EvaEma EvaEma komentáře u knih

Není zač Není zač Daniel Glattauer

Tak krásný příběh, plný moudrosti a okořeněný chytrým humorem. Jedna z mála knih, které si chci přečíst znovu. Jsem ráda, že ji mám doma (díky Lumul! :-)).

06.11.2016 5 z 5

Kosprd a Telecí Kosprd a Telecí Eva Papoušková

Smála se celá rodina! A výchovná kniha, člověku se chtělo říkat, tak tohle, děti, vy nikdy nedělejte.... :-) Povídali jsme si o těch dvou ještě dlouho po dočtení a porad se k nim vracime. A ke knize samotné se taky vrátíme! Je senzační!

19.10.2016 5 z 5

Pondělí začíná v sobotu Pondělí začíná v sobotu Arkadij Strugackij

Vynikající, vynikající, vynikající!!! Smála jsem se v MHD nahlas :-)

13.02.2016 5 z 5

Vynálezce Alva Vynálezce Alva Klára Smolíková

Synům se kniha moc líbila. Na mě byly kapitoly delší, ale děti trvaly každý večer na dočtení, a to se musí podporovat :-) Vřele doporučuji.

05.11.2015 4 z 5

Kde zrovna jsem Kde zrovna jsem Jhumpa Lahiri

Vzala jsem si na dovolenou a byla to skvělá volba - po každé povídce jsem měla čas na takový ten dozvuk, co ve vás rezonuje a potřebujete si ho odžít, nikam nespěchat, jen posedět a popřemýšlet si...

18.07.2023 5 z 5

Astra Astra Cedar Bowers

Tuto knihu jsem četla pozvolna. Pro mě to nebylo čtení na jeden dech. O to víc si ale knihu vychutnáte. Přestože jde o jeden příběh jedné ženy, tím, že o ní vypovídají její blízcí v jednotlivých kapitolách, skoro se kniha blíží povídkovému žánru.

24.04.2023 5 z 5

Krámek se starožitnostmi Krámek se starožitnostmi Paula Brackston

Odpočinková kniha, cítila jsem z ní příjemnou vůni starožitnictví, přeskakování do 17. století bylo zajímavým zpestřením. Vadil mi však jednotvárný jazyk, možná to bylo překladem (?) - u slov "zalapala po dechu" jsem si už pak dělala čárky, bylo to rušivé a knize ubralo na kvalitě.

02.11.2022 3 z 5

Hrdinský čin Hrdinský čin Vladimir Nabokov

Kochala jsem se popisem přírody, příběhem, spletitostí vztahů... čtení jsem si opravdu užívala! A když jsem se na konci dostala k doslovu, tak to abych začala číst znovu!!! Já to asi nepochopila!!! :-D
No ale z toho vyplývá, kolik rozměrů kniha má. Jasně, že si ji dám znovu! Je fakt dobrá!

07.10.2022

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp Aleš Palán

Knihu jsem četla mezi létem a Vánoci, dávkovala jsem si ji. Vždy po ní sáhnu, když si chci odpočinout, nebo do MHD, je lehoučká, čtivá, nenáročná a především milá.
Je únor a já už nedokážu zopakovat jedinou radu, ale ono o to vůbec nejde... mám ji v knihovně a stále na očích, zas mi pomůže odpočívat a nebo mi zpříjemní cestu metrem.

17.02.2022 5 z 5

Město jako Alice Město jako Alice Nevil Shute

Silný příběh, jen pak konec knihy se mi už nějak vlekl, několik stránek jsem i přeskočila. Neznám moc literatury o 2. světové válce z tak exotických zemí, jako je Malajsie, nebo Sumatra... romantická linka to trochu odlehčila a konec knihy nehodnotím. Pro mě nejpodstatnější byl pochod žen, to si budu z knihy určitě pamatovat.

18.10.2021 4 z 5

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději Aleš Palán

To byla silná kniha! Děkuji za ni.

28.04.2021 5 z 5

Kočka na plotě Kočka na plotě Jarmila Pospíšilová

Zajímavé téma, ale nějak moc plytce zpracované. Zbytečně moc postav s popisem, jací jsou, co zrovna dělají... to mě rušilo. Stačily by tři, čtyři stěžejní postavy, se kterými všechno prožíváte, jsou vám sympatické, nebo naopak nejsou...
Po přečtení nemám z knihy žádný zásadní dojem. Lehce se mi to mluví, já psát vůbec neumím, ale asi bych takové téma chtěla víc do hloubky, aby to ve mně zanechalo nějaký pocit, abych si sedla na zadek a víc o tématu a jednotlivých dotčených lidech přemýšlela.
Líbil se mi ale závěr, jak si otec poradil. To byla exkurze do psychologie, jak má být!

09.12.2020 3 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Napínavé čtení, do poslední chvíle jsem nic nevěděla. Konečně na mě dýchlo trochu zimy. Jen jsem háklivá na nesmysly v jazyce, a tak mě mírně nadzvedlo slovo "nejneutrálnější", ale opravdu jen mírně, celý ten příběh za přečtení stál!

29.12.2019 4 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Taková rychlo-detektivka. Plynula hezky, ale dva dny po dočtení už ani nevím. Nezanechala žádný výrazný dojem.

17.09.2019 3 z 5

Legenda o jazyku - Nepomucký 1972 Legenda o jazyku - Nepomucký 1972 Pavol Rankov

Knihu jsem kupovala se zvědavostí, že se dočtu něco o Janu Nepomuckém. Tento příběh byl pozvolný, až se postupně moje zvědavost začala vytrácet a přeorientovala se na studenty historie 70. let a na tehdejší způsob výuky. V tom si mě kniha získala. S napětím jsem očekávala propojení s kapitolami "Tetička". A konec knihy - ten měl takový spád! Nebudu nic prozrazovat, ale nečekala jsem takový závěr a jsem jak opařená.

31.08.2019 5 z 5

Sedm dní spolu Sedm dní spolu Francesca Hornak

Rozporuplné komentáře níže mě navedly k tomu, že jsem neměla vysoké očekávání, spíš jsem byla zvědavá.
Nakonec jsem v knize ležela celý den a přečetla na jeden dech. Výborný zážitek!

01.08.2019 5 z 5

Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci Radkin Honzák

Prosím, prosím, prosím, ať si tohle přečtou všichni! Studenti, rodiče, hlavně pacienti, hlavně zdravotníci,...
Autor nás kdysi učil na zdrávce, už tehdy měl osobitý styl, na který se nezapomíná :-) Moc děkuji za tuto knihu, budu se k ní ráda vracet.

03.11.2018 5 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Čína zajímavá, pro mě něco nového, ale lechtivé čtení zbytečně přebíjelo detektivní zápletku. Přemýšlím, co bylo podstatou knihy, jestli vztah vyšetřovatele a doktorky, nebo zjištění důvodu vraždy. Jiné knihy autora se mi líbily více.

30.09.2018 3 z 5

Malý lord Malý lord Frances Hodgson Burnett

Tuto knihu mám spojenou s prázdninami u dědy. Měla jsem pocit, že už nastal čas představit ji vlastním dětem a byla to správná intuice. Hlavně devítiletý syn naslouchal každému slovu a překvapil mě, jaké detaily zachytil a dokázal si pospojovat. Sám mi pak vysvětloval kdo ke komu patří :-) Na začátku byl překvapený, že je kniha smutná (takový žánr běžně nevybíráme), ale pak se díky Cedrikovi smál a kniha ho nesmírně bavila. Jen u objasňování šlechtických titulů jsem se značně zapotila (příště si dopředu opráším hrabata, lordy, království versus republika, a také americké reálie jako Den nezávislosti).

23.01.2018 5 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Kolik informací se vejde do jedné novely, kterou máte přečtenou za pár chvilek! Psaná jednoduše, jasně, stručně, přitom se pak člověku honí tolik věcí hlavou. Dobré to bylo.

07.06.2017 5 z 5