fvalek komentáře u knih
Asi hodnotím hodně pod vlivem okolností, ale pro mě měl tenhle díl všechno, co mě mít. Měl jsem trošku depku, náladu na nic, tak jsem sáhnul po Harley a musím říct, že mi ohromně pomohla a zlepšila mi náladu. Oproti Deadpoolovským komiksům je taková lidštější, a tím, že to je ženská hrdinka, je i taková přístupnější a lepší pro oko. Její osudy jsou oproti jiným hrdinům vhodně odlehčené, a jak ji čtu po delší době, tak mi její humor přijde osvěžující a ještě ne otravný. Když není nálada, a když zrovna nemáte Harley maraton, tak je to opravdu perfektní čtení.
Všechny tři dějové linky mi sedly a přišly mi docela přijatelné a inteligentně napsané. První se Zorcromem byla taková komická aneb jak se dá okecat i diktátor, který si chce podrobit svět. Ukázka superhrdinské logiky, kdy si každý cizí emzák nebo podzemák chce okamžitě podrobit Zemi, aniž by ji vůbec znal. Navíc Atlee a Power Girl udělaly moc hezké cameo a ukázaly, že Harley může být klidně i hrdinka, když zrovna chce. Jinak mě opravdu pobavila část s prdoženkou, ale to je takové guilty pleasure... Další zápletka s kanibaly a bezdomovci se táhne už z předchozích dílů a její vyřešení bylo podle mě skvělé a víc z toho asi nešlo vymáčknout, povedené. Poslední část s dívkou z budoucnosti byla rozhodně zajímavá a snad ještě bude mít nějaké rozřešení. Přestože pak v anotaci kraluje jméno Harley Sinn, měla podle mě tak malou a počínající zápletku, že si to raději nechám do dalšího dílu. Rodiče přijeli, takže bude veselo. :)
Asi nejsem zrovna cílovka tohohle komiksu, protože mi to od začátku do konce připadalo jako nelogická řežba, která nemá hlavu ani patu. Popravdě jsem nepochopil, proč spolu bojují, proti čemu bojují a o co jim jde. Chvilku jsou spolu, pak jsou proti sobě, ale hlavně co nejvíc blbnout a nelogicky ničit a kreslit co je napadne... Docvaklo mi to s Lobem a cestováním časem, ale na zadek jsem si z toho nesednul. Celkově mě pak nezaujaly osobnosti ani jedné z hlavních postav a nebavilo mě to číst ani sledovat. Nenacházím v tom nějaký větší smysl a ani to nebylo moc vtipné. Jsem nakonec rád, že série Loba nekupuju, o nic nepřicházím... Doplňkový komiks s Lobem u soudu taky o ničem a jen doplnění jinak tenčího čísla. Zklamání docela, alespoň nějaké popkulturní odkazy ušly. Masku mám rád hlavně z filmu, kde to nebyl vraždící magor, takže tohle mě až překvapilo...
Trošku jsem se téhle série bál, protože mi zpočátku trošku připomínala takové ty časopisy, kde kromě krátkého komiksu najdete i hračku náramku Spider-Mana střílejícího pogy... Ale nakonec je to knížečka slušné velikosti, která obsahuje docela zásadní komiksy, tady konkrétně Spider-Manův origin a pokračování Fantastické čtyřky, která u nás také vyšla, takže rozhodně dost dobré kombo. Sice je otázkou, na kolik je to Spideyho série, když to je jedna ku dvěma, ale ujde to.
Na téhle starší sérii je vtipné, že je taková ukecanější, textově objemnější, ale zároveň taková trošku hloupejší. Peter je roztěkaný ukecaný školák, teta May je docela přísná kmotra, naopak strýček Ben je měkouš a všichni ve škole jsou mix třídních celebrit a šikanizérů. Hodně to připomíná úplně první Spider-Manův film z roku 2002 a je to taková příjemně nostalgická nota. V podstatě nemám co vytknout, na dnešní komiksovou tvorbu je to trošku upjaté a okecané, nejde to dost k věci, ale jelikož jde o dobový komiks, tak naprosto pochopitelné.
Fantastická čtyřka možná trošku vedla, protože i když je to pokračování, tak je zajímavé a Čtyřka tu běžně nevychází, takže velká zajímavost. Příběh týkající se Dooma je sice rozdělený ještě na další dva díly v příštím čísle, ale končí pěkným cliffhangerem, takže navnadí ke koupit. Hlavně tenhle časáček stojí 150 korun, takže rozhodně dobrá cena na komiks a velmi snadno jde dokoupit celou sérii, takže super. :)
Netvora je jeden z těch komiksů, které krásně ctí klasické fantasy a otevírají neuvěřitelně krásné a zajímavé fikční světy. V dnešní nabídce fantasy je to sice už trošku klišé, ale na druhou stranu toho není nikdy dost. Jde v podstatě o klasický střet světa lidé se světem kouzel a ze standardů se nevymyká ani tím, že i lidé nějakou magii mají. Brutalita a drsný svět taky nejsou ničím novým, stejně tak antropomorfizované postavy, přesto je ale Netvora něčím jiná a originální. Může to být opravdu zajímavou hrdinkou, která není nijak líbivá a celý komiks se tváří jako kakabus, přesto je sympatická a fanoušky si získá. Může to být zajímavými rasami, od Arkaniků a prastarých, přes démony až po inteligentní kočky. Popravdě ti obří démoni, co se tam nějak míhají po obloze, to je prostě úchvatná podívaná a rozhodně novum. Inteligentní špionské kočky zase tolik ne, ale rozhodně na nich něco je. No a pak celý ten svět - od krásných lokací a měst, po drsné uličky a souboje, přes Kumaeu a lilium. Netvora je v tomhle vážně komplexní, obsáhlá a zaujme. Krásná kresba to všechno jen korunuje.
No, ale taky nějaké horší věci - hlavně ze začátku je to takové hození neplavce do vody. Pro mě osobně byly první kapitoly šíleně matoucí a působilo to rozjetě a nepochopitelně. Pravidla, geografie a demografie světa nebyla nijak vysvětlená a k aktuálním drsným událostem se míchaly flash-backy s nějakým plánem, který ale reálně nevypadal úplně funkčně. Přestože pak kočky v mezikapitolách spoustu věcí vysvětlily, stejně je tu hodně otázek, které možná ani nebudou mít odpovědi, ale třeba ano, nechám se překvapit. Snad se postupně záhady odhalí a to např. démoni, smysl a cíl inkvizitix, maska nebo jednoduše - kde přišla Maika o ruku? To ale nejsou mínuska, jen se to prostě trošku hůř četlo a myslím, že všechny tyhle záhady se postupně odhalí.
Jinak z hlediska postav je to taky dost zajímavé, jak už jsme naťuknul, Maika je postava, co se nevnucuje, ale upoutá. Kippa je nějaký zlidšťující prvek, co tam zastupuje čtenářovy zvídavé oči, kočky zase nahrazují průvodce a vypravěče. trošku sporná je postava Tuyi, která tam má dost nejasnou úlohu. Záhadou pro mě jsou ale skoro všichni z Kumai, a to hlavně Sofie, Yvette a matka představená. Jsou to tajemné, nebezpečné postavy a nikdo zatím neví, co chtějí... Konkrétně matka představená má totálně něco za lubem a bude mít ještě velkou roli. Yvette zase má nějaká napojení na Maiku, tak to přidává ději docela na dynamice. Těším se, co přijde dál. :)
První díl pro mě byl ještě takový rozpačitý a nechápal jsem, proč je to pro všechny taková sláva... Ve druhém díle pro mě bylo těžko představitelné, jak bude komiks fungovat bez Earla. Nakonec kvalita ale podle mě vystřelila a Parchanti z jihu mě konečně chytili a začali bavit.
Linka v přítomnosti se asi kromě pár informací o Bertě nedá srovnávat s retrospektivou, která celému dílu dominuje. Euless, který se dosud jevil jako největší šmejd celé série asi zůstává tak trošku šmejdem, ale setkáváme se s jeho stránkami, které z něj dělají docela lidskou postavu a já osobně mu třeba i tak trošku fandil. Přestože tam je spousta násilí a různých negativních vlastností, tak Euless docela vybočuje a přijde mi nějakou dobu jako slušný kluk, který je stržený velmi zlým osudem. I přes všechny hnusárny, co pak udělá, mi docela sedí a proč ne, nemám s ním problém, i když v dospělosti už je to docela slizák.
Ve vzduchu sice visí Bertina pomsta, ale popravdě si úplně nedokážu představit další průběh a o čem by pokračování mohlo být, takže se nechám překvapit. Jisté ale je, že mě hrubý brutální jih a atmosféra fotbalu okouzlily a těším se na další díl a na celkové vyznění celé série. :)
Druhá kniha naskočila na první díl nějak moc rychle a já se vůbec nemohl zorientovat, obzvláště ve vztazích mezi postavami. Další věcí je, že tohle je prostě jeden velký Kocourkov, kde spousta věcí nedává smysl, a sice jsou ve své nesmyslnosti krásné, ale najdou se takové věci, kterým ani po přečtení úplně nerozumím. Nicméně pokud člověk přejde, že nezná už nazpaměť první díl, tak se velmi rychle chytne a dostane se opět do akce, která je v tomhle díle možná trošku lepší, opět ale zase na úkor jiných faktorů. Pochválit musím malé kapitolky o chrono-zvířatech na konci každé kapitoly, to je prostě hezké. :)
Hodně mě mrzí, že některé postavy úplně nevyzněly, a i když působily zajímavě, tak se po nich slehla zem, třeba Baron, co létal v té své pevnosti. Docela hezky se vysvětlilo, proč někteří lidé stárnou během spánku, proč celkově lidé umírají ve velkém množství apod. Hůř pak bylo vysvětlené samotné tvoření chrono-zvířat, jejich smysl, smysl těch podivínů z vajec a role času jako taková. Kouzelný a zázračný děj vlastně skončil vítězstvím obyčejnosti a normálnosti. Dokonce bylo smutné, jak dopadli někteří elementálové, kteří nakonec přežili, ale ukázalo se, že jejich role je absolutně zbytečná.
Co mě ale nejvíc zklamalo byl konec... Ani ne tak v tom, jak dopadl, ale spíš jak naložil s konci postav, kdy většina jich žádný konec ani nedostala, drhá většina dost mizerný a o ničem. Když jsem knihu četl a do konce mi zbývalo asi 6 stran, tak jsem se hrozil, jak tohle vůbec může dopadnout... A jako jo, je to zakončené a pro někoho hezky, ale žádná sláva a spousta postav je úplně vynechaná. :/
Po dlouhé cestě konečně malá chvilka klidu, kdy si Emma a její parta může oddychnout. Dokonce se dočkáme i tak dlouho očekávaného shledání, které ale nakonec není tak sluníčkové, jak se může zdát. Celý díl se nese v duchu zaslouženého odpočinku a dalších plánů, není příliš akční, ale přináší zajímavé morální úvahy a dějové zvraty, které se projeví později. Za mně tedy moc pěkný díl, i když nějaké nelíbivé věci jsem taky našel.
Jednak je po dlouhém čekání trošku problém se do knihy zase dostat, protože si pamatuju jen takové ty hlavní události a unikají mi všechny drobnosti z předchozích dílů, navíc počty zachráněných dětí se zvyšují a já už ani nevím, kdo je z Grace Fieldu, kdo z Goldy Pond, koho našli cestou a kdo je s Minervou. Ale člověk se do toho po pár stránkách tak nějak dostane, protože to zkrátka má rád. Nicméně takovou hlavní chybu vnímám už u příchodu do stromu, a to kde se bere všechna ta elektřina, horká voda apod. Jasně, asi to bude mít nějaké vysvětlení, nějaké ukradené baterie, horké prameny, démonská zařízení nebo cokoliv, ale upoutalo mě to a rád bych to věděl. Takhle tu máme prostě kouzelný strom, co funguje jako bojler. A neotravoval bych s tím, kdyby se už dříve nevěnovali dost podrobnému vysvětlení všeho okolo, ale teď to dali hodně do pozadí. No a tím vlastně nějaká negativa končí, možná ještě postavy Cisla a Barbary, kteří jsou zatím hodně divní a zvrácení tak trošku.
Jinak ale moc super jako vždy. Prvotní vloupačka jako akční moment celého dílu ušla, následující shledání, ale hlavně ta morální dilemata. Já osobně jsem na straně Emmy, protože mi Minervovo řešení přijde hrozně brutální a i zbytečné, protože stejně jako Emma chápu, že i ti démoni vlastně musí něco jíst, stejně jako dětičky baští jiná zvířátka a celému tomu nasadí korunu Barbara, která si tam jen tak dá démonní stehýnko. Což je mimochodem dobrý prvek, kterým znechutit Minervův plán a přimět čtenáře věřit v Eminy myšlenky. Jsem rád, že se alespoň zmínkově vrátila Mujika a Sonju, protože ta tam bude mít ještě velkou roli. V dalším díle už čekám trošku akce a konfrontací, ale zatím vše plyne ve skvělém tempu. Finální minipříběh , nějakou únikovku, jsem nepochopil. :D
Já tedy nevím, ale minimálně rozsah komiksu mě šíleně zklamal. Na Comicscentrum nezvykle velký formát je hezký a dává vyniknout krásné kresbě, která jen podtrhuje celkovou atmosféru, ale ta ve mně bohužel nic závratného nevyvolala, navíc je komiks opravdu krátký a hned uteče. Finále je v podstatě o ničem a mohlo by se klidně protáhnout a nějak víc vyhrotit. Stěžejní část je asi prostředek, kde se dozvídáme ono hrozivé tajemství osady, které ale šlo dost jasně čekat.
Označení hororový komiks je opravdu docela nemístné, protože komiks má krásnou atmosféru hororu, thrilleru, psychologického i mysteriózního. Sledovat vše pohledem Trevora je pěkné, protože to dává vyniknout dětské nevinnosti, jakési nezaujatosti a hlavně máme vše zprostředkované pohledem někoho, kdo nic neví o situaci v osadě. To, co se nakonec stane není ale nijak velké a ani se neodhaluje příčina nebo následek, je to takový Útěk z vězení bez pilotu a finále, působí neúplně...
Velmi milé překvapení. S Deadpoolem to nesmím přehánět, jinak mě šíleně nebaví, nudí a otravuje, ale do tohohle dílu se mi vyplatilo se donutit. První sešit tedy nic moc, protože mě osobně nebaví ty příběhy ve starším stylu, ale někomu mohou přijít skvělé a musím ocenit alespoň to, že opravdu vypadají jako by byly z nějakých 70. let. No ale zbytek příběhu byl skvělý, velmi vážný a drsně emocionální, což u Deadpoola vůbec není běžné.
Hostování Bělocha, Power Mana a Iron Fista bylo vtipné a vysvětluje část zápletky Deadpool miláček publika, ale kam se to hrabe proti týmovce s Wolverinem a Kapitánem. Deadpool se rozhodl řešit problémy se zneužíváním svých orgánů a naráží na opravdu zásadní problém, který se dotýká bezpečnosti celé Ameriky. Přestože cílovka jsou mladiství a dospělí, tak se opět obávám, že Deadpoola si oblíbilo spíš mladší publikum a nelíbí se mi tam některé vulgarity, ale zase to z toho dělá pořádný dospělácký komiks a hodí se k vážnosti. Množství hlášek se docela snížilo, což ještě nahrává pěkné závažné atmosféře. Dění v Severní Koreji je vážně síla, zejména pak místní gulagy, ale i celý projekt s novými X-Meny. Deadpoolovi trošku víc sklaplo po zjištění ze svého osobního života, ale znáte to, kde není tělo, tam nelze úplně věřit, že nastala nějaká smrt. Opravdu se mi líbí, kam nás autoři zavedli, když to pro někoho může být silné. Kéž by i další díly byly v podobném duchu.
Musím přiznat, že Hulka jsem se vážně bál, protože filmová podoba je velmi vojenská a nejde tam prakticky o nic jiného než souboj Hulka s armádou, no a i některé předchozí komiksy šly hodně do té armády a výzkumu. Nicméně výsledek mě mile překvapil a nevěřil bych, jak dokáže být Hulk mysteriózní a nadpřirozený.
Velká škoda je, že zase nemáme příliš předcházejících komiksů, které by vysvětlily, jak jsme se dostali až sem. Alespoň to Tajné impérium a tak podobně. Nicméně Hulk je zpátky, nějaký základní přehled nejdůležitějších událostí (smrtí) tam je shrnut a můžeme jít na to. Odloučení z týmovek a od Avengers Hulkovi sedí a jeho zběsilá cesta po Americe, která se nenese v duchu ničení, ale v pátrání po následcích gama záření, je zajímavá a velmi chytlavá. Vyprávění z pohledu pro mě osobně ale nic moc a spíš bych ocenil více Brucových myšlenek a motivací. Ale to vcelku nahrazují exkurzy do minulosti skrze Waltera. Další taková slušná náhrada je, že přestože tenhle komiks není nijak destruktivní, tak se nebojí zabíjení a drsáren, což je plus. je ovšem k nevíře, že by se Avengers a jiní Hulkovi známí příliš nezajímali a nechali ho takhle pobíhat, zatímco novináři mají pré a evidentně i více vervy Hulka vypátrat. No, uvidíme, co bude dál, ale hezký start série. :)
Deadpoola mám někdy dost a musím si ho dávkovat v menším množství, takže tenhle komiks, kde bylo Deadpoolů plno, mě zase tolik nepotěšil, ale musím si ten Marvel nějak zkompletovat. Agentura Deadpoolů je docela fajn nápad a bylo pěkné sledovat hlavně jak každý z nich pracuje a nějaké jejich specifické metody a pozměněné kostýmy. Angažovanost kapitána Ameriky je pro mě ještě tajemstvím, ale snad se k tomu dostanu u jiné série a celé se mi to propojí. Nicméně celá ta zápletka byla poněkud slabší a úplně mě nebavila. Hledání krtka uvnitř organizace, rozpor mezi pomocí lidem a penězi za úkoly a takové to chození okolo horké kaše, která se nějak extrémně nevyplnilo a nedošlo do zdárného epického zakončení. Abych pravdu řekl, je to pár dní od čtení a vlastně ani moc nevím, o čem to bylo, tolik málo pocitů to ve mně zanechalo. Musím ale pochválit, že množství otravných hlášek mi tentokrát nepřišlo tak přehnané a bylo vtipné sledovat Deadpoola z té populární stránky, kdy si může dovolit kde co a lidé ho za to ještě chválí. Tak aspoň to bylo výrazně vtipnější než některá jiná čísla.
V tomhle komiksu se těžko hledá něco víc, než jen bezduchá erotika. V prvním příběhu se setkáváme se samotnou premisou příběhu, a tedy tím oním "klikem". Je to vcelku zábava, i když je patrné, že autor se prostě jen snaží co nejvíc eroticky vyřádit a erotiku tam nastrkuje až příliš okatě a nepřirozeně. Claudie jde do kina a hned tam někoho vyhoní a každý ji samozřejmě hned chce, protože jen co na někoho zamrká, tak horní mozek vypíná a aktivuje se dolní. Je to takové nerealistické, sex všude... Ale dobře, berme, že to tu tak prostě funguje a příběh tedy dospívá až k závěru, kde se ukazuje, že to s tím úžasným přístrojem není tak, jak se zdálo. Ale jak to tedy je? Je Claudie nymfomanka nebo na ni má krabička nějaký vliv? Má něco v hlavě je zhypnotizovaná nebo si to vše sama namlouvá? Těžko říct, protože tohle se tak úplně nevysvětlí ani na konci, a přestože máme popis Claudiiny minulosti, kde si slíbila být morální a etická, což by vedlo k tomu, že se potřebuje někdy trošku odvázat, tak to není nijak dořešeno.
Druhý příběh je příjemně ekologický, ale štve mě tam ten "James Dean", který je totálně namachrovaný boreček, který ale ději nic nedává, a ve třetím příběhu se Claudie vzdá až nesmyslně rychle na to, že ji pronásleduje někde v Amazonii a cítí k ní pouto. Podivné motivace má její manžel, který ji jednou zmlátí, podruhé u ní škemrá v šaškecu a je na ulici... Ostatně to mlácení žen a násilí na ženách je dost nepříjemné a je vidět, že Manara tvoří skutečně v jiné době a asi bych nechtěl znát jeho sexuální zkušenosti a choutky.
Třetí příběh je opravdu taková nastavovaná kaše, která nemá moc hlavu ani patu. Claudie si prostě jen tak jede na reportáž do Amazonie a jen tak ji pronásleduje James Dean, protože evidentně má každý na to cestovat po světě. Podivná sekta je vtipná, ale taky až podivně mocná a ochotná se hnát za jednou ženou po celém světě a ta klystýrová vědma a její pasák, no ani nekomentuju raději... To je prostě taková Manarova fantazie, která není moc opodstatněná, asi chtěl využít i nějakou panenskou sexuálně lačnou divočinu a nejen městské prostředí.
Poslední povídka se vrací ke kořenům a příběhu to prospívá, i když to není nějak výrazněji zakončení až na ten dárek, co Claudie dostane. Opravdu by mě zajímal autorův jasný konec, protože zrovna u tohohle mě otevřenost pro vlastní fantazie a názory moc nebaví a nepřijde mi nosná. Rozhodně ale můžu říct, že jsem se u celého komiksu docela pobavil, a i když je to bezúčelná erotika, tak to pro některé čtenáře má co nabídnout. :)
Finále série se nese v takovém podivném duchu, který finále jako by vůbec nepřipomínal. Leslie je ve zvláštním stavu, kdy se moc neovládá a většinu dílu jen nudně bojuje sama se sebou, zatímco ostatní řeší reálné problémy. Velká část se věnuje Lesliině matce a flash-backů s její sestrou, což je docela nečekané odhalení. Když už jsme u nečekaných odhalení, tak celá Lesliina minulost od dětství a tajemství, kdo je hlavní záporák, jsou velmi povedené prvky, které byly vcelku nečekané. Je jen škoda, že to vše skončí tak zrychleně. Jedna maličká revoluce a jedna větší vražda a najednou je se světem vše v pořádku. Malé plus jsou předsudky, které se ukazují na konci knihy, které prozrazují, že vše není tak růžové, ale jinak to vlastně růžové je. Máme tu sice přestřelku, honbu za záporákem a souboj na život a na smrt, ale proč to všechno? Nějak mi nedocvaklo, jaká byla motivace všech postav. Nebo možná došlo a jen mě to nijak neoslnilo...
Bezimena pro mě byla trošku těžším soustem, protože moc nechápu pointu a propojení s tou kněžkou na začátku, ale vlastně z toho nemám nějaký špatný pocit a celý počin hodnotím kvalitně a pozitivně. Teď už jen záleží, jestli mi to nějak později dojde nebo ne.
Hned na začátku dokáže upoutat krásná černá úprava s velmi uměleckými výjevy, které nejsou klasickým komiksem, ale spíše celostránkovou grafickou knihou s komentáři, které posouvají příběh. Kresby jsou to opravdu krásné a často i takové snově psychedelické, černobílé komiksy sice nemám příliš v lásce, ale tady by se asi nic jiného nehodilo. No a samotný příběh... Bylo to zvrhlé, perverzní, na konci šokující, ale nemůžu říct, že by mě to odradilo. Ne že bych to vyhledával, ale protivná mi sexuální témata taky nejsou a je to v podstatě jen trošku zvrhlejší fantasy detektivka.
No ale co je hlavní zádrhel... Docela chápu Bennyho život, chápu i jeho zálibu a co vše dělá, ale moc jsem nepochopil, jak se to na konci šíleně zvrhne a jak to vlastně souvisí s tou snovou cestou kněžky ze začátku a konce aneb pro koho to ronila slzy? Možná, jen velmi možná, šlo o nějakou vidinu, co Artemidině kněžce ukázala Bezimena, aby ji přesvědčila, aby byla navždy panenskou kněžkou a zanevřela na muže apod., ale to se asi s jistotou nedozvím. Takže je pro mě Benny nějaká univerzální metafora mužství? Určitě ne (i když u ženské autorky je možné i toto), ale nějaká zajímavá metafora v tom bude, takže si asi každý přijde na své. :)
Joo, tohle je taková pecka, že kvůli samotnému tématu přehlížím jakékoliv jiné chyby. Celý tenhle event s Tajným impériem mě docela minul, takže to doháním teď a je to prostě paráda. Mám možná jednu malou výtku... Ono toho v Česku vychází tolik a tak zmateně, že v jeden měsíc vyjde něco z Války říší, něco z Tajného impéria a něco, co je dávno jinde. A nemyslím tenhle konkrétní komiks, ten je starší, ale tu českou vydávací situaci celkově. No co už.
Trošku nepraktické je, že tenhle komiks vyšel tak nějak zčista jasna a nevím, jestli v Česku je nějaký jiný díl, který by to trošku vysvětloval, takže zkrátka kdo je Kubik apod. Ale zorientovat se v tom dá. Navíc od klasické vymývárny mozků se to výrazně liší tím, že je nám vyprávěn celý nový Stevův origin, což je prostě bomba. Zpočáku mi ty dvě časové roviny úplně neseděly, obzvláště proto, že jsem tak nějak tajuplně četl třetí díl jako první, nekomentuju raději, ale postupně se mi líbilo kombinovat oba příběhy, i když tak trošku skáčou v čase od občanské války II. přes jiné události a uskupení apod. Nicméně celý tenhle Hail Hydra nápad je tak skvělý a pro mě sympatický, že všechno stranou, tohle je úžasné. :3
Konečně se Spidey a Deadpool dostali do chvíle, která se dá zařadit do celku universa a je skvělé, že se taky nějak odráží významné události jako Tajné impérium a pád S.H.I.E.L.D.u. Nicméně celkově je to velmi zvláštní děj. Je hezké, že se zmíní jednou větou o Pavučince, ale celý sešit Žádná švanda jako by ani nebyl a atmésféra i téma se rapidně změnilo z BFF na dva téměř nepřátele. Kresba je dost špatná, sice poměrně umělecká, ale nevyznám se v ní a ani se mi nelíbí. Záporák Chameleon mě moc netěší a přijde mi trošku předimenzovaný. Naopak pohled do budoucnosti na důchodový věk obou hrdinů se mi líbil moc, doufám, že bude pokračovat, protože to je v rozvleklé parťácké romanci konečně něco nového. Nicméně ani události v tom divném zmutovaném světě nejsou úplně špatné... Mám rozporuplné pocity, z části se mi to líbí a obzvláště trošku vážnější motivy, z části to je dost hloupost.
Musím bohužel souhlasit, že tohle je opravdu jen takový falešný rozjezd, u kterého je dokonce napsáno, že "volně" navazuje na Rodinný podnik. Tak volně, že je o tom vlastně celá jedna kapitola, která pak nedává žádný smysl, když Rodinný podnik neznáme, a je pro nás jen takovým zrychleným vyprávěním něčeho, co neznáme. Celkově pak mě štvou autorovy poznámky, že tohle se vyskytlo tam a tamto jinde, a pokud něco chceme vědět víc, tak si to můžeme přečíst tam a tam... To je pak hrůza něco takového číst. A to jsme si tuhle sérii vybral proto, že u nového Spider-Mana: Návrat ke kořenům je zase napsání, že to navazuje volně na tohle... Ale to bych se postupně dostal nejspíš až úplně k prvnímu komiksu vůbec, takže škoda mluvit.
Celkově jde o poměrně hutné dílo, které je textově a celkově dialogy velmi obsáhlé a mluví se v něm opravdu hodně. Spousta věcí se vysvětluje, spousta věcí se okecává, Spider-Man si hraje na generátor náhodných nevtipných vtipů a je to táhlé, místy nudné a urousané. Peter mi přijde docela nesnesitelný, a to ho jinak mám rád... Human Torch to moc nevylepšuje, ta divná sestra taky ne a výskyt dvou padouchů tomu nedává dostatečně grády. Na první díl série mě to opravdu nepotěšilo a nenalákalo na další díly. Je to jako kdyby byl Spider-man už starý, ale najednou začal dělat začátečnické chyby. :(
Přestože se děj odehrává pořád v domově, není nudný a velmi dynamicky se vyvíjí. Očekával bych, že se začneme točit dokola nebo se začnu nudit, ale je to hezky vyvážené a postupuje to k jasnému cíli. Čas na útěk dochází a děckám se do cesty staví čím dál více překážek. V tomhle díle se dostáváme k minulosti a hlubší přítomnosti sestry Krone, což je super a bylo už potřeba trošku odhalit pohnutky a motivace dospělých. Čím více pak vzniká překážek, tím více se ukazuje, že naše hlavní trio není až tolik vychytralé a nedostižné, což je sympatické, protože abych pravdu řekl, už mě unavují obrazy extrémně inteligentních dětí, co všechno zvládnou s prstem v nose. Po docela klidném startu děj graduje do extrémních rozměrů a já se nemůžu dočkat na další díly.
Hodně se mi líbí, jak je vybudovaný celý tenhle svět, přestože jsme z něj zatím nic neviděli. Jedna věc je sledovat děj a postavy, druhá věc je pomalu stejně jako hlavní trojice odkrývat aktuální svět a společnost a hádat, co se asi stalo a děje. Postavy jsou překvapivě hluboké, a to hlavně ty dospělé, minimálně sestra Krone mě vážně překvapila. Pod její fanaticky děsivým pohledem je i trošku, maličko srdce.
Po prvním dílu, které mě vážně moc nezaujal a nenadchl, jsem se docela bál, co z toho bude a jak se finále vyvine, ale nakonec byl vidět opravdu velký posun a větší zaměření na cíl, který si Aaron vytyčil. Mnohem výrazněji se ukazuje Conanova cesta tam, kde je. Ve spojení se dvěma sirotky pak všechno zapadá do sebe. Přestože jsou kapitolky víceméně pořád epizodní, byly pro mě zajímavější a dávaly mi větší smysl. Viděl jsem už jakousi návaznost a nebylo to pro mě takové drobení všeho možného, jako v prvním svazku. Jestliže pak Aaron volil tenhle způsob vyprávění, aby nějak průřezově ukázal z Conana vše, co jde, tak teprve v tomhle dílu se to povedlo a Conan na mě konečně zapůsobil a přišlo mi, že se mi během čtení tvoří nějaký jeho komplexní obraz.
Od prvního dílu mě zajímá dění okolo karmínové čarodějky, takže jsem si finále náležitě užil, i když jsem možná čekal ještě o maličko víc. moc hezká kapitola byla i s Cromem, protože mám rád tyhle mytologické záležitosti. Conan se předvedl jako skutečný bojovník, který má i duši a nějaké svědomí a není to jen tupá mlátička, jak v některých částech bohužel působí. Kompletní vyznění mě zaujalo hodně a jsem rád, že jsem si první díl tak nějak vytrpěl, protože přečtení druhého mi to vše vynahradilo a byl jsem spokojený. Třetí díl od jiného autora už asi vynechám, ale seznámení s Conanem formou jeho smrti bylo zajímavé.
Paper Girls mě ze začátku neuvěřitelně nadchly, ať už velice osobitou kresbou a výběrem barev, tak časovým zasazením a počátečním dějem. Holky byly správně drsné i osobnostně rozložené (nábožná Erin, nevychovaná Máca apod.). Ta kresba sama o sobě je hodně dobrá, velmi netypická, ale tak nějak uklidňující. Ne že by na mě působila nějak retro, ale hodně se hodila k roku 1988.
Celá ta záhada se zmizelými občany města byla skvělá a holky byly sympatické. Nicméně pozdější příchod mutantních teenagerů, strážců času, dinosaurů apod. už na mě začínal být trochu moc, a finální zápletka s dědečkem, co řídí celou operaci a třemi Erin apod., no hrozně zamotané, divné a hlavně pak už i nudné. Z avizovaného Stranger Things podle Vaughana se stala podivná dobrodružství rodiny Smolíkových a ztratilo to kouzlo. Popravdě se mi ani nelíbí ta vyobrazená realita osmdesátých let, dvanáctileté holky tam kouří a málem je znásilní na ulici apod., podle kresby jsem myslel, že jim je aspoň šestnáct nebo tak. Příběh sám o sobě má na to být super, záhadný a akční, ale nějak to vůbec nevyniklo a po najetém startu celá kniha jen upadala a upadala.
Další díl si asi koupím, čistě jen abych věděl, jestli se zlepší nebo ne a jaké je rozuzlení, ale není to pro mě takový top, jak jsem čekal. Alespoň musím pochválit poměr délky a ceny, ale Crew vydává vždycky férově, takže tam není co vytknout.