harena harena komentáře u knih

Pocit hanby Pocit hanby Linda Castillo

Docela jsem se těšila na další příběhy z amišské komunity, kde vraždy, únosy atd. dovedně vyšetřuje policejní náčelnice - bývalá amiška- Kate B. Čtení není žádný běh o závod, ale případ je napínavý a Linda nás spolehlivě udrží u knihy až do konce.

26.06.2022 4 z 5

Světem bylin s Romanem Pavelou: Imunita Světem bylin s Romanem Pavelou: Imunita Roman Pavela

Kniha mě potěšila, je tu sice pouze střípek rostlin z naší přírody, které nám od nepaměti pomáhají při různých onemocněních. U každé bylinky je přehledně popis, pěstování, co obsahuje, k čemu se používá a příp. zajímavosti a každá je také doplněna krásnými fotografiemi. Na konci jsou recepty, a tak víme, co můžeme z každé bylinky vyrobit. Já určitě udělám "zázvorový sirup pro drsňáky".

01.06.2022 5 z 5

Pohádky Boženy Němcové Pohádky Boženy Němcové Božena Němcová

Tato kniha byla knihou mého dětství. Pamatuji se, že jsem se i těšila, když jsem zůstala doma ze školy kvůli nějakému nachlazení a už jsem si k posteli připravila vždycky i tuto knížku. Krásná vzpomínka na knihy mého dětství.

12.01.2022 5 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

Tak polovina knihy je to celkem průměrný thriller, jsou tu zdánlivě spokojené rodinky, ale téměř každá má nějakého kostlivce ve skříni. To nahrává vyděračům toužícím bezpracně zbohatnout, ale na štěstí si to nenechá každý líbit. Nejsou tu žádné zdlouhavé scény, nic neodbočuje z hlavního příběhu a díky širšímu řádkování je kniha brzy přečtená. Téměř do konce nevíme jestli je někdo vrah nebo jestli je jich dokonce více. Závěr se mi líbil, spisovatel nechává čtenáře, aby si ho domyslel.

05.09.2021 4 z 5

Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Krásné ilustrace, které doplňují na jednu stránku psané úvahy o duši, pomíjivosti času a věčném spěchu člověka. Knihu mám z knihovny, ale vím, že ji koupím a vím také, komu ji dám. Určitě neosloví každého stejně. Já si v ní listuji už pátý den. Oběma autorkám se podařila překrásná kniha.

21.08.2021 5 z 5

Než pravda vyjde najevo Než pravda vyjde najevo Tošikazu Kawaguči

Konečně druhý díl série Funiculi funicula od japonského spisovatele. Moc pěkné, oddychové čtení, plné krásných myšlenek. Majitelé kavárny i hosté jsou k sobě neuvěřitelně ohleduplní a já od začátku čtení přemýšlím, jestli bych se chtěla nechat přenést do minulosti a zůstat tam alespoň tu malou chviličku, než káva Mocha Harrah vychladne. A hlavně, s kým bych se chtěla setkat. Podle pravidla číslo pět je důležité vrátit se dřív, než káva vychladne, protože jinak se z vás stane duch, který v této milé kavárničce zase nadlouho obsadí důležitou židli.
Kouzelná kniha a stejně jako v u prvního dílu je tu záložka ve tvaru kouře, který stoupá vzhůru z horké kávy. Milé, laskavé a jemně emotivní čtení.

23.03.2021 5 z 5

Nenávidím a miluji Nenávidím a miluji Valja Stýblová

"Odi et amo."

"Nerozuměl jsem sám sobě, věděl jsem, že ji miluji, a současně jsem cítil, že tu je z mé strany něco sobeckého a despotického. Bránil jsem se temnému podvědomí v sobě, umiňoval jsem si každým dnem, že budu ve vztahu k ní otevřený, že tu nesmí být ani odstín nešlechetnosti, ale ta nová hra o ni ve mně probouzela přímo chorobné úsilí vydržet v nepřirozené tvrdosti, v jakési hrané lhostejnosti."

Životní příběh stárnoucího profesora latiny, který se vyznává ze své lásky k Magdaleně, jeho bývalé žákyni. Četla jsem poprvé snad v sedmnácti letech, pamatuji, že ke mně slova lásky a boje o ni velice působily. Teď ještě oceňuji i sebezapření pana profesora a hlavně jak je celé vyznání nádherně napsané. Ale to už je teď úplně jiný svět.

"Bože můj, život! Ctnost, ušlechtilost, krása, jaký je to velkolepý podvod. Nic víc jsem v mládí nechtěl než naplnit život ušlechtilostí a ctností, ale tyto hodnoty, které mi připadaly tak stálé, pokřivily se lety jako obraz ve vypuklém zrcadle."

08.02.2021 4 z 5

Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Harry dostal za partnerku mladou a sympatickou Lucii Sotovou, kterou zaučuje jako starý pardál do všech fíglů pátrání a vyšetřování. Snaží se vyřešit dva staré případy, z nichž se jeden Lucie osobně dotýká. Vyšetřování pokračuje plynule a klidně, nikde žádné zadrhávání a odbíhání, ani žádné zběsilé honičky, spíš psáno ve stylu starších detektivek. Staré dobré profesionální pátrání.

07.11.2020 4 z 5

Klikatá cesta Klikatá cesta Brian Freeman

Skvělý a opět napínavý třetí díl série se sympatickým inspektorem Frostem, který začíná vyšetřovat vraždu svého bývalého přítele. A nezůstává jen u této jedné vraždy, brzy zjistí, že vražd se značkou červeného hada je mnohem víc a za vším se objevuje jedno tajemné jméno - Lombard. I když Frost téměř nikomu nevěří, je Lombard informován o každém jeho kroku. Napínavé čtení, zápletka je zaručeně originální a překvapivý konec je zde opět takový, jaký má být. Výborný thriller, no a zase rok čekat na pokračování. Milovníkům thrillerů určitě doporučuji.

28.09.2020 5 z 5

Do posledního dechu Do posledního dechu Linda Castillo

Opět jsme u Amišů. Hned zpočátku je Kate přivolána k tragické automobilové nehodě, kde zemřou dvě děti i jejich otec. Při vyšetřování začíná mít podezření, že se nejedná o nehodu, ale zřejmě o vraždu. Jenže Kate má kostlivce ve skříni. Před sedmnácti lety zastřelila člověka, jehož kosti se právě nalezly a vyšetřování pomalu směřuje ke Kate a jejím blízkým. Kromě toho ještě stále nemá vyjasněný svůj vztah k Tomasettimu, uvědomuje si, že se zamilovala, ale nemá páru, co s tím. Příběh je lehce psaný, napínavý, opět jsme vtaženi do zajímavého světa Amišů, což knize přidává na kouzlu.

29.07.2020 4 z 5

Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Skvělý příběh od začátku do konce, ještě lepší, než předchozí dva díly. Drží vás neustále v napětí, je svižný, velmi čtivý a opět se tu prolíná přítomnost s minulostí. Kdo má rád dobré thrillery, toho Zimní oheň určitě nezklame. Mohu jen doporučit.

18.05.2020 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Několik let jsem Tuláka po hvězdách odkládala i když Londona miluju a Bílého Tesáka jsem četla mnohokrát už v dětství. Tulák není lehká četba, trošku dobrodružství, filosofie, fantazie a hlavně podnítí k přemýšlení. Mladý Darell Standing je ve vězení odsouzen k smrti a aby neprožíval bolest, když ho vázali do svěrací kazajky, naučil odpoutávat se od těla a prožíval mnoho let a mnoho svých dřívějších životů.

"Zde končím. Mohu se jen opakovat. Není smrti. Život je duch a duch nemůže zemřít. Jen tělo umírá a pomíjí, neustále se plazí dík chemickému fermentu, který mu dává informace, věčně je tvárné, věčně krystalizuje jen proto, aby zase roztálo v tekutý stav a znovu krystalizovalo v nových a rozmanitých formách, které mají jepičí život. Jen duch trvá a dál buduje sám sebe postupným a nekonečným převtělováním, jak se propracovává vzhůru ke světlu. Čím budu, až budu zase žít? To bych rád věděl. Rád bych to věděl....."

Život v cele smrti byl opravdu tvrdý, proto jsem chtěla knihu několikrát odložit, ale London je úžasný vypravěč, toulky po životech jsou úžasné a zajímavé, že se kniha bude líbit i když je sto let stará.

22.01.2020 5 z 5

Střepy Střepy Michael Robotham

Bezvadné čtení, do detailu propracovaný, napínavý příběh a proto přečteno jedním dechem. Mezi kriminálním pátráním se dozvíme i něco ze soukromí sympatického psychologa. Spisovatele přidávám do oblíbených.

19.03.2023 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Vražda se přímo dotýká Josie, protože je zavražděna matka jejího přítele. Pravda je, že psychologie postav šla do pozadí, ale vražd postupně přibývalo a napětí pomalu stoupalo. Stejná úroveň jako minulé díly, čekám na další díl.

05.03.2023 4 z 5

Slib Slib Sharon J. Bolton

Sláva, mojí oblíbené spisovatelce Bolton se opět povedl výborný, spíš psychologický thrillet. Celý příběh se odvíjí před očima jako film. Zaujme od první stránky, kdy parta si mladých potřebuje zvýšit hladinu adrenalinu v krvi a způsobí smrt několika lidí. Když se Megan vrací z vězení, napětí se stupňuje každou kapitolou a závěr už je hotová smršť. Pěkných pět hvězdiček.

08.02.2023 5 z 5

Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Jsou chvíle, kdy člověk ví, že nastal čas přečíst si znovu určitou knihu, protože mu může třeba pomoci v dalším životě. Proto jsem sáhla hluboko do knihovny a znovu si začala číst "Hovory k sobě". Není to kniha, ke které sednete a 160 stránek přečtete, je to kniha u které si člověk popřemýšlí, vrací se, souhlasí nebo naopak. Je to dílo plné mouder, meditativních myšlenek a hlavně je to reflexe nitra jednoho z nejmocnějších mužů všech dob, které mu dodávalo odvahy, když se proti němu spikla příroda i lidé. Hlásí světoobčanství, protože všichni jsme podrobeni týmž kosmickým zákonům, všichni jsme občany téhož vesmírného státu.
Jen se neztotožňuji s tím, že jestliže stejně umřu, tak je jedno, jestli teď nebo za 50 let. Ale aspoň se tím netrápím.

"Je třeba míti na mysli nejenom to, že se život každým dnem krátí a že se jeho zbytek zmenšuje, ale je zapotřebí se zamyslit i nad tím, že i kdyby byl člověk déle živ, je přece jen nejisté. zdali potom i nadále jeho rozum stejnou měrou stačí na chápání všeho dění a na uvažování. které směřuje k poznání věcí božských i lidských."

" Kdyby ti některý z bohů oznámil: Zítra, nejpozději pozítří zemřeš", pak bys asi nepokládal za zvláštní výhodu zemřít spíše pozítří než zítra - ledaže bys byl svrchovaný zbabělec. Neboť jak velký je to rozdíl? Právě tak nepokládej za zvláštní výhodu zemřít raději po mnoha letech než zítra."

"Kdo se bojí smrti, ten se bojí buď ztráty svého cítění nebo změny cítění. Ale nebude-li pak už vůbec cítění, nebudeš mít ani pocit něčeho zlého a jestli se ti dostane jiného cítění, staneš se jinou bytostí a nepřestaneš žít."

Je dobré si v knížce občas zalistovat, je v ní útěcha i povzbuzení. Nechám si ji na stolku.

27.01.2023 5 z 5

Černý korál Černý korál Andrew Mayne

Napínavá a svižně napsaný detektivní příběh, který pádí kupředu a díky intuici Sloan policie zjišťuje další děsivé skutečnosti. Líbilo se mi pátrání pod vodou mezi aligátory a zajímavé byly i informace o životě těchto tvorů.

07.10.2022 4 z 5

Amnézie Amnézie Michael Robotham

Kniha má pro mě překvapivě nízké hodnocení, ale to je asi proto, že někdo ohodnotí knihu jako "odpad" a bohužel ani nezdůvodní, proč to tak dal.. Příběh není zběsile akční, ale je napínavý, postavy propracované a závěr hodně překvapující. Já jsem si dobře početla.

20.09.2022 5 z 5

15 roků lásky 15 roků lásky Patrik Hartl

Měla jsem chuť na lehké, letní odpočinkové čtení, tak jsem konečně sáhla po panu Hartlovi. Zpočátku se mi to lehce četlo, některé scény byly jak živé, ale pak problémy Aleše s dětmi a se sexem začaly být stále stejné, až mě přestávaly zajímat a já jsem jen málem počítala stránky, jestli už bude konec. 200 stran by určitě stačilo. Můj šálek kávy to není, škoda.

31.08.2022 3 z 5

Návrat domů Návrat domů Yaa Gyasi

Díky čtenářské výzvě jsem si přečetla i tento román od mladé africké autorky. Příběhy dvou sester z Ghany, jejich rozdílné osudy a další život jejich potomků je popsán na 280 stránkách a protože se jedná až o osm generací, vybrala si autorka jednu hlavní osobu a popisuje události, které výrazně ovlivnily její život. A je to silné vyprávění. Mnoho věcí jsem ani nevěděla, např. že i sami Afričané po vítězství nad sousedním kmenem prodávali své zajatce jako otroky Angličanům.
Dobrý nápad byl také popsat celý ten rodový strom na začátku knihy, často jsem se tam vracela.
Autorka je mladá, třeba jednou tento román rozepíše do třídílné ságy, tu bych si opravdu ráda přečetla. 4,5 *
str.213
"Tohle je problém s dějinami. Nemůžeme vědět něco, u čeho jsme nebyli, neviděli jsme to a nezažili to na vlastní kůži. Věříme tomu, kdo má moc. On je ten, který dostane příležitost příběh napsat. Takže když studujete dějiny, vždycky se musíte ptát sami sebe: čí příběh mi chybí? Čí hlas byl potlačen, aby tento hlas mohl zaznít? A jakmile na to přijdete, musíte najít i ten druhý příběh. Teprve tehdy získáte jasnější, i když stále nedokonalý obrázek."
A to vlastně platí stále. Doporučuji k přečtení.

03.03.2022 4 z 5