HDosoudilová HDosoudilová komentáře u knih

Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

Byť na sladké básně moc nejsem a vlastně jsem po této sbírce sáhla kvůli maturitě, nelituji. Některé básně jsou opravdu moc krásné:-)

28.08.2013 4 z 5

Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Bella a Sebastián (Útulek na Velkém Baou, Tajný dokument) Cécile Aubry (p)

Krásný příběh, který jsem měla nejraději v podání mé babičky :-)

28.08.2013 4 z 5

Zločin jako profese Zločin jako profese Janek Kroupa

Skvělé vylíčení českého podsvětí. Je dobře, že se píše o takových věcech. Lidé by měli vědět v čem žijí, koho financují a na co si dávat pozor. A ještě když je to líčeno tímto skvělým novinářem, který kvůli takovým lidem riskoval život svůj i celé své rodiny. Klobouk dolů před takovými, kteří se nebojí odhalit lidem takovou skutečnost.

11.08.2013 5 z 5

Štěkot uvázaných psů Štěkot uvázaných psů Jakub Dušek

Velmi zajímavý komiks, jehož zápletka mě dost bavila. Děj mi přišel originální a moc se mi líbí grafické zpracování. Uvnitř je komiks černobílý ale to mi vůbec nevadilo. Nechybělo napětí a hlavně děj není předvídatelný. Vraha jsem sice odhadla relativně brzy ale jinak jsem byla překvapená.
Co se týče postav, Petr Meltke mě bavil. V ostatních jsem však měla chvílemi trochu zmatek. Možná jich bylo na mě až moc. Možná to chtělo více soustředění.
Celkově jsem však spokojená a doporučuji dál. Ta temná atmosféra byla skvělá.

03.10.2021 4 z 5

Bez vlasů Bez vlasů Tereza Drahoňovská

Velmi silná kniha, ve které je tolik životní energie. Líbí se mi, že šla autorka s tímto tématem ven. Neboť je to velmi přínosný komiks. Sama jsem toho o alopecii moc nevěděla. Je pravda, že pokud vidíme na ulici někoho bez vlasů nebo s šátkem, spíš než alopecie nás napadne rakovina. Vlastně je to komiks možná hlavně o sebepřijetí.
Tato kniha je navíc krásně zpracovaná díky Štěpánce Jislové.
Neumím si představit, že bych o vlasy přišla. Stačilo mi, když jsem v dětství kvůli operacím musela mít vyholenou část vlasů. Moc dobře si pamatuji, jak umí být děti zlé. Posmívají se, mají hloupé kecy a nebo jsou až moc lítostivé. Ani jedno není správné. A jak se má potom člověk přijmout takový, jaký je? Jenže mně nakonec ty vlasy vždycky dorostly. Tereze ne. A přesto vše zvládla s grácií. Klobouk dolů
Víc takových komiksů/knih, o méně známých nemocech či věcech, které jsou stále ještě tabu.

03.10.2021 5 z 5

Nevlastní sestra Nevlastní sestra Sandie Jones

Jelikož se mi autorčina předchozí kniha s názvem Matčina hra opravdu moc líbila, vůbec jsem nad koupí její nové knihy neváhala. Anotace zněla skvěle a těšila jsem se na další psychothriller.
A nezklamala mě!
Bylo to čtivé, napínavé, gradující!
Plné překvapivých zvratů. Hodně mě bavilo, že každá z žen měla v knize svůj prostor a svá tajemství. Dokázala jsem se vcítit do každé a vlastně mi ten příběh přišel i docela reálný. Byť ten závěr už byl možná lehce překombinovaný.
I tak ji však vřele doporučuji.

16.07.2021 4 z 5

Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Velmi zvláštní příběh nad kterým tak trochu přemýšlím ještě několik dní po dočtení. Tato kniha mi doma ležela několik měsíců a díky čtenářské výzvě na ni došlo. A jsem ráda.
Bylo to čtivé, zajímavé, temné a zároveň tu byla krásně popsaná příroda a hory. Musím tedy přiznat, že v postavách jsem měla od začátku až do konce zmatek a nikdo mi nebyl sympatický. Asi opravdu typičtí lůzři...
Záhadné umírání jednotlivých účastníků mě několikrát donutilo změnit názor na vraha. A na konci jsem byla tedy doslova šokovaná. Byť ano, čekala jsem něco podobného ale ne přímo toto...
Zároveň jsem od začátku měla stejné pocity jako při čtení Trhliny od Jozefa Kariky. Možná právě jeho čtenářům bych tuto knihu doporučila... stejně jako po dočtení Trhliny jsem si vyhledala informace o GR 20.

21.03.2021 4 z 5

Brzy Brzy Morris Gleitzman

Na tento díl jsem byla hodně zvědavá, neboť všechny předchozí díly mě bavily a zajímalo mě, co bude s Felixem dál.
Celá série je skvěle a čtivě napsaná, samozřejmě to není žádná oddechovka. A právě proto taky oceňuji, že mají díly jen "několik" stran. Je to tedy vhodné čtení i pro mládež.

Avšak i přesto, že je Felixovi v tomto díle třináct a byl nucen dospět mnohem dříve, přišlo mi, že tady už je ten pohled dost odlišný. Zdálo se mi, že úplně nesedí Felixovo chování s jeho myšlenkami. Možná mi to jen nesedlo. Nevím.
I přesto však doporučuji celou sérii, je skvělá a originální. A samozřejmě emočně dost nabitá.

17.03.2021 4 z 5

Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

Knihu jsem měla "přečtenou" během hodinky. Docela jsem se pobavila ale popravdě jsem čekala, že se dozvím vic informací z tohoto světa. Takže jo, bylo to fajn ale zase tolik mě to neohromilo ????
Určitě však zkusím další autorčiny knihy.

04.03.2021 3 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Poslední kniha, která mi od této skvělé autorky zbývala přečíst a na kterou jsem se moc těšila. Pocity jsou však stále celkem rozpačité...
Kniha vypráví příběh jednoho (spíše hodinového) hotelu, jenž byl založen v období první republiky. Sama bych však spíš řekla, že je to příběh plný drbů, přílišné množství postav a sem tam nějaké dějiny...
Což o to, styl psaní je skvělý, kniha je velmi čtivá ale co se týče děje, už nejsem tak nadšená jako z ostatních autorčinych knih. Možná je to tím, že jsem ji četla až jako poslední. Nicméně postav zde bylo podle mě až zbytečně moc, některé události v samotném hotýlku mi přišly až zbytečné... Co se týče popisu historických událostí, byl to takový zvláštní doplněk děje. Nerada srovnávám, ale hodně mi Hotýlek připomněl knihu Mlýn od českého autora Michala Vaněčka a ta byla tedy rozhodně lepší.
Zkrátka, mě tato autorčina kniha bavila ze všech nejméně. Obávám se, že za pár měsíců nebudu vědět, o čem to je. O to víc se ale těším až vyjde nová kniha

10.12.2020 3 z 5

Modrá Modrá Lucy Clarke

Poslední kniha, kterou jsem od autorky ještě nečetla (kromě té nejnovější) a skutečně mohu říct, že Lucy Clarke je pro mě jistota skvělého čtení.
Od začátku mě kniha bavila, po dlouhé době zase něco trochu jiného než jsem zvyklá. Pro mě neobvyklé prostředí, jelikož jsem už dlouho nečetla žádný příběh odehrávající se na lodi či na moři. Měla jsem trochu obavy, aby začátek nebyl moc utahaný, ale ne. Příběh se pěkně vyvíjel a i když může být předvídatelný, nevadilo mi to. Napínavé je to i tak.
Co se týče postav, ze začátku jsem se mírně ztrácela ve jménech. Ale jen chvíli. Každý ze členů posádky je jiný a to mě právě bavilo nejvíc. Každý z nich měl ten svůj příběh, své tajemství a svou minulost. A přesto měli jedno společné - touha zapomenout. Všechno je v pohodě až do chvíle, než zmizí jeden z nich...
Super oddechové ale zároveň napínavé čtení. Bála jsem se, že tato kniha nebude tak kvalitní jako ostatní autorčiny knihy. Byla jsem však mile překvapená. Bylo to skvělé. Jen tak anotace je trochu zavádějící.

28.11.2020 5 z 5

Žirafa na pondělí - Ze zápisníku ředitele zoo Žirafa na pondělí - Ze zápisníku ředitele zoo Miroslav Bobek

Po této knize jsem sáhla čistě kvůli čtenářské výzvě a ano, je to milé čtení. Takové lehké, rychlé a nenáročné. Některé sloupky mě bavily více, jiné méně. Byl to leckdy dost zajímavý pohled do zákulisí pražské zoo, která je mi dost blízká. Celkově se mi však kniha líbila. Fotky byly takové příjemné zpestření.

02.09.2020 3 z 5

Anča a Pepík 5 - komiks Anča a Pepík 5 - komiks Lucie Lomová

Tyto myšky mám ráda už strašně dlouho a i teď v dospělosti se k nim ráda vracím. Taková příjemná jednorázová oddechovka.

27.07.2020 5 z 5

Podezřelý Podezřelý Paulina Świst

Třetí díl této série mě nezklamal, naopak. Opět jsem nadšená, jak se kniha četla sama. Hned na začátku jsem se začetla a nechtěla knihu odložit. Ústřední dvojice Daniel a Maria mě od začátku dost bavili, byť bylo tedy vysoce předvídatelné, jak to s nimi skončí. Avšak i tentokrát byl děj plný zvratů, napětí a erotických scén (těch ale přece jen o něco méně než v předchozích dílech mi přišlo). Nečekala jsem, že autorka vymyslí takovou zápletku. Zkrátka ideální oddechovka pro mě. Až je mi líto, že je to poslední díl. Takových knih bych brala více, autorka píše skvěle.

07.07.2020 5 z 5

V dobrém i zlém V dobrém i zlém Michelle Sacks

Z tohoto thrilleru jsem stále celkem rozpačitá... Začátek dobrý, pak jsem si říkala "cože? To jako fakt?" No ale celkově se mi to asi docela líbilo. I když je pravda, že mi tady nebyl sympatický vůbec nikdo a "vraha" jsem odhadla okamžitě. Malého Conora mi bylo strašně líto, určitě bych tuto knihu nedoporučila citlivým a těhotným ženám. Víc už vám však prozrazovat nebudu... ???? Ta zápletka je hustá..

10.06.2020 4 z 5

Komisař Komisař Paulina Świst

Druhý díl volné série polské autorky jsem doslova "zhltla" za pár dní
Nazvala bych to "erotickou detektivkou", což mě tedy dost baví a už se nemůžu dočkat třetího dílu. Byť první díl mě bavil malinko víc.
I tentokrát zde bylo napětí, žhavé scény (avšak méně než v prvním díle), skvělá zápletka... Bohužel oba dva díly obsahují kvantum gramatickych chyb A to opravdu hodně ovlivňuje tu četbu. Je to škoda...
Celkově jsem však spokojená, je to pro mě něco trochu jiného než normálně čtu ale dost jsem se odreagovala

10.06.2020 4 z 5

Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Knihy této autorky jsou pro mě už taková jistota milého čtení. Opět se jedná o krásnou oddechovou romantiku, která má však příběh. Hlavní hrdinka Nina mi byla od začátku moc sympatická, to se ovšem nedá napsat o Sebastianovi. Ten mi byl naopak ze začátku docela protivný. Ale do děje krásně zapadal. Co se týče party z kurzu, občas jsem měla trochu problém se orientovat kdo je kdo. Ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Námět s cukrárnou a ještě k tomu v Paříži se mi moc líbil. Autorka píše velmi čtivě, tudíž jsem měla pocit, že jsem součástí děje. Ovšem konec mi už přišel docela přehnaný, byť jsem čekala možná něco podobného. Celkově však hodnotím kladně... a ta nádherná obálka :-)

22.05.2020 5 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Opět super, ale...
Ze začátku jsem si i podle anotace říkala, že tohle asi nebude ono, na co jsem od autorky zvyklá a taky jsem byla nejdřív trochu zklamaná. Dala jsem knize šanci a jako jo, bylo to opět skvělé. Děj mě bavil, konec překvapivý, i když podle mě trochu přetažený. Jen prostě předchozí autorčiny knihy podle mě byly mnohem lepší. I když i zde jsem knihu nechtěla odložit. Zkrátka jsem zvědavá na další knihu.

04.11.2019 4 z 5

Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Tak tato kniha mě bohužel nezaujala. Podle anotace jsem se těšila na zajímavý příběh, který by byl možná i zábavný. Ale kniha se mi nečetla dobře a dočetla jsem spíš z důvodu, že nerada odkládám nedočtené knihy. Možná se k ní někdy vrátím a bude mě bavit víc...

29.12.2018 2 z 5

Popel všechny zarovná Popel všechny zarovná Dominik Dán

I přesto, že mám politicky zaměřenou beletrii ráda a detektivky čtu také často, tato kniha mě bohužel moc nezaujala. Autorův styl psaní mě neoslovil, četlo se mi to těžce a v ději jsem se ztrácela. Možná nebyla ta správná doba, třeba se ke knize vrátím později a bude mě bavit. Po kladných recenzích jsem se těšila na knižní zážitek a bohužel jsem zklamaná.

06.11.2018 1 z 5