Gracian1964 Gracian1964 komentáře u knih

Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Neviem, čo si mám o tom myslieť. Čítalo sa mi to v podstate dobre, ani tie dlhšie pasáže o kostoloch a chrámoch mi príliš neprekážali. Má to rozhodne akúsi nezvyčajnú atmosféru, tajomno. Kniha je menšieho formátu, malé písmenká, ktoré sa mi čítali trochu obtiažnejšie. Koniec ma prekvapil, riadny úlet. No čo už. Bolo to moje prvé stretnutie s pánom Urbanom. Či bude aj druhé, prípadne tretie, to fakt netuším. Ale mám taký tichý pocit, že po ďalších jeho knihách asi príliš horlivo pátrať nebudem.

24.12.2019 4 z 5

Mäso - Vtedy na východe Mäso - Vtedy na východe Arpád Soltész

Treba si uvedomiť, že tu nejde o takzvanú veľkú umeleckú literatúru s dôrazom na forme, ale čistú žánrovku. A v takomto prípade mi neostáva nič iné, než dať plný počet. Dlho som túto knihu ignoroval a myslel si, že pôjde o čosi faktograficko dokumentárne. Ako som sa len mýlil. Veľmi čítavé, i keď mi trvalo niekoľko stránok, než som sa naladil na autorov štýl. Autentické a obávam sa, že je v tom viac pravdy, než by mi bolo milé. Tuším by som si mal prečítať aj druhú knihu, volá sa Sviňa, že? A možno by som bol schopný si ju aj kúpiť. Na Mäso som naďabil vo verejnej knižnici. Arpád, len tak ďalej!!!

24.11.2019 5 z 5

Johnny si vzal pušku Johnny si vzal pušku Dalton Trumbo

Nedávno som videl film o tomto spisovateľovi a scénáristovi menom Dalton Trumbo a celkom ma zaujal jeho príbeh, nuž keď som v antikvariáte objavil jeho knihu, kúpil som ju. Je pomerne útla, ale obsažná, silno protivojnová, pacifistická. Pri predstave, že by som mal byť v tele hlavnej postavy, ma obchádzal des.

18.11.2019 5 z 5

Čierny kruh: Koniec mafie Čierny kruh: Koniec mafie Jozef Karika

U Kariku už viem, čo môžem očakávať. Štandardne dobrú úroveň. Čo sa potvrdilo aj v tomto prípade. Teda aspoň pre mňa. Súhlasím s názorom, že písanie o tejto téme mu asi sedí najviac, aj keď ani Priepasť nepovažujem za márnu. Ale myslím si, že jeho najlepší výtvor je Na smrť 1 a 2. Stojí za to tohto autora sledovať a asi to tak aj budem činiť. Len mi ešte nedá dodať malú poznámku k správaniu hlavnej postavy tohto príbehu. Za to, čo sa mu v závere prihodilo (alebo neprihodilo, u Kariku musíme byť v tomto ohľade opatrní) si môže sám. Správal sa ako ukážkový idiot. Ale bez toho by asi nebol konflikt, že áno. Tak veru.

07.11.2019 5 z 5

Postav hliadku Postav hliadku Harper Lee

V konotácii ku knihe je povedané všetko podstatné. Dostal som sa k tejto druhej časti až po dlhšej dobe, čo som čítal Nezabíjajte vtáčika. Napísané je to dobre, dobre sa to číta, americký Juh z päťdesiatych rokov v konfrontácii s mladou nekonformnou ženou s idealistickými názormi. Realita verzus ideály. Ako to napokon dopadne? Napokon všetko skončí zle, ako obvykle.

09.09.2019 5 z 5

Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Čurda z Hlíny: Tři dokumentární povídky z protektorátu Miloš Doležal

Keďže ma fascinuje téma atentátu a všetkého, čo s ním súvisí, ani tentoraz som neodolal a knihu zakúpil. Obsah je pomerne stručný, len také zhrnutie. Zaujímal ma najmä Karel Čurda, alias Vrbas či Jerhot. Zaujímavé a podnetné čítanie s množstvom obrazového materiálu. Opäť ma to vtiahlo do toho temného obdobia presýteného strachom, útlakom, nervozitou či neistotou. Ale aj odvahou a odhodlaním bojovať za správnu vec. Toto samozrejme neplatí pre troch hlavných protagonistoch, o ktorých táto útla knižka pojednáva.

13.07.2019 5 z 5

Spis Vaterland Spis Vaterland Volker Kutscher

Potešil som sa ďalšej knihe zo série. S ničím to neporovnávam, lebo porovnávanie v tomto prípade nemá význam. Leto 1932. Tieň nacizmu už opantáva celé Nemecko, je všadeprítomný. Výborne napísané, len občas ma iritovali preklepy a chyby, za čo samozrejme nemôže ani spisovateľ, ani prekladateľ. Vítaná vsuvka s výletom Gereona do Mazur. Presvedčivo a uveriteľne vykreslené charaktery. Prišiel som si na svoje maximálnou mierou. Teším sa na pokračovanie.

09.07.2019 5 z 5

Ostrov Camino Ostrov Camino John Grisham

Kniha požičaná z knižnice. Kedysi som si ju chcel kúpiť, lebo ma zaujala témou, ale napokon k tomu nedošlo. Tak keď som ju objavil v knižnici, s radosťou som po nej siahol. Prečítané za necelé tri dni. Niektorí komentátori predo mnou spomínali, že nuda. Nuž neviem, čo čakali a aký adrenalín na stránkach potrebujú, aby sa nenudili, hm... Ja som sa veru vôbec nenudil. Ukradnuté staré vzácne rukopisy, svet drahých i menej drahých kníh, spoločnosť spisovateľov, kníhkupcov, vydavateľov, agentov, atraktívne prostredie, témy točiace sa okolo literatúry. Bavilo ma to veľmi. Nech si každý hovorí či píše, čo chce, mne sa to páčilo. Grisham je skrátka taký starý dobrý spoľahlivý štandard. A to nie je málo.

08.06.2019 5 z 5

Artemis Artemis Andy Weir

Rozhodoval som sa medzi troma a štyrmi hviezdičkami, napokon som tam predsa len bachol štyri, sral to pes, hm... Marťana som nečítal, len videl, takže nemôžem posúdiť, či je lepší alebo horší než Artemis. Viem určite, že knihu by som si nikdy nekúpil, ale keď som na ňu natrafil v knižnici, nemohol som ju nechať len tak nepovšimnutú. Začal som ju čítať v práci a príliš ma nechytila, keby som bol doma a mám náhradnú knihu, asi ju hneď odložím, ale nemal som žiadnu inú, tak som pokračoval v čítaní. A ono ma to po chvíli vtiahlo do deja, začalo to byť zaujímavejšie, dynamickejšie a napínavé ako guma v trenkách, alebo ako podprsenka? Ale to už asi príliš preháňam, že? Som spokojný, že som to dal a nebolo to zlé, treba to hlavne čítať ako autentickú výpoveď 27 ročnej Jazz... Dobre, končím tento pomerne pozitívny report a ostávam s pozdravom Práci česť a robote POKOJ!!!

13.12.2018 4 z 5

Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Jan Kubiš - Nezastaví mne ani to nejhorší... Eduard Stehlík

Nuž, keď mi túto knihu v istom kníhkupectve podsunul majiteľ, môj známy, vedel, že to bude trefa do čierneho, lebo ak sa zaujímam o tému atentátu, protektorátu a osudov ľudí s tým spojených, určite si túto knihu kúpim. Aj sa tak stalo. A neľutujem. Výborné. Krásne spracované s bohatou foto prílohou. Konečne som sa podrobnejšie dozvedel o Kubišovej ceste do Poľska, pobyt tam, cestu do Francúzska, tamojšiu anabázu, popis bojov a tak podobne. Som veľmi spokojný. Všetkým, ktorí sa o túto časť našej spoločnej histórie zaujímajú, vrelo odporúčam ako povinnú literatúru.

23.10.2018 5 z 5

Magický průvodce městem pod pahorkem Magický průvodce městem pod pahorkem Pasi Ilmari Jääskeläinen

Tak...rozhodol som sa túto knihu prečítať až po Spolku Laury Sněžné, keďže tak idú v poradí...no, páčila sa mi rozhodne viac, ako tá prvá, i keď musím súhlasiť, že prvých sto strán som sa trochu trápil a chvíľu som sa dokonca pohrával s myšlienkou, že príbeh nedočítam...vydržal som a neľutujem...vzápätí som zistil, že patrím tiež k tým pozvoľna zotrvačným, a nebolo by teda od veci zaradiť do života trochu cinematickosti...asi tak...inak výborné, našiel som sa v nej...

27.08.2018 5 z 5

Ruzká klazika Ruzká klazika Daniel Majling

Kniha sa mi páčila, pobavila ma, bolo to moje druhé stretnutie s Danom Majlingom a snáď bude ešte jedno, keď si prečítam Ruda. Najviac sa mi z knihy páčil fiktívny rozhovor s fiktívnym spisovateľom Čehovom. Paráda.

11.08.2018 4 z 5

Dve tváre pravdy Dve tváre pravdy Michael Connelly

Connely opäť raz nesklamal, s čím som aj akosi počítal. Skvelá detektívka. Bosch nám starne, ale dúfajme, že ho to tu bude ešte dlho baviť. V lietadle to bolo o chlp....

16.07.2018 5 z 5

Dar Ašera Leva Dar Ašera Leva Chaim Potok

Veľmi zaujímavé čítanie. O tomto spisovateľovi viem už dlho, ale až teraz som sa odhodlal k čítaniu. Výborné, skvele napísané a pútavé. Aj zaujímavý vhľad do pomerne uzavretej komunity chasidov, hm... Veľmi rád si prečítam aj ďalšie knihy od Potoka...

18.05.2018 5 z 5

O psaní O psaní Charles Bukowski

Nemohol som túto knihu nekúpiť, keďže od Hanka kupujem všetko, čo ešte nemám, nuž došlo aj na túto... korešpondencia od štyridsiatych rokov až takmer po jeho smrť. Nie som sklamaný. A myslím, že nikto, kto má Hanka rád, sklamaný nebude.

29.04.2018 5 z 5

Slon mizne Slon mizne Haruki Murakami

Tak, tentoraz ma predbehol prvý komentátor, už som sa tešil, že to budem ja a on so mnou takto vypiekol. Ale moja chyba, nemal som toľko otáľať a mal som byť rýchlejší. Nuž, čo dodať k zbierke poviedok? Murakamiho už poznám nejaký ten rok a patrí medzi mojich obľúbencov. Ale nebudem celkom nekritický. Poviedky boli dobré, podaktoré aj výborné, už som si zvykol, že občas majú dosť striedavú kvalitu... Napríklad poviedka o tej zelenej príšere, tak to som nepochopil, prečo ju tam dal... Tá bola slabučká, teda aspoň pre mňa, ani omylom nedosahuje Murakamiho štandard. Alebo že by som nepostrehol druhý plán? Aj to je možné, hm... Ale zarazil ma dosť veľký počet preklepov a tlačiarenských škriatkov, čo sa poukrývali do textu. Za to však neborák Murakami nemôže, že ano? Nie, nemôže...Každopádne, bolo to pekné čítanie, i keď krátke, ono sa zdá, že je to hrubá kniha, ale zdanie občas klame. Dosť už táranín. Prečítajte si to a okomentujte.

08.01.2018 4 z 5

Atentát na Heydricha Atentát na Heydricha kolektiv autorů

Ďalšia kniha do mojej zbierky titulov, zaoberajúcich sa témou atentátu a heydrichiády....výborné doplňujúce informácie...opäť som sa dozvedel čosi nové....

07.12.2017 5 z 5

Židovský policejní klub Židovský policejní klub Michael Chabon

Rozbiehalo sa to ako klasická americká drsná škola, v severskom prostredí. Ku koncu to síce gradovalo, svojím spôsobom, ale už ma to aj trochu unavovalo. S predchádzajúcimi knihami tohoto skvelého autora som nemal takýto problém. Clay a Kavalier boli úchvatní, tak isto aj Zázrační hoši, to bola jazda. Samozrejme, napísané je to brilantne a s literárnou bravúrou. Dám si aj ďalšie diela milého Chabona. Už sa na ne teším. Medzitým si však asi prečítam niečo iné, z iného žánru, aby som sa trochu resetoval, hm....nech už to znamená čokoľvek...

28.11.2017 4 z 5

Som Paula Som Paula Ondrej Štefánik

Knihu som si požičal v knižnici, dosť ma prekvapilo, že ju mali, lebo ide o čerstvého víťaza Anasoft Litera a tak som bol veru zvedavý, čo odborníci ocenili najvyššie... Nuž, hneď po prvých stránkach som vedel, že kniha nie je napísaná pre mňa.... Hlavná postava, Paula? Sympatická či nesympatická? Asi skôr prípad pre psychiatra, v najlepšom prípade pre psychológa, podobne ako jej otec, hm... Prvú časť som prelúskal v podstate v pohode, nejak veľmi som pritom netrpel. Čo však nemôžem konštatovať o druhej časti. Musím sa priznať, že som ju nedokázal prečítať a to sa pokladám za pomerne otrlého čitateľa, ktorý už má za sebou všeličo, hm... Pre mňa bola teda druhá časť nesmierna otrava, nuda. Nedokázal som sa prinútiť, aby ma to začalo zaujímať. Ohromne únavné. Literárna masturbácia. Asi sa budem odteraz víťazom Anasoft Litery vyhýbať, s výnimkou Pavla Vilikovského a Ballu. Samozrejme na záver tohto úžasného komentára musím obligátne dodať, že nevylučujem ani tú možnosť, že tomu vôbec nerozumiem a som len obyčajný povrchný primitív a tieto vrcholné literárne bakchanálie nedokážem tým pádom oceniť. Je to možné, prečo nie? Každopádne, nech si to číta, kto chce. Kto to vydrží. Česť práci (a robote pokoj).

01.10.2017 2 z 5

Colorado Kid Colorado Kid Stephen King

Ide síce o Kingovku, preto som si ju kúpil... Ale rýchlo som pochopil, že to bude trošku odlišné... Príbeh o záhadnom mŕtvom mužovi, nájdenom na pláži na ostrove v štáte Maine, vyše dve tisíc míľ od domova... Ako sa tam dostal, čo tam robil, či jeho smrť bola nešťastná náhoda, alebo dobre zakamuflovaná vražda? Samé otázky... Prečítal som to za jeden deň, lebo ide o veľmi kratučký text... Teším sa na niečo lepšie a obsiahlejšie... Ale pre fanúšikov Majstra samozrejme povinnosť.

22.08.2017 3 z 5