Hyacint Hyacint komentáře u knih

Jedovatá houba Jedovatá houba Ernst Hiemer

Fakt perla, kterou nemůžu hodnotit hvězdičkami. Jako brutální propaganda zaměřená na děti to mohlo být účinné, ale za to asi hvězdičkovat netřeba. Osobně pochybuju o smysluplnosti jejího vydání, vyzdvihovat její vzdělávací potenciál je podle mě dost mimo. Nechutná sračka.

07.07.2020

Královská pomsta aneb Divoký hon krále Stacha Královská pomsta aneb Divoký hon krále Stacha Uladzimir Karatkěvič

Skvělá věc. Oproti zmiňovanému Psu baskervillskému je tento příběh propracovanější, je vyprávěný typicky (bělo)ruským stylem a je zajímavý i svým sociálním laděním. Líčení chudoby a útlaku, života upadající šlechty, stejně jako pomsty mužiků, jakkoliv to autor jen lehce načrtává, je poměrně působivé. A kromě strašidelného příběhu bylo zajímavé i silné vlastenectví hlavního hrdiny (a nejspíše i autora samotného), který toho o své zemi, její historii a kultuře hodně ví, a přestože si nic z toho neidealizuje, nijak to jeho lásku k rodné hroudě nesnižuje. Matně si pamatuju i na film, který na mě kdysi dávno zapůsobil podobně, jako tato knižní předloha.

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Čtyři a půl puku z pěti. Byla to síla, a už to nikdy číst nebudu, některé věci se mě prostě dotýkají. Nesrovnávat s Ovem, je to úplně něco jiného, ale pro mě to prostě není horší, ani náhodou. Jen na okraj, popisy sportovních utkání, když autor umí, můžou být velmi strhující, což je přesně případ této knížky, která ovšem zdaleka není "jenom" o hokeji.

Láska a přátelství a jiné prózy Láska a přátelství a jiné prózy Jane Austen

Trochu se stydím, ale je to moje první a zatím jediná přečtená Austenová, i když už několik let si říkám, že na ni brzy přijde čas. No, je to v plánu. Mladá Austenová je velmi vtipná, ironická a místy celkem drsná, a pokud to budete brát opravdu jako první pokusy slavné autorky, budete se bavit a budete si, tak jako já, chtít od ní přečíst něco dalšího (ti sečtělejší samozřejmě přečíst znovu:-)).

Mluvící balík Mluvící balík Gerald Durrell

Jenom bych opakoval slova všech ostatních pětihvězdičkových kolegů... Skvělá věc, skvělí tvorové, nejskvělejší Papouš.

28.06.2020 5 z 5

Trajekt Trajekt Mats Strandberg

Kdyby zůstal jen ten "sociální realismus" a zmizelo "nadpřirozeno", dal bych tři, možná tři a půl. Ačkoliv jinak proti zombies, upírům, ba dokonce ani zombieupírům nic nemám, calá ta krvavá část mě vůbec nebavila. Asi tak 200 stran jsem si říkal, že je to fakt dobré, a pak jsem se nestačil divit. Krev a nuda.

26.06.2020 2 z 5

Dopisy z planety Země Dopisy z planety Země Mark Twain (p)

Adam a Eva skvělí, Satanovy dopisy jakbysmet, plus ještě modlitby srdce a nejvyšší/nejnižší živočich, za to bych dal i pět z pěti. I proto, že text vyznívá hodně současně. Zbytek útlé knížky je spíše doplněn drobnostmi, které neurazí, ale já jsem se už moc nebavil. Takže tak tři a půl. Každopádně je škoda, že je Twain u nás trochu opomíjen, on to opravdu není jen Tom a Huck...

26.06.2020 3 z 5

Spolčení hlupců Spolčení hlupců John Kennedy Toole

Jestli je něco kultovní knížka, tak tohle. Podle toho, v jaké fázi života ji čtete, budete možná měnit svůj pohled na ni. Pro mě je to jedna z knih, ke kterým se vracím už dvacet let a vždycky mě to znova vtáhne. Je ale pravda, že každému tohle nesedne a to, co se jednomu zdá nehorázně vtipné, bude jinému připadat jako nehorázně trapné.
Pro mě je skvělé, že všechny postavy mají svůj ksicht, svoje problémy a jsou zajímavé. Občas tomu na chvilku spadne řetěz, ale celkově, klobouk (i loveckou čapku) dolů.

26.06.2020 4 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

(SPOILER) Ne-e. Senzacechtivé a laciné, tlačí to na pilu, ale nic moc z toho. Hvězdičku dávám za prostředí amerického zapadákova, tu další (půlku) za... já nevím, asi že do úplného dna to je ještě kus cesty. Anebo za to, že úchylné děti mají v knížkách svoje místo (třeba ve skvělé Vosí továrně).
--- MOŽNÝ SPOILER---
Zápletka fakt "promyšlená", rychlý a "šokující" závěr ve stylu "to jsem vás všechny převezla". Chvilku jsem trochu doufal, že třeba umře i vypravěčka, ale nic. V některých dílech mají násilí a zvrácenost svůj smysl, tady je to prvoplánové a bez nějakého aspoň trošku hlubšího smyslu. Působí to na mě, jakoby si autorka přečetla jedno dvě hesla z učebnice psychiatrie a řekla si super, na tomhle postavím knížku. U mě špatný.

24.06.2020 2 z 5

Vítejte do Zlých časů Vítejte do Zlých časů E. L. Doctorow

Drsný. Tahle knížka není pro milovníky happyendů, co bych to neřekl, když už to spoiluje i popisek knihy tady na DK. Když jsem to četl před lety, bylo mi u některých pasáží až fyzicky nedobře, působilo to na mě velmi tísnivě. Teď už to tak hrozné nebylo, ale stejně, je to pořád silné. Svižné a beznadějné.

22.06.2020 4 z 5

Cézannův život Cézannův život Henri Perruchot

Tuto knihu mám spojenou se spoustou soukromých vzpomínek, stejně jako knihy o ostatních "Perruchotových miláčcích". Ta knížka vás naučí milovat dílo hlavního hrdiny, anebo aspoň se o ně začít zajímat, budete si pamatovat jednotlivé příhody a citáty. Ta knížka je krásná a byla by taková, i kdyby byl Cézanne vymyšlený.

22.06.2020 5 z 5

Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Anglický univerzitní román v nejlepší formě. Z oblíbeného tria Amis, Bradbury, Lodge mně nejvíc sedí právě Amis, resp. jeho Dixon na hraně smíchu a trapnosti, většinou ovšem daleko za touto hranicí (oběma směry). A pokud někomu vadí happy end, přečtěte si Bradburyho "Jíst lidi je neslušné", tam vás závěrečná věta uvede do slušné deprese a beznaděje. Přejme Jimovi štěstí.

22.06.2020 4 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Ruská varianta na postapo, proč ne. Se smiř ale s tím, že ten ruský styl je v knize všudypřítomný a ne každému to sedne. Mně ano, takže jsem si teď knížku po letech přečetl znovu. A opět mi vadil konec, který letí nejen obrovskou rychlostí ve srovnání se zbytkem knihy, ale také úplně divným směrem. Jako proč ne, ono to taky trochu vysvětlí všechny ty deus ex machina momenty, ale působí to tak, jakoby to autor musel nějak rychle dopsat. Ale tohle je problém řady knih/filmů/seriálů... Atmosférické, záhadné, zamotané, čekáte, jak to asi dopadne, a ono to prostě dopadne divně nebo nijak. Měl jsem přestat číst pár stran před koncem, dobře mi tak. A taky trochu chybí děj, to je pravda. Ale pro mě to má atmosféru a přitažlivé prostředí.

19.06.2020 3 z 5

Stará dáma vaří jed Stará dáma vaří jed Arto Paasilinna

Suchý humor, někdy se trochu tlačí na pilu, aby to bylo vtipné. Ale má to svoje momenty, kdy si řeknete, že to je vlastně docela zajímavý nápad. Líbí se mi, že autor drží celou dobu určitý odstup, díky čemuž vám možná hlavní hrdinka ani nebude moc sympatická, a možná, pokud ve vás převáží temná strana síly, si budete tak trochu přát, aby její protivníci nebyli takoví zabedněnci a už ji konečně oddělali.

17.06.2020 3 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Eleanor je skvělá a uvěřitelná, i když ne zrovna tuctová osoba. Problémů má tak za deset lidí a vy jí budete fandit, aby to všechno zvládla a měla se fakt vážně skvěle.

06.06.2020 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ove je BOSS a Saab nejlepší auto. Silná a dojemná knížka.

06.06.2020 4 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Lepší spisovatel by z načrtnutého principu vytěžil víc. Občas dobrá atmosféra skleněného domu uprostřed lesů, který je "jevištěm pro okolí", postavy tak na střídačku, některé zajímavé, jiné až zbytečné (hlavní hrdinka patří tak trochu do té druhé kategorie, navíc jí nedochází zjevné věci, které čtenář pochopí dávno před tím, než to docvakne zmatené běžkyni). Zápletka... no, taková červenoknihovní a podle mě za vlasy přitažená. Celkově odpočinkové čtení, v mém případě poslouchání.

06.06.2020 3 z 5

Války božích bojovníků Války božích bojovníků Jan Bauer

Záleží, kolik toho o husitství víte. Pokud jste v problematice jako já spíše nováček, potom je to knížka pro vás, oceníte asi i závěrečnou charakteristiku "hlavních postav" a časovou osu. Pokud jste trochu dál, jděte do Čorneje, například.
Trochu mi vadilo, že se některé pasáže doslova opakovaly, stejně jako to, že text evidentně neprošel jazykovou korekturou, alespoň ne pečlivou.

02.03.2020 3 z 5

Revoluce Revoluce Jakub Trpiš

Jako na každého, i na mě kniha útočila na sociálních sítích a chvilku jsem si myslel, že by to mohlo být dobré, obzvláště mě zaujalo propojení s hudbou. Přečetl jsem ukázku zdarma a musím říct, že mě překvapilo, jak moc je to ne snad špatné, ale nudné. Napsané nezajímavým plochým jazykem, jednotliví hrdinové mi byli úplně jedno, protože nejsou ničím originální, erotické scény jak z německého porna 80. let. Nechci se autora dotknout, ale ten "historický" úvod připomíná nějakou průměrnou středoškolskou esej.
Celkově jde o produkt se skvělým marketingem, holt, není to pro mě, ale to je OK, každému se líbí něco jiného.
Co mně ale leze na nervy neskutečně, jsou zdejší recenze. Už to tady několik lidí zmínilo, stoprocentní hodnocení pálí od boku především noví uživatelé, navíc někteří z nich jsou na webu knihy uvedeni v části "Recenze na knihu". Nějak nemůžu uvěřit tomu, že po přečtení tohoto díla se několik čtenářů rozhodne registrovat se na DK a udílet maximální hodnocení. Ach jo, tohle je pro mě za hranou a je to stejně špinavé, jako praktiky Máry Prchala.

A protože jsem nedočetl knihu celou, nehodnotím, nebylo by to fér. A číst to celé nebudu, protože by to nebylo rozumné.

Edit: Autor mi napsal laskavý mail, ve kterém se ohrazuje proti mému tvrzení ohledně fejkových recenzí a přirovnání k Márovi. To by mě samo o sobě nenahlodalo, ale to, co tady píše vitek9759 už ano. Pokud autor skutečně vyzývá své čtenáře, aby na DK vyjádřili své pocity z knih, je to naprosto košer a asi to i vysvětluje ty pětihvězdičkové jednorázové hodnotitele.
Omlouvám se tímto autorovi za "Máru Prchala" a těm, kdo knihu hodnotili 5*, za nařčení z podílení se na marketingovém švindlu. Budiž mi to poučením, abych si příště zjistil relevantní informace, člověk se pak cítí míň jako blb. Peace.

02.03.2020

Dinosauří mozky Dinosauří mozky Albert J. Bernstein

Staré, ale dobré, neotravuje tak, jak to činí podobné publikace.

10.05.2018 4 z 5