Frizer komentáře u knih
Velice dobrý historický Román, bohužel jsem ho četl téměř hned po Pilířích země, který je za mě lepší. Nejspíše je to trochu pomalejším začátkem, možná postavy nebyly tak sympatické jako v Pilířích a možná záporné postavy nebyly tak "zlé" jako spíše prospěchářské. Stále ale velice kvalitní četba a skvělý náhled na život v Anglii 14. století.
Klasická fantasy "pohádka" se vsemi špatným a dobrými věcmi. Silně inspirovane Kolem Casu az do té míry, že se mi to nelíbilo. Próza je jen ok, autor potřebuje používat jiné rozpolozeni postav než jen mračit se a krčit rameny...jako vážně, na každá druhe stránce? Nevim jak si s tom poradil cz preklad, ale v originale je to neco strasneho. Worldbuilding je nic moc...spousta vymyšlených slov nedělá dobré prostředí nebo svet. Nejvíc se mi líbila dějová linka Ash, ta byla fajn. Pravděpodobně budu pokračovat v sérii, ale nemohu nyní dát více než tři hvězdy.
Bohužel nic moc. Příběh je jalový a snaží se rozehrát mnohem více, než jde utáhnout na 180 stránkách. Vikingské artefakty, konspirace kvůli pár dolarům, republikán pěstující trávu, FBI a další věci. Celé je to přitažené za hlavu a překombinované...jediné zábavné jsou mluvící hlavy, a to je celý nápad příběhu a jediné zajímavé v něm. Kresba/Art díla nestojí taky za nic. Od poloviny jsem čekal alespoň nějakou zásadní pointu ke konci, která se ani tak nedostavila. Marné.
Vyvrhel byl pro mě mnohem lepší knihou. Oblehani a bitvy v první polovině knihy byly jako přepsané z Pana veze. Anthony, už jsi ten nápad plně využil. Pribeh se tahnul a tahnul. Zhruba po šedesáti procentech se příběh otočil a se změnou tempa a prostredi zacal byt pribeh zabavnejsim. Bohuzel se po chvíli vratil k přílišné politice a nudnym postavam. Tam, kde měl Vyvrhel super akci, u Mucednika, jsem pocitoval, že je hlavně o politice a náboženských věcech. Stále se z cele trilogie může ale stát skvělý příběh. Není to špatně napsané, je tam pár dobrých nápadů...ale většinu knihy jsem se nudil. Zasadni problem spatruji v tempu knihy.
Prostredni dil trilogie party "zbytecnych" ze "stareho sveta". Jizda od zacatku do konce. Svet mame dany, postavy jsou fajn, kazda ma svuj moment. Par cernohumornych scen u kterych jsem se zasmal by se naslo a par "plot twistu" take. Chvilema mozna trochu prekombinovane, nic ale, co by rusilo. Trilogie je dobrym startovnim bodem do WH fantasy. Jedine co me rusilo, byly skaveni vsude prelozeni jako "krysaci", fo je preci zbytecne.
Jako ctenare Fantasy me nejvice zajimaji skvele postavy, pak pribeh a jeho logika a pote vybudovany svet. Tahle kniha nema ani jedno...nicmene misto na slunci knizka ma, jakmile totiz prekrocite urcitou mez nasili....jakoze osmdestkove slashery a jine ruzne gore pochutiny v ruznych mediich jsou cajicek...potom se vnimani otoci a ctete vyrazivo typu..."metafyzika, Nietschze, hluboka filosofie" a jine radosti. Naprosty bizar.
Poslechnuto jako audiokniha. Přednes je kvalitní, jinak jde o takovou nenáročnou oddychovku co nenadchne a neurazí.
Postavy...nic moc originální, nevím jestli jsou jejich charaktery propracované v předchozích dílech, tady jsem se ale moc nedozvěděl. Dva lovci monster, lečitelka, golema a duch. S postavou golemy jsem se již několikrát setkal (Pratchett, Helene Wecker), s duchem co svojí ektoplazmou narušuje elektro zařízení též (Jim Butcher). Tedy žádná originalita a překvapení.
Příběh...v podstatě jde o "quest story" s jedním přimíchaným záporákem. Celý příběh jede v jedné linii, odboček či překvapení se moc nedočkáme. Asi to tak ale má být.
Worldbuilding/Svět....Asi nejsilnější stránka knihy, i když nejde o vymyšlený svět, ale upravený náš. V tomto případě by šlo knihu řadit spíše pod "urban fantasy", i když není v městském prostředí. Pokud by se příběh odehrával o 50 let dřív, ničemu by to neuškodilo a nerušila by mě přítomnost mobilních telefonů. Taky by lépe zapadly "české hlášky" a citáty Nezvala které se fakt do džungle plné monster nehodí. Vždy mi při hláškách o Dobromile, Baťovi, Sedlácích u Chlumce a Prčicích zaškubalo v koutku. Monstra, i když jich bylo hodně v rychlém sledu jsou parádní, ta mě bavila. Vietnamské zvyky a kultura byly též dobře zpracovány....nejsem si ale jist že je nutné kvůli něčemu takovému navštívit Vietnam. Vše je jednoduše dohledatelné a ohledně monster stačí nakoukat nějáké to lepší Anime a přečíst Mangu.
Jako oddychový příběh kde nemusíte přemýšlet, je to ale fajn.
Kreopolská říše žila kdysi v poklidu, nyní se ale její vládce Alfred spolu se svými Inkvizitory snaží vymýtit Animalitiky a Insektidy, lidi, kteří dokážou ovládat zvířata a hmyz. Alfred upřednostňuje Herbalisty, s jejichž pomocí a vědomostmi ohledně výroby jedů a léků přetváří svou zem podle svých představ.
V Říši propukl mor a mnoho lidí bylo uvězněno v chudinských čtvrtích, kde se nemoc rychle šíří. Jonathan tak přišel o svou rodinu a zjišťuje, že má neobyčejný a pro Říši především nebezpečný dar mluvit s krysami. V hlavním městě Kreopoli se dívka Elizabeth dozvídá, že je také Animalitikem a před Inkvizitory utíká z dívčí akademie. Setká se s Konrádem a společně hledají útočiště. Konráda potkává podobný osud, velká část jeho rodiny je povražděna Inkvizicí a on objevuje svůj dar mluvit s krkavci. Na stopě těmto třem mladým lidem je Invizitorka Magda, která se i přes své mládí vyznačuje krutostí a pílí.
Příběh Pána krys sleduje čtyři rozdílné dějové linky, rozdělené podle hlavních postav. V poslední třetině se všechny linky protnou a způsob, jakým se tak stane je velmi přirozený a nenucený. Kladně hodnotím autorovu schopnost udržet všechny dějové linky přehledné a napínavé. Autor dobře pracuje s časem a místem i motivacemi postav. Komplikované dějiny a reálie Říše jsou postupně vysvětleny a čtenář je schopný se v nich brzy zorientovat. Velké množství postav by mohlo působit problém, v tomto příběhu se ale každá postava věrně drží svého charakteru a má promyšlenou minulost, ze které plynou jasně čitelné motivace pohánějící ji kupředu. Nový svět je originální a zbytečně neužívá mnoho klišé spojených s fantasy žánrem. Pro čtenáře je snadné soucítit s hlavními postavami, a dokonce i krutá Inkvizitorka si může získat sympatie díky vysvětlení její traumatické minulosti.
Autor má tendenci místy popisovat děj skoro až obřadně, jindy jde naopak o strohý popis událostí. Nic z toho ale nevnímám příliš rušivě nebo negativně.
Příběh hodnotím jako velice zdařilý a těším se na pokračování.
Takové dílo jednoho poměrně zajímavého nápadu, který se ale rychle vyčerpá. Vizuální stránka neurazí, ale z čeho jsou všichni na větvi, mi zůstane záhadou. Podobně jako u serie Robokat...
Jsem asi zaujaty protoze nesnasim mix SF a Fantasy...nedava to zadny smysl. Presto jsem knihu zkusil kvuli pomer e dobrym recenzim.Pribeh i hrdinove mi ale prisli nudni a nebyli ani dobre napsani. Akce obcas ok, ale nic extra. Jedna z knizek ktera mela zustat hluboko v 90. letech. Vcelku zklamani. Knizka mi pripomina film Running man s Fantasy zasazenim...Styl psani, pribeh i postavy jsou proste prumer...
Jednoduchý, rychle plynoucí příběh z Conanova mládí. Do metra ideální četba, ve třinácti letech jsem byl z knihy paf. Dnes už by byla jen k pousmání.
Klasické pirátské dobrodružství do 12 let věku. Příběh s dvojčaty stojícími na jiných stranách hodnot a zákona je poměrně svěží a originální....na youtube je ke shlédnutí celý seriál z 80. let který je výborný.
Dobrý nápad, ale poměrně zle napsaný. Lidé jsou nevýrazní a nudní, žádná zajímavá či prokreslená postava. Nikomu jsem nefandil a nikdo mi k srdci nepřirostl. Pavoučí linie byla o něco lepší lepší, ale není na nich nic nového nebo zvláštního, co byste neuhodli nebo nevěděli se základními znalostmi entomologie. Nedozvěděl jsem se tedy nic extra nového nebo zvláštního, což v "hard-sci-fi" za kterou je kniha považována spatřuji jako zásadní nedostatek. Nemám ponětí, proč je příběh a kniha tolik chválena, protože jediná zajímavá věc v ní je její hlavní myšlenka. Próza byla čitelná, ale nic zvláštního...5/10. Pokračovat se sérií nebudu.
Jako autorova prvotina se mi to líbilo. Jsou tam neotřelé nápady a jde o lehce čitelnou "fantasy detektivku". Svět není ještě tolik prokreslený, vzhledem k tomu že děj sledujeme většinu času v jednom městě, ale myslím že v dalších dílech se dočkáme větší porce. Příběh sledujeme zrakem Heleny Sedanky, učednice "potulného soudce", která mi byla jakožto postava dosti sympatická. Dospělá, temnější a moderní fantasy kniha. Co víc si v záplavě YA balastu přát.
Začátek jedné ze zásadních, moderních komiksových sérií. Celé Fables jsou naprosto epické ale zde to ještě nepoznáme. Jde o prvních pár čísel kde se tvůrci ještě hledali a příběh je spíš "detektivní příběh s pohádkovými bytostmi". Nicméně jsou zde již náznaky věcí budoucích a neskutečného potenciálu celé sérii. Vzít postavy z Mýtů a pohádek z celého světa a zakomponovat je do moderní doby je geniální a přitom naprosto jednoduchý nápad. Pro to aby si člověk pořádně užil, je dobré mýti přehled nejen o pohádkách Bratří Grimmů ale Východních a Amerických.
Úžasné Drizztovo dobrodružství kde se většinu knihy snaží vymanit ze spárů své rodiny a pavoučí královny Loth. Z Mezzoberenzanu se dostáváme do "hlubin" a potkáváma spoustu příjemných a sympatických obyvatel. Hlavní hvězda Drizzt má skvělé vnitřní myšlenky a pochody a nelze než mu celou knihu nefandit. Skvělé, odpočinkové DnD fantasy. Drizzt je sympaťák
Prumerne nudne fantasy spise pro mlade divky...spise ya....nenadchne, ale uplne asi neurazi. Ja se nudil...jo, a jsou tam draci. Nesnasim "draci" fantasy. Jedna hvezda navic za obalku, ta se povedla. Na vystavku do knihovny fajn.
"Dvojka" mě nenadchla tolik jako první díl...to ale neznamená že není velice dobrá. Z města typu "renesanční Benátky" se přesouváme na moře, do herny a jiných lokací. Duo Locke a Jeann táhne knihu ale kupředu a závěr byl docela překvapivý. Solidní fantasy...kvalit prvního dílu ale nedosahuje.
Zaklínač jako celek je dobrá sága. Na počátku 90. let zde působil jako zjevení. Pořádné Fantasy ještě s nádechem "slovanské kultury", no kdo by to nebral. Od té doby jsem celou ságu v průběhu let přečetl asi třikrát a pokaždé jsem byl bohužel méně a méně nadšen. Čtenářská zkušenost rostla, světový "fantasy rozhled" taky a tak Zaklínač zůstává jak milá vzpomínka na dětství. V dnešní době ale nesnesou původní knihy s moderní fantasy srovnání. Například hra knihy překonává ve všech ohledech....bez nich by ale nevznikla, to je pravda. Každá druhá Fantasy kniha má propracovanější svět, postavy i příběh. Jediné co mi nejde na rozum, proč se tolik CZ autorů inspiruje tímto dílem a i mladí, když je nekonečně více možností z čeho vybírat. Asi nějáký fetiš k opilému staříkovi.
Názor na díly 0-4. Vcelku matoucí příběh, skáčeme sem a tam. Svět je poměrně málo vysvětlený a celkově mě bitky středoškoláků s "démony" nijak extra nebavily. Kresba je skvělá, ale ke špičkám žánru a mangy jako celku to má daleko. Hlavní problém nicméně asi bude že jsem celou dobu cítil že to je četba pro věkovou skupinu do dvaceti let. Starším to nemá moc co nabídnout, takže chybu bude spíše u mě.