Evaho73 Evaho73 komentáře u knih

Kaktus Kaktus Sarah Haywood

Mám podozrenie, že britské autorky ženských románov od seba odpisujú, alebo aspoň preberajú rovnaký štýl !!!
Príbeh o samotárskej a (ne)vyrovnanej žene, ktorej charakter úplne vystihuje názov knihy. Zvonku pichľavá a nedotknuteľná, ale zároveň svojím spôsobom zaujímavá a očarujúca. Dej príbehu s tragikomickými prvkami je pomaly, niekedy až s nudou hraničiaci, ale "prerod" hlavnej hrdinky ma nakoniec dostal.
Ak to v úvode nevzdáte a prečítate sa hlbšie do príbehu, na oplátku dostanete celkom slušnú sondu do osamotenej ženskej duše, ktorú na konci rozžiaria tie najkrajšie city.

25.12.2021 4 z 5

Deset malých nadechnutí Deset malých nadechnutí Kathleen A. Tucker

Emotívny príbeh o strate, rozhodnutiach, smrti, odpustení, smútku, láske, druhých šanciach, uzdravení, priateľstve...
Vyzdvihujem hlavne krásnu a vystižnú obálku, pútavý štýl písania, zaujímavé a hlboké postavy, zápletku, ktorá vháňa slzy do očí a milostný príbeh, v ktorom sa z bolesti, smútku a utrpenia vyvinie niečo úžasné.

25.12.2021 5 z 5

Na konci dúhy Na konci dúhy Dorothy Garlock

Veľmi jednoduchý príbeh o živote v malom meste a rodinnej súdržnosti.
Trochu mi to pripomenulo mladosť, lebo práve obdobné romantické príbehy som obľubovala.

23.12.2021 3 z 5

Vlčia jama Vlčia jama Jarmila Glazarová

Vlčí jama je skvostné literárne dielo.
Úžasné opisy prírody a dobové stvárnenie  malomestského spôsobu života v rôznych spoločenských vrstvách, použitie nárečia, či ľudových piesní u mňa zaraďujú toto dielo medzi literárne klenoty.
Autorka si zvolila charakterom veľmi rozdielne postavy, ktoré sa navzájom medzi sebou vzhľadom na svoje povahy, či už vedomé alebo nevedomé trápia, sú zaslepené okonolsťami a miesto, kde spolu žijú sa pre nich stáva peklom.
Priamočiarejšie tak vynikajú kontrasty medzi nadradenosťou a podriadenosťou, odvahou a zbabelosťou, alebo úprimnosťou a povrchnosťou.

20.12.2021 5 z 5

Není přání jako přání Není přání jako přání Alexandra Potter

Zaraďujem do police s názvom: "Iba relax - raz stačilo".
Nenáročný trochu vtipný, trochu uletený príbeh s nádychom mystiky, po čitateľskej stránke jednoduchý a predvídateľný, o čom naznačuje i samotný názov.
Chýbal mi tam nejaký náboj alebo aspoň náznak jedinečnosti, aby som nemala pocit, že čítam obdobný príbeh ako Bridget Jonesová.

18.12.2021 3 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

(SPOILER) Autorka opäť využíva vzorec nefunkčná rodina verzus temná tragická minulosť.
Začiatok bol super, mal spád, ale postupne sa začal príbeh akosi komplikovať a prešlapovať na mieste, aby potom vyústil do nervy drasajúceho pomaly až hororového konca.
Chorobná posadnutosť zistiť pravdu a nedostatok citov vo výchove doviedla hlavnú predstaviteľku tohto románu k sebadeštrukcii, a čitateľov naopak k pochopeniu ako a prečo...
Príbeh bol na mňa tentokrát až priveľmi depresívny a chýbala mi tu akási objektívna vyváženosť pohľadu na vzťahy matiek k svojim deťom, väčšina z nich je totiž pre matky zmyslom života a nie akousi prekážkou, ktorej je potrebné zbaviť sa, ako boli opísované všetky v príbehu. Táto skutočnosť je zároveň dôvod, prečo nehodnotím na plný počet.

15.12.2021 4 z 5

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

(SPOILER) Myslím, že táto kniha je najlepšia z YA literatúry, ktorú som doteraz prečítala.
Autorka veľmi prepracovane a autentický opísala nielen život chlapca s autizmom, ale hlavne dopady na vzťahy v rodine a v spoločnosti pri tomto druhu postihnutia.
Chlapec uzatvorený vo svojom svete, nevnímajúci okolie svojimi záchvatmi úzkosti prerástajúcimi do agresivity tyranizuje  predovšetkým svoju matku a sestru, ktoré mu oddane podriadzujú a často pri tom i riskujú svoj život.
Materská láska s tou súrodeneckou tu nepoznajú hranice...
Príbeh v čitateľovi vyvoláva rôzne otázky, na ktoré sa veľmi ťažko hľadajú odpovede.
Jediné, čo mne osobne nešlo dokopy s realitou bol vzťah hlavnej hrdinky so spolužiakom s aspergerom, ktorý postupne prerástol hranice priateľstva... tomu som akosi nedokázala uveriť.

12.12.2021 5 z 5

Péct, milovat a žít Péct, milovat a žít Josef Maršálek

Knihu Péct, milovat a žít som si zohnala hlavne kvôli čitateľskej výzve a plánovala ju zaradiť do kategórie kniha o známej českej osobnosti. Nakoniec som ju síce prečítala, ale do výzvy zaradila inú knižku.
Nič to nemení na skutočnosti, že cesta za splneným snom pána Maršáleka bola pre mňa zaujímavá a inšpirujúca.
Hlavne jej začiatok ma preniesol i do môjho detstva, kedy som porovnávala vlastné spomienky s tými opísanými v knihe.
Pár osvedčených receptov a zaujímavé fotografie výrazne oživujú a dopĺňajú autobiografickú výpoveď od začiatku až do konca.
Zdá sa, že oslavovať život, naozaj nie je pre pána Maršáleka iba fráza...

08.12.2021 5 z 5

Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Doktorka z domu Trubačů je veľmi autentický vyskladaný príbeh výnimočnej a obdivuhodnej ženy.
Vlasta Kálalová-di Lotti... koľko superlatív si zaslúží jej osobnosť ? Mnoho. Ako jedna z mála dokázala využiť svoje talenty aj v prospech iných, slabších, chorých, chudobných, všetko svojím spôsobom bezradných ľudí. Nezlomila ju ani najväčšia tragédia, vyvráždenie vlastnej rodiny, možno ju len posunula do ústrania, aby odtiaľ ďalej pomáhala a rozdávala svoju múdrosť a inteligenciu.
Autorka ma tiež môj neskonalý obdiv, že týmto svojim dielom stále odovzdáva svedectvo o živote, ktorý by mal byť príkladom pre každú generáciu.

05.12.2021 5 z 5

Až se tě život zeptá Až se tě život zeptá Cecelia Ahern

Tento príbeh je ako sám život, chvíľu otravný, chvíľu trápny, chvíľu nudný, potom zas zábavný, romantický a nakoniec i uzmierený,  šťastný a vyrovnaný.
Ako celok mi to ladí s námetom a nápaditou postavou, do ktorej autorka zosobnila život hlavnej hrdinky.

02.12.2021 4 z 5

Nelíbánky Nelíbánky Christina Lauren

Po predchádzajúcej knihe som potrebovala iba zrelaxovať pri nenáročnom príbehu, takže moje očakávania neboli príliš vysoké.
Napodiv som sa bavila na síce námetom dosť otrepanom príbehu (ne)lásky alebo (ne)vzťahu medzi hlavnými postavami, ale dostal ma hlavne štýl a hravosť, akými autorky obvzlášnili dejové línie. A hlavne sex tu nehral prvé husle, ako to v obdobných knihách býva pravidlom.
Ak hľadáte nejakú romantiku, ktorá je vtipná, ľahká, nežná, s napätím a trochou pikantných scén, toto je vaša kniha.

28.11.2021 4 z 5

Sibiřská výchova Sibiřská výchova Nicolai Lilin

Myslím, že knihu, kde je násilie považované ako životný štýl som ešte nečítala.
Zaujímavé, šokujúce, rozporuplné, kruté, drsné, realistické, názorné...
Hlavná postava patrí do kasty sibírskych urkov, narodil sa, žil, rástol a rozvíjal sa v tejto komunite a v knihe podrobne opisuje svoju životnú filozofiu, svoj modus vivendi, dôvod bytia a existencie ako sibírskeho urka.
Márne som pri čítaní hľadala pomyselnú hranicu, ktorá rozdeľuje dobro a zlo, alebo ospravedlnenie spáchaných či nespáchaných činov.
Sibírska výchova je kniha, ktorú sa oplatí prečítať, na mňa zapôsobila veľmi rozporuplne, naučila ma pozerať na život z iného uhla pohľadu, ako je ten môj.

24.11.2021 4 z 5

Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou Jenny Colgan

Krásny príbeh odohrávajúci sa v jednom z najatraktívnejších miest na svete v Paríži.
Autorka Paríž vykreslila ako mesto   nezabudnuteľných chutí, z ktorých  najviac vyniká omamná chuť i vôňa čokolády.
V knihe sa prelínajú dva krásne príbehy lásky, jeden zo súčasnosti a jeden z minulosti, na ktorú sa nikdy nezabudlo. "Báječný krámek s čokoládou" je však aj príbehom lásky k sebe samému a znovuobjavenej dôvery a sebaúcty. Hymnus na život, ktorý treba mať odvahu žiť až do posledného dychu.
Magický, pútavý a dojemný...

21.11.2021 4 z 5

Poslední kabriolet Poslední kabriolet Anton Myrer

Strhujúci príbeh o sile priateľstva, ktoré môže za určitých okolností človeka obmedzovať, ale i napriek tomu má pre neho úžasnú hodnotu.
Kvalitné literárne dielo s mnohými posolstvami a príchuťou nostalgie.
Veľmi sa mi páčila rôznorodosť postáv, ktoré autor dokázal vierohodne stvárniť a úžasný štýl jazyka, lebo vďaka tomu pôsobili retrospektívne opisy jednotlivých dejových línii prirodzene a uveriteľne.

16.11.2021 5 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Peter May je bezpochyby môj obľúbený autor, ktorý si ma získal svojimi majstrovkými opismi. Nebolo tomu inak ani v tejto knihe, kedy sa tentoraz pri čítaní na mňa prenášala atmosféra izolovaného a drsného ostrova Harris. Moje podvedomie vnímalo rozzúrené morské vlny narážajúce do skál, škrekot vtákov, bzúkot včiel...
Originálna zápletka súvisiaca s aktuálnou ekologickou situáciou je azda najväčším bonusom, kde spolu s precízne
vyprofilovanými postavami a správne  vystupňovaným nápätim jednotlivých dejových línií prisievajú k dokonalému čitateľskému zážitku.

14.11.2021 5 z 5

Hořím pro tebe Hořím pro tebe J. T. Geissinger

Dostala som "chuť" na niečo nenáročné, kde sa mi náhodou dostala do rúk táto kniha v českom preklade.
Najskôr ma upútala anotácia naznačujúca opäť príbeh na motívy známej rozprávky, ktorý je pomerne otrepaným námetom pre tento literárny žáner, ale mňa, nenapraviteľnú romantičku, to neodradilo a skôr naopak, mala som dôvod porovnávať.
Moje sympatie si získala profesia hlavnej hrdinky a miestami vtipný podtón príbehu. Recepty v knižných príbehoch začínajú byť v dnešnej dobe akýmsi trendom pre mnohých autorov, ale tu mi vzhľadom na prostredie odohravajúceho príbehu, nespôsobili rušivo.
Prvé sklamanie sa dostavilo, keď som zistila, že obálka knihy vôbec nekorešponduje s charakterom oboch hlavných postáv. Ďalej som sa nestotožnila ani s charakterom hlavného hrdinu a z jeho akože temnou minulosťou, ktorá mi akosi nezapasovala do celkovej pointy.
V konečnom dôsledku je Hořím pro tebe  príbehom, v ktorom sa do popredia dostáva  staré známe "srdcu nerozkážeš", a preto si nemožno nechať uniknúť spriaznenú dušu i za cenu viacerých neželaných okolností. Nakoniec teda aj moja romantická dušička bola predsalen trochu nakŕmená.

11.11.2021 3 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Emotívny psychologický thriller, kde samotný námet sa nemusí zdať príliš originálny, keďže s témou zámeny detí sa už môžeme stretnúť skutočne v mnohých dielach. Osobne som bola zvedavá na to, akým spôsobom sa ju autorovi podarí podchytiť a podať, aby vo mne vyvolala tie správne emócie.
Musím uznať, že autor ma príjemne prekvapil strhujúcim dejom, slušnou psychológiou postáv, alebo množstvom prekvapivých a neočakávaných zvratov.
Ako ďaleko sú rodičia ochotní zájsť, aby ochránili dieťa, ktoré milujú ?
Prečítajte si túto knihu a urobte si vlastný úsudok.

07.11.2021 5 z 5

Sen, který se naplnil Sen, který se naplnil Luca Di Fulvio

Pútavý a čitateľský veľmi atraktívny román so zaujímavou témou poukazujúcou na hromadné emigrácie Europánov do Buenos Aires tesne pred 1. sv. vojnou, ale za mňa zatiaľ najslabší z troch, ktoré som od tohto autora doposiaľ čítala.
Určite mu po jazykovej stránke nemôžem nič vytknúť. Rovnako sa mi páčili ústredné tri hlavné postavy, ktoré spája túžba po oslobodení,  zrovnoprávnení alebo vymanení sa spod útlaku, podriadenosti, či závislosti - skrátka jedným slovom po emancipácii.
To všetko jedinečné až príliš zatieňuje surovosť, násilie, sex, nereálnosť niektorých scén tiahnúcich sa naprieč celým príbehom, ale hlavne gyčový záver.
Nemôžem si pomôcť, ale žiadalo sa mi nazrieť aj do pokojnejšich a na tú dobu trochu normálnejšich sfér života jednotlivých spoločenských vrstiev, možno aj rozsiahlejším opisom okolo vynálezu zdvíhacieho zariadenia, aby to do určitej miery vyvažovalo všetku tu opísanú bezmocnosť.
Napriek tomu sa už teraz teším na ďalšie diela od tohto autora.

03.11.2021 3 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Moja štvrtá kniha od Ruty Sepetys a opäť v inom podaní. Táto autorka je výnimočná v tom, že každá jej fikcia je postavená na reálnych historických základoch, kde oceňujem spracovávanie pre čitateľov menej známych udalostí.
Nebolo tomu inak ani v tomto románe s, vzhľadom na obsah, veľmi výstižnym názvom knihy.
Španielsko bolo počas Francovej diktatúry krajinou mlčiacich... Najbolestnejším bol pre mňa fakt, že krivdy a bezprávie sa páchali na deťoch i za asistencie katolíckej cirkvy. Autorka fiktívny príbeh dopĺňa o rôzne historické výpisky z tlače, ktoré mu pridávali na reálnosti.
Myslím si, že bola dobre spracovaná i španielska natura a temperament.
Menej uveriteľne mi vyznela romantická linka tohto príbehu, čo považujem za jedine negatívum.

31.10.2021 4 z 5

Zvieracia farma Zvieracia farma George Orwell (p)

Veľmi dobrá satira pripomínajúca rozprávku, ale s obrovskou výpovednou hodnotou.
Maloktoré dielo je tak výnimočné svojou aktuálnosťou a údernosťou pre každú dobu alebo spoločenské zriadenie.

27.10.2021 5 z 5