FoxFox | Komentáře u knih | Databáze knih

FoxFox FoxFox komentáře u knih

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Hlavní hrdinka Darby uvázne během sněhové bouře na dálničním odpočívadle, kde musí přečkat noc s dalšími asi čtyřmi cestujícími. Při hledání mobilního signálu však objeví, že v jedné ze zaparkovaných dodávek je uvězněna holčička. Celá kniha se odehrává během této jediné noci a kapitoly jsou rozdělené podle ubíhajícího času.
V rámci žánru dobře napsaný thriller. Na své si přijdou i milovníci drsnějších scén. Konec je velmi napínavý a strhující, za mě mohu doporučit.

18.04.2023 4 z 5

Zpověď Zpověď Arnošt Lustig

Syrové vyprávění pana Lustiga o jeho životě, které začíná už v nejranějším dětství. Vůbec si nedokážu představit tu dobu, ve které vyrůstal. Třeba jak vzpomíná na to, že neměli co k jídlu, jindy zase dostal výprask, protože doma snědl cukr. Měli bychom si ze Zpovědi vzít ponaučení a víc si vážit toho, co máme.

03.01.2023 5 z 5

Hluchavky Hluchavky Luboš Panda (p)

Naprosto perfektní, zajímavé a obohacující počtení.
V knížce Hluchavky sledujeme už od narození osudy dvou hlavních hrdinů Evy a Honzy, kteří jsou oba neslyšící. Honza se narodí neslyšícím rodičům, Eva naopak do slyšící rodiny. V knize je krásně popsán rozdílný přístup k neslyšícímu dítěti, přičemž pro Honzovy rodiče je vše tak nějak přirozené, ale Evini rodiče se s dceřiným hendikepem smiřují jen velmi těžko. Jejich přístup jsem opravdu nechápala, ale asi jej hodně ovlivnila tehdejší doba. Dozvěděla jsem se spoustu pro mě nových informací, které jsem o světě neslyšících doposud vůbec nevěděla. Jen doufám, že od dob dětství hlavních hrdinů už jsme se posunuli v přístupu k neslyšícím o hodně dál.
Velmi čtivě napsáno, doporučuji.

23.11.2022 5 z 5

Kdo zabil Snížka? Kdo zabil Snížka? Petra Soukupová

Petra Soukupová umí skvěle psát a v jejím podání bych přečetla cokoliv. Ta realita, všednost a obyčejnost, se kterou se čtenář dokáže snadno ztotožnit, mě prostě hrozně baví.

11.11.2022 5 z 5

Liščí tanec Liščí tanec Lenka Chalupová

Po Kyselých třešních moje druhá kniha od paní autorky a opět hodnotím velmi pozitivně. Tentokrát se mi víc líbil styl, jakým byla kniha napsaná, vyprávění na mě působilo víc plynule a konzistentně. Spíš než za detektivní bych román označila za psychologický. Krimi zápletka se odehrávala v pozadí, zatímco jsme se víc zabývali psychologií a osudy postav, které byly opravdu věrohodně vykreslené. Nic není černobílé a nikdo není jen hodný nebo zlý, v podstatě každé jednání má svůj důvod, ať už více či méně očividný. Pěkné čtení, určitě časem sáhnu po další knize paní Chalupové.
Jako bonus mě kniha inspirovala k výletu na Svatý Hostýn, kde je opravdu nádherně.

04.11.2022 4 z 5

Můj syn feťák: skutečný příběh Můj syn feťák: skutečný příběh Eva Hacalová

Kniha ve mě zanechala velmi silné dojmy a myslím, že kdybych měla děti, byl by zážitek ze čtení ještě hlubší. Jde o skutečný příběh z našeho prostředí, jež nám vypráví matka a její syn Honza, který propadl drogám. Psaní ze dvou pohledů a dvěma odlišnými styly se mi líbilo, bylo více reálné, že každý použil svůj způsob vyjadřování. Děsí mě, že rodina dlouhou dobu na Honzovi nepoznala, že užívá drogy. Nemyslím to jako výtku, ale nutí mě to přemýšlet, jaká tajemství lidé okolo nás skrývají a my nemáme ani tušení…
Před nějakou dobou jsem na YT shlédla video, ve kterém autoři knihu představují, takže jsem si po dobu čtení představit tvář maminky a bylo to pro mě plus. Musím jí vyjádřit obdiv, že všechno nějakým způsobem zvládla a ustála, je to být silná žena. Opačné pocity cítím k Sandře, která byla jejím pravým opakem. Vůbec jsem nechápala, proč ti dva spolu vůbec jsou a jak mohl Honza její chování tolerovat a ještě ji mít rád? Možná to byla setrvačnost a neschopnost něco řešit? Jestli Sandra vše dělala jen kvůli penězům, taky nechápu, že jí to všechno za to stálo.

20.10.2022 5 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

V knize Zůstaň se mnou jsme se měli možnost podívat zase do jiné kultury, než je ta naše Evropská. Hlavní hrdinka Yejide nemůže ani po několika letech po svatbě otěhotnět a je kvůli tomu ze strany manželovy rodiny pod velikým psychickým tlakem. Sama si dítě také moc přeje, že je ochotná podstoupit i různé náboženské rituály, které by ji měly pomoci s otěhotněním. Její zpočátku šťastné manželství se vlivem těchto okolností hroutí, na vině je taky nedostatečná komunikace mezi manželi. Ale to se v této kultuře očividně nenosí. Osud Yejide nebyl snadný, ale myslím, že stejně jako její manžel udělala několik chyb, kterými zkazila život někomu dalšímu.
Velmi čtivě napsáno, určitě můžu doporučit.

24.05.2022 4 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Do Hospodyně jsem se pustila na základě spousta kladných recenzí a vysokého hodnocení na DK. Pro mě to byl jen další v řadě psychothrillerů, kterých vychází každý měsíc tuny. Začátek byl trošku zdlouhavější a konec naproti tomu moc uspěchaný, celkově mě ke knize neseděl. Po celou dobu čtení nevíte, které postavě máte věřit a věnovat jí svoje sympatie, což vás při vývoji děje a směřováním postav nechává chladnými. Za mě takové neurazí, nenadchne. Myslím, že jsem už přesycená tohoto knižního žánru.

04.05.2022 4 z 5

Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

A mě se to líbilo. Takové jemné pohlazení po čtenářské dušičce.

30.03.2022 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

O této knize jsem slyšela už tolikrát, což mě možná od čtení odrazovalo. Teď jsem po ní sáhla spíš náhodou a zalitovala, jak to že jsem ji nepřečetla už dřív! Poslední dobou tématiku holokaustu nevyhledávám, ale příběh vyprávěný z pohledu devítiletého dítěte byl jiný než ostatní. Kniha je krátká, měla jsem ji přečtenou rychle. Závěr mě ale úplně odrovnal. Pár dní na to jsem se musela podívat i na film, který je také povedený.

17.01.2022 5 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Na Prokletý kraj jsem slyšela chválu ze všech stran, která mě ke čtení opravdu nalákala. Zápletka byla neobvyklá, ale o to více poutavá. Příběh se odehrává ve starobylé vesničce v hlubokých lesích na konci světa, což dokresluje atmosféru tajemna. Kniha na mě celkově udělala pozitivní dojem, bavila mě, ale dle mého názoru je to ten typ knihy, která jen sklouzne po povrchu a nezanechá ve čtenáři hlubší dojem.

15.11.2021 3 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

S příchodem podzimního počasí jsem dostala náladu zachumlat se do deky s nějakou mrazivou detektivkou. Na Yrsu jsem slyšela chválu ze všech stran, sáhla jsem tedy po prvním dílu série Freyja & Huldar. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Po celou dobu čtení jsem byla napnutá a zvědavá, jak to celé dopadne. Vraha jsem neodhalila ani náhodou. Romantická linka s Freyjou a Huldarem mě moc bavila a těším se, jak to mezi nimi bude dál, do druhého dílu se určitě brzo pustím.

22.09.2021 4 z 5

Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

Poslouchala jsem jako audioknihu, a ta byla jedním slovem DOKONALÁ. Hlavní hrdinové zůstanou v mém srdci, úžasné pohlazení po duši, moc doporučuji.

07.09.2021 5 z 5

Byly tady, a už nejsou Byly tady, a už nejsou Haylen Beck (p)

Knize jsem bohužel musela ubrat hvězdičky, protože mě celou dobu neskutečně rozčilovalo vyšetřování, které se ubíralo pouze jedním směrem. Přišlo mi to to nerealistické, doufám, že ve skutečnosti by detektivové odvedli lepší práci. :)

31.03.2021 3 z 5

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Romantika přečtená jedním dechem, od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Velice citlivě napsáno, až neuvěřitelně, ale člověk nikdy neví.
Rozhodně doporučuju a nechápu, že jsem se ke knize dostala až teď.

09.07.2024 5 z 5

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Bohužel moje hodnocení půjde proti pětihvězdičkovému proudu, možná mi nesedl styl, jakým je kniha psaná. Působila na mě spíš jako soubor povídek, které nám mají ukázat to nejhorší, co se v dané době dělo. Ty měl spojit příběh ústřední postavy Muže s dírou v srdci, ale na mě to celé působilo hrozně nekonzistentně a kniha mě nezasáhla tak, jak jsem čekala (kromě posledních pár stran). V rámci dané tematiky mě mnohem více mě oslovil Lustr pro papeže.

27.05.2024 3 z 5

Klub divných dětí Klub divných dětí Petra Soukupová

Nejsem cílovka, ale od paní Soukupové si ráda přečtu vše. Obdivuji, jak dokáže vystihnout charaktery a přemýšlení postav, je pro mě hrozně uvěřitelné a realistické.

16.04.2024

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

S ohledem na desetiletou pauzu, která uběhla od přečtení Hunger Games a této knihy, jsem měla trošku obavy, jestli už jsem z této série "nevyrostla". Ale ne, Balada mě bavila a po jejím přečtení jsem dostala chuť pustit se i do původní série.
Knížce by možná prospělo zkrácení o pár stránek, ale není to žádná zásadní výtka. Ke konci už mě trošku unavovalo přílišné rozebírání politické situace, které mi zkazilo celkový dojem ze čtení, proto jedna hvězdička dolů.

19.03.2024 4 z 5

Vzdělaná Vzdělaná Tara Westover

První polovina knihy je zaměřená na Tařino dětství, které vlastně vůbec dětstvím nebylo. Místo aby chodila do školy a hrála si s vrstevníky, musela celé dny pomáhat otci na šrotišti. Protože její otec nebyl normální a nebyl schopen racionálně uvažovat, celou rodinu potkávala spousta děsivých nehod. V těchto pasážích jsem musela knihu častokrát odložit, protože čtení o neošetřených popáleninách na mě bylo zkrátka moc.

Dospívající Tara ale naštěstí začne toužit po vzdělání, připravuje se doma na maturitu a získá místo na vysoké škole. Studium zvládá velice dobře a postupem času dostane několik stipendií a příležitostí navštěvovat jedny z nejlepších univerzit vůbec. Pořád se však nemůže od své rodiny odpoutat a navzdory tomu, že rodina se k ní nechová zrovna nejlépe, se jí nedaří se situací vyrovnat.

Asi jsem od Vzdělané čekala něco víc, ale kniha na mě byla trochu moc vleklá a psychologická. Taky podrobné popisy týkající se studia se mi zdály trochu zbytečné, místy jsem měla chuť je přeskočit. Myslím, že by zkrácení o pár desítek stran knize prospělo.

Prostředí mormonů je zajímavé, pro nás ale úplně nepochopitelné...

04.04.2023 4 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Jak už jsme u paní Hanišové zvyklí, Nedělní odpoledne je další smutné vyprávění o životě obyčejných lidí. Kniha je rozdělena na tři části. Nejdelší částí je vyprávění Thea od jeho dětství až po jedno nedělní odpoledne, kdy už je Theo dospělý. Navazují části vyprávěná matkou a otcem, které se snaží vysvětlit důvody a ospravedlnit jejich chování. Jak už to bývá, jejich neschopnost ovlivnila život Thea v dost negativním smyslu. Ač třeba v jiných podobách, v principu jsou osudy nespočtu rodin bohužel běžné.

13.03.2023 4 z 5