Hobitka Hobitka komentáře u knih

Ten, co kráčí se Smrtí Ten, co kráčí se Smrtí Barb Rýdl

Čekala jsme víc detektivku s mytologickými postavami, než vlastní výklad mytologie.

Ač se to nečetlo špatně, na pár místech jsem se zasmála, a grafická úprava knihy je vážně vymazlená, jsem trochu zklamaná. Detektivní linka byla hodně na pozadí. Tak moc, že se ji až zdráhám označovat za detektivní. A celkové napětí knihy vlastně nulové, druhou třetinu knihy jsem se i trochu nudila. Tolik ke zklamaným očekáváním.

Kdybych do knížky šla pro pohodové čtení s nevšedním výkladem mytologie, byla bych spokojená.
Jestli se objeví i pokračování, ráda si ho přečtu. Třeba se i trefím v očekáváních :)

27.03.2024 3 z 5

Anna z Ingleside Anna z Ingleside Lucy Maud Montgomery

Mile zasněné čtení, sem tam s drobným ponaučením.
Z Annina příběhu je cítit především "jak ten čas letí" a že "děti rostou jak z vody".

Časově to byl zase pořádný průlet. Ale jednotlivé příběhy byly poskládány tak šikovně, že mi to tentokrát vůbec nevadilo. Každopádně trochu mě překvapil ten velký časový odskok od pátého dílu (takových sedm let?).

Většina z dětí tu má svůj vlastní malý příběh, ze kterého si vezmou ponaučení. Dokonce i nejmladší Rilla, která se teprve na začátku knížky narodila, jen malý Shirley nic. Zvláštní, ale třeba si ho ještě užijeme v pokračování.

25.01.2024 4 z 5

Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Solidní pokračování. Místy mi příběh přišel už trochu překombinovaný, a retrospektivu prostě nemusím, ale závěr si mě zase zaháčkoval! Jsem zvědavá na další díl.

31.12.2023 4 z 5

Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Moc nevím, co k téhle knížce říct. Snad jen, že jako hlavní příběh bych označila ten Rosiin, nikoliv Božidařin. Předpokládám, že s tím souvisí, že právě k Rosie mám věkově nejblíže. Takže kdo ví, která z linek by mi přišla jako ta nejhlavnější třeba za 20 let.
Ke čtení mě to celou dobu táhlo, a zajímalo mě co se stane dál. Všechny tři hlavní hrdinky mi něco ukázaly a něco ve mě zanechaly.
Co mě ale mrzí, a možná i trochu štve, je že vyvrcholení celého příběhu na stránkách knihy nemáme. Prostě si to milí čtenáři domyslete... No co už, alespoň ten epilog je fajn.

23.10.2023 4 z 5

Annin vysněný domov Annin vysněný domov Lucy Maud Montgomery

Krásné vyprávění. A pohlazení po duši :)
Pro ty, kteří hledají na čtení něco pěkného, milého, místy zasněne pomalého, s vtipem ale i se zamyšlením, doporučuji.
Nové vydání od Albatrosu navíc krásně dokreslují ilustrace. Těším se na další díl :)

18.05.2023 5 z 5

Anna ze Summerside Anna ze Summerside Lucy Maud Montgomery

Od téhle knížky jsem dostala přesně to, co jsem čekala, a jsem s tím navýsost spokojená. Přeci jen už je to čtvrtý díl, tak jsem trochu tušila do čeho se pouštím ;)
Opět čtení navozující příjemně poklidnou náladu. Četné popisy okolí, nálady, postav, ale i dialogy s jiskrou a vtipem. Sem tam i něco dramatičtějšího, ale vždy s rozuzlením, které pohladilo po duši. Celkově jsem se při čtení cítila přijemně zachumlaná nejen v dece ale i v příběhu :)
Jediné co mě trochu mrzí je, že k Anniným dopisům Gilbertovi nevidíme ani jediný od Gilberta Anně. Tímto na mě působí lehce nevyváženě.

09.05.2023 4 z 5

Anička na řece Anička na řece Ivana Peroutková

Další pěkné vyprávění. Pro mě tentokrát okořeněné i vlastními vzpomínkami, jelikož na Lužnici jsem se taky plavila :)

21.04.2023 4 z 5

Anička a Velikonoce Anička a Velikonoce Ivana Peroutková

Další pěkná milá knížka s Aničkou. Sem tam hloubavá myšlenka, ale hlavně je to prostě jemné pohlazení po duši :)
A Velikonoční díl mi krásně vyšel zrovna před Velikonoce! :)

03.04.2023 4 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Bezesporu se jedná o knížku naditou informacemi. Které autor dává do souvislostí tak aby byly pochopitelné pro širší veřejnost.
U čtení mi bohužel utíkala pozornost - a přitom nemohu tvrdit, že by mě předložený text nezajímal - právě naopak! Z papírové knihy jsem asi ve třetině přešla na audioverzi. Tím se tento problém trochu snížil, ale i tak mi trvalo přečíst celou knížku skoro rok! A to se mi opravdu nestává :D
Každopádně už během čtení jsem na základě poznatků z knihy začala upravovat některé své denní návyky. Ač v jejich dodržování více či méně pokulhávám, změny k lepšímu pozoruji. Rozhodně míním poračovat v začleňování probíraných principů a rad do svého života :)
Doporučuji k přečtení. I kdyby se vám nedařilo začíst tak jako mě, stojí to za to :)

13.03.2023 4 z 5

Wendy mezi Zemí a Nezemí Wendy mezi Zemí a Nezemí Melissa Jane Osborne

Knížka mě ihned vtáhla. Provlekla příběhem. A o něco později vyplivla zase zpátky. Lehce zmatenou, ale s vědomím, že na mě silně zapůsobila.
Kresba zde hraje při vyprávění hlavní roli, text jen doplňuje. Moc se mi líbila práce s černobílostí a barevností.

13.03.2023 5 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Příběh se mi četl výborně. Drobečky informací o společnosti a prostředí troušené tak akorát aby přidávaly napětí a poutaly zájem, zároveň ale aby toho nebylo vyzrazeno až moc naráz.
Od začátku až do konce jsem byla velice zvědavá co se z toho vyklube. A bohužel pořád si tak úplně nejsem jistá co autorka vlastně chtěla sdělit. Tuším. Ale něco mi tam chybí... jako kdyby tam nebyla podlední kapitola nebo dvě.
Nějakou dobu mi ještě v hlavě zůstane.

12.10.2022 4 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Ne, tuhle knihu jsem si nekoupila, ani nepřála dostat. I když jsem na ni byla zvědavá. Ale když už se mi přece jen náhodou do rukou dostala, otevřela jsem ji a začetla se. Musím uznat, že autorka opravdu umí do knížky vtáhnout.

Přijde mi ale jako obrovská škoda, že do svého díla nenapsala zdravější milostný vztah. S funkčnější komunikací. Méně manipulativní. Ani nespočítám kolikrát jsem měla chuť Edwardem zatřepat a proplesknout ho, protože to byly takový kydy... Grrr! Záměrně Belle neodpovídá na otázky, zamlčuje, lže a manipuluje. A pak se diví, že si nerozumí? Co prosím??? Štvalo mě, jak vždycky řekl pár vět nahlas, a pak pokračovala třeba i další strana jenom jeho vnitřního monologu, kde toho vysvětlil nohem víc, ale Bellu už s tím samozřejmě obeznámit neráčil. A připadá mi, že ji ani moc neposlouchal... Zato byl vždycky horlivý bagatelizovat její city a důvody. Tohle fakt od vztahu chceš... Ne.

Poněkud mě mrazí z představy, že původní sérii četly 13 leté holčiny, které si na základě tohoto obrázku vytyčily ideální vztah, o kterém snily. Jsem ráda, že jsem to tehdy nečetla.

Kromě scén řešících milostný vztah mezi Edwardem a Bellou mě kniha ale až překvapivě bavila. Dozvíme se spoustu detailů z Edwardova světa. Že nejsou všichni upíři stejní, ať už nadáním, či postojem k lidem. Jak žijí v různých uskupeních, že mají i své vlastní zákony. Jakým způsobem se tvořila rodina Cullenových, a obeznámí nás s většími či menšími kousky příběhů jejich členů. Všechny dary členů rodiny byly skvěle vykreslené a mám dojem, že i funkčně používané, spolupracovali.

Bohužel jsem na více místech měla pocit, že už to autorka trochu moc okecává. Dokonce i super napínavá akční část začala být utahaná... Nekolikrát jsem zvažovala, jestli tuhle bichličku dočítat nebo ne. Nakonec jsem ji doklepla, ale upřímně kdybych ji v půlce odložila, žádná velká ztráta by to nebyla.

03.09.2022 2 z 5

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Po vyprávění z putování Nepálem a Čínou, které bylo za mě slabší, jsme zpátky v sedle! Opět velmi zajímavé vyprávění o lidech, krajině a jejich historii. Ve kterém nechybí ani prostor pro vtípky.
Jelikož jsem autorovy knihy nečetla v chronologickém pořadí (ač jsem to původně měla v plánu), zapadl mi na své místo i dílek skládačky vysvětlující změnu postoje ke způsobu dopravy :)

23.05.2022 5 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Posloucháno v audiopodobě - opět skvělé zpracování :)
Povídání plné zajímavostí z různých koutů Evropy, stopování, humoru a laskavosti.
Autorův styl psaní mi prostě sedne a já jsem moc ráda, že jsem na jeho knížky narazila.
Prázdniny v Česku mi byly o něco bližší, pěší pouť do Jeruzaléma zase ucelenější. Celkově se mi ale Prázniny v Evropě líbily a určitě se pustím i do předchozích autorových knih. No a jsem zvědavá, s čím přijde příště :)

12.04.2022 4 z 5

Agnes a Zakázaná hora Agnes a Zakázaná hora Veronika Hájek Hurdová

Opravdu moc pěkná a povedená kniha :)
Umně zakomponovaná komunikace se čtenářem, která nebila do očí, naopak mi do knížky krásně zapadala. Úkoly jsme si teda psala do notýsku, protože psaní do knížek je mi opravdu proti srsti. Každopádně to byly šikovně pokládané otázky, které mě nutily k zamyšlení. Celá Zakázaná hora jako celek mi zapadá jako další dílek do mé skládačky.
Rozhodně se nejedná o tuctovou dětskou knížku. A vůbec, není jenom pro děti :)

A ty ilustrace! Prostě nádhera :)

Jediné, co mě zklamalo a udivilo, je sazba knihy. Kolem textu je na můj vkus zbytečně moc prázdného místa. Po nějaké době mi to přestalo tahat oči, ale stejně mi to připadá jako plýtvání papírem... :/

18.01.2021 5 z 5

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

Jako obvykle: jasně nadhozené ústřední téma a nepříliš populární inteligentnější hlavní hrdina.
A je to dobré.
Sice zde nemůžete hledat nějaký strhující akční děj, ale příběh je přirozený a postavy věrohodné. Stejně jako další autorovy knížky mě i tato nutila k zamýšlení se nad mezilidskými vztahy a lidmy obecně.
Není to žádná těžká kovadlina, ani vyloženě oddechovka - prostě tak akorát :)

10.06.2017 4 z 5

Těžký život knihomolů Těžký život knihomolů Hanka Grehová

Nebyla jsem si jistá, jak mi sbírka knižních komiksů sedne - a jsem mile překvapena. :)
Ne že bych se snad za břicho popadala na každé stránce, ale nejednou jsem se zasmála či souhlasně pokývala hlavou. A hlavně - ono je tam toho o dost víc než jen ty stripy... ;)
Celkově je to milé čtení, při kterém se člověk milující knihy zachumlá do příjemného pocitu "Ano, tomuhle přesně rozumím, a mám to stejně." Jsem ráda, že ji ve své knihovničce mám. :)

26.09.2024 5 z 5

Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Pěkné nahlédnutí pod pokličku života farářky.

Některé části mě opravdu zaujaly. Jinými bych se v textu prokousávala hůře. Proto jsem ráda za audioverzi, která je hezky načtená.

31.08.2024 3 z 5

Případ pohřešovaného markýze Případ pohřešovaného markýze Nancy Springer

Příjemný, lehce napínavý, oddechový příběh, zvlášť v audioverzi. Hlavní hrdinka je sympatická, odvážná, a hlavně vynalézavá.
Prvně jsem viděla filmové zpracování, které mě poněkud zklamalo. Knižní předloha se mi zamlouvá výrazně více.

21.01.2024 4 z 5

Tajemství šťastných vztahů Tajemství šťastných vztahů Denisa Říha Palečková

Zajímavé čtení. Se spoustou myšlenek a postřehů, které mě vedly k zamyšlení. Navíc je celá knížka psaná laskavým a vstřícným tónem. Dodává naději. Myslím, že k jednotlivým částem se ještě budu vracet.

13.01.2024 4 z 5