Eyghon komentáře u knih
V celé knize je cítit typický Stephen King. Není to horor, je to spíš mysteriózní román. Četlo se to dobře, akorát to mělo mít podtitul "Manifest feminismu", protože s tím to oba Kingové drasticky přehnali - všichni chlapi jsou špatní, za všechno můžou a co je mizerné, to musel udělat muž. Možná by ženám bez nich bylo líp. Stejně tak se mi moc nelíbily opakované narážky na bělochy a černochy (někteří bílí přece bijí černé a proto se musí všichni bílí omlouvat a vnitřně trpět) - odpovídá to ale přesně dnešní situaci v USA. Jinak samotný příběh je v pohodě a rozvíjí se pomalu, ale jistě Kingovským způsobem na 600 stranách.
Po letech jsem si dal znovu kompletního Kulhánka a můžu říct, že Noční klub je pořád nejlepší česká kniha, kterou jsem kdy četl.
Velmi dobré. Daniel Kalandra je něco jako vesmírný James Bond. Akce střídá akci a chudák Kalandra si nemůže na chvilku odpočinout. Vůbec bych se nedivil, kdyby za sto let bylo na Zemi podobné rozložení náboženských skupin jako v Kyšově vesmíru.
Fakt dobré. Když jsem četl komentáře u prvního dílu, tak jsem si říkal, jestli to mám vůbec číst. Ale stálo to za to. Třetí díl je ještě akčnější než první dva. Sem tam i splatterovitější :). Jak tady pode mnou píše Rilian, že je to kýbl nudy - tak to asi četl něco jiného. Kniha nemá moc pomalých míst a určitě není nudná. Konec je tak trochu naladěný na možný budoucí čtvrtý díl, ale i tak se to dá brát za rozumné ukončení výborné série.
P.S. Na posledních 100 stran se dá říct jedině: Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn :)
Chvilku trvalo než mě to chytlo, ale druhá a třetí třetina jsou utčitě nadprůměrné, zvlášť v oblasti české scifi. Určitě půjdu i do Amandy.
Nenáročná kotletovská oddechovka. V tomto případě hlavně upíři proti upírům, germánský kmen proti slovanskému. Aby si to člověk naplno užil, je dobré předem přečíst knihu Vlci.
Přímé pokračování prvního dílu. Lidská i mravenčí část jsou zajímavé, ovšem celé to sráží posledních 50 stran, které autor asi napsal "pod vlivem". Komunikace s mravenci? Dobře. Mravenec natolik inteligentní, aby rozuměl lidem? S výhradou, ale dobře. Náboženství mezi mravenci? S trochou fantazie klidně ano. Ale to, aby člověk našel konkrétního mravence v centru Paříže o rozloze desítek kilometrů? To už snad není ani sci-fi. A záchranná operace, kdy policie vykope lopatami díru o hloubce 12 metrů? To bych fakt chtěl vidět.
Autor má prostě přehnanou fantazii. Naštestí se to projevilo negativně jenom v závěru, jinak je to slušná sci-fi o mravencích a lidech.
První dvě třetiny jsou jednoznačně za 5*, ale od okamžiku, kdy vypadne inspektor Nightingale, je děj překombinovaný a špatně čitelný. Některé dějové linky jsou tam jenom proto, aby bylo v knize víc textu. Ale i přes všechny nedostatky, je to detektivka, ve které je v hlavní roli magie, a takových je sakra málo. 1* navíc za Londýn :).
Moc filozofování, moc vaty, příběh tak na 50 stránek. Pochopil jsem poslání, které měla kniha předat a to je všechno. Zábava žádná, jediný sci-fi prvek je mechanický ohař. Zatím se mi nic od Bradburyho nelíbilo.
Zábavná nenáročná kniha, akční text je proložen humorem od začátku do konce. Ještě lepší než první díl.
Četl jsem všechno, co František Kotleta napsal a můžu jednoznačně říct, že Lovci jsou jeho nejslabší dílo. Zatímco série Bratrstvo krve a Perunova krev se mohly přiblížit Kulhánkovi nebo Žambochovi, Lovci jsou jen slabý odvar, akce v sobě nemají ten očekávaný splatter. Celkově je to jenom oddechovka na jedno odpoledne. (Pražské reálie jsou mi ukradené, stejně jako v Kopřivově detektivce Rychlopalba)
Velmi, velmi, velmi (a to nepřeháním) plné popisů města - minimálně třetina knihy. Samotný děj je napínavý a dobře zpracovaný, proti tomu nic. Ale ten konec je vyloženě na facku - v domnění, že to bude nějak pokračovat v dalších dílech jsem přečetl i "Jizvu" a "Železnou radu" a nic.
Kniha to není špatná, je psána jiným (novým) stylem než u většiny jiných knih, ale dala by se vyškrtat na polovinu a celkem nic by se nestalo.
Typický Žamboch. Akce střídá akci, na několika místech je připomenut "Drsný spasitel". Technologie a magie se tradičně proplétají a konec není tak strašně uspěchaný jako ve "Válečníkovi". Jediné, co mi ke konci trošku kazilo čtení, byl pocit, že kniha byla původně mnohem delší a některé kapitoly byly vyškrtány.
Hetešovy knihy mám rád, ale tato se k nim nepřidá. Chaotické, překombinované, zmatečné. Akce spojené dlouhými bloky, kdy se nic neděje. Závěr ani nebudu komentovat.
Srovnávat tohle s Kotletou je jako srovnávat seriál Tom a Jerry s Predátorem. Dementi převlečení za upíry, to už snad není ani humorné. Twilight je proti tomu drsný film. 1* za nápad, ale provedení je mizerné.
Velmi důstojné dokončení prvního dílu. Jedna akce střídá druhou. Všechny jednotlivé děje jsou poctivě samostatně ukončené. Oba dva díly jsou vynikající.
Nebylo to špatné, ale Kotleta to není. Je mi jedno, kdo to napsal, ale žádný z typických znaků knih, napsaných pod pseudonymem František Kotleta, se tady nevyskytuje - žádná krvavá akce, sex, ani humor. A ten mi tady chyběl nejvíc. Je to zajímavý příběh o cestě z Prahy do Brna postapokalyptickým světem. Nic víc. Přesto dávám 4*, protože to dávalo smysl a běžné akce je tam taky docela dost. (1* je za Japonce)
Pro mě nejslabší díl ze všech 4 knih (když započítám i Seržanta). V podstatě to má pořád stejné schéma - útok, pár lidí umře, jede se dál, útok, pár lidí umře, jede se dál a tak pořád dokola. Zakončení jsem vydýchával asi hodinu a moc nechybělo a dal jsem jenom 2*. Po více než 1400 stranách udělat zakončení na dvě stránky stylem "po jedenácti letech" se mi taky nijak extra nelíbilo.
Je to prequel knihy Projít ohněm. Klidně to mohli vydat v opačném pořadí. Kvalita opět vysoká a komu se zdál hlavní hrdina "overpowered", tak Projít ohněm raději nečtěte :)
Vynikající technická military sci-fi. Nečekal jsem, že Čech dokáže napsat něco takového.