hanzmb komentáře u knih
Kniha, která určitě stojí za přečtení. Dle mého cca první třetina je fantastická. Ty informace o původu lidstva by se měly vyučovat na gymnasiích. Logické zdůvodnění vzniku např. náboženství nebo válečnictví či vazeb dítě/matka jinde v takové podobě nenajdete.Trochu mi ale připadalo, že autor ztrácí v okamžiku, kdy přechází do budoucnosti a snaží se domýšlet a ne jenom logicky zpracovávat známá fakta.
Autor zjevně chce zachovat proporce a po dílu věnovaném jen Barbaričovi dostávají prostor i zbylí hrdinové. A srovnávají se s tím fantasticky. Dle mého jde hned po prologu o nejlepší díl série. Má absolutně všechno, co historická detektivka vyžaduje. K tomu překvapující stupňované odhalování viníků. Bude to trápení vydržet do konce roku na další díl :-( .
Po zoufalém 6. a 7. díle jsem přemýšlel, jestli mám zkoušet i tento. Ale protože autor patřil léta k mým velkým oblíbencům a mám ho přečteného celého, neodolal jsem. A ono se mi to líbilo. Tedy do okamžiku, než jsem si uvědomil, že ten text znám. Nemá cenu psát o někom, kdo zjevně ztratil autorskou invenci a snaží se to zachránit exhumací starších kvalitních věcí. Navíc nemá ani tolik slušnosti, aby upozornil kupujícího, že 80% knihy už zná. To samé platí pro autora anotace, kde se o této skutečnosti taky nic nedovíte. Podle textu mám navíc dojem, že četl jen 1. povídku. 1* je za 1 novou povídku z 5.
Autorovi se podařilo hned na začátku elegantně vybruslit z k.o. situace, kterou hrdinovi připravil na konci 2. dílu. A pak už zase pokračuje fantastický nářez, na který jsme byli zvyklí z minulých dílů. Tentokrát navíc proložený i klasickou záhadou zamčeného pokoje, při které si nervy čtenáře trochu odpočinou. Mám jediný strach, aby jak bývá u nás zvykem, vydavatelé nepřerušili sérii a vydali i další 3 napsané díly.
Čekal jsem podle anotace historický román, ale bohužel. Spíš jde o román psychologický, zasazený do doby před 150 lety. Nějaké historické návaznosti a souvislosti v něm nenajdete. Tenhle příběh šesti více nebo méně psychicky narušených jedinců by se mohl odehrávat v jakékoliv době.
Navíc bez neustálé vaty by vlastní příběh vydal tak s bídou na polovinu. Poznámka k anotaci: Naturalistický ano, pornografický těžko. Pokud si teda pod tímto výrazem nepředstavujete vylívání nočníků, čistění prostěradel a omývání se po sexu.
Vynikající slovenský román, kde se autor nebojí naplno hovořit o věcech léta držených pod pokličkou. Takhle se konečně člověk postupně dovídá, co se dělo na Slovensku mezi 14.3. 1939 a SNP. V mém mládí se to zkrátka neučilo.
A autor se s tím vyrovnává opravdu vynikajícím způsobem.
Ale je třeba se do toho pořádně začíst a nechat se jen unášet. Jen 2 připomínky. Ten prolog bych spíš zařadil jako vysvětlující epilog. Navíc je v něm několik nepřesností, nevím jestli autorských nebo překladatelských. Matka místo babička, vnuk místo syn. Zastřelení místo sestřelení. To určitě přispívá k té určité zmatenosti zmiňované ve více recenzích.
I ve 2. díle si čtenář užije toho, čím mě nadchnul ten předchozí. A to neopakovatelných reálií Belfastu z počátku 80.let. Vlastní kriminální příběh je pak ještě lepší. Udržuje čtenáře v napětí až do závěru. Ten je pak bohužel jedinou slabinou knihy. Ty zásahy tajných organizací opravdu nemusím. Devalvuje se tím celá logika a výstavba vlastního krimi příběhu.
Na rozdíl od posledních 2 dílů, kdy vše probíhalo v klidu a pak přišlo drsné finále, tentokrát dávkuje dramatické scény postupně už od samého začátku. Tak to bylo v prvních dílech a tento styl mi vyhovuje víc. Bohužel tím utrpěla částečně ta část věnovaná amišské komunitě. Té tam tolik není. Navíc mi Katy poslouchající rock po nočních lokálech seděla víc než tahle zaláskovaná.
Už za základní nápad spojení astrálních bytostí a umělé inteligence si autor zaslouží pořádný bodový nášup. Natožpak za spoustu dalších akčních scén kombinovaných s odlehčenějšími, ale velmi vtipnými částmi. Ono nedat této knize 5* si navíc každý rozmyslí protože: Démoni jsou věční. Až na věky věků.
Spousta historických zajímavostí o Kypru. Za to dík. Jako historickou detektivku bych to ale definoval těžko. Toho vyšetřování bylo minimum a navíc Deciovy dedukce zcela scestné. K tomu závěr jak z amerického laciného filmu. Vše vyřeší pár náhod. Tak nějak mi přestává vadit, že poslední 3 díly se nepřeložily.
Zcela se ztotožňuji s předcházejícím názorem Astroweba. Asi že jsme všichni 3 ( i s Vondruškou) stejný ročník :-) . Zatímco loňské detektivky mě vůbec nenadchly, už 1.díl Sklářů se mi moc líbil. A tento je ještě lepší. Na rozdíl od Husitů nebo Přemyslovců (kteří jsou samozřejmě taky vynikající) je tady podstatně víc literatury. Čtenář se s postavami rychle sžije a opravdu si to užívá. Navíc tuhle dobu jsme znali více méně jen z Jiráskova Temna nebo Kaplického Kladiva. Tady to je spíš Světlo. Pár náznaků o inkvizici je okamžitě likvidováno lidstvím hlavních postav.
Namlsaný fantastickým Advokátem jsem se okamžitě pustil do dalšího dílu. Bohužel. Ne, že by autor nezvládl řemeslo. Je to napínavé, má to spád a spoustu zajímavých (pokud pravdivých tak pane jo) informací z politického zákulisí. Potvrdilo se mi to, co pozoruji v poslední době v televizi. Umíme udělat fantastické detektivní seriály jako 1.oddělení, Modrava, Temný kraj(1.řada) apod. Ale jakmile se do toho začne motat vysoká korupce, tajné cizí služby apod. jde úroveň okamžitě dolů. Jako kdyby autorům najednou nešlo o literaturu, ale spíš o vyřizování účtů.
Takhle jsem už dlouho žádné krimi nehltal. Perfektně zvládnuté řemeslo jak co se týče zápletky, tak denní práce policie. Někdy dost drsné, včetně výraziva. Ale bez toho se pořádná noirovka neobejde. A jako perla tomu všemu vévodí popis situace v Belfastu na počátku 80. let. Bohužel v té době k nám informace moc nepronikaly a později už měla IRA jednoznačnou nálepku. Takže spousta zajímavých nových poznatků z doby a regionu. Jen jsem nechápal, jak to tak autor dokáže popsat, když mu v té době bylo 13. Pak jsem si uvědomil, že jako mně v roce 68.
Proč každý grafoman vytváří deka a vícelogie a takovéhle nádhery jsou jen 3 díly :-( . Nemá cenu psát další superlativy a opakovat hodnocení z minulých dílů. Úroveň dolů nešla ani o trochu, spíš mi připadá, že ta linie komunity je absolutně nejlepší z celé trilogie. Trochu mi na začátku neseděla linie kardinála, ale i ta se postupně rozjela do typické Bernieresovy brilantnosti.
Po trojce asi 2. nejlepší díl série. A to jsem si myslel po minulém dílu, že už ji došel dech a autorovi nápady. Už to není jen bezduchý historický western, ale objevují se zase záblesky tehdejší složité politické situace. A kobyla je definitivně hřebec :-).
Velmi slušně napsané, čte se prakticky jedním dechem. Ale na 5* tomu něco chybí. Není to takové chrlení perfektních nápadů, jako starší autorovy knihy. Místy trochu nastavovaná kaše. A jako poslední dobou bývá zvykem, definitivní řešení v dalším díle.
Co se týče detektivního příběhu, tak asi jeden z nejlepších v sérii. Bohužel na druhou stranu jsou dost ošizené informace ze života Říma. Teda kromě toho, že už tehdy se ve stavebnictví šidilo a kradlo :-) .
Vynikající thriller, přitom prakticky zcela z našeho prostředí. Je bezva, že i u nás se objevují knihy na takové úrovni. Hrdina není žádný superman, ale běžný český smrtelník. O to víc si dokážete vychutnávat jednotlivé kauzy. Naštěstí jsem si knihu nespojil se slaboučkou tv inscenací. To bych se do ní nepustil a připravil se o bezva pocity při jejím čtení.
Číst jsem začínal s velkou nadějí, ale i strachem, zda autor dokáže udržet tu obrovskou kvalitu předchozího dílu. Po pár stránkách bylo jasno. Obavy byly zcela zbytečné. Zase něco nádherného, co se nedá popsat, ale musí se přečíst. Navíc autor vůbec nestavěl na hrdinech 1.dílu. Ty většinou odsunul do pozadí nebo o nich vůbec nepíše. Přitom tahle nová parta je typově jiná, takže se přizpůsobit musel i styl.
Teď chvíli pauza, vychutnávat si, a pak trilogii dorazit.
O třídu lepší než 1.díl. Jak co se týče napínavosti, tak zajímavosti. Chování hlavního hrdiny je podstatně reálnější, vzhledem k jeho postavení v jednotce. Celé to je přirozenější, lidštější. Velkou akční scénu na závěr si autor neodpustil, ale to už je v tomto druhu literatury standard. S chutí si v budoucnosti přečtu i další.