Flipper Flipper komentáře u knih

Jádro Slunce Jádro Slunce Johanna Sinisalo

Fínske "lehké fantastično" zasadené do antiutopie, ktoré by sa dalo zhrnúť tak, že ženy sú vychovávané ako kravy na plodenie a najväčšou drogou je - chilli... Strohosťou opisu a fínskym chladom sa ťažko dá priľnúť k sestrám, či hocakej postave a to čo bolo v (prekvapivo podobnej knihe) Salmelininom Antihrdinovi prehnané, no čitateľsky príťažlivejšie, je tu neforemné a ploché. A nepomôže tomu všetok ten balast (výpisky zo slovníkov, či kníh) okolo toho. Svižne a rýchlo čitateľné no magický, či ľahko fantastický realizmus je tu ešte v nerozhodných plienkach. Zlatý to Murakami...

02.04.2018 3 z 5

Antihrdina Antihrdina Alexandra Salmela

Vyhrotiť spoločenstvá na samý kraj extrémov a potom ich sarkasticky opisovať nie je žiaden kumšt. Ostatne plno terajších autorov sa predstihuje v cynizme (majster je Sorokin) v dystópií a i keď jadrnná výrazovosť, či grafická originálnosť Salmele slúži ku cti, na skoro 400 stranách je rozpoltenosti zbytočne veľa.

22.02.2018 3 z 5

Epikurova záhrada Epikurova záhrada Anatole France

"Tajomné účinky svetla a vzduchu, tisícoraké utrpenia, čo sa vylievajú z celej prírody, sú vykúpným zmyselných bytostí, ktoré majú sklon hľadať potešenie v tvaroch a vo farbách."

14.02.2018 4 z 5

Rojko Rojko Ian McEwan

Mimoriadne zlá kniha pre deti. Ako S. King nikdy nebude písať dobré romantické telenovely, tak autor Betonovej záhrady nenapíše dobrú knihu pre deti. Fantázia je tu slabá, nepríjemne strašidelná a rieši len variácie na tému chlapec si vymení telo s .... kniha nevýchovná, násilná (vymením si telo s kocúrom a idem len tak vyvolať bitku) či dokazovania si veľkosti svojho ega. Peter je inak slušný, ale v realite nadáva, inak rodičov miluje, ale nechá ich zmiznúť a tak podobne. Pritom happy endy sú akosi len narýchlo dopísané, keď sa vyčerpá ten "wow" efekt snívania.
Nedávno som čítal rozprávky B. Jóbusa a oproti tomuto je to sakramentsky diametrálny rozdiel.

25.01.2018 1 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Ingrediencie na šťavnate kalorickú knihu sú v symetrickom dolaďovaní: dytopia ale aj stredoveké fantasy / rytieri, ale aj technické vymoženosti / príbeh zvedavo nadaného loosera, ale aj tvrdo kastovné prostredie s akcentom ktorý pripomína arabskú morálku. Všetko dobre pomiešať a hodiť na poväčšine ničnetušiace, alebo málo fantasy zbehlé (bez urážky) ženské publikum a zázrak je na svete. V informačne dobre kódovanej knihe (vial, sklenit, ratrea) sa preto dá odpustiť aj pár logiských chýb.
Na druhej strane kniha baví, číta sa rýchlo a fantasy z pohľadu ženy tu žalostne chýbalo. Od G. R. R. Martinovho krvilačne besniaceho vraždenia, tu chýbala protiváha, že bojovať sa dá aj ženskými zbraňami ako dobre mierenou intuíciou (implicitne dané v po naslouchání krystálu tj. života samotného), ženským egom a emóciami. Skvele to funguje no ťažko povedať či z tohto všeohomixu bude aj rovnako kvalitné pokračovanie, lebo tu sa dá ľahko stratiť v názvoch, histórií či v motiváciách postáv.

17.12.2017 4 z 5

O Tyranii - Dvadsať ponaučení z 20. storočia O Tyranii - Dvadsať ponaučení z 20. storočia Timothy Snyder

Ponaučenie č.9: dbajte na svoj jazyk - "rejting" možno preložiť do slovenčiny ako osobné hodnotenie, či ohlas v príslušnom zmysle a "mind tank" možno preložiť ako myšlienkovému puncu, či hlavnému úmyslu.

Z historického či morálneho hľadiska dobré, reflektovanie do dnešnej doby postráda hromadu fenoménov či dovysvetlení. Napísané možno v zápachu politického boja, nemožno postrehnúť, že niektoré poučenia (napr č. 19) sú písané len pre Američana. Preto ak mám byť "dobrým príkladom pre budúce generáci v tom, čo znamená Amerika" kde sa následne preberie Trumpov subjektívne ladený životopis - vyznieva akoby zlo prišlo do Ameriky práve teraz a predtým to bola prechádzka ružovou záhradou (ďalšia zmienka o Amerike je len pri T. Jeffersonovi a deklaracií, čiže celkovo pôsobí zámerne (?) kontrastne). Aj napriek uvedenému, tu nájdeme niektoré luxusne skrátené myšlienky.

07.08.2017 4 z 5

Mysl a příroda – Nezbytná jednota Mysl a příroda – Nezbytná jednota Gregory Bateson

"Víš oni kážou o víře a podvolení se. Já jsem toužil jasno." Kniha pretkaná rozdeľovaním celkov, štruktúr, logických typov (bez jednej rovnice) ich určeniami či skladbami, poukazovaním na slabé miesta, ktorá v dodatku poukazuje na rýchlosť a nestálosť zmien, či aplikovaním na širšiu perspektívu univerzity. Už len nastoľovanie otázky hĺbky králičej nory v sebe skrýva mágiu (aj keď to slovo Bateson neznáša, lebo podľa neho bola len sublimovaná z náboženstva, preto skôr myslím "mágiu" avšak v Dawkinsovom zmysle) či radostné bádanie. Hlavne ak záber je plný biológie, "doplňaním" či znovuvymedzením evolučnej teórie, odmietaním Lamarca či iných nespočetných referencií. Podcenené dielo, ktoré sa dostáva k Russelovi and beyond...

21.01.2017 5 z 5

Magie reality Magie reality Richard Dawkins

Dawkins opisuje dávne mýty a ich protiklad vo vede a jeho poznámky kritického myslenia ma skôr bavili ako rozčuľovali. Takisto pridáva aj niektoré svoje zažité divadelné hry či pozorovania, ktoré z neho nerobia pro-reálneho puritána. Ak by bol taký striktný, či "proti-fantazijný" (ako ho charakterizuje HTO a Boyle) určite by nedal knihu ilustrovať McKeanom, lebo jeho ilustrácie sú nesymetrické, neanatomické, a nereálne! Umenie, rozprávky či mýty majú svoju historickú opodstatnenosť no pri ich presahu by trebalo uplatniť jednoduché pravidlá poslednej kapitoly knihy.
Výborný darček pre mladého vedca no poslúži aj na spresnenie poznatkov pre dospelých.

28.12.2016 5 z 5

Vzkvétání Vzkvétání Martin E. P. Seligman

Stručne povedané duševná pohoda prispieva k pozitívnemu mysleniu, odďaľuje choroby no nerastie priamo úmerne s HDP. Podstatné pre Vás je každý deň si písať 3 pozitívne zážitky z vášho dňa a rozvíjať Vaše najsilnejšie stránky osobnosti.
Týmto som ušetril 300 strán knihy, cez ktorú som sa prelúskal za neustáleho a konštantného narcizmu či chválenkárstva pána profesora (čo zabralo s knihy asi 3/4) a myslím si, že ak si čitateľ viac pamätá z osobného života spisovateľa než z obsahu knihy - je to veľký nepomer. Pozitívne (ako inak :) však hodnotím detailné poznámky s odkazmi na zaujímavé knihy a štúdie.

03.01.2016 3 z 5

Môj experiment s pravdou 1 Môj experiment s pravdou 1 Móhandás Karamčand Gándhí (p)

Je fantastické sledovať dialóg medzi Ghándim a hocikým iným. I keď kniha pojednáva veľa o politike, pri ktorej sa ťažšie širšiemu publiku orientuje, tých pár rozhovorov dominuje. Formulácie, ktoré nechávajú protivníkovi jeho hrdosť ako "Veľmi ma prekvapuje, že muž ako vy si myslíte..." a iné len potvrdzujú, prečo je Ghándi Mahátma. Taktiež Režim a skromnosť Ghándiho po príchode do Anglicka by mal byť pre dnešne prekonzumovanú spoločnosť liekom z jej zajatia.

28.12.2015 4 z 5

Meno vetra Meno vetra Patrick Rothfuss

...alebo ako Rothfuss vytrel Rowlingovej kocúra. Meno Vetra je vydarenejší, výstižnejší a výchovne poučnejší fantasy príbeh než celá 1.-7. kniha Harryho Pottera. Kým poterovci začnú fučať urážky: tu sú dôvody prečo:
1. Hlavný hrdina - zámerne prvý a hlavný dôvod. Pozadie Kvothe-ho a Pottera sú skoro totožné. Sirota, ktorá prišla o rodičov ide študovať na univerzitu mágie. Kým Potter je zo všetkeho vyhúkaný, Kvothe systematicky zisťuje čo sa im stalo a sám študuje. Potterovy vo všetkom pomáhajú a povesť má založenú na tom, že pri narodení nezomrel, Kým Kvothe svoju povesť buduje. Kvothe sa zlepšuje, študuje a priateľov využíva na odviazanie sa po štúdiu/práci. Potter má pri bojoch šťastie (prípadnú pomoc), Kvothe systematicky sám bojuje. V láske sú obaja podobní, no Potter stagnuje a všetko k nemu príde, kým Kvothe sa snaží a dobíja svoje šťastie. Podobne je to vo viacerých aspektoch, no podľa mňa toto je ten správny archetyp hrdinu pre deti.
2. Dej - retrospektívne rozprávanie v prvej osobe, niekedy jemne prerušené mi prišlo tiež lepšie než rozprávanie príbehu v tretej osobe. Ak by niekto namietal na autenticitu príbehu a hovoril, že Kvothe prikrášľoval či preháňal - epizóda v taverne, (kde obyčajný ľudia Kvotheho príbehy nafukujú oveľa viac, než sám rozpráva) ho presvedčí o opaku. Rothussov fantasy svet je bohatší v každom smere, nie je to len samí zázrak, ale aj boj, malichernosti a tvrdý život, no sem-tam aj humor, či pozitíva správnej rétoriky v dialógoch. Sirota by mala dbať o peniaze a poživeň a nie dostať všetko akoby na tácke.

3. Láska - neľahká definovateľnosť citu ako láska je v celom diele úžasne poňatá: láska ako niečo nevysvetliteľné, nepochopiteľné, niečo čo raz je tu a raz tam. Učí čitateľa byť všímavým, ústretovým či čakajúcim. Striktne sa odlišuje od sexu a nevestincov (téma ktorej sa autor taktiež nebojí aj pri relatívne mladých chlapcoch) a pretrváva dlhé veky v spomienkach.

Popri fatalizme HP a vraždách a zradách Trónov je fantasy aká tu chýbala - ktorá dbá na sebarozvoj a tvrdú prácu.

23.07.2015 5 z 5

Ilustrovaná stručná história času Ilustrovaná stručná história času Stephen William Hawking

Hawking hrá švihácky na viacero strán. Na jednej strane má širokú verejnosť, ktorá z jeho knihy (za pomoci obrázkov) dokáže kde tu čo pochopiť, aj keď z fyziky mala dostatočné. Na druhej vedcov, ktorí si len zopakujú históriu veľkých objavov a poďakujú za propagáciu fyziky. Zapustí chrobákov do hlavy agnostikov, no hlavne neurazí kresťanov, keďže boha skloňuje o vedeckej knihe viac než je potrebné. Kým prvé kapitoly, ktoré majú uviesť čitateľa do deja možno nájsť v zložitejšej verzii hocikde inde, obdivuhodno-mysteriózne sú témy ako cestovanie časom a možnosti čiernych dier (možno aj preto, lebo sme na začiatku prečítali toľko základu fyziky, aby sme o nich mohli uvažovať). Odhliadnúc od všetkého mediálneho humbuku a životného príbehu Hawkinga je kniha zaujímavým úvodom do fyziky, kvantovej mechaniky či kozmológie.

01.06.2015 4 z 5

Filozofické skúmania Filozofické skúmania Ludwig Wittgenstein

Kým traktát je geniálne skonštruovaný celok, filozofické skúmania pôsobia rozmarne a viac sa pýtajú než toho povedia. Miestami mi pripadalo, že niektoré jazykové problémy nemožno analyzovať "matematicky", ale patria do skúmania mozgu či neurológie (alebo pri autorových otázkach by som ich zaradil tam). Prakticky možno poukázať na chyby jazyka a jeho používania, no či sa tým vyriešia všetky filozofické problémy (ak bola iba zlá formulácia) je otázne, pretože ak sa aj pretransformujú - ostávajú. Wittgenstein nedáva návod ako správne rozprávať, a ak by som chcel povedať, že chce reč lepšie formulovať, nepochodím ani tam, pretože o svojom vlastnom prežívaní vieme len málo. Ako v predslove hovorí sú to len otázky, ktoré by mal niekto dokončiť (veda?) a bežnému človeku dávajú len to, aby sa zamyslel.

07.10.2014 4 z 5

Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Digitální demence. Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum Manfred Spitzer

Malá výprava do vašeho mozgu, v ktorej Vám pán Spitzer otvorí oči zistíte prečo ste takí depresívni a nenaplnení keď strávite denne 6 hodín pri počítači. V žiadnom prípade sa nejedná o niečo kontroverzne, ale o ucelenú vedeckú prácu, kde autor vychádza zo štúdia viac než 300 autorov a štúdií. Jeho slová môžem len podčiarknuť, lebo "obeťou" médií som bol aj ja a môj školsky prospech, ktorý na druhom stupni základnej školy začal drasticky klesať. Aspoň viem, že vinníkom bola televízia a rozprávky na Cartoon Network.

26.06.2014 5 z 5

Veľký Gatsby Veľký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Postavy: Carrawayové melancholické opisy nenesú až tak tajomnú atmosféru ako napr. Kafkové kde sa človek zmieta medzi tajomnom a úžasom. Carraway 7/8 opisuje bez štipky fantázie sídla a ľudí (ktoré môžu byť zámerom ukázania plochosti a povrchnosti pod všetkou tou pozlátkou spoločnosti, no ako priamy dôsledok toho nudia) a 1/8 vykreslí nejakú existenciálnu kvázi pravdu ako to tu vybrala užívateľka Kachora. Potom ak sa po 150 strán knihy niečo začne diať - čitateľ si povie konečne.
Dej: čo je najlepšie ak máte milióny a lásku na druhom brehu? Odpoveď čakať 5 rokov aby som potom kŕčovito cez 3 osobu obnovil dáke tie city minulosti toť až snílska prostoduchosť, nuž ale čo. Gatsby je postava o ktorého sa čitateľ zaujíma a opiera len na základe záhady pôvodu majetku a ak aj tá spľasne - úprimne mi bolo v tom veľkom (miestami až telenovelovskom) guľáši vzťahov jedno či skončí s pravou láskou alebo nie.
Fitzgerald určite napísal zapeklitý román na svoju dobu a aj najnovšie filmové spracovanie s neho robí parádu pár excelance no vnútri je to len romantická kvázi-intelektuálna sonda do vtedajšej spoločnosti ovplyvnenej vrcholom burzy. Na dnešne pomery tomu chýba švih, publikum hľadanie náznaky a odtiene duševných rozpoložení a vzťahov nemusí baviť.

14.03.2014 3 z 5

Bůh není veliký Bůh není veliký Christopher Hitchens

Vidieť nespočetné diskusie, alebo argumentáciu s R. Dawkinsom v "The Four Horsemen", zachytávajú Hitchensov zjav a vystupovanie v lepšej miere než tento preklepový preklad. Aj keď obsahovo nie je absolútne čo vytknúť je lepšie si o Hitchensovi vopred niečo vedieť a potom sa dá ľahšie vžiť do jeho neľahkej úlohy čoby ateistu, odborníka na biblický výklad, učiteľa atď. Pri kognitívnom portréte náboženstiev si Christopher (zoceleným "žárem bitev" na poli spravodajcu a novinára) neodpustí pre mnohých nepríjemnú iróniu, ktorú používa ako zbraň pri kúskovaní jednotlivých celkov či už biblie, koránu, alebo náboženských rituálov. Tu by v mnohých metaforách lepšie pasovala angličtina a čeština pána prekladateľa pôsobí niekedy nedostačujúco, mierne buransky no na druhej strane viac slovansky vtipne. Každopádne som úprimne rád, že som sa k tejto publikácií dostal (aj keď zohnať ju vo vypredaných e-shopoch bola úloha skoro nadpozemská) a utvrdil sa v názore, že náboženstvo ničí všetko.

03.01.2014 5 z 5

Čarodejnica z Florencie Čarodejnica z Florencie Salman Rushdie

1000 a jeden príbeh, 1000 a jedno meno či štát s možných 1000 a jedných zdrojov. Rushie to ale stihol vyrozprávať na jednu 300 stránkovú knihu. Kým Ecova dejova línia využíva retrospektívu ako objasnenie prítomnosti, Rushie ju využíva ako hlavnú dejovú líniu, čo v dobre rozbehnutom príbehu môže pôsobiť zmetene. Ak čitateľ nie je pozorný, môže sa mu stať s knihy len guľáš mien, pojmov a názvov s ktorého vykúpenie neprichádza na žiadnej ďalšej strane. Ostatne to niekomu tiež nemusí vadiť, lebo v mini vyrozprávaných príbehoch sa nájdu svetlé body v temnotách labyrintu skvelo opisný štýl neváha vcucnúť do príbehu až cítite vône v cisárskom paláci. Klobúk dolu pánu Havrilovi za SK preklad, lebo toto musel byť fakt ťažký oriešok.

10.12.2013 4 z 5

Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Mimozmyslové stavy kontra schyzofrénia? Meyerinkov román ponúka celú plejádu hocakého šarlatánstva, hockedy len čiastkovo vysvetleného. S Kafkovským citom pre rasovú, či spoločenskú odlišnosť sa znova rozpaľujú krčmové mystické príbehy nad ktorými obecenstvo "otvára hubu". Dostávame však aj obraz mystickej Prahy, "která po zroucení Kamennýho (Karlového) mostu už nikdy taká nebyla". Ak do príbehu zakombinujeme štrukturovaný a podrobného opis Pernathovho blúznivého podvedomia dostávame sugestívne napätý román, ktorý čarovne OŽÍVA aj po mnohých desaťročiach.

24.08.2013 4 z 5

Mravenci Mravenci Bernard Werber

Vyžaduje to mravenčiu prácu pospájať a zosúladiť množstvo faktov rôznych odborov aby dávali zmysel. I keď takáto syntéza má svoje úskalia, Werner to skúsil a v rámci sci-fi dostal chválitebnú..
Aj tak MRAVENCI vyžadujú vytrvalého čitateľa, lebo ani rozdelenie knihy na ultratenké kapitoly niekedy nezachráni monotónnosť počínania mravcov. Je tomu tak aj napriek tomu, že sa v priebehu deja mravci stretnú s všetkými možnými živočíchmi mikrosveta i makrosveta. Autor myslel, že facsinácia životom mravcov (AK, feromóny, vibrovanie tykadlami atď) vydrží počas celej knihy no neni tomu tak. Zväčša to je o tom o ceste, stretnutí a vzájomnej interakcií hmyzu a dookola.
Súdržnosť a záhada čitateľa skôr núti orientovať sa na líniu ľudí a "pažravého" sklepa. Tu naopak krátke kapitoly fungujú, napínajú čitateľa a podobne je to aj s vhodným úryvkom s knihy absolútneho a relatívneho poznania.
I keď koniec má množstvo trhlín (spoiler: všetci uväznení ľudia dobrovoľne súhlasia s väzením, nájdu "kľud" pod zemou, zabudnú na rodiny - to už veľmi nežeriem) prepletať sa chodbičkami kombinatoriky poznatkov nebolo na škodu vecí. A ani sa ma nepýtajte o mravcoch - budem až preinformovaný...

19.08.2013 4 z 5

Jez a běhej Jez a běhej Scott Jurek

V prvom rade názov knihy môže u niekoho vyvolať mylný pocit, že sa môže prepchať jedlom a potom to vybehať. V skutočnosti je to práve naopak. Scott Jurek je zarytý vegan a (okrem iného aj vďaka tomu) nebehá len tak "kolečka" okolo domu, ale aj 266 kilometrov za 24 hodín. Kniha je mix bežeckej biografie, vtipných príhod z behov, ale aj hľadanie a sebazdokonaľovane ľudského ducha, či hľadaniu šťastia v živote. Osobne si myslím, že na Jurekov život netreba nazerať ako na blázna, ktorý necíti bolesť, ale ako na príučku k dosahovaniu nemožného a prekonávaní lenivosti, či stravovacích návykov. Sám Scott nikoho k behu ani vegánstvu nenúti, nenápadne len pripojí nejakú štúdiu, či výskum o ktorej čítal a je na samom čitateľovi, či podstúpi niečo podobné. Samotná Jureková oficiálna www stránka vyzerá ako obrovská komerčná reklama na knihu - nuž zrejme Scott musí platiť alimenty po rozvode + sám priznáva, že tým že behá veľa toho nezarobí. V jeho blogu však vidno, že aj v roku 2013 sa nevzdáva behá. Tak "makej Jurku ty Poláku blbej" :)

15.08.2013 5 z 5