Igor1311 komentáře u knih
pamätám si, že ked som bol mladší, tak som doslova tuto knihu hltal a prečital viackrát. Su tam veľmi pekne a pútavo opísané divoké zvery, príroda afriky, sumatry a iných krajín. Pre deti, ktoré maju k prírode blízko je to ideálna kniha
svižne napísaný, pútavý príbeh o mladom ludovitovi karolovi, ktorévo velká francuzska revolúcia odsudila na život horší, ako smrť. dve ustredne postavy vyšetrovateľ Vidocque a doktor Carpentier vyšetrujú záhadu okolo mladého dauphina, ktorý ako sa zdá, neumrel vo väzení. knihá ma všetko, čo historická kriminálka potrebuje - napätie, výbornu zapletku, mnohé otázky, jemný nádych konšpirácie
je pomerne vzácne, ked sa nám do ruk dostanu pamäti účastníkov bojov zo strany SS (kedže mnoho z nich, ktorí padli do sovietskeho zajatia sa už z neho nevrátili). Meyer sa vďaka svojim schopnostiam vypracoval na vysoky post, velil jednej z najlepsích divízii granátnikov. trocha síce cítiť tu nacionálnu výchovu, napriek tomu velmi zaujímavé čítanie a jedny z najlepších pamätí na vojnu
životná cesta renomovaného trénera mma a jedného z najznámejších zápasníkov súčasnosti Conora McGregora - Johna Kavanagha. Rozpráva o svojich začiatkoch, ako budoval scénu mma v írsku až po založenie známej telocvične SBG v Dubline. Výborne napísaný príbeh v prvej osobe nás zatiahne aj do zákulisia tohto športu, v ktorom k dosiahnutia absolutneho vrcholu je potrebné obetovať viac, ako by sme si mysleli.
Pomerne netradične písaný príbeh odohrávajúci sa v 15. storočí a na konci 30. rokoch 20. storočia. Trocha lepšie sa mi čítali tie pasáže z 30. rokov, ale veľké plus dávam že živý a realistický opis Vatikánu, pápežov, Borgiovcov atd. kniha písaná na štýl Dana Browna s menšou dávkou napätia a zamotaných situácii.
super super a ešte raz super. Film, čo bol svojho času megatrhák sa s knihou nemože ani rovnať. Dokonca ani komplikovanejšie vedeckomatematické pasáže textu neublížili. Perfektne opísaná kostarická príroda, živý a do detailov opísaný výzor a správanie dinosaurov, najmä raptorov, kniha ma prinutila pozrieť si (opäť) všetky časti Jurského parku.
moj prvý King, takže som ani až tak veľmi nevedel čo čakať, ale dobrý, napínavý príbeh z nedalekej buducnosti
prišlo mi to slabšie ako Kráľovná Margot, už sa tu v podstate ani nejednalo o hugenotov ako takých, skor išlo o lásku k dáme z Monsoreau a o zákulisný bol medzi henrichom iii. a jeho bratom vojvodom z anjou... celkovo však nie zlý príbeh, mnoho intríg lásky a všetkého, čím je Dumas známy
Príjemný, oddychový príbeh z čias vlády kráľa Karola IX. Dumas tradične opisuje príbeh plný lásky, napätia a mnohých intríg. Perfektne zachytáva časy náboženských nepokojov, najmä Bartolomejskú noc. V knihe sa nájdu aj slabšie miesta, tie sú však ihneď vystriedané samými spletitými intrigami. Pre milovníkov tohoto obdobia odporúčam Follettov Ohnivý stĺp, ktorý sa primárne nezameriava len na hugenotov,ale napriek tomu perfektne opisuje situáciu, ktorá ku nej viedla.
možno je to len slovenským prekladom, neviem, ale miestami som mal pocit, že je to písané príliš laicky a štylom pre mládež. Napriek tomu je tam vykreslená celá staroveká škandinávska mytologia, všetci bohovia, obri, legendy, valhalla, ragnarok, celková spokojnosť
s velkým očakávaním som sa pustil do tohto svetovo známeho románu, ne už okolo strany 180 som to zatvoril a už ju zrejme nikdy neotvorím,...príbeh možno ani nie je zlý, no vobec mi nesedel, preto knihu ako takú ani nejdem hodnotiť
zatiaľ najlepšia kniha od follette, postavy nemali podobné charaktery ako v pilieroch zeme a na veky vekov, dej sa netočí výsostne len okolo mesta Kingsbridge, ale opisuje pohnuté obdobie v anglicku a francuzsku počas náboženských nepokojov
ani som nevedel, že k filmu vkingovia s antoniom banderasom existuje aj kniha, takže pri jej čítaní som vedel čo bude nasledovať..napriek tomu je to príjemne oddychové čítanie o vikingoch, ich zvykoch a ich legendách
príjemný príbeh o mladom Ramzesovi XIII., ktorý bojuje s čoraz vplyvnejšími kňazmi, ktorí v podstate ovládajú celú ríšu. jeho najväčším usilím je zreformovať vtedajšiu spoločnosť... najväčšie plus knihy sú autentické citáty, najmä modlizby z egyptskej knihy mrtvych
postavy mali podobné črty ako v Pilieroch zeme, dokonca aj dej sa mi velmi ponášal na predchádzajúci. Primárne tu však nešlo o veľkolepú stavbu ako katedrála, no aj tak sa Follett ukázal ako ozajstný majster románu a ponúkol nám veľkolepé dielo
pre mňa osobne neporovnateľne lepšia ako prvá kniha, Tolstoj sa stavia do pozície psychologa a historika, kde suchopárne neopisuje boje štýlom že ten bojoval s tým a tam, ale podrobne analyzuje myslenie Napoleona, Kutuzova a Alexandra. prevažná časť knihy sa venuje vpádu Francúzov do Ruska v roku 1812, čo Tolstoj popísal fantasticky. je to jeden z mála románov, kde autor nesleduje len základnú líniu príbehu, ale podrobne a odborne opisuje dané obdobie dejín
konečne sa nám Iľja a goryniči vrátili späť! Po záchrane Volcha putujú bohatieri na juh za svjatoslavom, aby sa pripojili k jeho ťaženiu na Chazarskú ríšu. najväčší protivník sa však neskrýva medzi chazarmi, ale medzi nimi.
opäť tradičný Červenák prináša svoj typický humor, krvavé bojové scény a mytológiu. čakanie na záverečný diel Bohatiera bude dlhé, ale záver Horiacej ríše sľubuje epické zavŕšenie celej série.
s veľkým očakávaním som sa púšťal do tejto knihy, no už po pár stranách som zistil, že čosi nie je v poriadku. text mi prišiel príliš rozťahaný, nezáživný a mal som chuť zavrieť knihu a už sa k nej nevrátiť, absolútne ma nechytila. z úcty k autorovi a k tomu, že je to jeden z klenotov ruskej tvorby som to s ťažkosťami dočítal, ale som pri tom trpel. jedine pasáže s opisom bojov boli celkom fajn, len pre ne dávam tri hviezdičky. verím, že druhá kniha budem zaujímavejšia, aj keď pochybujem. V porovnaní s Tichým Donom od Šolochova, čo je moja najobľúbenejšia knihy jedno veľké sklamanie
perfektne napísaný životopis o najslávnejšom zločincovi a narkobarónovi, ktorý sleduje jeho "kariéru" už od útleho detstva. počas vrcholu svojho biznisu až 80% kokainu smerujucceho do USAbolo z Kolumbie od escobara. prakticky z ničoho sa vypracoval na jedného z najbohatších ľudí sveta. na jeho dolapení pracovali stovky policajtov z kolumbie a usa a mnohí na to doplatili životom. bez žiadnych prikrášlení pútavo a strhujúco napísaný príbeh o zločincovi, ktorý prakticky riadil ovplyvnovsl život v celej kolumbii.
opäť sa budem opakovať, ale aj táto kniha je perfektná. mýtami opradení slobodomurári, useknutá ruka so zlatým prsteňom, hrozba prezradenia veľkého tajomstva atď., proste úplne super