochopit i z této knihy. Navíc mě u této knihy zaujalo to, že je označována jako Ilustrovaný průvodce, ale bohužel, na můj vkus je tam ilustrací málo a kolikrát postrádají i smysl.

Musím říci, že tato metoda nebude nic pro mě a podle toho mě bavila, tedy spíše nebavila, celá tato kniha. V první části se informace hodně opakují, stále čteme to samé. Později, když se autorka dostane k více praktickým informacím, se mně kniha líbila o něco víc.

Zjistila jsem, že některé úklidové tipy provozuji, aniž bych věděla, že je to metoda Konmari, takže v tom budu i nadále pokračovat, ale jinak, jako celek, to rozhodně není něco, do čeho bych se chtěla hned vrhnout.

30.01.2023 2 z 5