Heřmis
![Misery Misery](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29688/misery-FX8-29688.jpg?v=1418288752)
Jedná se o slušný thriller, ale na top hodnocení to, podle mě, není. Osobně mi vadí zdlouhavé snové pasáže a představy a občas rozvleklé vyprávění. Úsek, kde hlavní hrdina píše rukou je skoro nečitelný. Knihu bych označil za lepší průměr.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68128/smrt-je-mym-remeslem-RjT-68128.jpg?v=1585737050)
Tato kniha je skutečně vynikající a od první strany neskutečně čtivá, i když z obsahu opravdu mrazí. Právem je v seznamu TOP knih - doporučuji každému k přečtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Parfém bláznivého tance Parfém bláznivého tance](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61313/parfem-blazniveho-tance-CZ3-61313.jpg?v=1566824178)
Já si nemohu pomoci, ale Tom Robbins si zkrátka zaslouží plný počet a to snad u každé své knihy. Jeho knihy jsou poučné, zábavné, smyslné, k zamyšlení a vše je skvěle namixované. Říkám si, že kterákoliv jeho kniha by mohla mít místo v TOP 100.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Keltské pohádky / The Celtic Fairy Tales Keltské pohádky / The Celtic Fairy Tales](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37649/keltske-pohadky-37649.jpg?v=1275865258)
Jako doplněk ke studiu angličtiny je čtení podobných knih určitě výborným pomocníkem. Co se týká pohádek samotných, tak některé jsou skutečně lehce morbidní, ale takový je i život sám.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ken Follett píše velmi čtivě a poutavě a ani tato kniha není výjimkou. Jediné, co bych vytknul, bylo "náhodné" potkávání hlavních hrdinů na různých místech přes půl světa od sebe vzdálených - to bylo trochu moc. Konec je pěkně napínavý. Kniha určitě stojí za přečtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36497/divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-zSO-36497.jpg?v=1573558583)
Za tento díl i celou sérii dávám plný počet. Závěrečný díl skutečně uhání rychlým tempem až do finále. Akorát jsem si celou dobu říkal, zda se ještě na scéně objeví Blonďatý Obr - a ono .... Samozřejmě nemohu nic prozradit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Viděno Sudem Viděno Sudem](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29444/videno-sudem-29444.jpg?v=1264524644)
Kdybych to četl v průběhu studentských let, asi bych se s tímto životním stylem ztotožnil lépe :), ale s odstupem času je to pro mě trochu S-F. Nicméně autor mě vícekrát hlasitě rozesmál, což je skvělý bonus. Po knize jsem samozřejmě sáhnul proto, že autor je zpěvák a frontman výborné skupiny Našrot.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Fialový kámen Fialový kámen](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11315/sedma-vez-fialovy-kamen-11315.jpg?v=1271688816)
Šestým dílem celá série končí. Za mě je konec trochu moc roztahaný, ale celá série si určitě 4 hvězdy zaslouží.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Do boje Do boje](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11314/sedma-vez-do-boje-11314.jpg?v=1271688720)
Pátý díl pokračuje v pěkném tempu a jeho konec vás donutí hned sáhnout po šestém (závěrečném) díle, jinak puknete zvědavostí a nedočkavostí, abyste se dozvěděli jak to všechno dopadne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příšerné příběhy strýce Montaguea Příšerné příběhy strýce Montaguea](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74680/priserne-pribehy-stryce-montaguea-of2-74680.jpg?v=1541692199)
Nevím, jestli je to tím, že kniha je určená pro děti a mládež (což už bohužel nejsem), ale přišlo mi to takové slabší. Jednotlivé povídky se vždycky rozjedou, mají zajímavé téma a pak se jakoby rychle utnou a je konec a čtenáři připadá, že je teprve v půlce. Nejvíc se mi asi líbila poslední kapitola přímo o strýci Montague, ale do dalších dílů se zatím nepohrnu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nad Závojem Nad Závojem](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11313/sedma-vez-nad-zavojem-11313.jpg?v=1271688240)
Ano, čtvrtý díl je o trochu slabší než třetí, ale jede se dál. Je pravda, že hlavní hrdinové by měli držet pohromadě, když jim jde všem o život a ne spolu pořád zápasit a tím nervovat čtenáře :) .
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Asterix V-VIII Asterix V-VIII](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23806/asterix-v-viii-0HO-23806.jpg?v=1516297252)
Je to klasika a proto plný počet. Hezky nakreslené, příběhy mají spád a člověk tam vždy najde něco, co ho pobaví. Navíc se dozvíte historická fakta např. jak to bylo s nosem Sfingy nebo od kdy pijí Britové čaj :) ...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44409/divka-ktera-si-hrala-s-ohnem-ahZ-44409.jpg?v=1542624968)
Jelikož prvnímu dílu jsem dal plný počet, tak tady musím 1 hvězdu ubrat. Není to už taková pecka, jako předchozí díl. Souhlasím s názorem, že prvních 200 stran je dost zdlouhavých se spoustou omáčky, ale pak to nabere otáčky a musíte číst a číst až do konce. A všechno do sebe začne pěkně zapadat. Akorát ten konec je spíš taková pohádka popř. S-F, jak chcete. Uvidíme, jak se to dál vyvine ve třetím díle.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky Rosemary má děťátko / Stepfordské paničky](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57566/rosemary-ma-detatko-stepfordske-pan-3zZ-57566.jpg?v=1540833047)
Za Rosemary dávám 4 hvězdy, za paničky bych volil asi jen 3. Oba příběhy mají zajímavý nápad, ale Rosemary mě bavila víc kvůli atmosféře. Zkusím zkouknout také filmové verze.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aenir Aenir](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11312/sedma-vez-aenir-11312.jpg?v=1271688122)
Pro mě zatím nejlepší díl. Děj se rozběhl hned od začátku a co kapitola, to nové prostředí, nové bytosti apod. Už se těším na čtvrtý díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrad Hrad](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11311/hrad-uGo-11311.png?v=1513869849)
Druhý díl mi přišel ze začátku trochu zdlouhavý a utahaný, ale jakmile se hlavní hrdinové dostanou do Hradu, tak příběh nabere na obrátkách. Moje oblíbená postava je strýc Ebbit. No, nezbývá nic jiného než se vrhnout na další díl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách Nenech se dojit aneb Jak vydělávat nejen na slevách](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225149/nenech-se-dojit-aneb-jak-vydelavat--9PD-225149.png?v=1650981204)
Knihám p. Šídla dávám plný počet. Je to průkopník, který se snaží naučit občany ČR finanční gramotnosti a vštípit jim do hlavy, že i o peníze je potřeba se starat, stejně jako se staráme třeba o auto, domácnost, nemovitosti apod. Tato třetí kniha trilogie je určitě nejpřístupnější široké veřejnosti. Pokud se chcete stát "nenechdojistou", tak začněte s touto knihou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Asterix I-IV Asterix I-IV](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/8001/asterix-i-iv-j10-8001.jpg?v=1515697802)
U této klasiky nemohu jinak než plný počet. Jedná se skutečně o velmi povedený komiks a souhlasím s komentářem níže, že v dospělosti mě to baví minimálně stejně jako v dětství.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3658/muzi-kteri-nenavidi-zeny-sHh-3658.jpg?v=1573558384)
I když bývám většinou skeptický k bestsellerům a o to víc ke krimi thrillerům, tak tady jsem vynaloženého času rozhodně nelitoval. K přečtení jsem se odhodlával několik let, ale musím přiznat, že si mě příběh ihned získal. Navíc hlavní postavy, ačkoliv k dokonalosti mají daleko, tak mi jsou velmi sympatické. Rozuzlení je zajímavé a kdo váhá s přečtením, tak ať se do toho pustí. Vřele doporučuji a jdu se vrhnout na druhý díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pád Pád](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11310/pad-nQp-11310.jpg?v=1563517642)
Poprvé jsem se s Garthem Nixem setkal v časopise XB-1 prostřednictvím krátké povídky, která mě zaujala. Tak jsem sáhl po této knize, a i když je určená pro děti a mládež, tak mě bavila taky. Určitě budu časem pokračovat s dalšími díly.