Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Kniha "Narodili sa, aby prežili" je veľmi silná hlavne pre jej autenticitu.
Pre mňa osobne je veľmi ťažké čítať o skutočných osudoch ľudí, ktorí prežili holokaust a vždy radšej čítam fiktívne príbehy na pozadí reálnych dejín.
Napríklad Denník Annny Frankovej som dokázala prečítať iba do jej jednej tretiny a viac už nevládzem.....
Pre túto knihu som sa rozhodla kvôli jej optimistickému názvu, no mne bolo ťažko už len pri čítaní o všetkých trýzniach života v koncentračných táboroch, ale tri hlavné hrdinky to naozaj prežili a dokonca tam priviedli na svet svoje deti !!!
Nedokážem si to predstaviť, žeby sme mali prežiť niečo podobné...
Dnešná generácia už má tendenciu spochybňovať existenciu holokaustu, a iba tieto autentické výpovede nám pomáhajú dokázovať krutú minulosť.
ODPORÚČAM !!!

01.03.2020 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Malý komorný príbeh jednej rodiny, denne sa reálne odohrávajúci hoc s malými obmenami aj v tisíckách ďalších rodín, kde hlavnú úlohu zohráva predovšetkým sebaklam a schopnosť zapierať nepríjemnú pravdu nielen pred sebou, ale hlavne pred okolím s cieľom presvedčenia, že je to tak najlepšie pre všetkých zúčastnených.
Ťažko určiť, či táto lož je milosrdná, alebo naopak spôsobuje ešte väčšiu bolesť...
Chválim štýl, akým je kniha napísaná, ktorý ju svojim spôsobom odlišuje od obdobných knižných diel.
Osobne ma veľmi zaujalo striedanie troch hlavných rozprávačov príbehu, pri ktorom som si doslova vychutnávala "koncert" ich odlišných pocitov a reakcií na dané situácie.
Táto kniha uspokojila moje čitateľské chúťky a ja ju môžem iba odporúčiť podobným čitateľský gurmánom.

26.12.2019 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Veľmi silná výpoveď mladučkej, vtedy ešte len štrnásťročnej nemeckej narkomanky, zlodejky a prostitútky, ktorú naozaj nedokážem ohodnotiť.
Čítanie tejto knihy vo mne vyvolávalo silné emócie vo forme smútku, zúfalstva, bezmocnosti, silného odporu, znechutenia až hnevu...

Dlho som rozmýšľala nad tým, čo táto kniha po jej prečítaní môže čitateľovi priniesť...
Predovšetkým je to memento pre nás rodičov, aby aj naše deti kvôli podobným chybám neskĺzli na šikmú plochu a nedostali sa tak do rovnakej bezvýchodiskovej situácie.
Pri čítaní komentárov som si všimla aj názory, aby sa táto kniha stala povinným čítaním pre adolescentov, ktorí si majú uvedomiť, kde ich drogy môžu dostať. Ja naopak tento názor nezdielam, lebo neviem si pomôcť, ale štýl akým je kniha napísaná môže mať pre mladých ľudí presne opačný účinok. Christiane totiž svoj príbeh vypovedala bez nejakej emócie, nepociťovala som z príbehu žiadnú ľútosť alebo úprimne odhodlanie so svojou závislosťou skoncovať, skôr ju k tomu stále dohnal iba strach o život, ktorý vždy dosť rýchle prekonala, aby začala znovu. Aj počas liečby závislosti na heroín, bola vlastne ďalej závislá na ľahkých drogách. Z jej výpovede som stále pociťovala určitú rebéliu, snahu predviesť sa "aha pozrite aká som cool" !!!
Žiaľ dali mi za pravdu aj správy, ktoré som si po prečítaní knihy vyhľadala, a ZOO stanica sa po vydaní príbehu mladej narkomanky stala kultovým miestom, kde sa dodnes schádzajú drogovo závislý z celého sveta !!!

Čudujem sa iba tomu, že Christianin organizmus dokáže toľko vzdorovať všetkým jedom, ktorými ho živí... Jej závislosť vlastne trvá až dodnes !

14.04.2018

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Lenka Chalupová nás v románe Páté jablko opäť prenesie do minulosti, tentokrát do turbulentných rokov po druhej svetovej vojne. Autorka sa s obľubou vracia do histórie a s citom vykresľuje osudy obyčajných ľudí na pozadí veľkých spoločenských zmien.
Príbeh sa odohráva v malej moravskej obci a sleduje osudy rodiny Francových. Po skončení vojny sa snažia znovu naštartovať svoj život a podnikať, no plány im narušia udalosti roku 1948. Komunistický prevrat a následné zmeny prinášajú do ich života množstvo ťažkých rozhodnutí a výziev.
Oceňujem výborne vykreslenú atmosféru povojnového Československa. Čitateľ sa môže vžiť do kože postáv a zažiť s nimi všetky radosti aj strasti tej doby. Každá z nich má svoju vlastnú motiváciu a koná podľa svojich presvedčení.
Autorka s rozumom spája fikciu s realitou a do deja zapája historické udalosti. Vďaka tomu sa čitateľ dozvie viac o dobe, v ktorej sa príbeh odohráva a to je zároveň najväčšou pridanou hodnotou knihy Páté jablko.

30.07.2024 5 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Román Knihonoš od Carstena Henna je predovšetkým venovaný sile kníh a medziľudským vzťahom. Kniha je plná humoru, múdrosti a lásky k literatúre. Príbeh sleduje starého knihovníka Carla Kollhoffa, ktorý každý deň nosí knihy svojim verným čitateľom a popri tom nachádza nové priateľstvá a životné zmysly. Jeho postava je hlboko prepracovaná a plná ľudskosti. Okrem neho kniha predstavuje aj množstvo ďalších zaujímavých a rozmanitých postáv, ktoré Carl stretáva na svojich knihovníckych pochôdzkach.
Autor tu veľmi jemne a citlivo vykresľuje ich vnútorné svety a osobné príbehy, čím vytvára bohatú a dojímavú mozaiku ľudských osudov.
Veľmi sa mi páčili aj popisy každodenných scén a prostredia malomesta, ktoré dodávajú príbehu reálnosť a umožňujú nám čitateľom úplne sa ponoriť do deja.
Knihonoš je oslavou kníh a ich schopnosti spájať ľudí. Carlova vášeň pre literatúru a jeho oddanosť čitateľom sú ústrednými motívmi príbehu, ktoré potešia každého milovníka kníh.

15.06.2024 5 z 5

Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Tento román skúma niekoľko komplexných tém, vrátane histórie, identity a morálnej zodpovednosti. Autor tu rafinovane vytvára vrstevnatý príbeh, ktorý sa pohybuje medzi minulosťou a prítomnosťou, a ponúka čitateľom možnosť premýšľať nad otázkami viny, odpustenia a dedičstva. Jeho spôsob písania dokáže čitateľa upútať.
Celkovo nás kniha "Vnučka" núti zamýšľať sa nad tým, ako minulosť ovplyvňuje prítomnosť a ako sa môžeme vyrovnať s jej dôsledkami. Je to kniha, ktorá vo mne dokázala zarezonovať svojím emocionálnym a intelektuálnym  presahom.

02.05.2024 5 z 5

Sestřičky a zuřící válka Sestřičky a zuřící válka Donna Douglas

Sestřičky a zuřící válka od Donny Douglas je historický román odohrávajúci sa v 30. rokoch 20. storočia v Londýne. Príbeh sleduje osudy troch mladých žien - Dory, Jennifer a Evy - ktoré sa stanú sestrami v nemocnici Nightingale počas druhej svetovej vojny.
Kniha pútavo vykresľuje realitu vojnového Londýna, s jeho bombardovaním, nedostatkom a strachom. Autorka nezabúda ani na krutosti vojny a ukazuje, ako vojnový konflikt ovplyvnil životy obyčajných ľudí.
Hlavné hrdinky sú vykreslené sympaticky a realisticky. Každá z nich má svoje vlastné sny, túžby a trápenia. Čitateľ tak má možnosť spoznať ich zblízka a prežívať s nimi radosti i strasti.
Dej knihy je napínavý a plný nečakaných zvratov. Autorka šikovne strieda scény z nemocnice s opismi života v Londýne, čím vytvára komplexný obraz vtedajšej doby.
Celkovo hodnotím knihu Sestřičky a zuřící válka ako dojímavý román, ktorý osloví najmä milovníkov histórie a príbehov o silných ženách. Kniha je plná emócií a prinúti vás zamyslieť sa nad dôležitými témami ako je život, smrť, láska a priateľstvo.

13.04.2024 5 z 5

Dobrá matka Dobrá matka Sinéad Moriarty

Citlivo napísaný príbeh s ťažkou témou a  dosť kontroverzným záverom, ktorý som ja osobne nevedela stráviť...
Autorka tu rozoberá dopad akútnej leukémie nielen na ňou trpiacu dcéru hlavnej postavy, ale aj na jej okolie - predovšetkým na matku, otca, súrodencov, starého otca, kamarátov...
Páčilo sa mi, ako tu boli opísané vzťahy, ktoré vyznievali veľmi realistický, no celý čas som dúfala v iný koniec, ktorý by dodal trochu viac nádeje a povzbudenia pre rovnako postihnutých pacientov. Namiesto toho tu autorka rozoberá iný "hapyend", ktorý je pre mňa osobne ešte ťažší ako samotná rakovina a nie som morálne ani inak stotožnená so záverom tohto príbehu...

30.12.2023 3 z 5

Potkan Potkan František Kozmon

Som rada, že som náhodou objavila slovenského autora, ktorý ma zaujal. Musím ho pochváliť, ako sa mu podarilo napísať celkom slušnú detektívku so sympatickým hlavným hrdinom, ktorý pôsobí celkom prirodzene aj vďaka svojim povahovým črtám. Príbeh som prečítala pomerne rýchlo, lebo nemal nijaké hluché miesta, bol vykonštruovaný veľmi presvedčivo a na slovenské pomery aj uveriteľne. Teším sa na ďalší diel.

09.12.2023 4 z 5

Pokušenie Pokušenie Margita Figuli

Bolo pre mňa prekvapením, ako poetický a citlivo tu autorka vykreslila prvý sexuálny zážitok, kde sa skôr zameriava na emočne ako fyzické prežitie tohto aktu. V porovnaní s obdobnými dielami zo súčasnosti, toto na mňa pôsobí ako by bolo napísané úplne inou dimenziou.

05.12.2023 4 z 5

Dvorní dáma Dvorní dáma Cynthia Harrod-Eagles

Čítaním tejto knihy som sa presunula do 16. storočia a spolu s hlavnou hrdinkou Nannete som prežívala vzostupy a pády anglického kráľa Henricha VIII.
Nanette je ďalšou silnou postavou ako bola Eleanor v predchádzajúcej časti. Prostredníctvom tejto nezabudnuteľnej postavy spoznáme okrem ďalších osudov rodiny Morlandovcov, aj celý život Anny Boleynovej z iného uhla pohľadu; narodenie jej dcéry Alžbety; a život Catherine Parrovej. Autorka tu tiež vynikajúco mapuje komplexný portrét vlády Henricha VIII..
Celkovo vzaté, ďalší skvelý diel zo série. Áno, má to svoje momenty frustrácie, pokiaľ ide o to, aké rýchle je tempo a že s určitými postavami netrávite veľa času. Ale čo je skvelé, je vidieť, ako táto konkrétna rodina rastie a prispôsobuje sa meniacim sa dejinám. Je tiež zábavné vidieť ich v interakcii s významnými historickými osobnosťami tej doby. Veľmi sa teším na ďalšiu generáciu Morlandovcov v nasledujúcej knihe počas alžbetínskej éry.

26.10.2023 5 z 5

Rubínová zář Rubínová zář Virginia Cleo Andrews

Táto kniha je ľahko stráviteľná a nezanecháva priestor na hlbšie zamyslenie. Príbeh sa nezameriava na morálne dilemy, ale na vzrušujúce zápletky a prekvapivé zvraty. Čitateľa tak síce skôr vtiahne do deja a núti ho reagovať na udalosti, ale na druhej strane ho to nepodnecuje k vlastným úvahám.
Osobne som to vnímala ako veľký nedostatok, ktorý je zároveň dôvod, prečo momentálne neplánujem čítať ďalšie časti tejto pentalógie.

19.09.2023 3 z 5

Sestra Slunce Sestra Slunce Lucinda Riley

Sklamanie je tá najväčšia emócia, ktorá po prečítaní u mňa rezonuje... Prečo ?
Mám pocit, že sa v tomto prípade autorka nedokázala úplne stotožniť s prostredím aj inou kultúrou.
Jej štýl písania tu je ťažkopádny s množstvom zbytočných zápletiek, ktoré dej iba naťahovali a neprispievali k jeho gradácii. Takisto postavy neboli dostatočne vyvinuté, dialógy miestami škrípali, romantické vzťahy mi pripadali neprirodzené až nútené a obidvom dejovým líniam chýbala celková hĺbka, aby boli uveriteľne.
Je mi ľúto, ale príbeh Elektry ma nechytil za srdce, ako príbehy jej sestier.

13.07.2023 2 z 5

Ztroskotání Ztroskotání Emily Bleeker

Kniha ma najskôr upútala svojou krásnou obálkou a po prečítaní anotácie som bola presvedčená, že toto je ten žáner, ktorý si chcem momentálne prečítať.
Začiatok bol sľubný, ale postupne ma dokázali rozladiť niektoré nepresnosti a opisy, ktorým chýbala autentickosť. Nedokázala som sa tak úplne stotožniť s postavami a prežívať s nimi ich boj o prežitie, či chvíľkové šťastie. Možno príčinou mojej rozporuplnosti s knihou boli práve vzájomné vzťahy medzi postavami, ktoré pôsobili dosť nepresvedčivo a zaklincoval to totálne nedôveryhodný koniec.
I napriek tomu kniha dokáže zaujať svoj okruh čitateľov, ktorí nie sú príliš nároční, nezamýšľajú sa nad realitou a postačí im iba dobrodružstvo s dobrým koncom.

21.05.2023 3 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

Pútavé memoáre so zaujímavou témou o živote mormónskej survivalistickej rodiny a jej rozpade, ktoré na mňa zapôsobili trochu rozporuplne. Na jednej strane to bolo veľmi zvláštne a pôsobivé čítanie o tom, ako sa formuje niekoho svetonázor a identita, a akú veľkú úlohu v tom zohráva rodina alebo vzdelanie. Na druhej strane som pri čítaní niektorých spomienok riešila osobnú dilemu s ich celkovou uveriteľnosťou, lebo boli opisované až príliš dramatický a v konečnom dôsledku pôsobili nanajvýš nedôveryhodne.
Najviac ma zarazilo, že aj za týchto bizarných a traumatických okolností bolo rodinné puto nepopierateľné a v celkovom kontexte zaisťovalo akési pomýlené zázemie.
Po prečítaní knihy som si uvedomila, že bolo pre mňa predsalen fascinujúce zažiť spolu s Tarou celý jej "mentálny" prechod z toho pomýleného sveta do toho snáď o niečo reálnejšieho.

06.04.2023 4 z 5

Muž mých snů Muž mých snů Penelope Ward

Od tejto knihy som nemala veľké očakávania, a naozaj bolo to rýchle, jednoduché a oddýchové čítanie, ktoré ma trochu vytrhlo z momentálneho čitateľského bloku.
Príbeh má typickú zápletku "najlepší priateľ môjho brata" a je trochu bolestivý, lebo sa v ňom rieši smrť rodičov a s ňou spojené okolností a následky. Nič prevratné nečakajte, čítala som už lepšie žánrovo obdobné knihy.

17.01.2023 3 z 5

Germánka Germánka Michaela Ella Hajduková

Pokiaľ by som už nečítala knihu ZlatovláSSka, môj komentár ku Germánke by bol napísaný obdobne, ako k ZlatovláSSke. Teraz mám navyše pocit, akoby autorka námetom vykradla seba samu...
Aj v prípade tejto knihy ide skôr o milostný príbeh odohrávajúci sa na pozadí najtragickejších historických udalostí počas 2. sv. vojny. Nemôžem si pomôcť, ale autorka opäť podala všetky tieto udalostí veľmi povrchne, necítila som pri čítaní žiadne zimomriavkové emócie, aké pociťujem pri čítaní kníh s obdobným námetom a celý príbeh tým stratil určitú autentickosť. Hlavné postavy si ma vôbec nezískali a celý čas som bojovala s ich charakterom.

26.12.2022 2 z 5

Oheň mezi námi Oheň mezi námi Brittainy C. Cherry

Kniha ma veľmi bavila, hlavne čo sa týka vývoja a hĺbky, ktorú dostali všetky postavy. Ďalším pozitívom boli dobre prepracované rodinné vzťahy, vďaka ktorým má príbeh obrovský emocionálny náboj, nie je to len príbeh lásky, ale príbeh o rodine, priateľstve a hlavne o predsavzati nikdy sa nevzdávať tých, ktorých milujeme.
Autorka síce do deja vtĺkla trochu priveľa drámy, ale zároveň je tu vidieť jej rukopis podčiarknutý ľahkosťou, emóciami a niečím tajomným, čo sťažuje odkladanie nedočítanej knihy.

23.12.2022 4 z 5

Bez zábran Bez zábran T. L. Swan

Bez zábran si rada prečítam napríklad aj takýto ženský román. Bolo to pre mňa osviežujúce dovolenkové čítanie, pri ktorom som sa pobavila aj trochu zavzdychala že, kde len dnes takého Elliota nájsť ? No asi iba v obdobných ženských rozprávkach ako je i táto :-))).

30.08.2022 4 z 5

Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Desivá a pochmúrna atmosféra sa na mňa prenášala od samého začiatku až do konca.
Kniha zachytáva psychický narušeného muža - syna, manžela a otca v jednej osobe, ktorý svoje deštrukčné správanie postupne prenáša na svojich najbližších, manželku a dcéru...
Autorke sa podarilo zachytiť asociálne správanie rodiny viac z toho vonkajšieho pohľadu, kde sa zamerala predovšetkým na opisy viditeľných a šokujúcich dôsledkov narušenej psychiky.
Osobne by ma skôr upútali opisy vnútorných myšlienkových pochodov vyvolávajúce následné stkratové správaníe sa psychický narušeného človeka.
Takto ma príbeh iba šokoval, ale chýbalo mi tam akési pochopenie PREČO.

28.08.2022 4 z 5