HynekBee komentáře u knih
John Gwynne - tenhle člověk prostě umí. Pro mě absolutně nejlepší zahraniční fantasy autor! Tenhle příběh je prostě TOP.
Pokud se ptáte, zda bych i přesto něco na příběhu našel, tak asi například tohle. Úplně si neumím představit výšku obrů. Obyčejný smrtelník tam občas povalí obra čistým nárazem. Obr taky jezdí na koni, tedy co by to mohlo být za koně? Snad jen Peršerón?
Je dobré rozeznávat rozdíl mezi pojmy Opratě a Otěže. To bylo velmi častá opakující se chyba. A nevím zda překladu, nebo originálu.
Ale všechno odpustím. Jen ať tenhle autor píše! Díky nakladatelství HOST, že k nám takováhle díla dostane.
Můj oblíbenný autor, můj oblíbený hrdina. Tady to u mě úplně nefungovalo. I když nápadité, tak v některých úsecích knihy zdlouhavé. Autor se občas v ději opakuje. Tam, kde bych už čekal konec, kniha dál pokračuje. Ale určitě si přečtu časem další díl.
Jak tohle ohodnotit? Řečeno slovy Penny : "Tohle je pro intoše!" Zkrátka, docela jsem se s tím pral. Možná nejsem ani cílová skupina. Místy dlouhé a někdy zbytečně do hloubky probírané (technologie, fyzikální teorie, … nejsem znalec a zas tak velký fanda i když SCI-FI mám rád). Zkrátka přišel jsem si pro příběh, který by dal možná na 60% knihy.
Každopádně jsem si všiml i poselství, které kniha nese! Kniha se dotýká minulosti Číny, vztahů lidí, skupin. Také naráží i na problematické chování člověka vůči planetě. Kvůli tomuhle jsem nakonec dočetl a rozhodl se pro vysoké hodnocení 3* .
Do pokračování se zatím vrhat nebudu.
Jak už tady zaznělo, možná šlo trochu zkrátit. Byly tam pasáže, kde jsem se nudil. Také mě trochu překvapila laxnost policie, když jim hlavní hrdina několikrát za den volá a dokonce říká oč jde ... Ale jinak - ano, klasická Francisovka.
Zprvu jsem s s knížkou docela bojoval. Nejsem úplně fanouškem tohoto druhu fantasy.
Přesto mě však něco nutilo číst dál. I když mi občas vadilo třeba například to, že se střílelo v obydleném činžáku a ve finále nikdo ze sousedů neměl potřebu nic řešit. Také to, že policie v těch městech o sobě nedávala moc vědět; hlavní hrdina v jedné z přestřelek neměl dost munice a na další stránce pálí hlava nehlava a s koltem 1911..... A nemluvě o tom, ze jedna ze scén mi lehce připomněla setkání Harryho s Albusem v závěru nejmenovaného díla.
Přesto - chválím českého autora. Za mě dobrý sloh, mnoho myšlenek, a celkově čtivé. 5*
Zprvu jsem se trochu ztrácel v čase, občas mě rušily použité novodobé výrazy, ale ... 5* jak vyšitých. Smekám a těším se na pokračování.
Dal bych 6* . Ale občas byly rušivé chyby. Takže 5* :D
Každopádně pro mě se stal John Gwynne asi králem novodobé zahraniční fantasy. Děj má spád, vše se odehrává z pohledů několika hrdinů, které jsem si všechny oblíbil, což se u mě nestává.
K tomuhle není co dodat. Doufám, že už HOST pracuje na pokračování.
Nebudu lhát, když řeknu, že občas zdlouhavé. Ale jinak, jako vždy, SUPER.
Četl jsem jako eKnihu. Nevím, jak je to v papírovém vydání - ale škoda těch chyb!
Jinak super čtení, které mě nepustilo.
K tomuto silnému dílu není co dodat. Každý si v něm něco najde. A pokud ne, ještě nenadešel ten správný čas.
Skvělé, skvělé, ..... skvělé. Nemám co bych vyčetl. Tohle mě fakt bavilo. Od všeho tam bylo tak akorát. Každá dějová linka postav byla velmi přitažlivá. Těším se na pokračování.
Tak já vám nevím. Vélin - moje srdeční záležitost. Bohužel jsem se několikrát musel nutit knihu dočíst. Myslím, že už by to chtělo zakončit. Co dodat, v této knize neblo nic převratného, co by mě upoutalo. Zase bitvy, zase přesuny někam ... A pokračování asi v dohlednu. No možná si to přečtu, avšak jen kvůli Vélinovi a nostalgii pramenící z prvních dílů.
Opět jsem se nedokázal odtrhnout.
I když tam byly občas úlety, jako že hlavní hrdina se porve s padouchem ve skladu, kde létají střepy a prach a následně po půl hodině už sedí s bratrem hledaného na kávě..... On si jako nikdo v kavárně nevšiml stavu jak vypadal? No čert to vem.
Mělo to spád, to se musi nechat. Určitě se v budoucnu k tomuto autorovi a pokračování vrátím.
Audiokniha
Strhující od začátku do konce. Na přednes pana Bareše je nutné si zvyknout, což se mi nakonec podařilo.
Bavilo mě to, jako předchozí díly. A ani jsem si nemusel dávat oddych proložením jíného díla.
Každopádně si trochu rýpnu do zakončení. Děj si celý ty tři díly plyne (zvraty, osudy lidí, bohů, ...) jsem v tom celý ponořený. Nicméně posledních, nevím, 100 stránek, jako by autorka byla nucena přidat a rychle to uzavřít. Je to takové zkratkovité. Něco mi chybí. Možná se dočkáme dalšího dílu, kyterý se vrátí do zajetých kolejí dobře propracovaného příběhu.
Ale dávám 5*, autorka umí.
Tohle mě bavilo. I když jsem se ze začátku ztrácel v postavách, postupně všechno dobře zaklaplo.
Další česká autorka na poli fantastiky, co umí. Určitě budu číst dál.
Poslouchal jsem jako audioknihu. Děj přitažlivý, nemohl jsem se od toho odtrhnout.
Na čtený přednes panem Barešem jsem si musel ze začátku zvykat, ale pak bez problémů.
Začátek mě málem odradil. Nepovažuji se za odborníka, abych si užil desítek minut technikálií, které musel Mark Watney použít, aby přežil. Přesto – velmi nápadité, a dokonalý děj, který mě né a né pustit. Bavilo mě to.