Hobitka Hobitka komentáře u knih

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Jako nebylo to špatné, nenudila jsem se. Někdy byl děj opravdu překvapivý, jindy vtipný a celkově vypadá dosti promyšleně.
Ale... prostě nemám chuť číst další díl. Nevylučuji však že se k této sérii časem vrátím :)

23.04.2021 2.5 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Příběh je čím dál temnější. Zvraty obrovské a nečekané. Možná jsem jen moc naivní...
Skvěle napsáno a skvěle se i čte. I když retrospektiva mi obecně nesedí, dost možná si na ni díky této sáze zvyknu. Jdu na další díl :)

06.04.2021 4 z 5

Frišta Frišta Petra Procházková

Bezesporu zajímavé čtení. Jsem překvapená jak moc mě knížka vtáhla. Řekla bych, že se jedná o povedené přiblížení jiného světa, nebo spíš nahlédnutí pod jeho pokličku.

Obvykle jsem otrávená, když je knížka napsaná napřeskáčku, nebo je jinak matoucí. Tady mi to kupodivu téměř nevadilo. Vlastně to dokreslovalo atmosféru.

Myslím si, že název kreslené adaptace je trefnější. Určitě se na ni chci podívat. Třeba mi i některé věci dovysvětlí.

Zajímavé. Znepokojivé. Napínavé. Rozčilující. Vtipné. Smutné. Tísnivé. Vtahující.

18.08.2024 4 z 5

Z kouře a kamene Z kouře a kamene Alžběta Bílková

Tohle bylo dobré čtení.
První kapitoly mě naprosto vtáhly. Pak tempo příběhu zpomalí, ale pořád se něco děje, a dozvídáme se spoustu nového. Závěr opět zrychlí, a vypravěči se střídají i v rámci kapitol. Za mě vělice dobře rozprostřené, a ke čtení mě to táhlo, bavila jsem se.
Líbila se mi i podstata samotné zkoušky.
Epilog pěkně uzavírá jednotlivé linky příběhu, zároveň ale nechává prostor pro představivost čtenáře, či pro případné pokračování ze Šerosvěta. :)

03.02.2024 4 z 5

Panda a dráček Panda a dráček James Norbury

Hezounká knížečka s jemnými ilustracemi a jemným ponoukáním ke zpomalení a zamyšlení :)

13.06.2023 4 z 5

Anička a její kamarádky Anička a její kamarádky Ivana Peroutková

Po letech jsem se vrátila ke své oblíbené dětské knížce. A je to nádhera! Jak obsahově, tak na pohled.
Pěkný a citlivý příběh o přátelství, a jednoduché kráse života. Doplněný krásnými ilustacemi.
Několikrát mě takhle knížečka překvapila hloubkou svých myšlenek, které navíc krásně staví do roviny žití v přítomnosti a radosti :)
A ano, možná to trochu moc okecávám, ale nemohla jsem si pomoct! :D

15.03.2023 5 z 5

Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

Tahle knížka mě vtáhla. A otřásla se mnou. Protože já zbožňuju šťastné konce.

Tohle je "původní" příběh Srdcové královny, prequell, všichni kdo známe "Alenku v říši divů" víme jak to s ní dopadne ještě než "Bez srdce" vezmeme do rukou. A stejně jsem byla plná bláhové naděje...

Zhruba první polovina příběhu pro mě nebyla extra překvapivá a očekávala jsem, že ve stejném duchu doplujeme až ke konci. To jsem se pěkně sekla. A ne že by mi to snad vadilo. Čtenářský zážitek skvělý.
V příštích dnech si ale asi vytáhnu něco milounkého na vyvážení... :D

06.10.2022 4 z 5

Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Opravdu povedená kniha.
V záplavě YA fantasy trilogií je tento samostaně stojící příběh poměrně ojedinělá záležitost. A musím uznat, že na tak dobře vyváženou knihu jsem dlouho nenarazila. Autorka mě do příběhu příjemně vtáhla, a stránky mi ubíhaly pod rukama. Poměr předávání faktů o světě, seznamování se s postavami, vtipkování, akčního děje, vykreslování scenérií i romantiky, je tu excelentní.
Vůbec by mi nevadilo být ve společnosti postav více stránek, a dozvědět se spoustu dalšího o veleknihovnách, grimoárech i fungování magie. Nakonec ale nemůžu říct, že by mi v příběhu něco opravdu chybělo nebo vadilo.
Hlavní hrdinka má ke svému věku i pozadí adekvátní porci naivity a zabarvená přesvědčení o světě ve kterém žije. Rozhodně na mě ale nepůsobila hloupě a v průběhu knihy postupně nabírá zkušenosti a dospívá.
I humor mi tu skvěle sedl. Překvapilo mě, kolikrát jsem se během čtení rozesmála :)
Po dočtení ve mě zanechává lehké zasnění a příjemný klid.

08.09.2022 5 z 5

Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Na Kovyho videa se ráda občas podívám, a líbí se mi kam jeho tvorba na YouTube směřuje. U iPohádky jsme se pořádně nasmáli. A konečně došlo i na Ovšem, mladistvé memoáry :D A musím říct, že mě to bavilo tak, až jsem se místy smála nahlas :D
Některé kapitoly mě překvapily svou hloubavostí, citlivostí a nadčasovostí.
Celkově je knížka moc pěkně graficky zpracovaná, a dokonce jí nechybí ani látková záložka.

Pokud máte Kovyho tvorbu rádi, a chcete se o něm dozvědět něco víc, vřele doporučuji! :)

30.05.2022 5 z 5

iPohádka iPohádka Karel Kovy Kovář (p)

U iPohádky jsem se opravdu pobavila :D
Místy už mi připadaly různé přesmyčky lehce překombinované, ale většinou seděly jak prdel na hrnec :D
Příběh měl hodně dobrý start, pak se bohužel začal trohu táhnout, ale asi tak od poloviny se zase pěkně rozjel a šlapalo mu to až do konce. A na závěr došlo i k pěknému rozuzlení :)
Celkově vidím iPohádku jako povedený zábavný počin, kdy ani grafická stránka knihy nezůstává pozadu - kineograf dráčka v pravém dolním rohu mě nadchl! :)

14.05.2022 4.5 z 5

Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Opět velmi zajímavé vyprávění. Často s vtipem přibližující vzdálenější kouty světa.
I když mě tato knížka neoslovila tolik jako cesta do Jeruzaléma, či Prázdniny v Česku, jsem ráda, že jsem si ji přečetla.
Moc se mi líbí celkové poslání, které na mě z autorových knížek působí. A tedy, že lidi všude na světě jsou lidi - potkáte spoustu těch milých i nějaké blbce. Všude na světě může být krásně, a je krásné mít domov kam se vracet :)

04.05.2022 3 z 5

Prezidentův klobouk Prezidentův klobouk Antoine Laurain

První polovina knihy mě mile překvapila, a opravdu jsem si ji užila. Druhá polovina byla za mě podstatně slabší, ale pořád dobrá. Závěr neurazil ani nenadchnul.
Celkově bych to shrnula jako příjemné oddechové čtení :)

22.03.2022 2.5 z 5

Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu Philippe Brenot

Druhý díl je kratší a zároveň zahrnuje více oblastí. Což logicky znamená, že jednotlivé části světa proběhneme výrazně rychleji. Je tu i méně prostoru pro vtípky. Obsahuje spoustu zajímavých informací - nevím jak vy, ale mě dřív moc nenapadlo přemýšlet nad možnými rozdíly v sexualitě mezi jednotlivými oblastmi :)
Jsem ráda, že se mi tento počin dostal do rukou.

17.03.2022 4 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Krásná milá knížka, vyprávějící stejnou měrou pomocí kreseb i písma.
Jakmile jsem ji otevřela jakoby okoloní svět zmizel. Ne že by snad obsahovala pro mě převratné myšlenky. Jsou to ty hluboké pravdy o životě, které i když "víme" je dobré si čas od času připomenout. A tahle knížka je pro to velice vydařenou formou :)

17.03.2022 5 z 5

Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Těžká knížka, nutící k zamyšlení. Při čtení mě doprovázely pocity marnosti a smutku.

28.12.2021 4 z 5

Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Tohle je tak pěkná knížka. Laskavé, povzbuzující a přitom do příběhu vtahující čtení :)
Náhled do buddhismu i kočičího světa.

05.10.2021 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Přečtení téhle knížky jsem odkládala hodně dlouho. Asi to souviselo se shlédnutím filmu, který se mi sice líbil, ale prostě jsem pak neměla potřebu číst i knížku.
Každopádně Míša z Radši Knihu mě tak nahlodala, že jsem se do ní konečně pustila. A fakt mi sedla, těším se na pokračování :)
Rozhodně neotřelá knížka, napínavá a strašidelná tak akorát, a navíc příjemné a zajímavé postavy.

28.04.2021 5 z 5

Pastýřská koruna Pastýřská koruna Terry Pratchett

Příjemné čtení, pěkný "závěr".

23.09.2019 4 z 5

Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Zasněžený expres od Maureen Johnsonové jsem si naprosto zamilovala. Je to něco pro romantickou duši. A přitom není přeslazený, ale příjemně uvěřitelný. Této povídce bych dala pět hvězdiček určitě.
Vánoční zázrak od Johna Greena mi připadal spíše o ničem a překvapivě povrchní, možná jsem ho nečetla v té správné náladě, nebo co, ale zarazilo mě to. Hlavně protože ostatní díla od tohoto autora mě vždy přivedla k zamyšlení...
Archanděl prasátek od Lauren Myracleové je příjemná oddychovka s lehčím zamyšlením. A navíc je příjemně přirozeně vtipná :)
Všchny tři příběhy se nenásilně prolínají, což jim dodává nádech celistvosti a tvoří jednu knížku.

10.06.2017 5 z 5

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Nejprve jsem viděla film, a ten mi přirostl k srdci. Později jsem zjistila, že je podle knihy a konečně jsem se dostala k jejímu přečtení :)
Nevím jestli by mě trochu zdlouhavý začatek neodradil, kdybych se netěšila na události, o kterých jsem věděla z filmu, ale po pár prvních kapitolách mě kniha opravdu vtáhla.
Nevyhnula jsem se srovnávání s filmem a musím říct, že kniha je o dost lepší, hlavně v podrobnějším popisu společenství duší a dalších světů. Film je podle mě velice zdařilý, ikdyž je poněkud zjednodušený.

08.02.2017 5 z 5