fvalek
![Batman: Zatracení Batman: Zatracení](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428447/batman-zatraceni-faV-428447.jpg?v=1576441814)
Tak úplně nechápu nižší hodnocení, protože já jsem tedy plně spokojený. Krásná temná kresba plně prezentující Black Label, atmosféra hodná Oscara a příběh, který je sice trošku složitější a v některých částech nepochopitelný, ale hodně silný a poutavý. Ačkoliv poměrně novinka, hodně se vrací ke stylu třeba Království tvé a dalších pecek z minulého tisíciletí, a to jak kresbou, tak hloubkou textů.
Ano, trošku mi vadí zbožná atmosféra, která je prezentovaná hlavně Deadmanem. Tak úplně jsem nepochopil celkové vyznění, i když mi velmi pomohly autorovy poznámky na konci coby dodatek, to moc oceňuji. Vůbec nejlepší pro mě byl výskyt několika zajímavých postav, nejen Justice League Dark, Bažináč, Zatanna, Enchantress, Constantine a další, to potěšilo hodně, i když Constantine byl někdy na ránu.
I když příběh s neustálými moudry, religiózním filozofováním a zbožnými poznámkami byl sem tam trošku otrava, přečetl jsem ho tahem a zaujal mě. Moc hezky bylo zpracované Batmanovo potemnělé dětství, které není tak zlatavé jako v běžných sériích. V dospělém Brucovi se zase zrcadlilo zoufalství, touha po konci a ono zatracení, které je hlavním motivem. Jak už jsem psal výše, nevím, jestli jsem vše stoprocentně pochopil, ale pokud ano, tak to bylo opravdu velkolepé. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Thanos vítězí Thanos vítězí](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431898/thanos-vitezi-qke-431898.jpg?v=1585248626)
Tak tohle byla jízda... Mám rád alternativní příběhy, což tahle časově velmi nejistá akce byla. Thanos je sice tvrdá palice, takže jeho vyprávění není úplně nejlepší, ale přebírá to moudřejší vyzrálejší Thanos, který už to má v hlavince srovnané a ještě Ghost Rider, který je zkrátka šílený. No a co se neděje, ukáže se spousta starých známých, což potěší. Ale ještě víc potěší jejich masové vyvražďování. Ostatně kdo by nechtěl vidět Iron Mana napůl, že...
Nicméně příběhově je to prostě jeden velký flashback, kde se vyskytne téměř každá významná Marvel postava, ale v tom to je. Nezdá se vám Thanos trošku předimenzovaný? Mně tedy extrémně a po čase mě to už nebaví a říkám si "Ježiš, dejte ho už někdo..." Nicméně jsme v komiksu Thanos vítězí, tak co asi čekat. Alespoň finální souboj nezklamal a byl pěkně divoký a epický.
Závěrečné rozuzlení se Smrtí a celkově její příběh pro mě byl oříšek, jasně, chápu ho, ale nechápu Thanose. Ale konec mě tak trošku dojal, i když je Thanos pořád stejná hlava skopová. Ve výsledku jsem tak měl mix kladných i záporných emocí, ale rozhodně to byl zajímavý exkurz do možné budoucnosti z pohledu maniaka, co mě zkrátka baví. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lom bohů Lom bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396862/lom-bohu-Vvu-396862.jpg?v=1556837604)
Thanos krásně navazuje na první díl, což je u Marvelu trošku nestandardní, ale vítané. Je dobré vidět Thanose nejen jako mocného Titána, ale i jako pěknou trosku, nicméně pořád se stejným zápalem a touhou po moci. Tedy alespoň ve chvíli, kdy se objeví starý gang, kde potěšila hlavně Nebula, i když i Starfox byl skvělý.
Celkově mě ani tak nebral děj, což byla taková příprava na poslední dva sešity, ale informace o universu, protože třeba takový Lom bohů je podle mě naprosto boží věc a Věčné sestry byly zajímavější než samotný Thanos. Smrtka mě začíná trošku štvát, takže její malý závěr se sestrami pobavil. Nicméně od souboje s Thanem jsem čekal daleko víc a hlavně jeho závěr byl takový dost jednostranný.
Kresba ale krásná, hlavně kosmické výjevy, mlhoviny, planety a černé díry... Líbí se mi ladění do červené, protože Thanos je takový krvák a celistvost příběhu byla velkým plusem, jak říkám, u Marvelu dost netradiční.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Batman: Evropa Batman: Evropa](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417131/batman-evropa-j6u-417131.jpg?v=1568137580)
Abych pravdu řekl, chápu, že někteří lidé mají problém s nevyužitím potenciálu některých lokací, s kresbou nebo i příběhem, ale já problém překvapivě neměl. Kresba byla... přinejmenším abstraktnější a divočejší než klasická, ale postupně jsem si zvykl a moc se mi líbila. U sešitu Paříž jsem si dokonce myslel, že kresba nějak odráží psychický stav hrdinů, ale když se v Římě zase zklidnila, tak jsem byl trošku na pochybách (protože ta Paříž, to je vážně tak trošku "griffonage"). Barvy, atmosféra a postupně i zápletka by mi možná sedělo i do Black Label, hlavně ten skvělý závěr.
Co se týče postav, nedá se moc svítit, Batman a Joker jsou prakticky vlastní archetypy, kde se moc věcí nemění. Přesto bylo zajímavé sledovat dvě hlavní specifika - zoufalost z viru a spolupráci. Možná je škoda, že hlavním vypravěčem byl jen Batman, protože i Joker by možná zasloužil vyprávět alespoň částečně některé úseky. Finální šiřitel viru mě překvapil, ale potěšil.
Ony lokace... je potřeba si uvědomit, že někteří Američané sotva vědí, že existujeme, takže vzhledem k této skutečnosti byla Praha a další města úžasně představena, a to nejen kresbou a reáliemi, ale i velice vřelým a důstojným popiskem s velkým důrazem na historii. Asi bych se vyhnul komplexu "píše se o mně" a nebudu říkat, že nás odbyli jen proto, že jsem Čech a chci tam víc Česka, protože na rozsah komiksu o 4 kapitolách jsme tam toho měli až až a popravdě mě potěšilo, co o nás psali a jak nás pojali. Rozhodně lepší krásná Praha, světlo v socialismu, než Řím, město k*rev a zlodějů, jak bylo popsáno. :D
Takže vcelku hezká klasická jednohubka, která hraje na působivou kresbu a prostor než nutně na rozvětvený příběh a psychologii postav. Já jsem byl spokojený, přestože Batman není můj nej a nic od něj nečekám. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajná říše Tajná říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431803/tajna-rise-aAs-431803.jpg?v=1580836668)
Pátá kniha, která už téměř nijak nenavazuje na první čtyři díly, ale těží z jejich následků. Je to extrémně matoucí a asi mi prostě nedocvakly jiné komiksy nebo to tu nevyšlo, ale nechápu, co se děje. Proč je New York v temné dimenzi, kde je Zelma, proč tam jsou Defenders a Spider-Woman, a co se do háje stalo s Kapitánem Amerikou? Ale v pohodě, u Marvelu prostě beru, že tak nějak nechápu.
Nicméně má intuice nezklamala, před týdnem jsem si zcela náhodně dal maraton seriálu Defenders, takže jsem nebyl překvapený, že je tu mám, ale dokonale jsem věděl kdo je kdo. Doctor Strange ve spojení s ostatnímu byl ve svém pátrání po magických artefaktech zábavný a zajímavý jako vždy, líbí se mi, jak je vždy nad vodou, a potěšily mě odkazy na různé kulturní reálie, od Pinocchia až po Gandalfa. Obrovská akce a finální bitva perfektní.
Překvapivě se mi líbila i kresba, přišla mi logičtější než v předchozích dílech a více se mi líbil i příběh, i když jsem mu pramálo rozuměl. Ale dokázal jsem se rychle zorientovat. Škoda, že hlavní příběh byl tak utnutý a vyplněný dvěma méně zajímavými příběhy, jedním hodně zvláštním a jedním, který byl úplně dějově mimo... Zprvu jsem si říkal, že si Strange kupuji už jen tak z nutnosti plnit sbírku, ale po dočtení jsem byl rád a po klesající kvalitě prvních 4 dílů mě to zase nakoplo, snad bude NY řešený více i v dalším díle. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Děti bohů Děti bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447856/wonder-woman-6-deti-bohu-9Tz-447856.jpg?v=1594841051)
Překvapilo mě, jak moc je Wonder Woman hnacím motorem série Rebirth, protože její příběhy opravdu hodně ovlivňují celé universum, což bych čekal spíš od Ligy spravedlnosti (krerá upřímně trošku zaostává). Nebudu spoilerovat, ale na titulní straně je jasně vidět, o koho se jedná a já jsem byl nadšený.
Příběh, co má hlavu i patu, propojující řecké mýty, dávno zapomenuté postavy Zlatého věku, sérii New 52 a aktuální události, které mají obrovský potenciál. Navíc je komiks od začátku do konce komplexní a nabitý akcí, není doplňovaný nesmyslnými a nehodícími se sekundárními příběhy. I neakční části byly velmi poutavé a udržely mou pozornost, takže jsem celou knihu přečetl na jeden zátah, ona WW vždy tak nějak rychle ubíhá.
Moc se mi líbilo, že Diana už není tak naivní, jak bývala (a jak umí být) a prokázala nejen chladnou hlavu, ale i obrovské hrdinství a odhodlanost, když byla ochotná postavit se nejen neporazitelným padouchům, ale i vlastní krvi. Camea mytologických postav mě těšily a užíval jsem si je, vrcholem pak byl příchod samotného taťky, škoda že dopadl, jak dopadl, ale díky tomu nás čeká obrovská akce, na kterou se také těším.
Zmátl mě trošku odkaz na Metal, protože český čtenář se těžko orientuje v časové ose a většina příběhů je před Metalem a Wonder Woman se dostala za něj, tak snad to někdy začne dávat smysl... uvidíme. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zlomená koruna Zlomená koruna](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437084/aquaman-5-zlomena-koruna-Cy4-437084.jpg?v=1585067983)
Prokletí pátých dílů se opět potvrzuje a Aquaman nám servíruje příběh Zlomené koruny, který by se s trochou námahy a tlustšího sešitu vešel už do předchozího dílu. Nicméně to bylo hezké zakončení původní zápletky, která ale skončila tak nějak hodně rychle, a vůbec nevynikly postavy ani strategie apod. Kniha je pak doplněná psychedelickým příběhem, který je v první chvíli trošku matoucí, nakonec ale slouží jako taková zajímavost spíš než reálné dějové obohacení.
Postavy Arthura a Mery asi nijak nepřekvapí, hezky se drží v mantinelech minulého dílu. Jediné opravdu překvapivé je, kdo se má stát novým vládcem Atlantidy a velmi rychlý souhlas tohohle "vladaře". Horší je to s postavou Delfíny, od které jsem upřímně čekal víc, ale ona tak nějak... nic. Finální souboj (nebo alespoň částečný) byl poměrně rychlý a ne tolik epický. Možná je škoda, že druhá půlka je o nějakém příběhu navíc a ne o souboji s Rathem, který doufám ještě dokončí.
Kresba byla nová, zajímavá, alespoň v první půlce, byla taková dospělá a hodila se. Příběh se synem mě svým stylem neoslovil, a to nejen kresbou, ale ani celkově zápletkou apod. Příště snad dokončí příběh s Atlantidou a nebude to zase kniha nacpaná půlkou jednorázových nehodících se příběhů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Harleen Harleen](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433945/harleen-F4p-433945.jpg?v=1590523607)
Harleen je jeden z nejkrásnějších komiksů, co jsem zatím četl... Ať už začnu u nádherné obálky (ne nutně té trošku přehnané plastové přebalové, ale té pod ní), kde je Harley prostě krásná, upřímná, zranitelná... Celkově je pak celá kresba úžasná, jak dichotomie v kresbách příčetné Harleen a nepříčetné Harley, tak celkové vyjádření emoci, pocitů, mimiky atd. Barvy jsou příjemné, nostalgické a kresba je působivá a příjemná, osobitá, ale nepřehnaná. Kniha je to kvalitní, zaujme a i desky jsou takové luxusní a příjemné na dotek, no... to už zní trošku perverzně. :D
Dějově je to naprosto bezkonkurenční sonda nejen do duše Harleen, která je tedy opravdu okouzlující a neuvěřitelně lidská a hodná, ale i do celého světa z jejího pohledu, a dokonce i do Arkhamu, což se v DC komiksech zase tak často nestává. Deníková forma vyprávění příběhu svědčí, je to pozvolná sonda do světa šílenství, jako sledovat povedený psychologický film. Moc pěkné je představení i dalších obyvatel Arkhamu a Gothamu, příběh Denta, pozitivně vykreslená Ivy, Croc, Joker apod. Setkání s Batmanem velmi vedlejší, celkově je odstrčený do pozadí, což je dobře, protože osobní perspektiva vyprávění Harleen tomu dává úplně jiné kouzlo než externí vypravěč, který je "nezaujatý". Musím pochválit i celkově psychologické prostředí, pojmy a vše okolo, je vidět, že to je opravdu Šejićovo veledílo. Hlavně ale co je úžasné je příčetná Harleen, která, jak už jsem psal, je prostě dokonalá, milá, laskavá... trošku mi to připomnělo komiks K zbláznění příčetná, kde se tahle část její osobnosti objevila, ale tady je to prostě masterpiece.
Nakonec zmíním ještě dodatky jako časovou osu tvorby, nákresy, ukázky dalších stripů, no snad z toho něco ještě vyjde, to by se mi líbilo. Určitě doporučuji, váhal jsem trošku kvůli ceně a celkové neoblíbenosti samostatných komiksů s Harley (hlavně rebirthy s ní moc nečtu), ale tohle byla skvělá koupě!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zab, co je ti nejdražší Zab, co je ti nejdražší](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435846/sebevrazedny-oddil-5-zab-co-je-ti-n-g7F-435846.jpg?v=1585068034)
Ani Sebevražedný oddíl se nevyhnul prokletí pátých dílů a naservíroval nám takovou doplňující minizápletku, která hodně čerpá z předchozích dílů a přímo navazuje, což je velká výhoda, celkově ale nám jen tak dá nakousnout příběh a nevíme, jestli ho teprve rozjíždí nebo ukončuje. Skutečně zápletka proběhna tak rychle, že si člověk říká "Opravdu je to už konec?" a přitom se tam děje spousta extrémně zajímavých a důležitých věcí.
Postavy jsou poměrně konstantní, konečně se ale svého prostoru dočkala Enchantress a je to snad poprvé, co se jí nějaké kouzlo povedlo, jinak mi přijde, že je tahle supermocná čarodějka prostě ňouma... Harley přebírá zodpovědnost nad týmem a dost se to podepisuje na její příčetnosti. Celkově pozitivně, pro mě ale negativně a říkám si "Je to ještě Harley Quinn?", protože už mě najednou nebaví a přijde mi tak nějak cizí. Pozornost na sebe ale strhává Katana, která má na to být novou vůdkyní a kéž by byla, protože pak by se i Harley vrátila do starých bláznivých kolejí. Návrat staré známé a jednoho temného kmotra byl zajímavé zpestření jinak nic moc dílu.
Celkově tedy díl rozhodně stojí za přečtení, příběh je poměrně důležitý, ale provedení je takové o ničem. Uvidíme, co se bude dál dít a snad se Oddíl zase rozjede na sebevražedné, bláznivé a zábavné otázky, protože tohle byla sice jednohubka, ale neupoutala tak moc, jak by mohla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hotel Zapomnění Hotel Zapomnění](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403504/hotel-zapomneni-sWc-403504.jpg?v=1569427127)
Já už na tuhle šílenou jízdu asi dál nemám a jsem docela rád, že jde o poslední díl. Rodinka se rozdělila a každý má své zvláštní dobrodružství a musím bohužel uznat, že většinu toho moc nechápu, třeba celý "postvesmír" nebo co to bylo... Výhodou ale je, že sjednocení na konci dělá zajímavý prvek, který čtenáře nadchne a ano, to se mi líbilo také.
Komiksu úplně neprospívá štěpení příběhu na stránky, kdy se autor snaží udržet časovou linii všech tím, že střídá hodně zápletek a takřka po každých dvou stránkách se střídá až pět dějových linií, což mě při čtení trochu otravovalo. Celková zmatenost a nutnost domýšlet si spoustu věcí nebo vystačit jen s nesmyslným či nedokončeným významem mi taky úplně nesedla.
Z postav mě zaujala více jen Allison, která je jediná taková přístupná, zbytek postav je dost nevývojových a stále si tam tak nějak pobíhají, aniž by se s nimi cokoliv dělo. Největší škoda je to u Vanyi, která by po konci prvního dílu mohla mít spoustu zajímavých příhod a vývoje, ale bohužel. Úplně zabitá finální zápletka se Sparrow Academy mě mrzí, přečetl bych si ji možná raději než celý příběh o Hotelu zapomnění. :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dallas Dallas](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385314/dallas-WgO-385314.jpg?v=1534920564)
Musím pochválit, že tenhle díl docela povznesl díl první, už jen tím, že má logiku, a tak nějak navazuje. Ono co si budeme povídat, je to taková blbost, kresba je prazvláštní a často luštím, co na nějakém obrázku vlastně je, akční scény jsou takové kostrbaté, ale příběh mi docela sedl. Určitě je dobré znát seriál, protože ten je sice jiný, ale přesto některé věci vysvětluje lépe a spojuje určité náznaky a easter eggy.
Celkově je pak komiks takový trošku šílený, ten smysl někdy chybí záměrně a pokud je na to nálada, tak proč ne. Už to je u mě ale na hranici toho, co ještě zvládnu, a co už je pro mě blbost. Kdyby mě tak neoslovil právě seriál, tak bych komiksy asi hodnotil hůře...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Alfa a omega Alfa a omega](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286320/alfa-a-omega-4Ea-286320.jpg?v=1456161189)
Páni, tak série dočtená jedním dechem... Celý poslední díl se už od začátku nese v takovém duchu loučení a musím uznat, že závěr se mi nejen moc líbil, ale hlavně mě i hodně rozesmutnil, což je dobře, protože správný příběh by měl vzbuzovat emoce. Byla to krásná cesta, která někdy měla své mouchy a zdála se až moc protahovaná, ale ve výsledku to byl velkolepý nádherný příběh.
Na jednu stranu je mi líto, kolik postav zemřelo, na druhou stranu to příběhu dodalo váhu a jsem rád, že se aspoň zachovalo takové závěrečné složení, jaké zbylo. I když bych třeba někoho spároval jinak apod., to už je zkrátka jedno. Spousta postav vykázala parádní vývoj, ukázala se spousta pomoci a sebeobětování a i rozumu a vyspělosti. Dá se říct, že mi téměř všechny postavy budou i tak nějak chybět.
Děj je už od začátku drsný a jde se rychle na věc, ale přesto si udržel úroveň a nebyl až zbytečně sprostý, jak jsem už předtím komentoval. Sice tam bylo dost drsáren, ale to je něco jiného než házet jeden vulgarismus za druhým, což podle mě tahle série neměla nikdy zapotřebí, i když se to tam trošku množilo. Po čtvrtém díle, který byl takový mimo a po pátém "prequelovém" se šestý díl konečně vrátil do starých kolejí (kvalitnějších kolejí) a dovyprávěl nám příběh s grácií. Tak mějte rádi vrabčáky a zkuste udělat každý den aspoň jeden dobrý skutek, protože po dočtení to ve vás ještě nějakou dobu zůstane. Tohle je zářný příklad knih, co chcete honem dočíst, abyste věděli, jak to dopadne, a nakonec vám je líto, že už je to pryč a nikdy to už nebude znovu takové. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Časohrátky Časohrátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286319/casohratky-mLH-286319.jpg?v=1456161005)
I když po dramatických událostech konce Klíčů království je děj ohledně hlavní zápletky trošku slabší, tak mám tyhle vysvětlovací díly rád. Užíval jsme si pohled do historie a odhalení řady tajemství, která tenhle díl přinesl. Nicméně spousta záhad ještě zůstala a krásně se nám nakročilo na finále, které si teď dám o to raději.
Jsem moc rád, že se Kinsey zase vrátila do starých kolejí. Tyler se drží v příjemné rovině, kdy mi nevadí a oběma jim fandím. No a Bóďa, to je kapitola, těším se, co vyvede. V minulosti, jak jsem již psal, se mi líbí vysvětlené ohledně vzniku klíčů a Rendellovy party, ale pobavila mě i minulost Duncana... :D
Jak už jsem psal u minulého dílu, pokud někdo klíče vyrábí cíleně, proč proboha vznikají takové blbosti... ale to je prost takové pro zajímavost no. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Klíče království Klíče království](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262416/klice-kralovstvi-7Se-262416.jpg?v=1574955954)
(SPOILER) Abych pravdu řekl, dávám velké mínus za dvě věci - první je časový skok, který celkovému ději vůbec nesedl a ukázal hodně děr v ději (třeba poslední promluva mezi Zackem a Kinsey v Koruně stínů a první promluva zde), druhé je pak upozadění různých klíčů. Je to totiž velká škoda, ten časový skok byl podle mě takový zbytečný, v ději nic extra neudělal, až na to, že je najednou zima a obálka je bílá. U děje s klíči to pak bylo horší, celý ten námět s objevováním klíčů a jejich vlastností se scuknul na jednu stránku, kde ani pořádně nebylo vidět, co ten klíč dělá. Když si pak vezmu, že ty klíče někdo vyrobil s nějakým účelem (protože už mám rozečtené Časohrátky), tak kdo by sakra vyráběl klíč, co nechá zešílet veverky nebo kytky ve skleníku??
Úvodní kresba u zápletky s vrabci mi vůbec nesedla a doteď nechápu, co to mělo být. Taky mi přijde, že se čím dál více stupňují sprosťárny, což zpočátku působilo přirozeně, ale teď mě to tam docela obtěžuje, je toho moc...
Nicméně konec knihy vše napravil a konečně se to pořádně rozjelo. Dramatický závěr děj odkopnul k cílové čáře, a i když máme na konci hezký cliffhanger, víme, že brzy už bude celá sága finišovat. Jsem rád, že konečně na něco taky přišel Tyler, protože ta naivita postav už byla neúnosná. Jak to bude dál se zase těším, protože poslední dvě části byly skutečně nakopávací po otřesném startu tohoto dílu. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Koruna stínů Koruna stínů](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235698/zamek-a-klic-koruna-stinu-dfY-235698.jpg?v=1421229710)
Koruna stínů se mi po stránce akce líbila asi nejvíc, ale dějově je taková strohá. Jasně, Finta se maskuje a intrikaří, ale někdy mi postavy přijdou prostě pitomé. Bohužel musím říct, že mě začíná štvát Kinsey, které zbavení se strachu prostě nesluší, nicméně její noví kamarádi jsou bezva. Tyler se naopak stává docela pohodovou postavou, které se dá fandit, i když vlastně celý díl prosedí doma. Tentokrát se ani moc prostoru nedostalo Bóďovi. U předchozích dílů jsem chválil, jak na malém prostoru komiksu zvládnou vystihnout psychologii postav a to mi tady už chybělo a nějak to uteklo tak, že se na nikoho nedostalo.
Samotná Finta a koruna stínů už je o něco lepší zápletka, i když mi nejde úplně do hlavy logika klíčů, kdo tedy ví, kde jsou, kdo je může získat apod. Stíny byly zajímavé, a i když trošku nevyužité, tak mě boj s nimi bavil. Ztrácím pomalu přehled o klíčích, ale naštěstí jsou vždy vzadu popsané, takže výhoda informací navíc. Uvidíme další díl, snad se zase kvalita trošku nakopne. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stín nad netopýry Stín nad netopýry](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433459/batman-detective-comics-6-stin-nad--DDv-433459.jpg?v=1582738473)
Batman Detective Comics docela dlouho stagnují až klesají, ale tenhle díl pro mě byl malé osvěžení, protože odpověděl spoustu otázek, dořešil hodně rozjetých zápletek a měl tak konečně hlavu a patu. Basilův život a aktuální situace mě bavily a zaujaly hodně, nemůžu uvěřit, že to dopadlo, jak to dopadlo. Bude mi to líto asi hodně dlouho.
Čekal jsem, že děj se víc zaměří na Batwoman, ale myslím, že právě po tomhle díle se na ni zaměří další díl, a že toho k řešení je opravdu hodně. Líbily se mi interakce mezi postavami, protože Basil tak nějak všechny propojil a ukázal se nejen jeho vztah s Cass, ale i vztah Tima a Steph. Docela mi sedí, když je Batman v pozadí a nemá věci tak úplně pod kontrolou, bylo to zábavnější a celkově byl tenhle díl dost akční a četl se jedním dechem. Návrat Syndikátu byl potřeba a i dořešení některých šedých postav, třeba Lonnie a Glory (kuck... kuck... mrcha).
Kresba byla trošku horší, alespoň v první části mi nebyla moc sympatická, pak ani ta závěrečná "nostalgická", ale vydržet se to dalo a aspoň do sedělo k atmosféře příběhu. Těším se, co bude dál, přijde mi, že tímhle dílem se Batman trošku zvedl ode dna. :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Když zamrzne peklo Když zamrzne peklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440881/flash-6-kdyz-zamrzne-peklo-FmK-440881.jpg?v=1588052168)
Pro začátek vysvětlím obálku a číslo (viz komentář dole) - po pátém díle v USA i u nás dochází ke změně a na hřbetu není číslo, obálka je pak celostránková a má vlastní logo hrdiny místo loga Rebirthu. Bude to tak od 6. dílu u všech rebirthů, tak pozor na to.
No a jdeme na to, jsem moc rád, že jsme se dočkali zase starého dobrého Flashe, který není nějak extrémně vtipný, ale drží si úroveň padouchů a zápletek. Jediné, co mě mrzelo, je úplně nesmyslné protahování zápletky s Meenou, která v jednom díle udělá kuk, v dalším se mihne, v dalším něco udělá, ale nikdy se to nedořeší, tak snad se toho dočkáme už v sedmém díle. Druhá velká zápletka s Ranaři už byla lepší, líbilo se mi detektivní pitvání a i setkání s Augustem, ale chybělo mi trošku víc osobního života, na který se nedostalo, až v samotném závěru s Iris.
Hodně oceňuji závěrečný sešit, který sice vybočil z příběhu, ale věnoval se zrzavému Wallymu, protože tím, že tu nevychází Titáni, tak toho o něm moc nevíme a líbilo se mi, co prožívá a že se stále řeší ztráta jeho minulosti, dává to příběhu celistvost a kontinuitu.
Kresbu u Rebirthů většinou už neřeším, moderní, hezká, drží se... U Flashe skvěle zachycené pohyby. Přesto mi přišla na závěr lehce jiná, ale celkově skvělá. Takže jak to říct, Flash se prostě drží, a i když to není kdovíjaká epická ani zábavná podívaná, tak stále zaujme a pěkně posouvá univerzum dopředu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zdrojový kód Zdrojový kód](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435831/birds-of-prey-2-zdrojovy-kod-LKV-435831.jpg?v=1593714978)
Tak to nakonec vypadá, že z komiksu s velmi malým očekáváním se nakonec stane docela pecka. Krásná kombinace batmanovské atmosféry a detektivní práce společně s metalidskými nepřáteli se vyplácí a děj není nudný a má co nabídnout.
Ať už Zodiac nebo Blackbird, obě zápletky super. Trošku horší pak byla zápletka ohledně Terracare, ale hostování Catwoman a Poison Ivy vše napravilo. K tomu ještě musím zmínit návštěvu Nightwinga a Green Arrowa, což se mi moc líbilo, hlavně po stránce vztahů s Birds of Prey. Nejen epická stránka komiksu má totiž potřebnou sílu, ale i osobní stránka postav je moc pěkná.
Celkově se pak v komiksu hodně odráží ženská emancipace, feminismus a někdy i takové to vtipné "ženy sobě", kdy se třeba na Valentýna Black Canary vykašle na Ollieho a radši jde s kámoškama jíst čokoládu, to je prostě vtipné. :D
Musím nutně zmínit dva detaily, které mě potěšily nebo pobavily nebo jinak zaujaly... Za prvé jsem moc rád, že se vyřešila postranní zápletka s realiťáky. Za druhé prostě to, jak se Black Canary přejmenovala na Noir Nightingale, z toho jsem byl hotový, úžasný detail. Kdybych měl zmínit nějaké mínus, tak asi Gus celkově, který k nim prostě tak nějak nepatří... No a pak ten nudnější konec v Terracare (to poselství s včelami je ale důležité!). Ve výsledku ale opravdu povedený komiks, pro mě osobně lepší než Batmani díky metalidem a větší svobodě postav a zábavnosti, a dokonce lepší než Flash, zase díky své vážnější atmosféře a detektivní práci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Shazam!: Monstrózní společenství zla Shazam!: Monstrózní společenství zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406151/shazam-monstrozni-spolecenstvi-svet-l0P-406151.jpg?v=1553173553)
Wow, nechci být kazimír, Kůstka neznám, ale celkově to nebylo úplně zcela to, co bych od Shazama čekal. Infantilní příběh, postavy a zápletky, nic moc psychologie postav a epika taky téměř nulová. Dětsky kouzelná rozuzlení a podivné informace, které jsou ale prostě pochopitelné, když o nich moc nepřemýšlíte...
Prostě se nezapře, že to je pro děti, a to jsem právě moc nečekal před koupí. Hodně mě to mrzí právě proto, že to pak nijak nezapadá do DC universa a je to taková sólovka pro malé čtenáře, a to dokonce tak malé, že jsem nenašel žádnou pasáž, kterou bych třeba dal dětem na druhém stupni ZŠ jako ukázku k něčemu, protože tam vážně nic hodnotného nebylo.
Jediná dobrá je snad jen kresba, která je hezký, čistá, přátelská, veselá, barevná, čímž je hodně sympatická. On ani ten děj není nejhorší, ale je tak primitivně podaný, že mě to fakt vůbec nenadchlo. Příště se téhle komiksové řadě vyhnu, protože už zdaleka není pro mě, a i když jsem se snažil najít něco obohacujícího pro děti, tak prostě nic.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Caravaggio Caravaggio](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435491/caravaggio-EQt-435491.jpg?v=1584117034)
Můj první historický komiks a musím říct, že rozhodně nesplnil nudná očekávání. Caravaggiův divoký život v pěkně naturalistické podobě a bez okolků. Na můj vkus je tam ale sexu až příliš, on k tomu sice patří, ale někdy to je prostě hra autora, který ho tam musí mermomocí nacpat i do panelů, které se vůbec netýkají Caravaggia. Ale přeci jen, je to jakési přiblížení historické realitě, snad.
Kresba je úžasná, moc příjemná, jemná, barvy vhodné a velmi padnoucí k historické tématice. Líbí se mi Michelangelova proměna časem, vývoj a i značení emocí, když už je napůl bláznivý. Také je skvělé dělení na obraz komiksu a obraz v komiksu, všechno je to opravdu moc působivé.
I když celkově nejsem fanoušek historických děl, zejména pak takovýchto svérázně pojatých, tak se mi příběh moc líbil, zjistil jsem tak spoustu zajímavostí a nových poznatků a i když je komiksová verze nutně jen takovýto výtah, tak moc hezky obsáhla celý jeden velký život.