iceVS komentáře u knih
Nevyšla náhodou někde nějaká "kuchařka úspěšných spisovatelek"...? Tohle mi připadá jak podle nějakého receptu. Dej tam padesátá léta, ta dojímají a zaberou vždycky, přidej domácí násilí a dolaď to těžkou nemocí. Jako třešničku na dort přidej trochu mysteriózního fantasy - podbrdská vlčice. Vybavila se mi Helena Růžičková, jak říká: Na těžkej osud jsem já pes. Kniha cíleně ždímá další a další emoce, nenechá odpočinout, ubíjí. Přitlač, utáhni šrouby, doraž. Čím víc pruhů, tím víc adidas.
A je velký rozdíl mezi pykat a pikat, to bolelo.
O Magdaleniných prádelnách jsem už před lety četla fakta. Šokovalo mě to. K beletrii na toto téma jsem byla lehce skeptická. Musím říct, že kniha mě příjemně překvapila. I když má konec jako v pohádce a realita všech ostatních žen, dívek i dětí musela být tisíckrát horší. Snad jen pro ty, co se rádi orientují v čase, tato kniha se odehrává cca v roce 1962. Ještě víc než třicet let trvalo než byly prádelny uzavřeny.
Jsem geneticky naprogramovaná být v lese šťastná... Jsem ráda, že existují tací jako Peter Wohlleben. Naučil mě definovat to, co jen cítím. Ale jedno říct umím - berte stromy jako živé bytosti :-)
Jediná kniha, kterou jsem v životě ukradla (na mou omluvu, je to víc než třicet let...) :-D a udělala bych to znova, kdyby nebylo zbytí :-D
Po záplavě nejnovějších knih je prostě fajn vrátit se k něčemu důvěrně známému.
Celou dobu jsem přemýšlela, kdo je víc "pod vlivem"... Jestli já nebo autoři.
A v podstatě jsem se celou dobu bavila. Směsice Červeného trpaslíka, Sheldona, Mrazíka a Baby Jagy. Zavařený chytrý mozky. A kupodivu i jakés takés rozzuzlení, to jsem ani nečekala.
Prostě jak je v knize řečeno: "Před přečtením spalte" :-D
Tady bych těch hvězdiček dala aspoň deset. Úžasná, nádherná knížka. Ač jsem nečetla předchozí dvě, vím, že to napravím.
Nemohla jsem se odtrhnout. Děj bez patosu, krásné civilní čtení, nečekané zvraty, všechny dějové linky dokončené i vysvětlené, tady se nedá vytknout vůbec nic.
Každou z postav člověk musel pochopit, asi nebylo hodných a zlých, byli to reální lidé, jejichž počiny měly svůj důvod.
Tahle knížka mi v hlavě zůstane ještě dlouho.
Superstřelba do vlastních řad.
Mám pocit, že půlku z těch aktérů znám :-)
Boží je to.
Strhující, nádherné, dojímavé, tragické, kruté, obdivuhodné...
Věděla jsem, že to nebude lehké čtení, ale chvílemi se mi nechtělo číst dál. Obdivuji autorku, její dílo je precizní a dokonalé. Muselo být velmi těžké napsat tuto knihu a ještě mnohem těžší se od té vší bolesti pak oprostit.
Je neuvěřitelné, co všechno dokázali lidé pro svoji vlast obětovat. Tahle kniha je opravdu lepší než 97 % jiných.
Kniha je bezesporu aktuální v naprosto každém režimu, to je prostě marný.
Ale přiznám se, že mě tyhle alegorie a jiné fantas(y)magorie nijak zvlášť neberou, mám ráda věci řečené jasně a na rovinu :-)
Naprosto úžasná kniha plná informací o vlčím životě. Dokáží se postarat o své staré či nemocné druhy. Dokáží spolupracovat s krkavci. Milují doteky. Mají různé povahy, od klaďasů, přes svůdce, až po poťouchlíky. Častěji má hlavní slovo v rodině ona.
Mě tahle knížka hrozně moc bavila :-)
Kniha je poutavá. Na zelené mužíky nevěřím, tady spíš úřadovali ti rudí. Za vším hledej člověka.
Vyrostla jsem na Přidalově překladu. Po třiceti letech jsem usoudila, že chci znát i Eisnera. Ale mám pocit, že Přidal je mi mnohem bližší a srozumitelnější. Pro mě je to jedna z nejúžasnějších knih.
Drsné čtení, ale těžko by kdo očekával cokoli jiného.
Nejde hodnotit chování Severky, měli jsme to štěstí, že jsme vyrůstali v bavlnce.
Velmi dobře napsáno.
Až na záměnu holt/hold...
Prostě skvělý.
Autorka výborně pracuje s dějem i postavami, popravdě zejména se čtenáři. Tak dokonale odvedla mou pozornost a pohrála si s mou touhou nutně vědět jak je to dál, že jsem takřka do poslední stránky nechápala, proč "Páté jablko". Přitom zpětně to bylo jasný.
Fakt výborný.
Absolutně návykové. A jako všechny autorovy knihy - otevřu a nepustím dokud nedočtu...
Nepochybuju (a oceňuju), že té absolutní čtivosti pomáhá i výborný překlad. Pro mě jsou hrdinové této série tak reální, jako bych svůj čas skutečně v jejich přítomnosti trávila.
Chci další díl :-)
Kruté reálie poutavě popsané citlivým přístupem.
Zdůrazněná fakta by asi měla být připomínána ještě častěji, lidi by si třeba uvědomili, že žijeme v naprostém luxusu.
...Je to s vámi špatné. Udělala se vám asi duše...
...Nevyléčitelné...
...Usmívám se. Nemohu se neusmívat; z hlavy mi vytáhli nějakou třísku, v hlavě je lehce, prázdno...
...Fakta jsou taková... poněvadž jsme neměli vysvědčení o Operaci, odvedli nás do nejbližší posluchárny, zde jsme byli přivázání ke stolům a podrobeni Velké Operaci...
Bez Carelly pro mě není léto :-)
A vůbec mi nevadí číst díly na přeskáčku.
McBain mě neuvěřitelně baví. Nejspíš proto, že jeho knihy jsou živé, líp to říct neumím. Prostě mám pocit, že děj se odehrává právě teď, nikoliv před více než šedesáti lety.
Umím si Carellu a spol. představit s mobily v ruce a počítačem na stole, ale oni to vůbec nepotřebují :-D