gersie gersie komentáře u knih

Gagarin - Pravda o legendě Gagarin - Pravda o legendě Piers Bizony

Autoři zde velice srozumitelně a přívětivě popisují ranný vývoj kosmického programu Sovětského svazu.
Kniha je ale především příběhem prvního člověka v kosmu a popisem náročné životní role do které se
prostřednictvím svého prvního letu dostal. Velice hezká kniha doporučuji všem.... :-)

29.03.2014 5 z 5

Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Lenka Kovářová

Jednoduché vyprávění ze vzdálené země , pro nás neznámé a hodně zvláštní. Za mně - zajímavé a milé příběhy.

01.02.2021 4 z 5

Cesta do Istanbulu Cesta do Istanbulu Mika Waltari

Pěkné a zajímavé čtení. Mika jen popisuje co po cestě do Istanbulu zajímavého zažil a jaké myšlenky se mu občas honily hlavou. Tehdy to cestování prostě vypadalo jinak a my můžeme být rádi , že nám to přiblížil.

02.09.2020 5 z 5

Mimoprostor a základy moderní fyziky Mimoprostor a základy moderní fyziky Martin Sodomka

Líbí se mi nápad přiblížit lidem vědu populární formou a tato kniha to jistě hezky plní. Každý by jistě mohl hledat nějaké ty mouchy , ale já jsem celkem spokojen a vděčný za to co nám autor nabídl. Krásné ilustrace a dobrý námět......mám dojem že je to povedená kniha.
Děkujeme a rádi by jsme se dočkali podobných počinů i v jiných oborech .....

27.02.2020 5 z 5

Jeskyně předků Jeskyně předků Lobsang Rampa (p)

Knihy tohoto autora mne baví , dobře se čtou a hlavně je v nich spousta myšlenek pro každého. Vřele doporučuji.

24.01.2020 5 z 5

Matky Matky Jan Koubek

"Ale v každém případě ten skleněný knoflík leží na mé registrační skříni. Opatruji ho a jednou za čas ho vyleštím a přitisknu si jej k oku. Stále doufám, že jednoho dne si pro něj Hana, rozhodnuta přišít ho zpět na synovu hračku, přijde, a těsně před tím, než ho provlékne nití, přiloží si ho k oku a potěší se světem, rozkvetlým těmi nejjemnějšími odstíny žluté.". ..... krása.....kniha se mi moc líbila.

08.01.2020 5 z 5

Města Města Michal Ajvaz

No....přijde mi komické tvrdit , že autor který byl vždy veskrze originální sklouznul k takzvanému komerčnímu braku úmyslně , aby všem dokázal , že tohle je právě to největší umění života......tak jsem asi debil ....no musím se s tím nějak smířit ........ :-)

17.11.2019 2 z 5

Bílá zvířata jsou velmi často hluchá Bílá zvířata jsou velmi často hluchá Ivana Myšková

.....Hluboce vzdychne. Bude to těžké a zdlouhavé.Zanoří hlavu do kabelky. Slyšela ty klíče zacinkat, ale pořád jí unikají.Musí se sama sobě zasmát. Už měsíc se bojí - hlavně aby mi do díry v podšívce nezapadly klíče ! Všechno , jenom klíče ne. Může pak stát přede dveřmi celou věčnost, ruce jí budou pomalu omrzat a ráno ji muž najde umrzlou přede dveřmi, s hlavou v kabelce. Absurdní, směšná smrt, řekne si. Baví se sama sebou a hledá. Jedna ruka třese kabelkou, druhá se vydává za kovovými zvuky. Panebože, řekne nahlas a hlasitě se rozesměje. V prstech drží peněženku, peněženku, kterou hledala už od rána , zoufale si přála něco sníst. A teď peněženku ze dna své tašky konečně vytáhla. Teď když potřebuje klíče. K čemu jsou jí peníze, když chce odemknout ? Situace , která demonstruje nesmyslnost peněz. Během dne zas pokaždé, když chtěla peněženku nahmatala klíče. Zvláštní , jak nic nemá svoji absolutní hodnotu, zajištěnou jednou provždy, jak se význam věcí ztrácí a zase nečekaně vzniká....

30.04.2019 5 z 5

Ukradený měsíc Ukradený měsíc Ludvík Aškenazy

Jsou to milé pohádky. Hlavně jim nechybí dvě zásadní ingredience Vtip a Fantazie , doplněné krásnými ilustracemi. Povedená knížka.

26.02.2019 4 z 5

Muž, který chtěl být bohem Muž, který chtěl být bohem Haakon Chevalier

Ano musím souhlasit s [Denny45] , je to zvláštní , kniha byla celkem nudná , ale něco mě nutilo ji neodložit a stále se snažit prokousat se do samotného konce. Jakoby v letech jejího vzniku počínal trapný americký nešvar spousty pořadů a knih neustále dokola opakovat jednu stejnou věc. Tím se stává nudná a zbytečně zdlouhavá. Ale přesto v ní jsou dobré myšlenky, které stojí za přečtení.
Kniha nám nastíní myšlení a společenskou situaci "ameriky"ve třicátých letech .
Můžeme sledovat duševní vývoj a změnu postojů dvou hlavních hrdinů , jdoucích opačným směrem. Jeden oblíbený a uctívaný odborník směřující k namyšlenosti a povýšenosti čí postupné bezohlednosti. A druhý napoak od práskačství a špiclování k uvědomělosti a pochopení, respektive poctivé službě společnosti.

03.01.2019 3 z 5

Lvi a slunce Lvi a slunce Sergej Nikolajevič Sergejev-Censkij

Únorová revoluce 1917 z pohledu ruského zbohatlíka, který prožívá pár svých posledních dní a nemůže pochopit co se to vlastně děje. A to naopak čtenáři pomáhá pochopit jak to v Petrohradě asi muselo vypadat před sto lety.

04.11.2018 4 z 5

Nejhledanější muž Nejhledanější muž John le Carré (p)

Musím se přidat k těm co se jim kniha líbila. Souhlasím s - DennisMoore - žádné přehánění , žádné zbytečné akční scény. Vždyť dobrý spisovatel umí napětí a překvapivé zvraty i zajímavou linku příběhu vést snadno a úspěšně i bez nesmyslných přehnaných akcí.

03.10.2018

Bílé noci Bílé noci Fjodor Michajlovič Dostojevskij

asi jsem očekával něco jiného ..... mám dojem , že na pořádné vyjádření potřebuje mnoho papíru a šedesát stran je pro něj málo.

23.04.2018 3 z 5

Ani sami bohové Ani sami bohové Isaac Asimov

Docela zvláštně napsaný příběh, což způsobuje rozporuplné komentáře. Ani nevím na kterou stranu se přiklonit. Je vidět , že autor je vědec a snaží se spoustu vědeckých myšlenek předložit čtenářům, což je dobré a dokonce umí i vytvořit zajímavé příběhy, ale někdy je to hodně rozvláčné a v americkém stylu stále se opakující což zase mluví proti. Takže zlatý střed.....

19.02.2018 3 z 5

No a já No a já Delphine de Vigan

....Neděle bývají dnem domácích experimentů : reakce různých druhů pečiva v opékači při stupni 8 ( toustový chleba, bageta, veka, celozrnný chléb ), doba zmizení otisků nohou na mokré zemi, doba zmizení otisků rtů na zamlženém zrcadle, test odolnosti vlasové gumičky v porovnání s gumičkou kuchyňskou, míra rozpustnosti kakaa ve srovnání s nescafé a různé další hluboké analýzy a syntézy, přesně zaznamenané ve speciálním sešitě. Od té doby, co je u nás No, musím se o ni starat, tedy, když zrovna není v práci, i to je jistý druh experimentu, experiment na vrcholné úrovni, experiment nesmírného dosahu, který je prováděn navzdory osudu........

09.02.2018 5 z 5

Kdo je Miloš Zeman Kdo je Miloš Zeman Miloš Zeman

Kniha plná otázek a odpovědí. Asi nejzajímavější na ní v dnešní době shledávám možnost porovnání jeho názorů dřívějších a dnešních. Některé se nemění , jiné naopak podstatně.

03.02.2018

Motýlek 2. díl Motýlek 2. díl Henri Charrière

Krásně napsané dílo. Doporučuji každému. Neuvěřitelný příběh silné vůle, odvahy a vytrvalosti.

18.08.2017 5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Příběh zajímavý , stále má co říci , ale styl psaní (zřejmě ve své době populární) mě nějak neoslovil.

02.08.2017 3 z 5

Motýlek 1. díl Motýlek 1. díl Henri Charrière

Jak píše Luca84.....naprosto obdivuhodné. Krásně napsaný příběh neuvěřitelných zážitků. Nedivím se , že ve své době lámal žebříčky prodeje.

26.07.2017 5 z 5

Člověk obojživelník Člověk obojživelník Alexandr Romanovič Běljajev

Ze začátku mě bavila , ale pak se to nějak pokazilo. Vylepšila to až závěrečná část, kde konečně vložil autor svou hlavní myšlenku.

03.06.2017 3 z 5