fvalek fvalek komentáře u knih

Kompletní průvodce světem postav DC Comics Kompletní průvodce světem postav DC Comics Melanie Scott

Musím se přiznat, že nemám rád tyhle encyklopedijky, které nedosahují úrovně pořádné encyklopedie a vychází jich 20 různých druhů (srovnejme např. s DC COMICS: Absolutně všechno, co musíte vědět). Ve výsledku dostane každý hrdina jednu stránečku A5, kde se akorát napíše pochybná tabulka s jeho výškou a dalšími věcmi, protože to je velmi potřeba, pak velice stručný, často nedostatečný popis schopností, mikroodstaveček o životě, a co je také důležité, nějaký drobný komentář k oblečení. Po tohle obsahové stránce jsem byl s knihou tedy extrémně nespokojený.

Viděl bych ale přesto dva plusy - grafická stránka, která je prostě úžasná a moc povedená, působivá. Za druhé pak fakt, že průvodce obsahuje i postavy, které jsem dosud neznal, takže to je veliké plus. Určitě tak nějaký smysl má, jen by to chtělo se jednou plácnout přes kapsu a vytvořit něco pořádného, ne pořád dokola tyhle malé šuntíky. Nicméně ještě musím uznat, že kniha je moderní a informace jsou relevantní pro aktuální český release order, takže pochvala a průvodce jistě na trhu své místo má. Takže jen... se víc posnažte příště.

Musím si trošku postěžovat na úzus překladu, je strašný. Řekl bych, že komiksy mají v ČR už nějaké své místo a styl překladu, nicméně jiná nakladatelství než přímo komiksová to prostě neakceptují a vznikají zvěrstva jako Donna Troyová (místo klasicky známé Donny Troy), dále pak šílené překlady jako Draví ptáci (Birds of Prey?) nebo Psanci (In justice?). Díky tomuto kouzelnému překladu často ani nevím, o čem se mluví, protože běžné komiksové překlady jsou dle mě mnohem modernější a nebazírují na zbytečném počešťování veřejně známých reálií. Nebo tu brzy budeme mít Supermuže a Netopýromuže? Čeština je krásná, ale necpěte ji, kam se nehodí. Slovart bohužel pak vypadá, že knihu jen vydává, ale o DC prakticky nic neví.

21.12.2020 2 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Collins jasně ukazuje, že série Hunger Games se nutně netočí jen okolo Hladových her, a i když nám předem dala informaci, že se kniha bude zabývat Snowem, což s sebou nese určitá očekávání, nakonec to bylo opravdu nečekané. Pořád si nejsem úplně jistý, jestli by kniha šla číst bez znalosti hlavní trilogie, ale beru to tak, že po prequelu asi z 99 % sáhne právě někdo, kdo už Hungerky zná. Nicméně je potřeba si užít všechny odkazy a zajímavosti.

Časové umístění do desátých her je geniální, protože máme možnost nejen sledovat vznik a formování her, ale i Kapitolu a celé jeho nadvlády. Úžasné byly odkazy na původní trilogii, které jsou protkány celým příběhem. Sledování života mladého Coriolana, který není automaticky záporný, jako tomu je v HG, ukazuje, že každý záporák za sebou má obrovský příběh. Konkrétně u Korji je to příběh lásky a zrady, což se zdá docela klasicky, ale příběh je to rozhodně netradiční. Osobně jsem s Korjou většinu času soucítil, fandil mu... Dát do čela Hladových her opět dívku z 12. kraje mi původně přišlo trošku úzkoprsé, nakonec ale vytvořila naprosto jinou postavu, než je Katniss, a toho si cením. Collins se drží osvědčené předlohy a symbolismu na každém kroku, a to tak moc, že si můžeme jen domýšlet, co vše nebylo vyřčeno (aneb je Maude Ivory babička Katniss?).

Musím pochválit moc hezký překlad, protože jedna z věcí, co mě baví, jsou jména dětí z krajů - Anýzie, Sochora, Duban, Ráhen... Je to vtipné a zajímavé. Jinak ano, co čtenáři bohužel nedojde je, že vodní brambory, které sbírá hejno se anglicky řeknou Katniss, pěkná narážka. Stejně tak vysvětlení názvu pomocí poslední části.

Známá kompozice na tři rozsáhlé kapitoly příběhu svědčí, a i když jsou Hladové hry hlavní dynamický prvek každého dílu, tak jsem rád, že tu dostaly jen klasický prostor a zbytek příběhu se věnoval Korjovi a Lucy Gray. Překvapivě mě kniha neustále bavila a dál překvapovala, každá kapitola byla lepší a lepší. Co se týče samotných Hladových her, byly až úsměvně primitivní, ale jejich podstata zůstala zachovaná, navíc díky vypravěči Korjovi bylo moc hezky vysvětlované pozadí her. Jeho postava, která se řídí prostředím, původem a všemi situacemi, které se mu stávají, ukazuje, že čistě pozitivní charakter v některých situacích nemá co nabídnou a je spíš na obtíž a otravný (ehm... Sejanus). Co mě ale nejvíc dostalo bylo finále. Kde jsi, Lucy Gray? Epilog pak je už velmi rychlý a očekávaný souhrn, který pouze potvrzuje a doplňuje to, co jsme všichni čekal na začátku - Snow vždycky vyhrává.

20.12.2020 5 z 5

Sto sonetů o lásce Sto sonetů o lásce Pablo Neruda (p)

Neruda dokazuje, že sonet není věcí renesance, ale může volně vznikat i dnes a přinášet nám potěšení. Navíc žhavá příchuť Chile, neotřelá nepřehnaně melodická slovní zásoba a nevšední příměry dělají z Nerudových sonetů extra počtení. Bohužel chybí trošku větší záběr, v porovnání třeba se sonety Shakespeara chybí nějaká moderní témata, více motivů a témat, multižánrovost, a celé je to tak trošku na jedno brdo. Po několika stranách vnímám podobné prvky a po půlce knihy už mám pocit, že mě nic nepřekvapí. Chápu, že prostě píše o své lásce, ale kolik sonetů jedna jediná láska snese? Pořád dokola...

Nicméně jako sbírka a jako jednotlivé sonety je to moc hezké dílo, povedené a nedivím se, že v celé Americe tak oblíbené. Mně osobně nevadí nerozvinutá rovina metafor, nebo spíše jednodušší metafory a věcnější styl, ono ostatně Američané mají přesně takový styl myšlení, nicméně pořád jsem spíš na toho okouzlujícího melodického Shakespeara. Nebudu ale porovnávat dva úplně jiné lidi, proto je Neruda prostě skvělý básník. :)

15.12.2020 4 z 5

Alergie Alergie Earl Mindell

Tahle kniha je kouzelně zbytečná a neužitečná. Jak už napovídá samotný název - odstranění příčin alergických reakcí, což se vlastně rovná - vyhýbejte se alergenům. Rada nad zlato, opravdu, to bychom nevěděli. V knize se dozvíme, co je to alergie. Pecka. Dozvíme se, na co můžeme být alergičtí, to bychom jinak taky nevěděli. Kniha vám poradí, ať jdete na alergologii, berete léky, nebo se alergenu vyhnete. Wow, to je přímo nečekané. Co jíst, aby se alergie zlepšila? Přinejmenším neověřené a spíše nefunkční. No a jestli nic nepomáhá, tak už nic nezkazíte nějakým šamanem nebo čínskou medicínou. Jestli takovou knihu napíše "odborník", asi by se měl věnovat spíš práci než psaní.

Nedivím se, že jsem tuhle knihu sehnal asi za 30 korun ve výprodeji, protože přesně takovou hodnotu má. Možná bych spíše doporučil letáček z alergologie, byl by informačně relevantnější.

15.12.2020 1 z 5

Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna Petr Macek

Já jaksi nevím, jak toto české dílko hodnotit. Na jednu stranu není tak špatné, na druhou stranu je to docela k naštvání. Ono totiž když vystavíte komiks na tom, že se odehrává v Česku, nacpete ho odkazy na historii a dáte tam krásné české scenérie, tak je to super zážitek. Jenže pak tam nasolíte reklamy na Blesk, Primu a další a začne to být otravné. Ono celkově to pochybné sponzorství Blesku je něco, o čem by člověk s chutí prohlásil, že to žádný autor nemá zapotřebí. Nicméně asi všichni víme, že bez penízků od Blesku by žádný komiks nevyšel, takže holt co se dá dělat.

Postavy jsou takové nic moc, David není úplně nejvýraznější hrdina, větší respekt u čtenáře má snad i magistr, a zbytek je spíš taková výplň. Co je super jsou pak camea jiných postav, ať už slavných historických, nebo třeba Pérák. Já osobně jsem si tedy Davida nijak nezamiloval, ani ho nevnímal jako nějaký superhrdinský vzor, ale ani mi nebyl protivný. Jako v každém správném komiksu tu máme ženu, co nic netuší, a to ani kdyby jí Zázrak vyšel v boxerkách z koupelny, a to je matka, jak je trefně popsána "se slepotou Lois Lanové". Ostatně tyhle narážky na světové komiksy mě bavily, za to plus.

Co se týče děje, je překvapivě dobrý, konzistentní, sice postavený na nějaké vlastenecké zajímavosti v každém díle, ale postupně jde k velkému finále, což taky není úplně všude. Závěr mě pak překvapil, protože byl moc hezky uvedený. Jsou takové tři možnosti závěrečného boje - (1) hrdina se postaví neřádovi moc brzy, dostane na zadek a následuje pozdější druhé kolo, (2) hrdina jde prostě bojovat a po lítém boji zvítězí, (3) hrdina je v totálním háji, padouch si dělá co chce a teprve v poslední okamžik to zachrání. No a u Zázraka se konec, který nevyzradím, hodil a povedl se úžasně (i když ten finální boj mohli trochu natáhnout).

Samotná kresba je pak taková neokoukaná, trošku ábíčková, ale originální a koukatelná. Není to top, detaily pláčou a někdy si říkám, kdo je ta rozmazaná šmouha, ale beru ji. Ono pak pro čtenáře abíčka je zase taková kresba obří pozitivum, takže kdo jsem já, abych proti ní něco měl.

Jediné, co mi na komiksu doopravdy hodně vadilo, je, že nemá žádný přesah. Je hezké psát o Česku, házet tam vlastenecké odkazy, sem tam nějaký vtípek na jiné komiksy a země, na politiku, na čecháčky, ale není tam žádná morální hodnota, ponaučení nebo prostě jen silnější emotivní zážitek, vůbec nic. Takže to beru jako takovou českou blbůstku no...

Takže ve finále shrnutí - pěkná kresba, průměrné postavy, kvalitní děj, klasická komiksová klišé, protivné ale nutné reklamy, minimální přesah a sem tam nějaké zajímavosti (těch jsem mimochodem odhalil víc než v závěrečné galerii rarit a bavily mě moc). Těším se na další díl, hlavně na válku s mloky. :3

04.12.2020 4 z 5

Nevěsta nebo lupič? Nevěsta nebo lupič? Tom King

Tak překvapivě, ačkoliv nemá nějaký konzistentní děj a velkou zápletku, se mi tenhle díl líbil asi nejvíc z posledních tří. Složení z menších příběhů mi sedlo nebo přesněji všechny tři mi sedly a dostali jsme se do krásného závěru, který zavání sentimentalitou a kýčem, velmi originálním kočičím kýčem.

Malý Bruce Wayne 2 mě pobavil a je to teda řádné psycho. Zajímavý příběh o zločinu, kde nefiguruje žádné pravý zločinec a vlastně docela očekávané v těchto kruzích. Druhý příběh mě zase tolik nebral, ale co už. Armády démonů a flirtík s Wonder Woman, proč ne. Třetí příběh byl super a navázal na Válku vtipů a hádanek. Kolektivní myšlení ze zeleniny je taky originální a celý příběh byl podaný vtipně a akčně zároveň, klasické všichni proti jednomu. No a finále o svatebních šatech, zábavné...

Už se tedy opravdu těším na svatbu, až tenhle eventík bude za námi. Sice je hezký, ale už toho začíná být moc, moc roztahané do všech dílů (i když to je asi cíl série, ale chápete). Rád bych věděl, co bude dál s Gotham Girl, protože její linka vyléčení byla úplně vynechaná, a je tam spousta jiných zajímavých postav.

03.12.2020 5 z 5

Operace Zásnuby Operace Zásnuby Tom King

Mňaaau. Tak to je záruka zábavy, která nezklame. Škoda jen, že celá anotace na zadní straně komiksu, která slibuje obrovské putování měnící životy, je ve skutečnosti děj dvou sešitů, který se zaměřuje hlavně na požehnání bejvalky. Zbytek je už taková šarádka, jak já říkám - prokletí pátých dílů, kde je potřeba vyplnit místo.

Catwoman je najednou nějak moc předimenzovaná, zvládne všechno, udělá všechno, dokáže všechno, je pomalu bohyně. Ne, že by mi to vadilo, jen mi ta náhlá pozornost přijde poněkud přitažená za vlasy. A já nevím, jestli se mi to líbí nebo ne... Nicméně jsou tam skutečně světlé chvilky, kdy je to i zábavné.

Co se týče děje samotného, poušť mě zklamala, protože to skutečně není kdovíjaká cesta ani zápletka. Zbytek se Supermanem bylo tak trošku utrpení, protože zvláštní scénář rozdělující pohledy, navíc pak výměna kostýmů a hlídat, kdo mluví, no, bylo to velmi divoké. A takové tak trošku o ničem. Chápu, že se před svatbou musí vyčistit vzduch, ale založit díl jen na tom. Popravdě ty páté díly jsou skoro všechny takové pitomé, takže co jsem tak mohl čekat. Konec byl... milý.

01.12.2020 3 z 5

Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice) Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice) Tom King

Válka vtipů a hádanek je takový malý eventík v batmanovském prostředí a rozhodně potěšilo jeho převyprávění, obzvláště, když na něj naráží třetí díl. Moc se mi líbí forma vyprávění, která vyvrcholí něčím hodně obrovským. :3

Samotná válka začíná trošku nevysvětlitelně, malicherně, říkám si "Tohle je opravdu začátek války? Kvůli tomuhle?", ale prostě to tak je, no tak co už. Joker a jeho smíchové zaprdnutí, k tomu Riddlerova úpornost... zajímavé, já osobně fandil Riddlerovi, ale hajzlíci to byli oba. Musím ale s lítostí oznámit, že neustále pokusy o vtipy a hádanky mě postupně přestávaly bavit víc a víc. Mezihra o Kite Manovi byla smutná, ale líbila se mi, byl to hezký prvek, který vyplňoval mezeru ve válce. Ale nezasloužil si to. Co se týče Batmana, tak mě trošku zklamal, čekal jsem od něj něco nápaditějšího. Co ale musím pochválit je zapojení všech známých padouchů (ale kde je Harley?!).

Vyvrcholení v podobě zápletky do dalšího dílu potěšilo a dalo tomu mnohem větší rozměr, když vidíme, jaké problémy řeší Selina i Bruce a jak se cítí. Malé nepodstatné plus - naučil jsem se sedm z devíti francouzských chodů, super. :D

30.11.2020 5 z 5

Šmrncem a magií Šmrncem a magií Kurtis Wiebe

Svatá sprostoto... Tohle je pro mě asi největší překvapení letošního roku. Obával jsem se, aby komiks nebyl moc dívčí, nebo dokonce dětský, ale vyrazil mi dech. Děj má hned tři dospělácké roviny, jednak vysokou vulgaritu, také velmi brutální a drsný děj, no a stejně tak zajímavou metaforickou rovinu a odkazy na dnešní svět čili velmi moderní pojetí.

Samotná parta Krysích královen se mi líbí a jsou zajímavé, to je ostatně celé universum. Vysoká trpaslice, co se holí, malá lesbická pidižvice, co ráda bonbonky, ateistická kněžka Dee, která podle mě teprve ukáže, co vše umí, no a přisprostlá elfí čarodějka Hannah, která je podle mě větší srdcařka, než se zdá. Celé městečko a ostatní lidé a stvoření jsou super a pravidla fantasy magického světa mě baví. Dějové zvraty jsou zvláštní a nečekané.

Největší slabinou je právě asi pro někoho přednost, a to ta vulgarita. Někdy je toho prostě moc a až zbytečné. Když pak chci někomu zajímavou pasáž ukázat nebo ji jinak zpracovat, tak to aby se člověk styděl. Nevadí mi to pro běžné čtení, ale zbytečně to z komiksu dělá něco velmi nízkého a bez většího významu. Kdybych chtěl komiks nějak využít ve školství, rozhodně by to nešlo, což je škoda.

Nicméně pro obyčejné čtení zábavné a zajímavé. :)

26.11.2020 4 z 5

Red a Blue 2 Red a Blue 2 Hidenori Kusaka

Po prvním díle, který mě překvapil hlavně překladem a nějakou základní podobou světa, jsem konečně ve fázi, kdy už jsem zvyklý, a proto jsem si druhý díl také náramně užil. Děj krásně svižně utíká, Red se posouvá, je čím dál lepší, každá kapitolka má svou unikátní zápletku a možná v některých ohledech vše plyne až příliš rychle.

Líbí se mi tahle originální, starší manga, kde jsou úplně jiná pravidla než v pokémonních hrách a seriálu. Všechno je to takové naturalističtější, přírodnější, surovější, ale stále je to krásný kouzelný svět pokémonů. Co mě ovšem pořád dostává je fakt, že se každý chová, jak kdyby pokémony viděl prvně v životě. Jako by pokémoni byli tak neznámí, že se objevili třeba teprve před pár lety apod., to nechápu...

Poprvé se také objevuje Green, což je tedy překvapivě docela mrcha, ale těším se, jak se její příběh dál vyvine. Co mě příjemně zaráží je, kolik mají Rakeťáci moci, a co vše mohou udělat. Není to jako v seriálu, kde jsou vážně nuly. O to je příběh zajímavější. Nicméně dětská naivita Reda je někdy otravná a člověk si říká "To jako vážně, tohle by takový malý blboun dokázal?" Parádní je rozdělení trenérů na ty hodné a zlé, což je taky věc, která dělá hodně s úrovní všech zápletek.

No zkrátka a jednoduše paráda, nemůžu se dočkat dalších dílů a je to už teď jedna z mých milovaných sérií. :3

24.11.2020 5 z 5

Hra o trůny: Mytologie Hra o trůny: Mytologie Gwendal Fossois

Musím bohužel ve většině věcí souhlasit s prvním komentářem. Štve mě, jak hrozně se na GoT vydělává a opravdu o tom může vyjít každý kravina. Když jsem si knihu kupoval, čekal jsem, že najdu nějaké věci o mytologii Písně ledu a ohně/Hry o trůny, ale tohle je prostě nějaký soubor autorových myšlenek, přesně jak píše Korsika, často zveličených hodících se věcí, a naopak vynechaných nehodících se. Autor navíc tíhne k řecké a severské mytologii, kterou asi jako jedinou zná, protože je jediná hodně dostupná, vynechává ale různé jiné mytologie a kultury, které někdy mají k mytologii světa GoT blíž. Nicméně i tak mi přijde, že spousta věcí je opravdu přehnaně řešená, nepopírám, že se Martin inspiroval různými věcmi, ale autor se zoufale snaží do mrtě rozebrat úplně každou věc, u které ho zrovna napadne nějaká souvislost, i když je to podle mě úplná hloupost.

Míchání reálií seriálu a knihy asi přejdu, protože naštěstí znám důkladně obojí, ale naprosto nahodilé vybírání toho, co se hodí, což nevede k nijak komplexnímu popisu mytologie, je něco, co nepřekousnu. Celkově bych takovou knihu asi zvládl napsat taky, navíc vypadá jako výčet takových těch zajímavostí o GoT - "Fun Facts" - které vycházejí na Instagramu. Autor se sice snaží psát jaksi populárně naučně, ale do inteligentní knihy to má hodně daleko. Nevím, jestli Martin k tomuhle dává souhlasy nebo to čte, ale asi by se chytal za hlavu.

Na jednu stranu si říkám, že chci mít hezkou GoT poličku a tak sbírám všechny knihy s touhle tématikou, ale po téhle a dalších shit publikacích typu Vznešené rody Západozemí, GoT kuchařka, Hra o trůny ve světě podnikání a Průvodce po Západozemí to prostě vzdávám, protože mi je k zblití z toho, jak na tom každý rýžuje, a budu se držet prostě jen osvědčeného kánonu Písně ledu a ohně, Ohně a krve + Svět ledu a ohně. Upřímně doufám, že podobné publikace jako tahle nebudou vycházet, i když ještě tu máme spoustu slepých míst, jak se přiživit - Móda ledu a ohně, Účesy ledu a ohně, Gestikulace ledu a ohně apod. Nicméně já už za to nehodlám utratit ano korunu. :)

07.11.2020 1 z 5

Batman / Želvy nindža Batman / Želvy nindža James Tynion IV

Abych pravdu řekl, tak děj byl příjemný a závěr dokonce hezký, ale celková cesta k němu mě příliš nenadchla. Moc neznám Želvy ninja a u Batmana mě baví spíš sólovky, takže to pro mě byl střed dvou nic moc světů, kdy jsem navíc spoustu věcí z universa Želv ninja nevěděl a nepoznával. Okolnosti cestování mezi světy nebyly moc dobře vysvětleny a vlastně to bylo takové přijít, chvilku otravovat a pak zase v klidu odejít. Zrovna zápletka "Nevíme, jak se dostat domů" by možná byla výživnější než zápletka "Můžeme jít domů, ale ještě tu chceme něco napáchat."

U Batmana mě vždy dostávají věci kolem něj, protože každé universum (New 52, Rebirth) a i každá vlastní sólovka mají specifické podmínky v tom kdo je zrovna v Bat-rodině, v jaké fázi života Bruce je, jak moc je příběh temný... Želvy ninja mě překvapily příjemně, sice jsou trošku nemastné neslané, ale rychle jsem se v nich dokázal zorientovat. Kdo je v tomto příběhu výraznější jsou padouši, kteří mě bavili a zvířecí podoby byly vtipné, jinak ale viz výše, žádný velký zločinný záměr se neudál a příběh tak byl trošku nuda.

Nicméně je fajn, že Batman potkal skupinu, která mu je docela podobná. Kresba byla taková umělečtější, ale hodina se a podpořila oba světy. Finální happyend s rodinnými rysy funguje jako hezká pozvánka na druhý díl, který pro mě osobně sice nespěchá, ale přečtu si ho někdy rád. :)

02.11.2020 4 z 5

Batman: Můj Temný princ Batman: Můj Temný princ Enrico Marini

Byl jsem moc příjemně potěšený, což jsem většinou ze všech těchhle samostatných příběhů, ale tohle se mi obzvláště moc líbilo. Jediné mínus, které na celém příběhu vidím, je vážně jednoduchá Harley, což asi není tak nevídaná věc, ale po přečtení Harleen a Bílého rytíře mi to přišla jako škoda. Nicméně zbytek výborný.

Batman má dceru a je to sice oběť klasického scénáristického předimenzování dítěte, ale je snesitelná a zábavná. Za to její matka je pravý opak, ale stejně docela škoda, jak dopadla. No a na koho se příběh převážně zaměřuje - Joker a jeho šílenství, které je prazvláštním mixem plýtvání životů, a zároveň lásky k dětem a nějaké podvědomé počestnosti. Hra názvu, která mi nejprve nedocházela, se na konci ukázala jako důvod k pousmání.

Samotná zápletka pátrání a loupeží je vtipná a zajímavá, Catwoman hraje příjemnou sekundární roli a je opravdu škoda Harley. Finální odhalení je pecka, ale myslím, že se to dalo poznat téměř hned, hlavně podle znaménka. Je velká škoda, že jde o izolovaný příběh, zajímalo by mě, jak se Bruce jako tatínek osvědčí. Navíc síla stisku, kterou si Joker uvědomil si žádá svou dohru... :)

01.11.2020 5 z 5

Válka upírů Válka upírů Jason Aaron

Wow, jednoduše wow... třetí díl, oproti druhému, nadělal pěknou paseku v pozitivním slova smyslu. Pozadí upírů je teda absolutně nevysvětlené a chudé, ale samotná akce je perfektní. Existence Avengers, Squadron Supreme, Namorovy skupiny, Zimní hlídky a upírské skupiny, z nichž se tedy objeví jen tři, je naprosto úžasná a jejich souboje naplňují jak potřebu akce, tak politické zázemí. A upřímně, to, jak skončila Zimní hlídka, je pecka.

Sice je to trošku přeplněné akcí na úkor většího příběhu, ale proti druhému nudnému dílu to je vysvobození. Ještě, že někteří hlavní hrdinové mají i své sólovky, jinak by jejich vývoj pěkně stál a bohužel u zbylých postav se nedá říct, že by nějak vyčnívaly, jako by příběh ani nebyl o Avengers. Blade mě taky zrovna neokouzlil a na slavného lovce upírů vlastně nic nepředvedl, lepší byl snad příběh o Iron Fist, protože jak jsem už psal, pravěcí Avengers mě zajímají trošku víc než aktuální dění a snad jejich příběh bude pokračovat nějakou pořádnou zápletkou.

Na to, že příště má vyjít válka říší, tak neproběhla moc dobrá příprava, i když to částečně doplňuje Thor, ale jsem zvědavý, jak se jim příběhy podaří skloubit. Navíc tu jsou stále ostatní konkurenční týmy, což je pecka. :)

01.11.2020 4 z 5

Světové turné Světové turné Jason Aaron

Druhý díl se nese v duchu dozvuků prvního dílu a je daleko méně akční. Znatelně mi chybí Doctor Strange, celkově pak jako by celý příběh Avengers šel do pozadí a nikdo se pořádně nepředvede. Více než aktuální dějová linka mě pak zajímají spíše osudy pravěkých Avengers, kteří mi přijdou naprosto skvělí.

Snaha o akci v podobě několika konkurenčních týmů pro mě postrádá nějaký jednotící prvek a je matoucí. Chybí nějaká větší zápletka a vše se moc zaobírá politikou, která nemá v českém vydávání potřebné zázemí a podklady. Namorova skupina, Rusové a ještě nový S.H.I.E.L.D. sice jsou zajímaví co do universa a jeho bohatosti, zápletka to ale není moc plodná. Agenti Wakandy mě taky moc nezaujali, raději bych návrat Avengers v nějaké pořádné akci. Co mě potěšilo, bylo rande Thora a She-Hulk, vtipné, i když to není úplně můj dream shipping, a Thor je teda sakra romantik...

Překvapila mě kresba, která byla hodně pěkná a ne tak šílená jako u Strange nebo Thora. Nepříjemně mě ale překvapily horizontální kresby, které měly nečitelné texty hlavně kvůli neexistenci okrajů, takže mi docela zkazilo pár replik, jak to lezlo do vazby. Doufám, že třetí díl to zase nahodí do Avengers a ne do multikulti nicneříkajícího mixu.

31.10.2020 3 z 5

Avengers: Rukavice nekonečna Avengers: Rukavice nekonečna Brian Clavinger

Rozhodně musím souhlasit s tím, že označení 7+ a "Můj první komiks" je vážně zavádějící, protože nevím, co přesně je na tom tak dětské. Možná tak děj, který je velmi jednoduchý a jde rovnou k akci a pak rovnou od ní, nicméně celé universum a hlavně slovní zásoba rozhodně není pro děti 7+ (ať už nějaké adhezivní pavoučí schopnosti, pulsary a jiné chronotony apod.).
Jinak co se týče opět té jednoduchosti, je možná až trošku moc a ještě to podtrhuje příjemná, ale komická kresba. Je mi docela líto, že Rukavice nekonečna nevyšla v klasické verzi, ale jen v téhle, protože to je event, který by si rozhodně zasloužil víc než "Ahoj, jsem Thanos, lusk, jej, boj, odlusk".

Ještě stará podoba Miss Marvel, která neukáže nic ze svých schopností, Spider-Man jako hlavní hvězda a U.S.Ace... Asi to mělo útočit na vtipnost, hlavně ten konec, ale mně to tak nějak nic nedalo.

29.10.2020 3 z 5

Thor: Vikingové Thor: Vikingové Garth Ennis

Tak tohle byla velmi brutální řežba, která je tak naturalistická a politicky nekorektní, že by v dnešní době už ani vyjít nemohla. Úžasná superdrsná kresba Glenna Fabryho posouvá příběh na úplně jinou úroveň a nevybíravý scénář Ennise je tím doslova korunován.

Samotná zápletka ohledně viking je asi dobrá, nemám nic proti, celkově to i v nějakých fantasy konotacích dává smysl. Co se mi ale opravdu líbí je ta premisa, že ne každý superhrdinský komiks je plný dobra, kdy přispěchá nějaký bůh nebo jiný suprák a zachrání situaci, takže se vlastně vůbec nic nestalo. Naopak, Vikingové vypouštějí do marvel universa jasný vzkaz, že co se může podělat, to se prostě podělá, a nepomůže ani vrátit se časem a všechny oživit, což jsem až do konce docela čekal a naštěstí se to nestalo. Tohle mi vyrazilo dech, opravdu jsem nečekal tolik mrtvol a násilí.

Když jsem mluvil o té korektnosti, když odhlédneme od nějakých d*vek a k*rev, tak by dneska asi neprošlo "b*zerantský čaroděj" a celkově by asi Američani kladně nepřijali komiks, kde jsou bezmocní a pomalu vymírají. Bless Česká republika, protože my si tohle dovolit můžeme a ještě si to náramně užijeme, bitch please.

Upřímně, zamiloval jsem se do časově ztracených postav, i když byl jejich příběh velmi krátký, protože Sigrid, Magnus i Erik byli velcí sympaťáci, i když každý měl nějaké své trable (nacistická armáda například :D ). Ve finále mi jejich osudů bylo líto, ale Valhalla volá, takže to vše dobře dopadlo... až na ty všechny mrtvoly a kostěný trůn, ale to se nějak poddá... Celkově pak musím říct, že to byla velmi podnětná jednohubka, nezlobil bych se za víc takových. :)

27.10.2020 4 z 5

Bůh magie Bůh magie Donny Cates

Dostáváme se opět do jakési časově nezařazené bezkontextové akce, ale to už jsem u Marvelu zvyklý. Doctor Strange má ouvej a postupně nám odkrývá, jak se to stalo. A musím uznat, že Lokiho mistrovský plán se povedl dokonale, až je to silně podezřelé. Celkově je to docela k nevíře, nejvyšší čaroděj se nechá oklamat, celý kouzelnický svět s ním a Zelma prostě kývne a přizpůsobí se situaci. Nikomu to není divné, nikdo nemá s chudákem Strangem trošku lítosti. Naštěstí je tu Sentry, v českých vodách zatím ne moc probádaný superhrdina, a samozřejmě Wong, který nedokáže odejít, ani kdyby chtěl.

Když odhlédnu od těhle personálních trablů, cesta Stephena za získáním magie byla hodně zajímavá a Asgard s Yggdrasillem byl zajímavá zastávka (i když si po přečtení jiných Marvel komiksů říkám - "On Asgard ještě stojí?"). Docela mě překvapil Loki, který asi měl vážně dobré plány, pozitivní, ale je to prostě Loki, ten nemá žádnou akci čistou. Finální návrat magie byl téměř až pohádkový, kdo mě ale naštval byla Zelma, na jednu stranu ji chápu, na druhou stranu... oh c'mon, jdi čarovat, kdo by se tohohle vzdal kvůli uraženosti.

Ačkoliv jsou komiksy Doctora Strange vždy dost tajemné a tak nějak mimo kontext universa, tak si je užívám daleko více než ostatní. V tomhle díle mi ale nepřišla moc do chuti kresba, nicméně po pár posledních silně psychedelických dílech byla alespoň racionální. Těším se na další díly! :)

27.10.2020 5 z 5

Kulma drát Kulma drát Skottie Young

Musím přiznat, že ačkoliv jsem první díl docela zdrbnul, tak se mi po Gerdě stýskalo a na druhý díl jsem se těšil. Příběh sice začíná tam, kde skončil, ale něco mu chybí... Takovým hlavním nedostatkem je, že Gerda najednou nemá svého úhlavního nepřítele a tak nějak nemá co dělat. Navíc zápletka s kralováním, která byla pro první díl tak důležitá a zablokovala Gerdě šanci jít domů, se po prvním sešitě úplně vypařila, a dokonce ani v roli královny Gerda nic neudělala. Takže v tomhle to bylo docela zklamání.

Celkový děj druhého dílu je pak taková z nouze ctnost, kdy se poflakujeme po Pohádkově, poznáváme nové postavy nebo jejich ostatky a nic moc se neděje. Důležitá nová postava draka Duncana také nemá dlouhé trvání, a i když můžeme nahlédnout do budoucnosti Pohádkova, tak to asi nebude mít bůh ví jak velký význam.

Jestliže jsem prvnímu dílu dal 4 hvězdy, tady musím jednu ubrat, protože sice je to příběh prolezlý brutalitou a vtipy, ale chce to nějaký vyšší prvek, který by to celé propojil, a to už není ani Mrakéta, ani nic jiného...

27.10.2020 3 z 5

Soud dvou měst Soud dvou měst Benjamin Percy

Ollie je vedoucí postavou DC komiksů, co se týče propojení superhrdinského a obyčejného lidského života. Jako v jednom z mála komiksů se v něm mísí láska, politika, hrdinství i rodina. Krásná kresba, která je už typická pak umocňuje celou atmosféru.

Multizápletka spletená ze setkání s matkou, podmořského dobrodružství, souboje s vrahy a soudu je opravdu bohatá, ale tak dobře propojená, že dává smysl a chytí. Support postavy od Emiko po Dinah jsou už s příběhem Arrowa také neodmyslitelně spjaté. Právní a politické pozadí mě těšilo stejně tak. Finální sešit se zásahy Ligy spravedlnosti sice byl maličko kýč, ale do jisté míry vyvolal vítězoslavný úsměv na tváři.

Ollie má výhodu, že dokáže lidi skutečně oslovit, protože má takové zvláštní jedinečné kouzlo. Jak říká Dinah, neznám člověka, který je stejně hloupý jako geniální (nějak tak) a ono to sedí, Ollie je buď ňouma hrdina nebo geniální playboy, což jsou tak nějak kvality Tonyho Starka i Bruce Wayna zároveň. Navíc mix detektivky, politiky a schopností je pro dobrý děj fajn. Navíc konečně se rozlouskla zápletka táhnoucí se šest dílů, takže hurá! :P

24.10.2020 5 z 5