hanka9953 komentáře u knih
Kalmann nezklamal. Dokonalé, čtivé, famózně vystavěný příběh. Ale hlavně Kalmann. Jeho interakce s ostatními a vnitřní monology nemají chybu.
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Miluji magický realismus. Příběh z arménské vesnice, který pochmurně začíná a pak se neuvěřitelně barvitě větví. Sledování osudů vesnických lidí, kteří žijí jednoduchým životem v sounáležitosti daleko od všudypřítomného pokroku a chvátající současnosti. Prostě nádhera!
Čtivé, zábavné, žádné drama. Neřešila jsem, jestli autorka fabuluje. Bavilo mě číst o indiánském životě, i kdyby byl zčásti vymyšlený. V záplavě dramatických a těžkých témat, kterých jsou v poslední době knihy plné, bylo humorné vyprávění milou změnou a osvěžením.
Přes všechno násilí, hnus a beznaděj jsem nemohla knihu odložit. Výborně napsáno. I přes absenci velkých písmen, čárek a uvozovek, jsem příběh hltala a úplně malinko, v koutku duše, jsem chtěla, ať už to skončí. Protože téma “všichni o tom věděli a nikdo nic neudělal se v knihách s podobnými tématy opakuje. A to otřásá mou vírou, že lidé jsou v podstatě dobří.
Trochu jsem se bála, že se bude jednat o klasický souboj “zlý bohatý podnikatel versus svět. Naštěstí se moje obavy nepotvrdily. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Dějově svižná detektivka, která postupně odkrývá všechna “špinavá tajemství. Postava Izabely Gent je skvěle napsaná a ostatní jí zdatně sekundují.Několikrát došlo v ději ke zvratu, který jsem vůbec nečekala. Motiv cínového vojáčka a jeho role v příběhu mě překvapila. Doufám, že se dočkám dalšího případu Izabely Gent.
Kniha mě zaujala anotací, nikdo mi ji nedoporučil a předchozí díla autorky jsem nečetla. První polovina knihy mě hodně bavila. Přeci jen, zákulisí vydávání knih není laikovi úplně známé. Pro mě osobně byl děsivý vliv sociálních sítí na úspěšnost nebo úplné pohřbení vydaného díla včetně možnosti sociální likvidace autora.
Motivy jednání hlavní hrdinky lavírují mezi “chci psát - být spisovatelkou a “chci psát - být bohatá a slavná. Ne, že by se to navzájem vylučovalo, ale jednání hrdinky pak působí schizofrenně.
Knihu jsem v první třetině odložila.Myslím si, že jestli měla být v knize vypíchnuta problematika nesvobody a patriarchátu, nemusí se nutně odehrávat jen v exotickém asijském prostředí. Nepochopení a násilí na těch, kteří se odlišují nebo cíleně odmítají být součástí systému, se děje i u nás. Zavádějící je i název. Z mého pohledu nemá s vegetariánstvím nic společného. Mnohem výraznější je téma duševního onemocnění. Vegetariánství hlavní hrdinky je jen prostředkem.