Evaho73 komentáře u knih
Tento román skúma niekoľko komplexných tém, vrátane histórie, identity a morálnej zodpovednosti. Autor tu rafinovane vytvára vrstevnatý príbeh, ktorý sa pohybuje medzi minulosťou a prítomnosťou, a ponúka čitateľom možnosť premýšľať nad otázkami viny, odpustenia a dedičstva. Jeho spôsob písania dokáže čitateľa upútať.
Celkovo nás kniha "Vnučka" núti zamýšľať sa nad tým, ako minulosť ovplyvňuje prítomnosť a ako sa môžeme vyrovnať s jej dôsledkami. Je to kniha, ktorá vo mne dokázala zarezonovať svojím emocionálnym a intelektuálnym presahom.
Kniha obsahuje emotívny príbeh rozvíjajúci sa v dvoch časových rovinách. Osobne ma viac zaujala dejová línia odohrávajúca sa v prvej polovici 20. storočia v Česko - poľskom pohraničí. Autorka sa tu zameriava predovšetkým na vzťahy medzi obyvateľmi, ktoré boli poznačené napätím, nedôverou, a z toho vyplývajúcimi konfliktmi. Súčasná dejová línia obsahuje skôr bežný vťahový príbeh obvzláštnený prvkom z magického realizmu, ktorý zároveň prepája obidve časové línie dejovej zápletky. Príbeh sa dotýka takých tém ako sú láska, obetovanie sa a hľadanie vlastného miesta vo svete, a to tak v minulosti, ako aj v súčasnosti.
Celkovo to hodnotím ako zaujímavý literárny počin, ktorému k dokonalosti chýba lepšia dejová vyváženosť medzi obidvoma časovými rovinami.
Kontroverzná téma, ktorá vždy dokáže vyburcovať reakcie, ale to je asi všetko, čo ma na knihe zaujalo. V tomto prípade sa autorke nepodarilo dostať mňa ako čitateľku do hlavy hlavnej postavy tak, aby som úplne pochopila jej postoje alebo konanie. Má to byť obvinený alebo obeť ?
Mám pocit, akoby ani sama autorka nevedela rozlúštiť túto otázku.
Ťažký námet, ktorý sa podľa môjho názoru nepodaril autorke dostatočne spracovať tak, aby bol pre mňa presvedčivý a hlavne uveriteľný.
Neodolala som a pustila sa do čítania série Viníci, ktorá je určená skôr čitateľom mimo moju vekovú kategóriu. Prvá kniha Moje vina je plná romantiky, napätia a tajomstiev. Je to príbeh o láske, odpustení a druhej šanci.
Postavy sú vykreslené tak, že dokážu zaujať. Noah je rebelantka, ktorá sa snaží uniknúť pred svojou temnou minulosťou a Nick je na tom podobne len s rozdielom, že je to syn miliardára.
Ako negatívum považujem, že niektoré scény sú až príliš klišé a takisto táto časť ma urýchlený koniec oproti pozvolnému tempu dejovej zápletky.
Moje vina je výborná kniha, ktorú si určite užijú aj čitatelia mimo vekovú kategóriu, pre ktorú je určená. Veď, ktorá romantická duša by sa nechcela vrátiť do čias svojej mladosti ;-) ?
Príbeh z 19. storočia, ktorý mal pre mňa osobne ľudovo povedané takú “všehochúť“. Začiatok mi atmosférou a opismi trochu pripomínal Olivera Twista. Ďalej sa dej charakterom posunul skôr k historickej romanci, a až príliš idylický koniec to iba potvrdil.
Knihu odporúčam, ako skvelé oddychové čítanie pre romantické duše, ktoré obľubujú fiktívne romantické príbehy a dokážu sa povzniesť nad ich reálnosťou.
Uf, čistá depresia je táto kniha. Obsahuje závažné témy, ktoré nútia k zamysleniu. Hodne som preskakovala pasáže s opisom sexuálnych scén, ale aj tak mám po prečítaní úplne rozpačité dojmy. Nakoniec som sa ukľudnila tým že, to bola iba fikcia... Neviem, kde sa autorka inšpirovala, ale jej počin je prinajmenšom znepokojivý.
Príbeh je predovšetkým o rodine, nielen tej pokrvnej, ale hlavne o tej, ktorú si dokážeme vytvoriť vplyvom rôznych životných okolností a táto sa nakoniec stane pre nás tým najkrajším a najcennejším darom života.
Tento aspekt sa mi tu páčil asi najviac.
Inak autorkine príbehy nie sú vždy originálne, ale ma dar ich povýšiť na niečo viac práve svojim štýlom písania, ktorý sa aj dobre číta.
"Modrá" od Lucy Clarke je emocionálne intenzívnym príbehom o priateľstve, ktoré prechádza skúškami a konfrontuje sa s rôznymi tajomstvami. Autorke sa podarilo vytvoriť pútavú skupinovú dynamiku medzi postavami, ktoré sú dobre vykreslené a dokážu upútať pozornosť. Retrospektívne opisy čitateľovi umožňujú postupne spoznávať históriu a vzťahy medzi hlavnými postavami, zatiaľ čo prítomné udalosti na palube prispievajú k vystupňovaniu celej zápletky.
Spôsob, akým je prostredie opísané mi umožnilo vnímať a predstavovať si miesta, kde sa príbeh odohráva.
Schopnosť autorky udržať rovnováhu medzi napätím, tajomstvom a charakterovou drámou prispieva k celkovej atraktivite knihy.
Ak máte radi knihy, ktoré vás vtiahnu do príbehu a ponúknu vám emocionálnu jazdu, "Modrá" by mohla byť pre vás skvelou voľbou.
Kombinácia realizmu s mytológiou, navyše pedofília a dokonca incest nie je pre mňa to pravé orechové. Nerada odkladam nedočítanú knihu, tak som to dala až do konca. Napodiv som tam našla aspoň jednú vysvetliteľnu paralelu a to, že bohatstvo a moc dokázali tolerovať aj tie najzvrhlejšie skutky už od stredoveku. Ostatné scény a ich prepojenia boli pre mňa už ťažšie pochopiteľné, ale verím, že kniha si nájde svojich priaznivcov.
V poslednej dobe mám chuť na nenáročnú oddychovú literatúru, a preto som sa pustila i do tejto knihy. Zaujal má jej názov, lebo som myslela, že v knihe bude viac prezentované tatérske umenie. V kútiku duše totiž obdivujem príbehy, ktoré sú vryté do kože. Fascinuje ma ich originalita, autentickosť a kreativita celkovo.
Z príbehu som však bola sklamaná, lebo bol viac o druhej šanci medzi hlavnými postavami, ako o tatérstve.
Chýbala mi tu práve nejaká originalita a autentickosť.... škoda, lebo námetom mal príbeh potenciál pre niečo výnimočnejšie.
Príjemné pohodové čítanie, kde už samotná obálka napovedá, že to bude príbeh lásky dvoch mladých ľudí.
Klasická YA literatúra so svojími nezameniteľnými prvkami, traumatická minulosť, zaujímavý dej, charizmatické postavy, romantika...
Hoci som už mimo kategóriu, ktorej sú podobné knihy určené, rada po nich siahnem a nechám sa uniesť do sveta mladých a pozerať sa na problémy, ale i názory na život ich očami...
Dovolím si použiť frázu: "To byla jízda !!!"
Strhujúci no drsný príbeh, od ktorého sa mi nedalo odpútať.
Namotala som sa hneď na predslov, ktorý načrtáva problematiku detských vojakov v citujem: "živej, farebnej a hlavne zmetenej Afrike".
Potom som sa už viezla na vlnách troch dejových línií s dobrou psychlogiou postáv priamo do excelentného finále.
Páčilo sa mi prepojenie reálnych pomerov v súčasnej Afrike s fiktívnym príbehom, ktorý sa zčasti mohol odohrávať i reálne, lebo som presvedčená o tom, že násilie plodí len ďalšie násilie a nenávisť k tomu.
Pre čítanie knihy Karanténa aj mňa inšpirovala momentálna svetová pandémia spôsobená vírusom COVID 19. Údajne knihu autor napísal pred 15 rokmi, čo sa vzhľadom na aktuálny stav môže javiť ako slušný vizionársky počin, ale už vtedy sa mohol inšpirovať napríklad vírusom SARS.
Celkovo kniha na mňa zapôsobila trochu nedôveryhodne hlavne z pohľadu detektívnej zápletky, kde za najväčšie slabiny považujem krátky časový úsek, v ktorom sa dej odohráva a nereálny priam zázračný koniec.
Naopak, núdzový stav spôsobený pandémiou bol až na jeden extrém opísaný tak, akoby kopíroval našu momentálnu situáciu.
Hoci kniha nedosahuje kvalitu iných autorovým diel, ktoré som čítala, nepovažujem ju ani za najhoršiu a hodnotím ju skôr ako priemer, teda za 3.
Román Knihonoš od Carstena Henna je predovšetkým venovaný sile kníh a medziľudským vzťahom. Kniha je plná humoru, múdrosti a lásky k literatúre. Príbeh sleduje starého knihovníka Carla Kollhoffa, ktorý každý deň nosí knihy svojim verným čitateľom a popri tom nachádza nové priateľstvá a životné zmysly. Jeho postava je hlboko prepracovaná a plná ľudskosti. Okrem neho kniha predstavuje aj množstvo ďalších zaujímavých a rozmanitých postáv, ktoré Carl stretáva na svojich knihovníckych pochôdzkach.
Autor tu veľmi jemne a citlivo vykresľuje ich vnútorné svety a osobné príbehy, čím vytvára bohatú a dojímavú mozaiku ľudských osudov.
Veľmi sa mi páčili aj popisy každodenných scén a prostredia malomesta, ktoré dodávajú príbehu reálnosť a umožňujú nám čitateľom úplne sa ponoriť do deja.
Knihonoš je oslavou kníh a ich schopnosti spájať ľudí. Carlova vášeň pre literatúru a jeho oddanosť čitateľom sú ústrednými motívmi príbehu, ktoré potešia každého milovníka kníh.
Sestřičky a zuřící válka od Donny Douglas je historický román odohrávajúci sa v 30. rokoch 20. storočia v Londýne. Príbeh sleduje osudy troch mladých žien - Dory, Jennifer a Evy - ktoré sa stanú sestrami v nemocnici Nightingale počas druhej svetovej vojny.
Kniha pútavo vykresľuje realitu vojnového Londýna, s jeho bombardovaním, nedostatkom a strachom. Autorka nezabúda ani na krutosti vojny a ukazuje, ako vojnový konflikt ovplyvnil životy obyčajných ľudí.
Hlavné hrdinky sú vykreslené sympaticky a realisticky. Každá z nich má svoje vlastné sny, túžby a trápenia. Čitateľ tak má možnosť spoznať ich zblízka a prežívať s nimi radosti i strasti.
Dej knihy je napínavý a plný nečakaných zvratov. Autorka šikovne strieda scény z nemocnice s opismi života v Londýne, čím vytvára komplexný obraz vtedajšej doby.
Celkovo hodnotím knihu Sestřičky a zuřící válka ako dojímavý román, ktorý osloví najmä milovníkov histórie a príbehov o silných ženách. Kniha je plná emócií a prinúti vás zamyslieť sa nad dôležitými témami ako je život, smrť, láska a priateľstvo.
Kniha Já jsem hlad je autobiografický román Petry Dvořákové, ktorá v ňom opisuje svoj boj s anorexiou.
Osobne som čítala aj lepšie knihy o anorexii, ktoré boli viac zamerané na liečbu tejto zákernej choroby a dokázali motivovať. V tomto prípade sa autorka zameriava skôr na prežívanie choroby, ale neposkytuje dostatok informácií o liečbe anorexie. Takisto sa autorka v niektorých pasážach opakuje, čo na mňa pôsobilo dosť rušivo.
Kniha sa dotýka aj ťažkých a kontroverzných tém, s ktorými som sa nestotožnila a sú ďaleko od môjho presvedčenia. Nepáčilo sa mi, že autorka zo svojich problémov neustále niekoho obviňovala - svoju mamu, svojho manžela, milenca.... celkovo som mala pocit, že sú to iba zámienky, aby sa mohla obhajovať...
Citlivo napísaný príbeh s ťažkou témou a dosť kontroverzným záverom, ktorý som ja osobne nevedela stráviť...
Autorka tu rozoberá dopad akútnej leukémie nielen na ňou trpiacu dcéru hlavnej postavy, ale aj na jej okolie - predovšetkým na matku, otca, súrodencov, starého otca, kamarátov...
Páčilo sa mi, ako tu boli opísané vzťahy, ktoré vyznievali veľmi realistický, no celý čas som dúfala v iný koniec, ktorý by dodal trochu viac nádeje a povzbudenia pre rovnako postihnutých pacientov. Namiesto toho tu autorka rozoberá iný "hapyend", ktorý je pre mňa osobne ešte ťažší ako samotná rakovina a nie som morálne ani inak stotožnená so záverom tohto príbehu...
Bolo pre mňa prekvapením, ako poetický a citlivo tu autorka vykreslila prvý sexuálny zážitok, kde sa skôr zameriava na emočne ako fyzické prežitie tohto aktu. V porovnaní s obdobnými dielami zo súčasnosti, toto na mňa pôsobí ako by bolo napísané úplne inou dimenziou.
Čítaním tejto knihy som sa presunula do 16. storočia a spolu s hlavnou hrdinkou Nannete som prežívala vzostupy a pády anglického kráľa Henricha VIII.
Nanette je ďalšou silnou postavou ako bola Eleanor v predchádzajúcej časti. Prostredníctvom tejto nezabudnuteľnej postavy spoznáme okrem ďalších osudov rodiny Morlandovcov, aj celý život Anny Boleynovej z iného uhla pohľadu; narodenie jej dcéry Alžbety; a život Catherine Parrovej. Autorka tu tiež vynikajúco mapuje komplexný portrét vlády Henricha VIII..
Celkovo vzaté, ďalší skvelý diel zo série. Áno, má to svoje momenty frustrácie, pokiaľ ide o to, aké rýchle je tempo a že s určitými postavami netrávite veľa času. Ale čo je skvelé, je vidieť, ako táto konkrétna rodina rastie a prispôsobuje sa meniacim sa dejinám. Je tiež zábavné vidieť ich v interakcii s významnými historickými osobnosťami tej doby. Veľmi sa teším na ďalšiu generáciu Morlandovcov v nasledujúcej knihe počas alžbetínskej éry.
Táto kniha je ľahko stráviteľná a nezanecháva priestor na hlbšie zamyslenie. Príbeh sa nezameriava na morálne dilemy, ale na vzrušujúce zápletky a prekvapivé zvraty. Čitateľa tak síce skôr vtiahne do deja a núti ho reagovať na udalosti, ale na druhej strane ho to nepodnecuje k vlastným úvahám.
Osobne som to vnímala ako veľký nedostatok, ktorý je zároveň dôvod, prečo momentálne neplánujem čítať ďalšie časti tejto pentalógie.