fes fes komentáře u knih

Byl jsem knězem Byl jsem knězem Roman Jonasz

Osobní svědectví římskokatolického ex-kněze o chorobné prohnilosti katolické církve. Velmi realitistické a velmi drsné.
Moci a majetku chtivost, sexuální zvrhlost, pohrdání věřícími, alkoholismus, homosexualita a pedofilie...
Autor fundovaně na řadě článků víry dokládá, že základ civilizačně zhoubné amorálnosti kněží spočívá ve zrůdné církevní věrouce, a bylo tomu tak od počátku církve dokonce už před císařem Konstantinem, od kdy církev postupně uzurpuje mocenský monopol, vymýšlí své učení a kam dosáhne, tam svými lžemi a věroučným zastrašováním zneužívá a zotročuje lidstvo.
I problematiky znalý jedinec nachází stále nové a nové doklady o tom, jak se tato prohnilost týká prakticky všech církevních hodnostářů.

09.04.2020 4 z 5

Více než tesař / Lukášovo evangelium Více než tesař / Lukášovo evangelium Josh McDowell

Bezvýznamná ideologická agitka, navíc silně amatérská.
Už úvodní slovo dokládá nesmyslnost tohoto náboženského pamfletu.
Dosud neexistuje ŽÁDNÝ validní důkaz Ježíšovy fyzické existence, a kniha prý
"předkládá historické důkazy, které objektivně dokládají jeho život, skutky a poslání".
Nelze než se pousmát nad naivitou a pověrečnou zabedněností těch, kdo jsou z tohoto prvoplánově ideologického pamfletu nadšeni. :)

16.03.2020 ztráta času

Satanské verše Satanské verše Salman Rushdie

Pro mne literatura par execellence.

14.09.2019 5 z 5

Nesmrtelný bard Nesmrtelný bard Isaac Asimov

Můj prvý Asimov a přemýšlím, proč bych neměl dát maximální počet hvězd. Ač jde o scifi klasiku staršího data, jeho nápady nezestárly, vypravěčství i dnes stále přitažlivé, napíná i stylově táhne dál k dovršení děje. Možná jde o dobrý výběr povídek a jiná díla nejsou až taková, ale dávám pět a jdu shánět vše, co od něj vyšlo česky.

07.09.2019 5 z 5

Pohané a křesťané ve věku úzkosti Pohané a křesťané ve věku úzkosti Eric Robertson Dodds

Dlouho jsem sháněl, ale vyplatilo se.
Velmi zajímavé, poučné, dobře ozdrojované.
V knize uváděné historické materiály zcela signifikantně dokazují, jakou sběří byli tehdejší vyznavači "křesťanství", resp. jejich skupiny, které se neshodovaly prakticky v ničem, kromě vzájemného válčení a účelové rebelie ve společnosti. Rostoucí nenávist společnosti vůči nim byla nejen v Římě pouhou logickou reakcí na řádění těchto cíleně státorozkladných skupin.

27.06.2019 4 z 5

Pralinky Pralinky Barbara Nesvadbová

Za mne bohužel mínus. LIteratura = 0, poetika = 0, děj = 0, vtip = 0, originalita = 0. Co to tedy je? Kavárenská slepičárna.

06.02.2019 1 z 5

Širé pastviny Širé pastviny Jack Schaefer

Skvělé charakteristiky postav, vykreslené jejich chováním. Podle všeho skutečný obraz reality z dob osidlování severoamerického kontinetu. Autor rozhodně není jen slavným autorem knih z Divokého západu, ale i výtečným literátem.

01.02.2019 4 z 5

Ukradená pointa Ukradená pointa Ladislav Štaidl

Pořád mne to překvapuje, ale ten pán UMÍ psát!
Toto již nejsou vzpomínky, je to výběr beletristických esejů a povídek z prvých dvou Štaidlových knih, v nichž překvapuje svým nečekaným literárním talentem, oceněným i Arnoštem Lustigem. Vůbec se nedivím, že na rozdíl od předchozích autobiografických knih, které si vydal sám, po těchto povídkách tentokrát sáhlo renomované vydavatelství. Zábavné, veselé i smutné, lehce pikantní, leckdy inspirované osobními zážitky. Navíc kniha v pevných deskách menšího formátu, jaké oceňuju pro jejich praktičnost pro čtení na cestách. Doporučuji. Docela vřele. Ani tady se nebudete nudit.

02.11.2018 4 z 5

Islám Islám Karen Armstrong

Autorka je typickou představitelkou soudobého křesťanského liberalismu, který dává všem náboženstvím váhu božského zjevení, pouze jinak pochopeného. Tím je bohužel i tato její kniha silně olivněna a veškerou její znalost reálií jakož i množství jejích spisů na tato témata to snižuje na úroveň neobjektivní ideologizace. Špatné.

04.10.2018 2 z 5

Změnte své myšlenky, změňte svůj život – Žít moudrostí taa Změnte své myšlenky, změňte svůj život – Žít moudrostí taa Wayne W. Dyer

"Pět set let před narozením Ježíše ve starověké Číně pověřil bůh Lao-c‘"

Už úvod samotný dává jasně najevo, že autor absolutně nepochopil Lao-c' ani učení o Tao, přestože "přezkoumal stovky překladů Tao te ťing a napsal 81 pojednání".
Cpát boha do taoismu je asi tak relevantní, jako zapéci špinavé ponožky do svatebního dortu. Dort tak zničíte a ponožky nevyperete.

01.10.2018

Temné papežství Temné papežství Peter de Rosa

Docela náročné čtení (bezmála 500 stran), ale místy se čte jako detetivka, přestože jde o literaturu faktu. Měl by ji číst vlastně každý, resp. každý by měl znát informace v ní obsažené, aby věděl, na jakých vylhaných a doslova zrůdných základech stojí elitářská a dodnes i u nás zákonem privilegovaná římská církev. Měli by ji číst katolíci, kteří většinou vůbec netuší, co za amorální sběř jsou jimi uctívaní církevní 'otcové', a měli by ji číst nevěřící, aby pochopili, že dnešní zvrhlost katolických prznitelů dětí je maličkostí oproti tomu, jak se chovali jejich předchůdci. Jde stále o stejnou sebranku stojící na stejných základech, které z nich tu sebranku činí.
Mezi tisíci církevními knihami o církevní historii stejné kvality, jako když komunisté píší o historii komunismu, je knih jako je tato stále málo, i když naštěstí přibývají.

06.05.2016 5 z 5

Kronika křesťanství Kronika křesťanství Uwe Birnstein

Jde o vskutku výpravné, nádherně graficky a fotograficky vybavené a seriozně se tvářící dílo německých autorů. Bohužel však při četbě záhy vyjdou najevo jejich příliš zjevné věroučné předsudky, které práci degradují bezmála na úroveň agitky. Hned v prvé kapitole se tak čtenář "dozví" např. to, že:
"církev se oddělila od falešných učitelů" (uvedeno jako fakt, ne jako církevní tvrzení);
"je jisté, že Ježíšovi následovníci se s ním po smrti setkali";
"pro historiky by mělo zůstat tezí, kterou je třeba vzít v úvahu, že Bůh se nedá měřit vědecko-historickými kategoriemi";
"nemyslitelné je, že by si církev založená na nepravdách či podvodech prorazila cestu až na konec světa";
atd. atp.
Jeden nepodložený, ideologický a zcela nevědecký blábol za druhým.
Ona kniha ovšem obsahuje i řadu dobrých informací, které je dobré znát obecně.

16.04.2015

Tajnosti indické Tajnosti indické Paul Brunton

Je mi líto, ale tento, stejně jako další zde uváděné tituly P. Bruntona, nepřeložil Karel Wenfurter.
K.W. skutečně přeložil první vydání této knihy vydané ve 30. letech, nikoliv však další.

08.02.2011

Podivuhodný příběh Henryho Sugara a jiné povídky Podivuhodný příběh Henryho Sugara a jiné povídky Roald Dahl

Tentokrát svého oblíbence boduji jen čtyřmi hvězdami z důvodu, že na rozdíl od jiných povídek jsou zde řešením různá polo-esoterična, což mi přijde laciné. Vypravěčsky nicméně Dahl opět nezklamal.

04.09.2024 4 z 5

Zastřený obraz Zastřený obraz Jiří Karásek ze Lvovic

Skoro se děsím, jak mne Karásek přestal bavit. Nebo jsem jen po letech sáhl po ne zrovna dvakrát povedené povídce? Asi moje chyba...

22.06.2024 2 z 5

Neublížit (… a neposrat se) Neublížit (… a neposrat se) David Laňka

Nevím, no... neublížil, nenasral, ale ani nezaujal. Jsem nějak náročnější.

19.06.2024 2 z 5

Petr, Pavel a Marie Magdalena Petr, Pavel a Marie Magdalena Bart D. Ehrman

Vynikající kniha pro vyhraněné zájemce o vznik křesťanství, ale i o přelom starověku a středověku, jemuž vznik křesťanské ideologie dominoval, ovšem zdaleka ne kniha křesťanská. Někomu jinému se snad ani nedá doporučit.

28.03.2024 5 z 5

Ruce vzhůru, boys, aneb kniha o životě a smrti Ruce vzhůru, boys, aneb kniha o životě a smrti Jiří Robert Pick

Ve své době za pět hvězd, dnes už jen za tři. Ale pořád má svou atmosféru a humor, byť místy dosti černý.

28.03.2024 3 z 5

Tisíc mil, těch tisíc mil... Tisíc mil, těch tisíc mil... Waldemar Matuška

Veškerý můj obdiv patří paní Olze Blechové/Matuškové.
V podstatě veškerou práci včetně těch prací "mužských" (řízení, přenášení aparatury, řešení kdejakých technických problémů...) kolem Waldy zvládla ona, přitom vše zařizovala tak, aby Matuška měl komfort a byl tak pokud možno vždy připraven podat profesionální výkon. Zjevně v tom našla smysl svého života po boku pěveckého génia, kterého milovala, přičemž z její strany v knize není ani zmínka nějakého povzdechnutí. Neuvěřitelně silná žena, přitom stále krásná a dobrá zpěvačka.

14.03.2024 3 z 5

Galaktické sny Galaktické sny Harry Harrison

Tři hvězdy, protože jsem staromilec. Jinak by slabě blikaly jen dvě.

11.07.2023 3 z 5