Han-nah Han-nah komentáře u knih

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Úžasná detektivní práce vyšetřování několika vražd a nalezením hrobů a jejich tajemství. Na hlavní aktérku Kim jsem si zpočátku nemohla zvyknout. Sama má v sobě mnoho tajemství z dětství a svou hrubostí a odměřeností se snaží zakrývat své emoce. Po tomto zjištění je zřejmé, proč se žene za vším jak buldok s velikou pomocí svého týmu.
Čtení umocňuje i kruté prostředí k výchově odložených nebo problematických dětí, které má vliv na jejich další život.

- Rozdíl mezi dobrem a zlem se vtiskne do mysli během života, není v ní odjakživa. Proto se také zneužívané děti samy v dospělosti dopouštějí násilí.

19.08.2022 5 z 5

Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Kniha s nádhernou obálkou. Když jsem ji začala číst, říkala jsem si, co je to za bláznovinu. Ale s přibývajícími kapitolami mi kousek po kousku odkrývala její hloubku a podstatu. Již byla úsměvná, citlivá, vtipná, ale zároveň vyjadřovala hloubku, myšlenky a podstatu úzkostí, trápení , ale i lidskosti, pomoci a pochopení druhého člověka. Ne každý se dovede vyrovnat s minulostí tak, aby to neustále nezasahovalo do jeho života. I psycholožka Nadia, která do případu zapadá má svou 13tou komnatu a ne všichni klienti se jí se svými problémy otevřou.
V této knize je to tzv. "Budíček" - Nepodařená bankovní loupež, kdy bankovní lupič a jeho "Nejhorší rukojmí v dějinách světa" - makléřka, zájemci o koupi bytu, "Králík", 2 vyšetřující policisté, otec a syn, dostávají impuls k zhodnocení a uzavření minulosti a naději na lepší život.
Jednoduchý styl psaní, který se čtenářům dostává pod kůži k zamyšlení.
"Přijmi to, co je,
nech plavat to, co bylo
a měj víru v to, co přijde."

07.03.2022 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Syrový, děsivý a tragický příběh ze 2. sv. války. Krátké kapitoly čtyř mladých lidí, kdy každý z nich má své tajemství . Abych se začetla, tak jsem si je popsala
- Joana - Litevka, zdravotnice, která pomáhá všemi silami všem, kteří to potřebují
- Florián - Němec, tajemný mladý muž
- Emilia - růžová čepice, mladá dívka - Polka
- Alfréd - velmi nesympatický fanatický nácek, který velmi touží po uznání
Každý z nich bojuje o přežití a s nimi tisíce dalších. Věřili, že když se nalodí na loď Wilhelm Gustloff, dostanou se z toho nejhoršího. Proto název knihy "Sůl moře".
Pořád mě udivuje, že tolik let po válce se dovídáme stále nové, utajované tragédie.
Kolik musela paní spisovatelka vynaložit úsilí, aby se nezapomínalo. Pro nás je cákání v moři rekreace, ale nezapomínejme na tyto tragické události, protože "Válka je katastrofa" a útok na loď Gustloff a ostatní lodě byl cílený a vždy to odnesou hlavně civilisté.
Část knihy, poznámek autorky by měl být automaticky v knize dějepisu a tato kniha jako povinná četba. Nezapomenout.

31.08.2021 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Vůbec mě nediví, že kniha má takové ohodnocení. Zajímavý, ale hlavně velmi čtivý styl strohého psaní. A název knihy Zuzanin dech je prolínán celým dějem knihy v hlavní představitelce Zuzaně a jejím dětstvím, dospíváním a dospělostí. Její soustředění na vlastní dech jí pomáhá ve všech životních situacích. Její dětství bylo krásné, sladké, vždyť se jako vymodlené dítě narodila bohaté židovské rodině majitele cukrovaru. To, že jí rodiče mohli dopřát vše, hlavně kvalitní jídlo, tak tento zdravý základ jí pomůže přežít hlavně těžkou dobu války.
Stroze, věcně, ale velmi srozumitelně je popsán jak charakter Zuzany, ale i jejich dvou přátel od dětství Jana a Hanuše. Jak se praví, " Kde jsou dva, třetí je navíc." Charaktery, závist, sobectví lidí se ukáží nejvíce v období války.
Po krásném hravém dětství v krutou dospělost. Zuzana má 20 let, je po válce a v tuto dobu mi její postava připadá sice živá, ale činy otupělá. Jak si následně vyřeší svůj život a co udělá? Konec je otevřený jejímu dalšímu "svobodnému" životu.
Doporučuji k přečtení.

08.06.2021 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Pro mě nový autor, takže seznámení a nádherná obálka. Detektivka se četla dobře, ale já se při čtení zaseknu na oslovování. "Detektiv šéfinspektor" Erika Fosterová je zajímavá, ale velmi komplikovaná žena, na jedné straně tvrdá, jde za svým dle svých instinktů a vyšetřování ,obklopená dobrým týmem, který ji pomáhá v obhajování jejího úsudku. Projevuje se i její citová stránka po tom, čím už si v životě prošla. Nohy ji podkopávají lidé, kteří si myslí, že moc a peníze jim dovolí vše. Trochu mi tam ale chybělo "PROČ" byly dívky zavražděny, jaký důvod měl pachatel.
Určitě si přečtu další knihy z této série.

13.09.2022 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Kniha je psaná hezkým, čtivým jazykem, krátké kapitoly jsou zde někdy spíše na škodu, ale ... jakoby některé věci byly nedořešené.
Po přečtení jsem váhala nad hodnocením, ale velmi mě zaujal originální námět, který čtenáře zavádí do děje 2. sv. války, ale tentokrát očima dvou předčasně dospělých dětí. V Paříži je to mladá dívka, která oslepla a žije se svým otcem. Na druhé straně v Německu je to mladý talentovaný a technicky nadaný sirotek. Jak se jejich životy zkříží v kruté válce?

06.09.2022 4 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Sérii nečtu za sebou. Kriminalistu J. Bergmana a jeho skvělou kolegyni jsem si velmi oblíbila. Tentokrát jsou vysláni do krásného prostředí chatové oblasti jižní Moravy.
A mě u autorky fascinuje, jak dovede skvěle napsat detektivku a ještě čtenáře popisem nádherné přírody vtáhne čtenáře do děje tak, jako by tam byl. Ten pocit klidu, narušen vraždami, plynoucí řeka, mokřady, tůně, připravovaná rezervace pro chráněné ptáky, což někomu moc vadí, louky a na nich voňavé květiny a pasoucí se koně. Přes tuto krásu se vždy najde někdo, kdo má jiné priority a neváhá vraždit.

02.04.2024 4 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Vyšetřovatelka Kim se i v této sérii opět plácá ve své minulosti, ale to nebrání jí , ani jejímu týmu, ve vyšetřování unesených dvou kamarádek-školaček.
Autorka zde přesně vyjádřila pocity a psychologii všech. Bolest , strach a očekávání unesených děvčátek, podání dúvodu tohoto činu ze strany únosců, ale hlavně, jak únos zasáhne dvojici rodičů, kteří se do této doby kamarádili. Kam až jsou schopni rodiče a únosci zajít. Za holčičky jsem velice trpěla.
Patřím mezi příznivce této série a už se těším na další díl, co mě čeká za překvapení.

30.12.2023 5 z 5

První krev První krev Angela Marsons

Jelikož jsem nezačala číst knihy se sympatickou Kim podle vydání, ráda jsem poznala její začátky. Nepřípustná, problematická detektiv inspektorka Kim je opět přeložena a dostává úplně nový tým s novými kolegy. Jak se jí s nimi bude spolupracovat, když sama má svou 13tou komnatu, je odtažitá a velice samostatná. Autorka dovede pečlivě vystihnout všechny postavy. Téma knihy jsou brutální surové vraždy, vyšetřování se propojuje i s děsivým zneužíváním dětí. Vražd přibývá, ale jakou souvislost mají drobné předměty nalezené u obětí s dětskými říkankami? Jestli se jim podaří dopadnout vraha a jak se sžije s týmem? Kniha se čte jedním dechem.

17.10.2023 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Velmi zajímavé téma řeckých uprchlíků před občanskou válkou v Řecku v r. 1948, kdy se jich mnoho dostalo do Československa, kde našli druhý domov.
Ostrava a okolí a hlavně Krnov, kde je dosud jejich velká komunita je mi známa, navštívila jsem i nádhená místa v Řecku, proto mě tato , i když velice stroze napsaná kniha, uchvátila. Je napsána po desetiletích od r. 1948 až po rok 2018. Hlavní hrinka Sotiria a její kamarádka Koula se v deseti letech dostanou do , pro ně, odlišné, smutné země, kde má být jejich domov. Na nich a ostatních je přesně popsáno, jak zde vyrůstali, dospívali, ale také, jak se sžívali s jinou kulturou, zvyky a obyčeji a hlavně kuchyní, která je tak odlišná. Nejhorší je asi pro dospělé jazyková bariéra, děti to vnímají trochu jinak. Neopomenutelná je zde i politika, která , třeba v nevinné větě může uškodit a pak jsou zde výčitky třeba na celý život. Rok 1989, kolik z nich si položilo otázku, aby to nebylo tak, jak oni zažili.
- Jejich srdce je řecké, ale domov už každý z nich vnímá jinak. Někomu stačí vzpomínat, někdo se zajede podívat a někteří možná najdou odvahu se vrátit a zkusit v životě pokračovat nebo " jen zemřít", ale tam, kde jsem se narodil.

15.05.2023 5 z 5

Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Opravdu krásně napsaná kniha. Začíst se do více dějových linek bylo pro mě ze začátku složité, ale, i když s občasným odkládáním knihy, věnovala jsem čas jen této. Rozšířila jsem si znalost z období staveb Baťova Zlína. Se zaujetím jsem četla pasáže o Indii, kde naše šikovné české ručičky stavěly Baťovy pobočky. Nakonec i kruté válečné období, holokaust a boj o přežití v koncentrácích. Vše je ale propojeno láskou i bolestí, popisem krásné milující rodiny, tak, jak nám vše život přináší.
Je opravdu velká škoda, že Hana Androniková nás již nemůže obohatit o další tvorbu.
Její kniha je nádherná ukázka slohu našeho krásného českého jazyka.

20.01.2022 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Co Sára-Sisi nenáviděla se pomalu odkrývá v jejím vyprávění . Je to poutavý, smutný příběh.
Sisi má psychické problémy po přežitých traumatech. Na svou rodinu se nemůže spolehnout a žije skromně v chatě na Šumavě. K životu jí stačí pravidelná denní trasa, kdy sbírá houby, které prodává místnímu hostinci, trochu jídla , oblečení a staré boty po tátovi.
Krásný popis přírody, její trasy a hlavně znalosti o houbách a jejich využití mě zaujal.
Autorka se dostane čtenáři pod kůži, jak málo stačí k prostému životu a jak příroda dovede odčerpávat v myšlenkách zlo, které bylo napácháno nebo aspoň v tichosti vyslechnout smutky a trápení.
Po dočtení mi ze začátku vadil otevřený konec, ale uvědomila jsem si, že celý náš život je otevřený ke změnám, takže věřím, že i Sisi našla svůj klid a šťsstnou nohou vykročila vstříc budoucnosti.

20.12.2023 4 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

I když tuto autorku českých detektivek nečtu dle vydání série, zaujala mě. Dovede perfektně psychologicky zpracovat své postavy a, popsat komplikované mezilidské vztahy, jak osobní, tak i pracovní a čtenáře udržuje v neustálém napětí až do konce, kdy se konečně dovíme, kdo je vrah. Příběh je zapracován do kolektivu v zajímavém prostředí psaní a natáčení nekonečného seriálu "Pavlač". Hlavní postava Anna je sice potvora, ale ... Je zde ale opět inspektor Bergman, který vše objasní.

19.05.2023 4 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

A mám za sebou další čtivý díl této série. Moje oblíbená Kim a její skvělý tým, objeví se i Daniel, no s tím se uvidí. Je tu i věčně dotěrná reportérka Tracy. Vyšetřování jde do minulosti a spojitosti s vraždami. Každý si myslí, že něco z minulosti zůstane utajeno, snaží se před tím utéct, ale vždy vypluje na povrch.
Moc se mi líbí hlášky mezi kolegy. Dějové linky se na závěr navzájem propojí. Autorka popisuje emoce těch, kteří byli v dětství výchovou rodičů narušeni a trauma z tohoto období si většinou nesou po celý život. Ale to neznamená, že se z nich mají stát špatní lidé. Že s tím dokáží žít, to nám ukazuje Kim a Tracy. Život Tracy byl v tomto díle více odhalen.

26.01.2024 5 z 5

Mlýn Mlýn Michal Vaněček

Je to nezapomenutelný, až neuvěřitelný příběh. Styl psaní mi vyhovoval, téma zaujalo, včetně, dneska, pro někoho komické, ale v té době krutě pravdivé útržky z Rudého Práva. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu, ale dle myšlení některých mladých lidí, jejichž názory slyším, v době komunismu nežili, ale rádi o něm mluví. U některých mi připadá, jakoby neměli rodiče a prarodiče.
Mé babičce v padesátých létech úmyslně, jako výstrahu, podpálili stavení, vzali jí pozemky do JZD, kde pak i pracovala, protože byla vdova s dvěma dětmi. Vždy, jak dnes procházím okruhem kolem přehrady Olešná, zastavím se na určitém místě, podívám se na vodu a na svou milovanou babičku vzpomenu. Byla ze selského rodu a půda byla její život. Ale i v její vesnici byli lidé a LIDÉ. Udavači, ale i ti neviditelní s nataženou pomocnou rukou a srdcem na dlani. Toto vše se mi promítalo při čtení této nádherné , emotivní knihy.
Dva bratři, Karel a František a jejich slib daný umírajícímu otci, ať zachovají mlým. Nezapometulný příběh těchto bratrů, kteří byli ponižování, mučeni, odveleni k nuceným pracem, odolávali totalitnímu režimu, který se je snažil zničit i za cenu omezení svéprávnosti. Obdivovala jsem jejich odvahu, málomluvnost, pracovitžost a hlavně všestrannost v boji peklem nástrah, mučení a zastrašování.
"BYLI DVA A PROTI VŠEM"
Jedinými přáteli byli Marcelka a úžasný farář Hřib, který taky přošel peklem.
Ale ani po pádu komunismu zájem o mlýn neupadá.
Zaujaly mě pravdivé citace, ale i moudra pana faráře.
Toto není z knihy, ale k tématu.
- Být dobrým člověkem je mnohem těžší, ale o to víc naplňující. Můžete mít
spoustu funkcí a obrovský vliv, můžete mít spousty peněz a majetku,
ALE POKUD NEMÁTE DOBRÉ SRDCE, JSTE K NIČEMU.

25.09.2023 5 z 5

Hodná a zlobivá holka Hodná a zlobivá holka Michael Robotham

Tak tento spisovatel umí opravdu čtenáře zaujmout. Pro mě nádherné spojeníé detektivky a psychologie.
Dvě dobře zpracované dějové linky a dva velmi sympatičtí aktéři. Psycholog Cyrus a tajemná Evie. Velice dobrá detektivka s rozborem jednání všech postav v knize. Vražda a důvody k jejímu spáchání byly objasněny, ale kdo vlastně je tajemná Evie? Na to si musíme ještě počkat, ještě nenastal daný okamžik k odhalení.

17.08.2022 5 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Druhá kniha tohoto autora, tak jsem se už trochu sžila s jeho typem psaní. Babička a její trochu přechytřelá, drzá vnučka Elsa, pohádkový příběh plný fantazie. Fascinovalo mě, jak svérázná babička vyvádí hlouposti malého dítěte a vnučka jí jejich tajnou řečí dělá kázání. Zde autor úžasně dává příběhu podtext toho, jak je důležité, aby děti trávily čas s prarodiči, protože v tuto dobu se jejich životy otáčí, z babičky se stává rozverná vnučka a vnučka se učí moudra do svého dalšího života. A to je to kouzlo fantazie.
Sama jsem se vrátila při čtení do svého dětství s milovanou babičkou z maminčiny strany, která, ač měla velké hospodářství, pro nás si vždy našla čas na pohlazení, hezké slůvko, pohádky a její různé věty si vybavuji pořád.
A ten krásný vztah babička vnučka provází Elsu po celý další život.

" Měnit vzpomínky je dobrá "Superschopnost" připustí Elsa a babička pokrčí rameny:"
" Když se nedají vymazat ty hrozný, musíme je doplnit velkým počtem těch dobroznejch" odpoví babička.
Nádherná ukázka toho, že každé trápení a bolest přebolí a i když si myslíme, jak ten den byl těžký, když se zamyslíme, vždy najdeme nějakou milou drobnost a k té bychom se měli upnout. Život je život.

20.07.2022 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Knihu jsem četla na základě doporučení. Je z 2. sv.války, ale pojata opačně z pohledu Némců. Nemohla jsem se začíst, ale netradičně pojatý příběh, kdy vypravěčka je sama "Smrt", mě zasáhl. Ne každý Němec byl fašista. Válka je krutá ke všem lidem a je dobré si to neustále připomínat.
Táta - Hans - i v posteli byl vysoký, jeho duše seděla a přivítala se se mnou. To takové duše vždy dělají - ty nejlepší. Ty, které se zvednou a řeknou "Vím,kdo jsi a jsem připravený. Ne, že by se mi chtělo jít, pochopitelně, ale půjdu."

18.01.2020 4 z 5

Emilka Emilka Ivana Fajnorová

Tak mě autorka svou prvotinou oslovila. Krásným naším jazykem vyprávěná rodinná sága těžkého života lidí od začátku 20. stol. Emilka se narodí jako čtvrtá dcera a hned po narození uslyšela větu " S holkou jsme nepočítali" . Jaký to bude mít vliv na její život s dalšími sourozenci, rodiči i prarodiči v malé vesnici v blízkosti Brna . Provází nás svým životem s radostmi i strastmi. Jak bylo v té době zvykem, bylo hodně dětí, ale také hodně smrti. Emilka je velmi svérazné dítě a má autoritu jen ve své milované babičce a jejich večerů pod lampou.
Život nakládá, kolik unesou. Krásně popsané lidské osudy s psychologickým rozborem mezilidských vztahů.
Více se mi líbila prní polovina knihy, ale myšlenkami jsem se při čtení vrátila do svého dětství. Moje babička Andělka se narodila taky v době narození Emilky a taky podobný osud. Vše ji vzali, ovdověla, podpálili ji dům, který znovu s péčí o své děti a podporou rodiny a sousedů znovu postavila a nezapomenu něžné pohlazení její mozolnatou rukou.

04.05.2023 5 z 5

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Po lovci draků další krásná kniha. Tento autor má dar, kdy do svého díla propojí opravdu vše. Do příběhu dvou žen Marjam a Lajly, které spojí jejich těžký osud arabských žen a to je jejich manžel , krutý muslim, který vyžaduje pořádek a poslušnost. Do všeho zasahuje válka v Afganistánu, moc Talibánu, migrace uprchlíků, hlad, utrpení, vězení.
Při čtení si uvědomím, jak se někteří zabývají maličkostmi. Ženy se mohou oblékat dle svého vkusu, nedovedu si představit burku. Všichni můžeme chodit do školy, kdykoliv navštívit lékaře, scházet se, komunikovat.
Važme si svého života a domova. Na světě je mnoho lidí, kteří se mají o hodně hůř.

23.08.2022 4 z 5