fvalek fvalek komentáře u knih

Život v osamění Život v osamění James Tynion IV

Konečně díl, ve kterém věci tak nějak zapadají dohromady. Samozřejmě, nevíme kdo je Pan Oz, co je Pan Oz, proč je Pan Oz... ale přeci jen se máme čeho chytit.

Tim Drake, téměř až mystická postava, o které se několik dílů mluví, po které se pátrá, ale která je ztracená... Konečně se dostáváme k jádru problému a říkám si, proč to najednou jde tak lehce? Objevuje se spousta motivů, které bych rád prozkoumal více, tak třeba začnu u Jor-Ela, no, uvidíme dál. Časová patálie s Timem a Timem byla taková zvláštní, trošku nepříjemná, nudná, ohraná, celková zápletka s vraždou Batwoman tak nějak o ničem. Celé to časování bylo o ničem. Sentiment se Spoiler mě také neoslovil, protože ji zase tolik nemusím.

Co mě potěšilo, bylo Clayfaceovo finále, to sice bylo jako takový příběh navíc, ale bylo to zajímavé a sympatické. Také se často skloňuje "stín nad netopýry", takže snad se v dalším díle dozvíme copak to bude a děj se více zaměří na Batwoman, která si to už konečně zaslouží.

08.07.2020 3 z 5

Deus Ex Machina Deus Ex Machina James Tynion IV

Musím bohužel též říct, že Batman Detective Comics je asi má nejméně oblíbená Rebirth série (ostatně to, že nemám rád Batmana, se tak nějak obecně ví...). Příběh Azraela byl hrozně zmatený, ono bylo zmatené už i to jeho tajemné přidání ve třetím díle, které prostě v Česku vydaných komiksech nemá kontext, a celkově to byla taková snůška sektářských keců, které jsem jaksi nepobral. Bojím se, jak jednou dopadne tolik dějových linek na tolika stranách.

Jediné plus a zářivá hvězda tohoto komiksu je Zatanna, má oblíbená, která se tu opravdu ukazuje jako jedna z nejsilnějších postav, což v jiných komiksech moc nedává najevo. Společná historie s Brucem mě překvapila, neřekl bych to do nich, a její obrovské tajemství a úděl zároveň byla zajímavá věcička obohacující universum. Byla dobrým hvězdným hostem v komiksu, který se zaměřoval na nic moc postavu Azraela.

Kresba byla klasická, příběh spíše podprůměrný, ale alespoň jsme získali nějaké vodítko k Timovi. On by ten Azrael nebyl tak marný, kdyby měl lepší origin a celkově tak lepší dějovou základnu. Ono je těžké dělat crossoverový komiks Batrodiny, když tu nevychází jednotlivé série jejích členů. Škoda.

06.07.2020 3 z 5

Negativ Negativ Joshua Williamson

Upřímně, jsem rád, že se Flash nedočkal klasického prokletí pátých dílů, kdy je hlavní zápletka ukončená a děj už tak nějak nemá co dělat a řeší se blbosti (viz Green Arrow 5, Wonder Woman 5…). Naštěstí si Flash rozjel větší řádku dějů, které si pěkně dávkuje na později a stále vše dobře navazuje.

Flash je tak trošku v háji a mě to baví, protože to je osvěžující. Nemusí existovat žádný super silný záporák, aby se Flash dostal do úzkých. Temný zdroj rychlosti je zajímavý úkaz, který přináší řadu překvapení a očekávání. Zajímavý je i osobní život Barryho, protože se věci výrazně daly do pohybu. Velká deprese, kumulace temné energie ovlivňující chování, a navíc uražená partička Westů. Pokud bych měl zmínit padoucha, je to asi jeden z těch vtipnějších, ale potěšil.

Poměrně hodně se těším na Barryho pokračování v Iron Heights, hlavně co na to August, no a pak samozřejmě tajemný návrat postavy na konci, to bude super. Vánoční minikomiks na konci je přesně jedna z těch výplní, kterou bych u pátého dílu čekal, možná to mohli nechat do toho vánočního speciálu Rebirthu, ale tak co už, těch pět stránek mi dojem nezkazilo. :)

06.07.2020 5 z 5

Bezhlavý úprk Bezhlavý úprk Joshua Williamson

Naprosto úžasné, za mě zatím nejlepší z Flashových komiksů v edici Rebirth. Eobard Thawne ukazuje, co dokáže. Návaznost na komiks Odznak je sice jasná, ale ne moc výrazná, pochopí to klidně i ten, kdo Odznak vůbec nečetl, nicméně mě štve, že není vysvětleno, jak Thawne pořád ožívá, ehm zmetek...

V osobní rovině se konečně dočkáváme velkých zvratů, Flashova tajemství jsou po třech dílech tajení už pěkně uleželá a je nutné je dostat ven. Škoda, že Flash neměl vlastní prostor pro svůj coming out (ne ten LGBTQ). Ale vlastně to škoda vůbec není, protože se tak můžeme podívat do úžasného 25. století a možná dokonce až do pravěku.

Překvapivá zápletka odhalující Eobardovy pohnutky byla pěkná, pohnutky tedy dost malicherné, ale je to Thawne... Odhalení negativního zdroje rychlosti je zajímavý zvrat, hlavně když navazuje ještě v dalším komiksu. Co mě trochu zaráží je chování Iris, lidsky to asi pochopit jde, je vystrašená a naštvaná, ale boha mojeho, je to Flash, fakt si musí hrát pořád na Drama Queen? Aspoň umí udělat drsná rozhodnutí a zašpinit si ručičky. :D

05.07.2020 5 z 5

Ranaři vracejí úder Ranaři vracejí úder Joshua Williamson

Konečně se po tak dlouhé době setkáváme s oněmi delegovanými Ranaři, o kterých se dva díly jen povídá. Jejich pojetí mě potěšilo, protože jich řadu znám z jiných komiksů a seriálů, ale u Heat Wavea mi přišlo, že je trošku takový primitivizovaný žhář. Ale jinak moc pěkná banda, vůbec bych se nebránil nějakým drobným medailonkovým flashbackům z jejich minulosti a původu.

Na jednu stranu je fajn, že existují padouši, kteří zvládnou Flashe zaměstnat a někdy i porazit, ale na druhou stranu je trošku divné, že Flash v jednu chvíli dokáže obíhat planetu Zemi v rámci vteřin či minut, a ve druhé chvíli ho dostane parta běžně rychlých zlovolníků. Ale poskytuje to alespoň nějakou diverzitu, aby Flashovi nepřátelé nebyli jen jiní tempaři.

Na osobní úrovni komiksu, čili ze života Barryho Allena, nebudu nějak extrémně komentovat, více se na to zaměřím u dalšího dílu, který navazuje a řeší to více. :)

05.07.2020 5 z 5

A jestli neumřela, vyšiluje dodnes A jestli neumřela, vyšiluje dodnes Skottie Young

No, tak tohle byla jízda. Bál jsem se, že to bude moc dětské, holčičí, ale opak je pravdou. Jistá dětskost tam tedy zachovaná je, hlavně v té kresbě, která by v jiném žánru asi neuspěla, ale přesto byla okouzlující. Napůl Deadpool, napůl Vanellopka von Schweetz, všechno mixlé dohromady s troškou s originálním nápadem ze seriálu The Good Place, kde se automaticky cenzurují všechna sprostá slova (aneb what the fork?).

Nápad to je originální, což o to, ale přijde mi, že v poslední době tohohle vznikají docela kvanta a upřímně už jsem docela alergický na tyhle zcvoklé antihrdiny typu Deadpool, Lobo, Gerda... Příběh je poněkud jednodušší, i když množství různých popkulturních narážek a hlavně pohádkových narážek je super, to se musí nechat. Ale dejte pryč vycenzurované sprosťárny a může to číst jakékoliv brutálně založené dítě, v čemž shledávám trošku nebezpečí, protože přečíst si to můj bráška, tak se další den neprobudím živý.

Komiks jsem přečetl jedním dechem asi za hodinu (pomalu, protože si rád prohlížím a kresba byla někdy tak divoká, že jsem v ní dlouho pátral) a možná bych i byl svolný přečíst si druhý díl. Doufám v trošku složitější zápletku, protože takhle to nevypadá jako seriózní příběh skrytý pod dětskou tvář a šílenost, ale spíš jako tak trošku brak, který je ale fajn oddechovka. :)

01.07.2020 4 z 5

Bůh hromu znovuzrozený Bůh hromu znovuzrozený Jason Aaron

Bůh hromu znovuzrozený, což je ale jako přijít k hotovému. Koupil jsem si to jako první díl, protože ono u nás moc Thorů není k přečtení, ale z toho by se jeden zbláznil. Doslova miliarda odkazů na předchozí komiksy, které tu vůbec neexistují. Spousta postav a narážek, které bych "měl znát", z toho jde hlava kolem.

Když od tohohle všeho odhlédnu, tak se mi ale komiks líbil. Dokonce i míchání dvou časových rovin. Je ovšem vážně nutné naučit se nebýt zvědavý a prostě překousnout, co neznám, a jet tak, že to je první díl, protože hledat si vše na Marvel wikia je během čtení zdlouhavé.

Události v Helheimu byly vtipné, akční a zajímavé. Odhalování chodu podsvětí a světů celkově je vždy fajn, navíc kombinace Thor, Loki, Hel a Sindr byla prostě skvělá. Dobrý mix akce i zábavy. Více se mi ale líbilo dění v budoucnosti, nekroplaneta, Phoenix a tři vnučky, to bylo hezké, plné naděje a budoucnost je dobrým předmětem zkoumání. Snad se budou události z konce tohohle dílu řešit i ve druhém, protože mě to hodně zajímá.

Jedno takové mínus, alespoň pro mě, byla kresba, která je teda fantastická a samozřejmě obdivuji všechny, kdo vůbec umí kreslit, ale tady jsem byl zmatený a na půlce obrázků ani po několikaminutovém zkoumání stále nevím, co bylo... Ze začátku jsem si i těžko zvykal na písmo, které má být jaksi "nordické", ale to je detail. :)

27.06.2020 4 z 5

Věční hrdinové Věční hrdinové Geoff Johns

Jediná nevýhoda tohoto dílu je, že oproti Věčnému zlu, které vyšlo před ním, nepojednává vlastně absolutně o ničem novém. No... alespoň neobsahuje shodné sešity, jako když se ve Válce velké trojky objevilo několik sešitů, které byly už v JL: Síť a JLA a četl jsem tak třikrát totožný příběh.

Celkově se mi líbí v rámci možností jednotná kresba New 52, protože je všeříkající a přesná, žádná abstrakce na úkor akce, což je příjemné a díly na sebe hezky navazují a doplňují se. Čekal bych ale maličko víc, protože závěr známe a teď už si skutečně jen střípky doplňujeme pozadí, což je ale na takový tenký komiks dost na nic a příběh se neposouvá, a co si budeme povídat, po přečtení si říkám, jestli za to ta cena stála, když se pořád točíme v kruhu.

Co se mi ale líbilo moc byly "originy" Zločineckého syndikátu, protože šťourat se v universu je moje radost, to už ani nemusím psát. Ultraman mě docela překvapil a vzhledem k Zemi-3 se to sice dalo čekat, ale bylo to vážně vtipné a zajímavé, vidět příběhy z jiného úhlu. Finální část s Cyborgem ale za mě nic moc. Dva sešítky o tom, jak se nějak vzepřít... ano, je to důležité pro děj, ale potřebuje to vlastní knihu? Toť otázkou.

27.06.2020 4 z 5

Šestka Šestka Jody Houser

Tak tohle bylo skutečně velmi kraťoučké dobrodružství, které se mi sice jako konzumentovi Stranger Things líbilo, ale nějaké extra kloudné pocity nezanechalo... Dějově je to zkrátka slabé, tak trošku o ničem a spíš to je takový "inside joke" pro skutečné fanoušky.

Celý koncept děje a postav staví na prekonceptu toho, že Brenner je ten zlý a děti hodné. Jasně, chápu. Ale délka komiksu neumožňuje nějaké velké sblížení, pochopení a vývoj postav, až na heroický závěr, což je velká škoda. Celé to pak působí jako taková nicneříkající epizoda. Také se mi nelíbí Eleven, chápu, že sto ilustrátorů, sto chutí, ale pokud to vychází ze seriálu a třeba Brenner dost sedí na herce, tak proč je El najednou blondýnka, a pokud už to je nějaké specifikum tohoto konkrétního ilustrátora, tak proč je celý komiks prošpikován kresbami naší staré známé vyholené tmavovlasé El, která ale s tímto příběhem nijak nesouvisí...

Ve výsledku je to tedy taková dost smutná franšíza, jejímž jediným smyslem je lehce obohatit seriálové universum o další "čísla", což je ale docela fajn (hrajme, že nevíme, že smyslem je vydělat). Vypadá to, jako by si úplně nevěděli rady, jak tyto komiksy pojmout, takže vždy vygenerují krátký poutavý příběh těžící z universa a jeho reálií, který pak nacpou kresbami El, čímž si ospravedlní, že to k seriálu prostě patří a hotovo. Přitom hlavní postavou je Šestka, tak proč je každá nová kapitola uvozena obrázkem El a ne právě Šestky, nesmysl. Ono pak ale v podstatě, je-li to skutečně licencované k seriálu, proč ne... proč si neobohatit svět čísel o další kromě El a Kali. Musím ale být v hodnocení trošku přísný, protože tohle prostě není to, co od komiksové podoby velkolepého Stranger Things čekáte.

23.06.2020 2 z 5

Blacksad Blacksad Juan Díaz Canales

Vždycky si tak říkám, co bych asi já, klasický sobecký konzument, mohl vytýkat velkým autorům... A tady jsem si naštěstí nemusel vůbec nic říkat, protože komiks je to tak fantastický, že zrak jen přechází. Naprosto úžasná kresba, která nejen nahrává žánru kriminálky a noir, ale celkově zanechává působivý dojem a přenáší nás do úplně jiné doby. Zajímavé barvy, které jsou tak nějak jiné, než u běžných komiksů, nekřiklavé, ale efektní, a k tomu výrazné stíny, jsou korunka na celé kresbě. Perfektní je fyziognomie postav, protože na tomhle si Guarnido dal extrémně záležet, a samotné výrazy, "pohyby" a postoje vypráví své vlastní příběhy (narozdíl třeba od Maus, kde se zase příběh vypráví jen promluvami a kresba je nicneříkající a fixní). Není divu, že se (jak se píše v popisku) stal komiks po velmi krátké době jedním z nejoblíbenějších a vyhrál řadu ocenění.

Postavy v čele s Blacksadem byly právě vlivem této fyziognomie dost všeříkající. Blacksad je prostě drsňák, kterému nelze nefandit. Tejden byl vtipný, i když někdy otravný, a kdyby to nebyla pravidelná postava, ale jen epizodní, tak asi ani nikoho příliš neupoutá. Nebudu jmenovat všechny support charaktery a zločince, ale hra jejich obličejů, přetvářky a falše, byla skvostná. A Blacksad jako správný pan Bond musí mít v každé povídce svou Blacksadgirl, až by to člověk málem shledal kýčovitým.

Jednotlivé povídky zvlášť nehodnotím, ale jako celek se výborně chopily významných a kontroverzních společenských témat, jako rasismus, jaderné zbrojení, drogy či zneužívání moci a chladnokrevnost. Bylo dobré, že se proti tomu autor vyhradil a až na "cigaretovou společnost" jel v zajetých kolejích hrdinů, slušnosti a dobra. Protože co si budeme povídat, v touze po zaujetí čtenáře je dneska spousta antihrdinů, feťáků a rádoby drsňáků... ale k čemu, když tu máme jednoho kocoura, co je všechny strčí do kapsy a ještě se zachová správně a elegantně. :)

22.06.2020 5 z 5

Rychlost temnoty Rychlost temnoty Joshua Williamson

Jakou rychlost má temnota? Rychlost světla!

Jedno z dalších skvělých dobrodružství světa rebirthů. Příběh trošku mimo oproti prvnímu dílu a nějakému většímu celku, ale zajímavé. Rostoucí vztah mezi Flashem a Kid Flashem je zajímavé neakční téma, i když problémem stále zůstává utajená identita, což mě trošku štve. Celou tuhle "sociologickou" část komiksu pak doplňuje rande s Iris, což je taková jednohubka na konec, maličko zbytečná možná, ale příjemná, hlavně proto, že Iris je v komiksu (proti seriálu) dost super.

Druhá, akční stránka komiksu, byla skvělá hlavně díky postavě Shadea, který je tak moc vedlejší postavou, že jsem ho viděl snad poprvé v historii mých komiksů, a bavil mě. Příběh s ním byl trošku rychle hotový na můj vkus. Ve stínové zemi asi nebylo co víc pitvat, ale proč s ní začínat, když děj v ní skončí během dvou sešitů. Dobrodružství to tedy bylo drobné, ale ušlo, chtěl bych o Shadeovi a stínové zemi vědět víc, kéž by se ještě objevil. :)

12.06.2020 5 z 5

Když blesk udeří dvakrát Když blesk udeří dvakrát Joshua Williamson

Flash je od ostatních hrdinů trošku jiný, protože jako jediný musí skutečně bojovat se svými dvěma identitami (ještě Superman, ale ten u nás, z rozmaru trhu, nevychází, navíc neřeší problém dvou identit a boj o čas). Identita forenzního vyšetřovatele a identita Flashe. Která je oblíbenější a častější je asi zřejmé, nicméně celý komiks se točí okolo otázky, jak s tímhle údělem naložit. A právě proto paradoxně přichází na scénu Singularita a noví tempaři. Uleví Flashovi nebo jen přitíží?

Líbí se mi, jak si nehrají na hrdiny, ale můžeme vidět velkou různorodost - hodné tempaře, zlé tempaře, zlodějíčky, tempaře, co to ani nechtějí, tempaře, co by za to dali vše... Dává to velkou diverzitu a reálnost psychologii postav. Stejně jako se pak snaží sjednotit zdroj rychlosti, snaží se i Flash sjednotit obě své identity, což je u jeho postavy obrovský pokrok.

Hlavní záporák v podobě Godspeeda a sekundární padouši jako Singularita a "velký bouřový doktůrek", potažmo malí zlodějíčci, sice nebyli kdovíjací velcí nepřátelé, ale odvedli dobrou službu, a i když vždy nadávám, že tohle fakt nejsou starty pro začínající čtenáře, tak tady to hezky fungovalo a start to byl pěkný. Super byl i náznak na Watchmeny a crossover Odznak, spokojenost. :3

12.06.2020 5 z 5

Joker Joker Brian Azzarello

Upřímně, čekal jsem o něco víc. Pokud už scénář dělal Azzarello, tak tohle byla slabota. Kresba byla fajn, taková klasická, ale nejsem úplně její přívrženec. Děj byl... uf.

Je otázkou, jestli Joker potřebuje vypravěče, kterým není právě Joker. Teoreticky asi ano, Joker přeci představuje chaos a nikdo neví, co se mu honí hlavou, ale nebylo by právě v tom kouzlo jeho komiksu, okusit jeho myšlení, i kdyby bylo značně nonsensové? Takto jsme měli k dispozici příběh Jonnyho Frosta, prostřednictvím něhož jsme Jokera zažívali, ale nikoli prožívali. A to byla škoda.

Objevy starých známých postav tak, jak je neznáme či jejich starší mírnější varianty (Killer Croc, Two Face, Harley atd.) byly dobré, ale takové o ničem. Ukázalo se, jak funguje zločinecké podsvětí Gothamu, a to je vždycky fajn, některé scény ale byly moc perpetuum mobile, samoúčelné, Joker byl tolikrát naddimenzovaný, jako by mu nikdy nic nedokázalo ublížit, přitom byl absolutně zranitelný. Cameo Batmana bylo fajn, protože mě po celé knize Joker už štval, ale opět ten samý problém, Batman je tu jako hrdina, který přichází sjednat spravedlnost. Ale pokud už čtu komiks o Jokerovi, čekám, že tady bude Batman ten špatný, ten, který Jokera nechápe... ale ne, v knize Joker je Joker prostě jen špatný, zlý, otravný...

A co se týče onoho Jonnyho Frosta? Hezký psychedelicky psychologický příběh o tom, jak Jokerovi postupně propadá a jak se Joker stává centrem jeho světa. Na jednu stranu neustálé ohrožení, na druhou stranu na konci téměř až chronická závislost. Nevím, co to mělo ukázat čtenáři, ale bylo to působivé. :)

12.06.2020 4 z 5

Srdce Amazonky Srdce Amazonky Shea Fontana

Až je mi trošku líto, že velký příběh z předchozích dílů skončil, ale je čas jít dál. Nicméně na další velký příběh to nevypadá, spíš je to takové skečování více příběhů, hlavně na konci, kde jsou v jednom sešitě hned tři příběhy naprosto nezávislé na hlavní dějové linii. A upřímně vlastně nevím, jestli nějaká nová dějová linie vznikla, protože děj byl hodně nezávislý a zakončený.

Kresba byla zvláštní, ale alespoň se ustálila podoba Wonder Woman, která už nevypadá jako Pocahontas. Hlavní příběh této knihy byl docela zajímavý, hlavně ze strany dilematu, zda je Diana schopná obětovat sama sebe pro dobro milionů, a ona by i byla, kdyby v tom zase nebyl nějaký hajzlík, co to vezme ze špatného konce. Hodně zajímavé, že se to týká jen Wonder Woman a ne třeba Supermana apod., aspoň to není ohrané. Ocenil jsem i příběh se Stevem, ale zase to bylo lehce nucené "ukažme, že i běžný člověk se vyrovná bohům". Z tohohle úhlu mě ale překvapila Etta, která sice není v boji moc dobrá, ale snaží se a je vtipná.

Celkově tedy taková jednohubka, lehce o ničem, ale prostě Wonder Woman válí. Chtělo by to ale nějakou novou větší zápletku, protože pokud budou i další díly takto "nezávislé", tak to bude pěkná nuda.

07.06.2020 4 z 5

Boží hlídka Boží hlídka Greg Rucka

S trochou nadsázky by se po vzoru "Lex Luthor: Muž z oceli" dal tenhle díl nazvat "Veronica Caleová: Amazonka". Moc hezká výplň Roku jedna a Pravdolží s prequelovými rysy, která odhaluje a dovysvětluje spoustu událostí, které nejen doplňují zprvu trošku zmatený příběh, ale zároveň trošku zlidšťují a racionalizují Veronicu.

Seskládání puzzlíků děje nakonec utvořilo opravdu velkolepý příběh, i když stále se dá říct, že některé úryvky chybí. Epizodní postava Kirké byla zajímavá, i když trošku předimenzovaná. Co se mi zase tolik nelíbilo, byla vsuvka o Supermanovi a Batmanovi, což se podle mě tak nějak nehodilo, ale zase na druhou stranu proč ne, nějak museli nahnat stránky, když byl tenhle díl vůbec nejtenčí z celé série. Kresba byla zajímavá, pěkná, obálka je prostě úžasná, jen mě trošku zmátla jiná kresba Phoba a Deima, tam jsem si až po chvíli uvědomil, kdo jsou. Číst komiksy WW jako maraton se rozhodně vyplatilo! :)

07.06.2020 5 z 5

Pravda Pravda Greg Rucka

Konečně jsem se dočkal alespoň malého vyjasnění děje, ne úplně vyjasnění, ale spíš rozuzlení! Děj tedy frčí, oproti prvním dvěma dílům až extrémně. Spojení vojenské akce s Poison, společně s mytologickými tématy je boží (doslova řecky boží).

První část plná šílenství je taková ochutnávka, Hnízdečko to schytalo a Deedee si potřebuje trošku schrupnout. Samotná zápletka zešílení je skvělá, ale to vyléčení je tedy více než zázračné a možná to je trošku škoda, promarnění potenciálu. Dokonce ani moc nevím, k čemu to celé bylo, fungovalo to jedině jako dobré odklizení Diany ze scény. Ale když už mluvíme o zbytečných a promarněných příležitost, tak copak taková doktorka Minervová?

Ve druhé části už šlo vše jako po másle, Wonderka se stává mou oblíbenou hrdinkou. Vyskytlo se spoustu krásných scén, které si budu pamatovat... Je Diana neprůstřelná nebo ne? Ale to, jak se podívala do hledáčku a šla si pro ni bylo skvělé! :D Mytologická rovina fantastická, Deimos a Phobos mě zaujali už v prvním díle a čekal jsem, jak se vyvrbí. Samotný Áres a jeho osud, osobnost a vše okolo mě extrémně překvapil. Vždycky mě potěší vstup ochránců, to je vždycky taková naděje a jsou krásně vyobrazení. Finále, kde Diana kouká se "stařenkou" do rybníčku byl dojemný. No a celé to končí sexem... Nemám výhrad. :D

Malá vsuvka ke kresbě, je hezká, ale není úplně top. Moc se mi to líbí pro mytologické motivy a džungli, ale pro městské scény je to takové o ničem. Akce tolik nevynikne. Také mě zaujalo kolísání kresby u Diany... někdy vypadá jako modrooká brunetka, jindy jako indiánská Pocahontas, zajímavé.

06.06.2020 5 z 5

Lži Lži Greg Rucka

Musím začít klasickým lamentováním - tohle prostě není "ideální start pro nové čtenáře", ale alespoň to sedí k názvu "Lži". Člověk, který nečetl New 52, nezná moc Wonder Woman, nezná Cheetah, nezná osudy Supermana... no tak je prostě v háji.
Ideálně doporučuji přečíst si druhý díl "Rok jedna" před tímhle + číst více vydaných dílů jako maraton, protože dočíst tenhle díl je šíleně neuspokojující.

Jinak je komiks ale úžasný, krásná kresba, nádherná džungle a příroda, extrémně krásná Diana. Příběh je super, ale jak píši výše, dává smysl jen, pokud znáte dobře celé universum, nebo pokud čtete díly maratonem a rychle se dostanete k rozuzlení.

Zápletka ohledně Cheetah se mi líbila, i s tím jejím bohem, ale jakýsi doslov na závěr, kde se odhaluje nový nepřítel a zároveň se odhalí ony tížené lži, mě nechal zmateným. Jdu si rovnou dát další díl a snad se tam něco dozvím, protože jsem vážně mimo, a to universum docela znám... Uvidíme, i když nic nechápu, tak mě příběh chytil a chci ho rozluštit. :)

05.06.2020 3 z 5

Kdo je Oracle? Kdo je Oracle? Julie Benson

Jediná nevýhoda tohoto komiksu je velký, žlutý, křiklavý přebal s motivem filmu Birds of Prey s Harley Quinn, což může být bráno pomalu jako klamavá reklama, protože komiks a film spolu nemají až na dvě vedlejší postavy pranic společného. Ale k vnitřku...

Nemusím batmanovské příběhy a bál jsem se, že Batgirl bude hodně batmanovská - tím se rozumí málo schopností, málo superhrdinství, ale prostě spousta násilí a detektivní práce. Tady to ale bylo hezky vyrovnané a dalo se to snést. Postavy byly výrazné, ale neotravné, velmi povedené. Životní příběhy mě zaujaly (hlavně Huntress, ale třeba i u Dinah, protože ta v Green Arrowovi není nijak řešená po stránce originu) a i vedlejší postavy a záporáci byli super. Opět narážíme na slavný komiksový problém - taťka nepozná dceru kvůli škrabošce na očích, ale jsme v komiksu, takže neřeším. :D

Zápletka byla povedená a logicky pěkně uspořádaná, zpočátku nudné téma "Kdo je Oracle" vlastně vůbec nebylo ústředním tématem, což je jedině výhoda, protože to bylo o ničem. Fenice, hadi a mafie byli mnohem šťavnatější sousto. Co mi přišlo takové na nic byly přehnané snahy o vtipnost. Ono to do jisté míry vtipné bylo, přirozeně pomocí promluv - "Bude v pohodě, měl helmu", ale nějaké pokusy jako ke každé lokaci připsat rádoby vtipnou poznámku... bylo to zbytečné, komiks by fungoval skvěle i bez toho a celé jsem to bral spíš vážnější, takže tohle mě otravovalo a byly to takové výkřiky do tmy, kdy vám někdo diktuje, kdy se smát, ale přitom tam nic vtipného není.

Ve výsledku tedy super komiks se skvělou zápletkou, který se vyklubal s malého očekávání a tak trošku "second-handvého" složení postav aneb i vedlejší postavy mohou utáhnout svou sólovku. Těším se, co bude dál, ale Dinah byl radši viděl s Olliem, třeba příběhy nějak propojí. :)

04.06.2020 4 z 5

Hamlet, králevic dánský Hamlet, králevic dánský William Shakespeare

Úžasné dílo nesoucí se v jednom z nejzákladnějších instinktů člověka, v pomstě! Překvapilo mě, že takové veledílo je vlastně docela krátká jednohubka, kde je spousta věcí dost krátce a svižně popsaná, až si člověk říká, jestli obrovské bichle a vědecké články s odbornou interpretací nejsou jen vycucané z prstu. Ve výsledku je ale v Hamletovi vše, co se tam nějak zakomponovat dá - filosofie, psychologie, sociologie, historie... Kdo četl více děl od Hamleta, určitě objeví spoustu shodných prvků a motivů, které využívá (např. duch, který je jak tady, tak v Macbethovi, tak v Caesarovi...).

Z postav mě překvapivě úplně nejvíc nebral Hamlet, ale spíš Ofélie, i když celkově byl celý ansábl skvělý. Asi je to věc názoru, ale spoustu postav jsem pochopil jinak, než jsou obecně interpretované. Např. Hamlet si prý na blázna hraje... no já myslím, že i když si něco přidal, tak mu i tak slušně hrabalo. Claudius je prý špatný král, co neumí vládnout, toho jsem si tedy nevšiml, přeci jen tak vyjednal mír s Nory, ne? A takových bylo víc.

Čeho si všímám, a co mě baví, je vliv antiky na Shakespeara a jeho tvorbu, nejenže celé tohle pomstychtivé drama vychází z antických her, ale přijde mi, že celý svět v Shakespearových dílech funguje anticky, i když se schovává za křesťanskou terminologii, ostatně Willda nebyl žádný zbožný křesťan. Pokud by to zůstalo skryté, bylo by to možná zajímavější, ale číst v každém druhém řádku něco o Římě, když se nacházíme v Dánsku, u příběhu inspirovaným severským folklorem, občas to úplně nehrálo. Zajímalo by mě co tím myslel, proč to takto psal, zda to byl jen jeho fanatismus do antiky nebo to mělo nějaký smysl. Nicméně nelze upřít zajímavé přesahy do dnešní doby, namátkou "tělo je chrám" a nebo "ženy budou za d*vky, zatímco muži za milovníky". Shakespeare byl překvapivě velmi schopný pozorovatel společnosti, který si mohl za Hamletovy modlitbičky dovolit schovat velmi drsné kritiky společnosti.

Závěrem - úžasné dílo, jednohubka, která se přečte za odpoledne, ale příběh, který vydrží na celý život. jedno z Shakespearových nejlepších děl.

03.06.2020 5 z 5

1602 1602 Neil Gaiman

Původně jsem čekal, a po několika stránkách to tak stále vypadalo, že půjde o klasický marvelovský příběh, úplně obyčejná zápletka jako vždy, jen přenesena do roku 1602. Naštěstí se postupně začal rýsovat originální příběh, a nakonec i velmi specifické pojetí.

Postavy byly fantastické, ať už staří známí, kteří se v roce 1602 chovají velice jinak, ale zároveň tak trochu stejně, nebo historické postavy - Viriginia Dare byla kouzelná (a stejně tak její "doslov" v jiném čase), mimochodem vůbec jsem nevěděl, že skutečně existovala i v reálném světě. Kromě postav samotných byly limity doby omezeny i další faktory - využívání schopností, jejich podoba apod., což se mi líbilo a dodávalo to komiksu vlastní život nezávislé na Marvel universu.

Některé věci byly skvělé, ale zároveň s sebou nesly drobné nevýhody - hodně mě bavilo množství zápletek a více perspektiv, ale pak, když každá dějová linka byla na dvě stránky a rychle se střídala s další, tak to bylo takové o ničem chvilkami. Potom mi úplně nešlo do hlavy, proč se podle Watchera tahle anomálie se schopnostmi stala ve chvíli, kdy se v tomto světě objevilo něco, co nemělo, což je tedy 15 let, ale zároveň existují postavy, které se se schopnostmi už narodily a jsou starší 15 let...

Ke kresbě velmi krátce, byla úžasně nemarvelovská a skvěle to k tématu sedělo. Moc se těším na další díly, protože tohle je takový dlouhý rozjezd, ale škoda všech nepřeživších... :)

03.06.2020 5 z 5