Evaho73 komentáře u knih
Mám rada knihy, ktoré sú osobité jednak svojím obsahom a jednak aj štýlom, akým sú napísané, lebo to im zaručuje istú výnimočnosť.
Kniha Zvuk slunečních hodín je osobitá a tým aj výnimočná.
Viacúrovňové rozprávanie o životnej ceste Toma a Ráchel - charizmatického manželského páru a ich syna Daniela, síce zo začiatku pôsobí trochu chaotický, ale všetky rozprávačské línie sa prepoja do excelentného finále.
Veľmi dobre zachytená atmosféra, či už exotickej Indie, alebo napríklad terezinskej väznice a slušne vyprofilované postavy, ktoré sa mi ihneď vryli pod kožu, nakoniec spôsobili, že som tento fiktívny príbeh začala vnímať až priveľmi skutočne.
Čítanie tejto knihy bolo pre mňa opäť jedným úžasným čitateľským zážitkom.
Ak považujete čítanie za každodennú potravu pre dušu, dokážete knihy identifikovať aj podľa ich "čitateľskej chuti".
Kniha Nebeská hostina má svoju zvláštnú atypickú príchuť, na ktorú sa prinajmenšom nedá zabudnúť.
Názov knihy Nebeská hostina rozhodne evokuje niečo iné, ako je jej obsahom, ale nakoniec som zistila, že je veľmi výstižný.
Príbeh plný vývrheľov, zaostalcov, prostitútok, opilcov, násilia, vulgarizmov, krutosti alebo inej zlomyselnosti je vsadený do prostredia tej najprostoduchejšej spoločenskej vrstvy.
Niekoľkokrát som celá znechutená chcela knihu odložiť bez do čítania, ale napriek všetkému ma niečo prinútilo ju prečítať až dokonca.
Bola som zvedavá, čo chce autor týmto čitateľom odkázať a prišla som na to, že každý jeden dobrý skutok v tom zvrhlom a zaostalom prostredí žiaril prenikavým svetlom a nakoniec sa stalo najdôležitejšou vstupenkou pre "nebeskú hostinu" priateľstvo alebo láska k bližným.
V knihe som na pozadí bizarných príbehov jednotlivých postáv, ktoré sa však poprepájajú, registrovala aj spoločenské zmeny a technický rozmach, kde napríklad kone nahradili automobili, kadibudky spláchovacie záchody, začali sa používať telefóny.
Nakoniec jeden môj osobný poznatok, že Pearl otec troch židovských bratov, ktorí sú ústredným postavami, pochopil podstatou života zaručujúceho vytúženú nebeskú hostinu. Jeho synovia však museli prejsť náročnú cestu, aby to nakoniec aj sami pochopili.
Na začiatku by som nepripústila, že kniha má v sebe ukryté také hlboké morálne poučenie, a preto u mňa zabodovala na plný počet.
Štyri nedeľné pred poludnia som pri varení zažívala fascinujúci zážitok pri počúvaní audioknihy ospevovaného diela 1984.
...Túto knihu oveľa lepšie pochopia tie ročníky, ktoré aspoň sčasti okúsili totalitný komunistický režim, kedy nás síce "Veľký brat" nesledoval cez veľkú čiernú obrazovku, ale napríklad očami suseda, kolegu, priateľa alebo dokonca aj blízkej rodiny.
...Orwellovi sa podarilo v predstihu viac ako tridsať rokov, až desivo skutočne opísať podstatu totalitného komunistického režimu, ktorý svoju moc dosahoval predovšetkým manipuláciou a vymývaním mozgov častokrát za tu najvyššiu cenu.
...Výnimočne je zvolený aj príklad v podobe zákazanej lásky Wistona a Júlie, na ktorej demonštroval tragický dopad tohto režimu. Myslím si, že reči lásky rozumejú všetky generácie a dokážu tak lepšie pochopiť, akú vysokú cenu si vyžiadala zrada alebo vzdor voči totalitnej vládnej moci.
Úderné dielo, ktorého podstata bola, je a bude stále aktuálna !!!
Rozsiahlejší príbeh opisujúci život niekoľkých generácii v dvoch časových rovinách, kde má námetom upútalo hlavne prostredie Austrálie a rodinné podnikanie v oblasti vinárstva.
Historická linka ma zaviedla do čias osídlovania Austrálie, kedy sa aj začala životná púť s mnohými pádmi aj vzostupmi dvoch rodín, ktoré rozdelilo jedno rodové prekliatie alebo poverčivosť.
Súčasná línia príbehu samozrejme začína existenčnými problémami, ktoré odkrývajú ďalšie rodinné tajomstvá siahajúce cez niekoľko generácií do minulosti a postupne vysvetľujú charakter viacerých rodinných príslušníkov.
Pred čítaním sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou, lebo príbeh začína "zo široka", autorka preskakuje z jednej postavy na druhú, z prítomnosti do minulostí a čitateľ má v tom poriadny chaos pokým sa začne orientovať v tej celej spleti vzťahov. Celkovo mi v príbehu chýbal ten pravý chytľavý zápal, ktorý by ma dokázal strhnúť a viac pochopiť rodinné tradície. Všetko mi prišlo opísané iba okrajovo, ale najviac mi tam absentovalo vysvetlenie pôvodu najstaršej hlavnej hrdinky, ktorá sa v príbehu najviac angažovala a jej akoby najväčším prínosom do rodinného impéria bola obeta v podobe tolerancie manželových afér.
Tentokrát som siahla poriadne mimo. Príbeh mi vôbec nesadol, pripadal mi prázdny bez nápadu, bez šrmrncu, postavy naivné.... toto naozaj nemusím.
Martin Eden je pre mňa literárny skvost.
Prvá kniha, po prečítaní ktorej nemám chuť začať čítať ďalšiu, ale nie preto žeby ma nezaujala, práve naopak....pri jej čítaní som pociťovala úžasný čitateľský zážitok !!!
Autobiografický román, kde hlavná postava pragmatický a cieľavedomý Martin Eden musel bojovať o svoju existenciu. Zastavál názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ. Tomuto cieľu obetoval všetko a paradoxne vtedy, keď dosiahol to po čom vždy túžil, nevedel si to vychutnať a stratil lásku, záujem, motiváciu, vôľu žiť...
Kniha plná nadčasových posolstiev, ktoré budú už navždy podávané iba týmto, pre mňa úžasným staromodným jazykom.
Táto séria je naozaj čitateľský atraktívna, kde sú síce jednotlivé časti písané podľa určitej šablóny, ale čitateľ je nútený čítať stále tie novšie, jednak vďaka atraktívnému prostrediu, a jednak kvôli tajomnej aure oboch hlavných postáv nabitej ich osobnými tragédiami, ktoré ich neustále spájajú, alebo naopak rozdeľujú.
Musím vyzdvihnúť aj autorkine excelentné opisy atmosféry jednotlivých scén alebo prostredia, pri čítaní ktorých mám často pocit, že sa skoro osobne ocitám v centre diania.
Jediné, čo mi začalo dosť prekážať je, že príbehy kvôli obmedzenému prostrediu začínajú vrhať zlé svetlo na celkový charakter Amišov ako takých.
(SPOILER) Tento príbeh bol trochu iný oproti žánrovo podobným a zaujala ma hlavne téma s dilémou láska a ťažká diagnóza.
Samozrejme ostatné zápletky sa už nevymykali od štandardu on aj ona obaja krásni, on bohatý, ona chudobná a neskutočne ma vytáčali aj tie neslušné výrazy (našťastie v menšom počte ako v iných knihách autoriek) ....
Ale boli tam aj humorné situácie, rozprávková romantika a aj tá nešťastná "ereska", takže ako celok sa to dalo prečítať.
Návykové čítanie, pri ktorom nemôžete knihu odložiť, pokým ju neprečítate celú.
V tomto príbehu sa opäť prelínajú pseudo životy viacerých postáv v dvoch časových pasmách, ktoré vyústila do excelentného finále.
Atraktívna je aj téma psychiatrickej liečebne, v ktorej sa odvíjajú nekalé pokusy s ľudským vedomím.
Odporúčam ako skvelé oddýchové čítanie, kde ľahko zabudnete na čas alebo povinnosti.
Pri čítaní Hordubala som si spomenula na moju starú mamu, ktorá mi rozprávala o veľmi podobnom skutočnom príbehu približne z doby, kedy bola napísaná aj táto novela. Jediný rozdiel bol, že príbeh starej mamy neskončil vraždou, ale prirodzenou smrťou navrátileho Amerikána, ktorej predchádzalo podlomené zdravie v dôsledku ťažkej lopoty a určite mu neprospela ani nevera, či odcudzenia vlastnej ženy.
Karel Čapek rovnako napísal túto psychologickú drámu na základe skutočnej udalosti, kde hlavný hrdina v jeho podaní vyznieva, ako slaboch s dobrým srdcom, ktorý navzdory skutočnosti v sebe potláča krutú pravdu o nevere svojej ženy.
Diléma o morálke a manželskej (ne)vernosti s vystížnou charakteristikou obyvateľov malej dediny, napísaná hlavne zo začiatku baladickým spôsobom, mi pripomenula starú dobrú a hlavne kvalitnú klasiku.
Strhujúci príbeh o láske v rôznych podobách, zbabelosti, zúfalstve, nádeji alebo aj o odvahe konfrontovať minulosť pre budúcnosť....
Prekvapilo ma, ako realistický je kniha napísaná a hoci bola hlavná hrdinka niekedy pokrytecká alebo zbabelá, mne bola práve týmito echt ľudskými vlastnosťami sympatická.
Oceňujem ako reálne a ľudský autorka opísala postoj hlavnej hrdinky k vážnej diagnóze svojej svokry, ktorá bola nakoniec aj zlomovým bodom pre jej manželstvo.
Smutný príbeh s dokonalým koncom.
Nie som detektívny fajšmeker, ale pri tomto príbehu som zistila, že mi stará dobrá klasika vyhovuje aj u tohto žánru.
Sympatický hlavný hrdina so svojimi vyšetrovacími praktikami získal moje sympatie hlavne pre jeho objektivitu a nestrannosť.
Verím tomu, že v čase vydania bol tento príbeh vďaka citlivej zápletke úplne terno a zaslúžene získal v roku 1969 literárne ocenenie Edgar Allan Poe Awards.
Príbeh na mňa zapôsobil tak nemastno - neslano...
Zo začiatku strašná nuda, potom začalo byť trochu humoru, ktorý to oživil, ale ako celok to pôsobilo dosť nevyvážene, bez originality, bez šťavy a mala som aj problém stotožniť sa s charakteristikou postáv, ktoré na mňa pôsobili dosť naivne.
Autorka ma určite lepšie žánrovo podobné knihy.
Milujem podobné psychologické romány, medzi ktoré radím aj knihu Italské boty.
Vychutnávala som si atmosféru osamelého ľadového ostrova, kde v zime spieva ľad a kt. sa stal dokonalou kulisou pre sebatrýzeň hlavného hrdinu.
Zbabelosť, pohŕdanie, bezcitnosť alebo zbavovanie sa zodpovedností boli moje prvotné dojmy z hlavného hrdinu, ale tie sa postupne menili s pomalým odkryvaním významných častí skladačky jeho minulého života s ich vplyvom na premenu súčasného postoja k životu ako takému.
Zachytené zlomové okamihy premeny charakteru hlavného hrdinu boli excelentne spracované a príbeh mi sadol ako najkvalitnejšie talianske topánky.
Chil Rajchman bol vyvolený prežiť, aby nám zanechal aj toto zimomriavkové svedectvo !!!
Musíme čítať tieto hrôzostrašné výpovede, hoci sa nečítajú ľahko, aby sme nezabúdli na najhoršie nacistické zločiny proti ľudskosti, spáchané počas druhej svetovej vojny.
Viac k tomu nie je potrebné dodávať...
Veľmi slušný debutový román, pri čítaní ktorého som mala pocit, že hlavným rozprávačom je svedomie dvoch bratov bývalých príslušníkov SS riešiacich ťažkú morálnu a etickú dilému.
Zaujal ma štýl, akým je kniha napísaná, kde sa striedajú opisy dôležitých okamžikov ich civilného života v Hamburgu a tvrdého vojenského života na východnom a západnom fronte počas druhej sv. vojny a v koncentračných táboroch.
Opísaný kontrast medzi pokojným kapitalistickým životom oboch bratov a životom poznamenaným nepochopiteľnými hrôzami vojny je veľmi výrazný.
Autor zobrazil útržky vojnových scén veľmi drsne a naturalisticky, pričom si zachoval objektívny postoj, kde som mala pocit, že nič nedaroval ani jednej znepriatelenej strane.
Excelentné sú aj psychologické opisy toho, ako sa ľudské postoje dokážu meniť vplyvom dramatických okolností.
Priznám sa, že by som nechcela riešiť podobnú dilému a netrúfam si ani súdiť alebo odsudzovať....
Ako by sme sa zachovali my v obdobnej situácii?!!!
Ja si na túto otázku neviem odpovedať.....
Oddychová fikcia s prímesou rodinného tajomstva, romantiky, humoru, ale aj detektívnej záplatky.
Zo začiatku som sa pri čítaní začala “namotávať“ a od zápletky som mala vysoké očakávanie. Nakoniec som ostala sklamaná, lebo sa dej začal uberať rôznymi smermi, kde som stále čakala nejaké hlbšie objasnenie osudového vzťahu dcéra – matka – Afrika – otec?
Nedočkala som sa...
Čo má na tejto sérii fascinuje?
Amiši a ich životný štýl, útržky ktorého nám autorka postupne v jednotlivých dieloch servíruje.
Začínam si však myslieť, že sa jej to pomaly začína zvrhávať, lebo Amiši v jej podaní sú sami násilnici, uchyláci, vraždiace monštrá a incest, podvody, zapieranie aj klamstvá sú pre nich bežným javom....
Začínam byť trochu otrávená !!!
Teraz som asi urobila chybu, že som si tento diel prečítala veľmi skoro po prečítaní toho predošlého.
Veľmi dobre a autentický prerozprávaný príbeh ženy, ktorá na sklonku života rekapituluje svoje trpkosladké začiatky v novej krajine s neznámym trochu čudáckym, ale na šťastie pohľadným manželom...
Páčila sa mi zachytená atmosféra českého pohraničia v povojnových rokoch, kedy jeden režim striedal ten druhý.
Autorke sa tiež excelentne podarilo zachytiť aj vtedajšiu mentalitu ľudí, ktorých správanie a postoje sa menili v súvislosti s okolnosťami.
Nakoniec musím vyzdvihnúť aj dokonalú charakteristiku všetkých postáv, ktorá prispela k tomu, že celý príbeh vyznel veľmi ľudský a skutočne, bez zbytočných príkras....proste tak, ako ide život so všetkým dobrým aj zlým.
V Anninom príbehu som spoznala príbehy mnohých podobne statočných žien, ktoré žili alebo ešte žijú aj v mojom okolí, čo svedčí o určitej dokonalosti tejto knihy.
Áno, autorka ma fantáziu, a to sa musí nechať.
Opäť atraktívne prostredie, pútavá kriminálna zápletka, nadľudské výkony, trochu neosobnej romantiky, aby to náhodou neskĺzlo do iného žánru...... Skrátka dokonalý detektívny príbeh.
V budúcich častiach by som uvítala trochu viac ľudskosti, aby postavy nevyznievali ako stroje, ktoré nemusia späť, jesť, oddýchovať...potom by príbehy vyznievali o niečo reálnejšie.