Gurtha Gurtha komentáře u knih

Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

(SPOILER) Kdyby mě zajímalo válčení raději si přečtu literaturu faktu nebo memoáry (a že jsem jich povině dost přečetla), protože tohle je jen opsaná učebnice historie 20. století s podivně nesympatickou hlavní hrdinkou. Jediné co je tu navíc, je šamanismus – mix existujících náboženských praktik – který vlastně ve výsledku nemá moc smysl, neboť středobodem líčení je válka se vším co k ní patří.
Popravdě nechápu, co se autorka snažila sdělit – že je válka špatná asi těžko – všichni tu jsou posedlý bojem a pomstou – a pokud ano bojím, se že to málo kdo pochopí, vzhledem k tomu, že společným znakem všech rozumných postav je, že zemřou.

Jako hlavní problémy vidím:
1 - málo co v knize dává smysl, je zde spousta podivných náhod a ještě podivnějších pravidel
2 – hrdinné se nechovají jako lidé – nemyslím ani tak to, co se jim honí hlavou, jako že ignorují své tělo – myslím, že to je hlavní důvod, proč mi nikdo z nich nepřijde sympatický, příklad: hrdinka dny nejí, fyzicky i psychicky trpí a přitom je schopná okamžitě vést dlouhé a závažné rozhovory + hned na začátku, bez jakékoli hlubší úvahy (doslova při prvním krvácení, které nečekala) zlikviduje své reprodukční orgány, jen aby nemusela měsíc co měsíc krvácet a tak dále.
3 – jsou zde vylíčeny snad všechny typické válečné zločiny, život na frontě atp., přesto líčení postrádá jakoukoliv autentičnost, veškerá přátelství i antipatie působí vykonstruovaně
3 - část na akademii nedává vzhledem k zbytku textu smysl – je to takový rychlokurs historie neexistující země a pravidel vojenské akademie, která studenty učí všechno možné, jen ne to základní pro armádu – plnit rozkazy nadřízeného (ad bod č. 1)
4 – úvod je úplný žvást – hlavní hrdinka, sirotek kterého pěstounka vykořisťuje a zachází s ní, jak se psem, se rozhodne, že se neprovdá - což by pěstounce prospělo, ale bude studovat, aby udělala test na prestižní (!) školu, žádný problém. Asi nikoho nepřekvapí, že test udělá na jedničku s hvězdičkou – jak? Prostě se našprtá pár knih a pálí si ruce, aby náhodou při tom šrocení neusnula. Na škole se pak ukáže, že měla také trénovat boj (což je dost překvapení, když se chtěla dostat na vojenskou školu (!))
5 – na přebalu knihy je popsán prakticky celý děj, bez toho aby byl jasně stanoven žánr. Věřím, že někdo, koho zajímají válčení a hrdinské, víceméně sebevražedné mise, bude z knihy nadšen. Jako fantasy o statečné šamance, pro mě kniha pohořela. Kdybych ji psala já, jako první bych hrdinku zavřela do nápravného zařízení.

25.02.2022 1 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Čas plyne, ale děj stojí. Ač je svět sklenářů zajímavý, přestávám mít motivaci proč číst dál - žádná z postav si mě nezískala a jejich osud, stejně jako další vymyšlené legendy, mě nechávají chladnou. Pětadvacítka by byla zajímavá, kdyby se nechovala zcela náhodně - přijdou mi trochu jako zbloudilí rytíři s alzheimerem. A Illan je zkrátka příliš zázračné dítě - umí všechno, od svých pěti let nedělá nic jiného než že řeší neřešitelné. Navíc mě irituje její chování i naprosto zbytečné skrývání - ano důvod zněl logicky, ale autorce prostě tu diktaturu nížin nevěřím a příjde mi to jako zbytečný motiv.
Celý děj dvou knih bych dokázala popsat pár větami: Ilan, dívka převlečená za chlapce, se stane vyhlášeným brusičem pětadvacítky, což jsou drsní otrokáři, kteří se o ní starají jak o vlastní. Za to tyto chrabré válečníky hrdinka neustále zachraňuje. Mimochodem jsou ji vyjevena dávná tajemství, ale mnohé zústává zatajeno, komunikuje však s tajemnými stvořeními, které na ně pravidelně útočí, tak věřím, že se od nich časem něco dozví.
A mě je vlastně jedno, co to bude.

04.02.2022 2 z 5

Kůrovci Kůrovci Jiří Hulcr

"Kůrovci jsou krásní, malincí,chlupatí.. a jsou jednou z nejzvláštnějších, nejlegračnějších a nejvíc pomlouvaných skupin hmyzu."

Tuhle krásku zhltnete do dvou hodin - má 108 stran a je plná skvělých informací od člověka, který kůrovce prostě zbožňuje. Navíc je graficky krásná a jedinou její nevýhodou je, že akutně hrozí, ze si ty mršky taky zamilujete.

03.07.2024 5 z 5

Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Johannes Krause

Neuvěřitelně zajímavé čtení, v první kapitole jsem se ztrácela, ale pak jsem pronikla do úchvatných tajů DNA a hltala jsem s nadšením další a kapitoly. Co všechno ještě člověk neví!

07.11.2022 5 z 5

Handmade byznys Handmade byznys Hana Konečná

Handmade mě vždy zajímal, nechystám se ale v této branži podnikat, přesto mě kniha velice obohatila, dává nahlédnout do mozku tvůrce a žároveň poskytuje možnost něcemu se přiučit. Text je přesto svěží, kapitoly kratší a okořeněné příběhy jednotlivých tvůrkyň, které si svůj úspěch musely vybojovat.
Obdivuji všechny, kdo jdou do tohoto druhu podnikání a mnoho z uvedených tvořilek znám a u některých jsem stálým zákazníkem (což mě potěšilo přesně tak, jak je v knize uvedeno :).
Doufám, že si knihu přečtou všichni váhající tvůrci a uspějou díky ní natolik, že je v budoucnu objevím a budu i jejich zákaznicí. (I když bych je měla začít hledat teď, když knihu ještě nečetli a svou práci patrně podhodnocují).

30.09.2022 5 z 5

Hamnet Hamnet Maggie O'Farrell

Jsou knihy, které je čtou jedním dechem a pak ty, při jejichž čtení se do slov ponoříte natolik, že děj vnímáte i ostatními smysly - to se mi stávalo právě z Hamnetem - cítila jsem jablka, květiny, vesnici i město, slámu, slyšela jsem každé vrznutí či povozy za okny. S postupem děje se kniha stává niternější, z barevných pasáží přechází do temnějších tónů, ale čtenář má stále možnost chytit se naděje a smutek hrdinů pozorovat z vnějšku, aniž by nás také roztrhal.
Rozhodně to není čtení pro každého, ale kdo se knize poddá, jistě nebude litovat.

06.03.2023 5 z 5

Lokýnka ze Smaragdového moře Lokýnka ze Smaragdového moře Brandon Sanderson

Kniha psaná z radosti a s kapkou šílenství a hlavně s dávkou zdravého rozumu.
"Zachrání Káju sama. ... Nejprve si o tom samozřejmě šla Lokýnka promluvit s rodiči. (Věc, kterou by v podobných příbězích měli lidé dělat častěji.)"

15.09.2024 5 z 5

Chudá Praha: Lidé - Místa - Instituce (1781-1948) Chudá Praha: Lidé - Místa - Instituce (1781-1948) Jana Viktorínová

Skvělá kniha, navazuje na stejnojmennou výstavu a uspořádáním informací mi přišla snad ještě lepší. Každá kapitola je uvedena velice hutně a hlavně srozumitelně napsaným úvodem, na který navazuje řada krásných fotografií, jejichž popisky mnohdy obsahují další cenné informace.
Doporučuji všem co se zajímají o historii Prahy, sociální otázky nebo třeba jen rádi nahlédnou do minulosti.

08.09.2023 5 z 5

Světla nad Prahou Světla nad Prahou Nicole Jarvis

Velice milé překvapení - čekala jsem, že se pobavím na tím, jak si v Americe představují starou Prahu a ejhle, autorka si dala nejen práci s reáliemi, ale vytvořila i dost originální příběh. Není to nijak skvěle propracované dílo, jako četba pro radost však Domek s Olou postačí a komu jsou vodníci, duchové, intriky a temné postavy ve stínech málo, může se procházet Prahou a tipovat, kde bydlela Ola a kde sídlili "pijavice". (Ps: taky je zde jedno moc povedené rakousko-uherské ministerstvo)
Nevím jak to vyzní v překladu - strategicky jsem knihu četla v angličtině - ale je neskutečně rozkošné, jak z textu trčí ta česká jména :)

09.02.2023 4 z 5

Aby po nás něco zůstalo: Zpověď novodobých zámeckých pánů Aby po nás něco zůstalo: Zpověď novodobých zámeckých pánů Anna Novotná

Fascinují kniha - zaujala mě poněkud surrealnými portréty a fotografiemi ze zámků. Díky tomu jsem si ji půjčila a byla oslněna znovu při čtení rozhovorů s majitely - ač se autorky snažily, aby šlo o různorodou skupinu lidí, opravdu je spojuje jakýsi druh bláznovství, které jim nejde než závidět. Možná za to můžou inscenované fotografie, které se zaměřují na určité absurdno života na (ne)rozpadajícím se zámku, každopádně jde o krásné a milé čtení, které vás přinutí věřit v lidi a jejich schopnost zvládnoutnemožné :)

Na čtení v dopravě je dosti těžká (vyzkoušeno), snad tím autorky chtěly zabránit destrukci takto krásné knihy - každopádně se bude vyjímat v každém (nejen zámeckém) salonu.

18.08.2022 5 z 5

Jane Austenová Jane Austenová Lucy Worsley

Lucy Worsley mě nadchla dokumenty pro bbc ve kterých přibližuje minulost podrobným a praktickým studiem každodennosti.
Mám ráda její pohled na historii, není bulvární, nehledá skandál, ale i ve větě o přešívání šatů je schopna najít skryté informace. V knize pracuje s dopisy, vzpomínkami i zmínkami zdánlivě s Austenovými nesouvisejícími, ale právě tím, že osud Jane Austenové zasadila do širokého kontextu dodala mu na životě. Dozvíme se mnohé o její rodině, přítelkyních, dobovém způsobu cestování a samozřejmě o jejích románech. Jednotlivé osoby díky tomu lépe chápeme, známe jejich radosti, starosti i očekávání, která na ně byla kladena. Navzdory tomu, že rodina část dopisů cíleně zničila, v knize najdeme mnoho nečekaných podrobností.
Čtení knihy pro mě byl zážitek, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací nejen o Jane Austen ale i o životě na přelomu 18. a 19. století.

Jediné co knize mohu vytknout je velice špatná redakce a překlad. Často jsou zde chybně uváděny názvy románů či jména, některé věty takřka nedávají smysl. Překládat "call on" jako volat místo navštívit, je fakt vtipné. Považuji za opravdu smutné, že takto skvělá knížka o světově proslulé autorce obsahuje takové šílenosti.

26.01.2022 5 z 5

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Putování po Čechách rozhodně pobaví a poučí i zcestovalého turistu.
Autor mi ale tentokrát nepřijde tak autentický - často si vypomahá různými berličkami - kostýmem cestovatele počínaje, příručním Japoncem konče.
Jako by měl málo času něco opravu prožít.
Možná je to i tím, že tentokrát cíleně volí místa zájmu, na řadu z nich dorazí, pronese vtip a zase spěchá dál, aniž by bylo jasné, proč sem vážil cestu (Severka, ale podobný pocit jsem měla z řady míst).
Čas s knihou strávený byl rozhodně příjemný a myslím, že nikoho vysloveně nezklame, ale ...

27.11.2021 3 z 5

Let Your English September Let Your English September Bronislav Sobotka

Taková základní poučka, nikdy nepište chybné věty, vždy jen jejich správnou variantu. A Bróňa nám zde krásně překládá špatnou větu pěkně s obrázkem broňopotvůrky - ano je menší než správný překlad a chyba pěkně červeně označená, ale je tam a je to špatně.
Prostě dobrá kniha k tomu, aby se začínajíci angličtinář naučit špatnou angličtinu.

13.09.2023 1 z 5

Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Klára mě totálně znudila... líčí, zcela roboticky, svou existenci v obchodě a následně v rodině, která ji koupila - je to taková mozaika běžných věcí a konfliktů, za kterou jaksi něco bublá. Věřím, že minimálně část informací časem vytvoří komplexnější obraz, ale mám problém s pohledem robotky, která nic netuší o světě a snaží se pochopit jeho zákonitosti. Jazyk Kláry je přitom značně mechanický, v přímé řeči používá zásadně třetí osobu a její chování je prostě zvláštní, někdy se zasekne, jindy pronáší zdánlivě citově zabarvené poznámky, ale prostě jí to nevěřím. Možná tohle na tom čtenáře okouzluje - robot, který necítí a přesto jakoby cítí? Netuším, mě prostě Klára nesedla.
Když jsem se s vypětím sl dodrápala do půlky knihy, rozhodla jsem si přečíst nějaké recenze a dospěla jsem k názoru, že tato kniha není pro mne.

14.07.2023 2 z 5

Ohroženi hmyzem? Ohroženi hmyzem? Jan Žďárek

Jako zásadní nevýhodu knihy vidím její rozměry a tíhu - nemohu ji brát s sebou, takže jsem nuceně přerušila flow čtení a po počátečním nadšení, kdy jsem sršela hmyzími informacemi mě začala kniha vadit. V textu je spousta zbytečných kudrlinek a obratů, které mě začaly rušit - prostě moc květnatého textu a málo hmyzích faktů, na druhou stranu jsou některé kapitoly pro laika zbytečně podrobné, složité a plné utrhaných hmyzích nožiček, hlaviček a bůh ví čeho ještě.
Ale myslím, že kdybych knihu měla třeba ve čtečce a četla bych ji průběžně, měla bych z ní lepší pocit, byť mě osobně by stačilo dílo menšího rozsahu -možná zkusím tu starou verzi, byť není aktuální :)

18.04.2023 3 z 5

Mladí romantici Mladí romantici Daisy Hay

Kniha se mi dostala do ruky náhodou a nemohla jsem se od ní odtrhnout.
Životní příběhy okruhu básníků, které jsem dosud znala jen z učebnic literatury, jsou neuvěřitelně pohnuté. Autorka je líčí na základě dochované korespondence, pamětí a dalších výzkumů. Z těchto pramenů se jí podařilo poskládat velice barvitý příběh, který mě v mnohém překvapil. Přesto se zdržela bulvárnosti. Uvádí i některé domněnky, vždy je ale řádně podloží prameny a řadu z nich uvádí na pravou míru.
Líbilo se mi také její porozuměním k jednotlivým osobám, není zde žádný padouch byť mnozí z nich v průběhu let chybovali či se chovali špatně. Asi jako každý z nás.

25.10.2022 5 z 5

Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení Divočina v zahradě: Inspirace pro přírodní zahradničení Dave Goulson

Autor miluje brouky všeho druhu, čtěte a rychle si taky zamilujete škvory, čmeláky, můry a jinou havěť.

Kniha je psaná lehce s typickým britským humorem, který vás překvapí i ve vědečtějších pasážích. Kniga je rozdělena na kapitoli, které představují jednotlivé zájmy autora (pěstování starých odrůd jablek, budování úkrytů pro čmeláky a vosičky či pozorování mravenců), na každém ale ukazuje další aspekty péče o zahradu i postupující ekologické problémy a co s nimi můžeme dělat. Do podrobna popisuje život hmyzu, jehož existenci ani nevnímáte a rychle ve vás probudí nutkání kleknout si někam do trávy a pozorovat. Kapitolka o sčítání můr je úplný bombonek, setká se zde hned několikjedinců se stejným postižením.
Po přečtení knihy všude chodím a trousím informace o broučcích a chci víc!

Trochu jsem měla problémy s kapitolou Jedovatý koktejl, třicet stran o pesticidech hned v úvodu (s.69-99) pro mě byl šok. Asi to potřebujeme, ale lépe by to na mě působilo v pozdějších pasážích. Např. závěrečná kapitola obsahovala podobné sdělení a byla o to pusobivější, že už o hmyzu tolik vím.

Zajímavá fakta:
S. 17 Nektar rododendronů obsahuje grayantoxiny v koncentraci, která může některé včely zabít. Včela medonosná z něj vyrábí med, který může u lidí navodit halucinace, nebo i způsobit smrt, pokud je konzumovaný v nadměrném množství.

S.18 ... můžete odstranit veškerý plevel ze své zahrádky ve zlomku sekundy tím, že mu dáte jiné označení a pojmenujete ho jako divoké květiny.

23.09.2022 5 z 5

Bible vagíny Bible vagíny Jen Gunter

Perfektní čtení, dozvěděla jsem se mnohé nové a něco na víc. Pár kapitol jsem přeskočila, ale věřím, že se k nim časem vrátím.
Oceňuji čtivý a upřímný styl knihy.
Dala bych plné hodnocení, ale chyběly mi zde některé otázky. Kniha je navíc psaná pro americký trh, spoustu problémů zde probíraných vůbec neřešíme, autorka také často doporučuje produkty, které u nás prostě neseženete.

07.02.2022 4 z 5

Předivo civilizace: Jak textil utvářel svět Předivo civilizace: Jak textil utvářel svět Virginia Inman Postrel

Vynikající dílo, které poutavou formou na příběhu textilu mapuje vývoj naší civilizace.
Dozvěděla jsem se zde spoustu nových a zajímavých informací. Oceňuji také to, že se opravdu soustředí na vývoj světový- jak se jednotlivé civilizace lišily, co měly společného a jak se inspirovaly.
Doporučuji všem, kteří se zajímají o odívání, technologie nebo historii. V knize je to vše propojené a ničeho není příliš.

19.06.2024 5 z 5

Moje rudá knížka Moje rudá knížka Lenka Blažejová

Knížka je krásná ale chaotická - informace jsou zde řazeny naprosto náhodně, něco jsou dočista výkřiky do tmy. Našla jsem zde dvě fakta, která jsem nevěděla ale mnohé další zde, z mého pohledu, chybí.
Nevím, jak na knížku reagují teenagerky, a jako jistý základ je to rozhodně lepší než to, co následovalo po tom, co nám paní učitelka na základní škole rozdala vložky, ale pro mě je to zklamání.
Ps: své čtenáře si knížka očividně našla, jen doporučuji prolistovat, než ji někomu koupíte k svátku;)

18.07.2023 2 z 5