IHT komentáře u knih
Precetl jsem ze zvedavosti - "young adult" uz chvilku nejsem :)
No, nelituju cetby, ale az se budu chtit zase odreagovat, zrejme sahnu po trochu jinem zanru. Urcite to nebylo nezajimave, ale pro zkuseneho ctenare detektivek byla pointa jasna predtim, nez se hrdinove dostali na misto deje. (Coz je schopnost ziskana treninkem, takze u cilove skupiny to mozna nehrozi :D.) Charaktery jednotlivych postav byly relativne jednoduche, byt priznavam, ze v Harry Potterovi se taky prilis mnoha charakterovych zvratu nedockate. Pred triceti lety bych urcite byl desne nadseny a knihu bych cetl mnohokrat. Dnes se pousmeju a pokusim se nezapomenout dej. Ma to ale velky vizualni potencial - jiste by to byl skvely film!
Syrove a surove, urcite to neni detektivka, ani thrillerem bych to nenazval, spise roman z detektivniho prostredi. Na muj vkus dost primocare, absenci zapletky maskuji detailni popisy. Osobne mi dost vadily hodne podobne charaktery vsech sesti popsanych detektivu - vsichni srseli vtipem, uzivali si suchy cerny humor a plivali po sobe jizlivosti. Myslim, ze jedna dve postavy s timto charakterem by byly mnohem uveritelnejsi,
Ponurost atmosfery je vsak navozena zdarile, autor urcite umi psat ctive a ctenare pritahnout. Jako film to musi byt take poutave :) Poctiva remeslna prace na 4 hvezdy.
Chtel jsem si odpocinout od detektivek a thrileru a odreagovat se u neceho lehciho. Nu, ve ctecce neslo poznat, jak dlouha kniha je :)
Pribeh je brilantni, dobrodruzny, napinavy. Zaver knihy je sice ponekud rozvlekly, ale to je autorska invence reflektujici vyvoj deje (nechci napovidat :)). Forma ruznych typu zapisu je nekdy mirne rusiva, ale urcite neotrela, zajimava a efektne promyslena.
Autora jsem znal z jeho knihy SNIH a smekam, jake zmeny zanru je schopen :) Mate-li radi "trochu jinou fantasy", agentura DODO se Vam urcite bude libit. Pevne doufam, ze se dockame pokracovani ;)
THRILLER! Podle me je to nejlepsi kniha ze serie "Pripady oddeleni Q". Alespon pro ctenare, kteri cetli predchozi dily ;)
Krome "klasicke" detektivni linie (Gordon a Rose) zde probiha hlavni dejova linka, ve ktere se dozvime prakticky vse o Asadove ponure minulosti. Postava Carla tu je dosti upozadnena, humorna linka znama z predchozich knih tu neni (a s ohledem na tema by asi pusobila rusive), charakterovy rust epizodniho hrdiny Joana je velmi zajimave vykreslen.
Vyreseni detektivni linie je sice dosti proste, ale pointa je velmi hezka, Urcite davam 5 hvezd a doufam, ze autor bude v serii pokracovat :)
Precteno na zaklade predchoziho komentare - diky david5746! :)
styl psani pomerne zabavny, ale zretelne to je mysleno jako karikatura. Postavy jsou relativne ploche a cernobile, ale to u literatury teto doby (ani karikatury) neprekvapuje ;)
Dej zajimavy, vykresleny velmi pekne, napinavy. Cteni jsem si uzil (az na dialog s muzou, ten mi prisel prilis poplatny dobe), zapletka je kvalitni, konec pomerne smutny. Coz u relativne humoristicke knizky teda kvituju s nelibosti (a strhavam hvezdicku). Dovedu si predstavit, ze si to za par let s chuti prectu znovu, kazdopadne se poohlednu po dalsich (vaznejsich) knihach tohoto (mne dosud neznameho) autora :)
Pekna remeslna prace. Tento treti dil dobre zapada do serie, akorat ty pripadne zapletky a peripetie mi zacinaji pripadat nejak nasekane podle stejne sablony. Rodina Fabiana Riska by se mnou jiste souhlasila - uz se desim, co se jim stane v dalsim dile.
Kazdopadne neuveritelnost zapletky neprekrocila meze snesitelnosti (mnohem zajimavejsi mi prisla zapletka s "happy slapping", byt na ni nebylo moc co vysetrovat) a autor ukoncil tento dil krasnym prislibem zajimaveho pokracovani - uz se tesim :)
Backmana mam moc rad, skutecne bdivuji, jak lidsky dokaze psat. Medvedin neni vyjimka. Ackoliv vim o hokeji naproste... nic (a jsem s timto stavem spokojeny), prekvapive me pribeh pohltil (mozna z pozice rodice, jehoz deti chodi do krouzku). Je nadherne propracovany, v pribehu je rada postav, ktere jsou vykreslene velmi verne a radu z techto "typu" jsem poznaval ve svem okoli.
Na druhou stranu, zhruba od dvou tretin uz jsem toho "clovecenstvi" a "opravdovosti" zacinal mit dost. Mozna za to mohl i prociteny prednes Pavla Soukupa - po par hodinach to znelo pomerne afektovane (jednoducha rada - poslouchat jen po malych davkach :)). Kazdopadne celkovy dojem velmi dobry, v zaveru mozna lehka pachut jiste citove "prvoplanovanosti".
A takova to mohla byt skvela kniha... :(
Kdybych mel nejakeho studenta, ktery pise podobne eseje, tak bych byl naprosto nadsen, urcite bych mu rekl, ze je fakt dobry, ale urcite bych mu NEDOPORUCIL, je vydavat knizne bez jakychkoliv uprav. Na webu to asi funguje, ale tahle knizka proste nema jasno v tom, jakeho ctenare chce oslovit.
Pro beznou verejnost je seznam pouzite literatury a odkazovani na ni zcela neprehledny. Autor tu cituje napriklad diplomove prace (prakticky nedostupne pro normalniho ctenare a zcela bezcenne pro odbornika - nejedna se o prace vyzkumneho charakteru, ale prehledove diplomky). Dokonce se v jednotlivych esejich odkazuje na sve predchozi eseje, pricemz odkazuje na webove stranky, nikoliv predchozi kapitolu(!). Take je v knize nemalo hrubek, ktere mi bohuzel snizuji pozitek z cetby.
Neni mi jasne, co vedlo autora k tomu, aby vzal nekolik let stare texty, ani je po sobe neopravil, ponechal tam dvojite radkovani, ktere se nekde pouziva v diplomkach z historickych duvodu (aby oponent mohl mezi radky psat sve poznamky a opravy), nechal text napsany miniaturnim pismem (pri dvojitem radkovani to fakt postrada smysl) a cele to rychle vydal. Vydavat neredigovane texty - to se hodi u autoru nezijicich, ci se teto hranici milovymi kroky blizicich. U takto mladeho autora to ... nevypada dobre.
Tak snad za to aspon dostal ve skole kredity...
Temata jsou zvolena dobre, jednu a pul hvezdicky si kniha zaslouzi. Pozitek ze cteni se vsak nedostavil. :(
Cetl jsem ji pred 20 lety a byl jsem naprosto ohromen. Natrvalo se dostala mezi muj soukromy TOP TEN list popularne naucnych knizek. O to vice jsem byl zklaman, kdyz jsem si precetl druhy autoruv prelozeny pocin - Prazakon je hodne slaby odvar.
Ted jsem narazil na webu na e-book, tak jsem si jej (z nostalgie) znovu precetl. A porad to funguje! Myslim, ze se Bakerovi podarilo vytvorit pekne popularizacni dilo, ktere se dostane"pod kuzi" diky unikatni kombinaci "vedecke suchoparnosti" a docela tvrdeho pecka. :)
Kniha me naprosto nadchla. Nic moc jsem od ni necekal, ale o to vice jsem se nechal pohltit. Vyborne detailne vykreslene postavy, uveritelna jednani, verohodne (i kdyz necekane) zapletky - podle me paradni dilo, ktere bude casem zarazeno v povinne cetbe pro stredoskolaky. Tak, jako jsem ja mel povinne cist Steinbecka, Parala, Stendhala, Merleho, Huga... - proste pekny pribeh o obycejnych lidech.
Na knihu jsem narazil nahodou, zde v diskuzi zminovana medialni kampan me minula. Behem cteni jsem mel pocity rozporuplne (stejne jako z Kafky ci Murakamiho ;)), ale pribeh po navratu na Zemi velmi prijemne pokracoval. Celkove hezky dojem, i pres nevyhraneny charakter prvni casti.
Cetl jsem prvni a druhy dil jako jeden celek a pocity mam smisene. Tak dve tretiny prvniho dilu byly naprosto skvele, atmosfera pripominala Wodehouseho, popisy byly prijemne (sebe)ironicke. Pak dej ztratil dech a zbytek prvniho dilu i dil druhy uz me nudily... Prislo mi, ze autor nedokaze postavy ani dej nekam posunout, stale se resi penize, jediny, kdo se charakterove vyviji, je otec (bohuzel stale mene sympaticky)... film jsem nevidel, ale po precteni knihy o jeho shlednuti zajem vlastne ani nemam. Pochybuji, ze si prectu dalsi dily, mozna nekdy nekde na dovolene...
Precteno podruhe a asi s trochu mesim poztkem, nez kdysi. Prvni povidka me zneklidnila - pribeh velmi znamy, uplne jsem videl tuto zapletku pouzitou v Hrisnych lidech mesta prazskeho, kde Frantisek Filipovsky zaujal roli Horace... hm, to jsem si asi vymyslel, ale ten pocit, ze jsem to videl, byl fakt intenzivni (zpracovani s Bartoskou jsem nevidel).
Druha povidka mi fakt nesedla. Uznavam, ze spisovatelske remeslo bylo dobre, postavy byly vykresleny paradne, ale me proste vsichni iritovali. U velmi starych filmu pro pametniky se clovek pobavi, protoze postavy jsou vetsinou naivne roztomile, tady ale byly temer vsechny postavy dost malo snesitelne. Nenasel jsem nikoho, s kym bych mohl soucitit, do koho se vzit.
Treti povidku jsem nedocetl, protoze jsem ji nedavno videl dobre zpracovanou (Pripad dvou basniku, 2019), pocitacove basne mi zase tak pritazlive neprisly, abych to znovu cetl.
Utla knizka, precteno ve vlaku. Prekvapive kvalitni pribeh, kteremu by sluselo i filmove zpracovani ;-)
Me prvni setkani s autorem a prijemny zazitek. Tema by sice vydalo na poctivou povidku a popisy skladatelske prace byly az moc detailni, nicmene sonda do duse hlavnich postav a jejich sebeobelhavani bylo popsano paradne. Urcite to neni ma posledni kniha od autora. ;-)
Dost lidi tu pise, ze jim pripada knizka precenena, interpretace vycucane z prstu a poznamkovy aparat nedostatecny. Nu, poznamkovy aparat je obvykle docela fajn, clovek pri nejake zajimavosti muze sahnout po puvodnim zdroji, ale ruku na srdce - kdyz poznamkovy aparat v nekterych knihach zabira klidne 30 % stran, neprijde Vam to prehnane? A kdyz se v nem autor odkazuje na jine popularne naucne knihy, neprijde Vam to bezzube?
Precetl jsem si Sapienta s jistym vahanim po hodne dlouhem odkladani, obaval jsem se, ze to bude presprilis nabubrele. Ale byl jsem docela mile prekvapen! Ano, interpretace jsou casto docela primocare a nekde autor alternativni nazory bud opomiji, nebo jen lehce nacrtne, nicmene to delaji vsichni historici a koneckoncu na tom cela historie jako veda stoji ;) Nektere kapitoly mi pripadaly skvele (= inspirativni: Sjednoceni lidstva a prvni polovina Vedecke revoluce), jine v pohode (= bud pomerne zname, jako je prvni pulka knihy, nebo jako cira utopie v zaveru knihy).
Jedinou vytku, zato vsak zasadni, mam proti prekladu - neni dobry. Je hezke, kdyz prekladatel umi anglicky, ale mel by umet i cesky - vcetne ustalenych terminu v odvetvich, jichz se prekladane dilo tyka. Psat o potravinove pyramide ci potravinovem retezci je doklad hlouposti - potrava neni totez co potravina. Potravinovy retezec je tudiz spise Kaufland nebo Lidl... Podobnych nedostatku tam je povicero a (ne)sklonovani slova Sapiens je trestuhodne. (Urcite stalo za dukladne zvazeni, zda nazev knihy i tento termin neprelozit do cestiny, pracovat s terminem "moudrý" jako substantivem by vubec nemuselo znit spatne.)
Cetl jsem tuto knihu nahodou na dovolene. Remeslne zpracovani je kvalitni, pribeh a realie dobre propracovane, ale nejak mi to prislo jako klise, jako prvoplanove dilo. Cetl jsem vice knih od F. Niedla a myslim, ze jine zanry mu jdou asi lepe, nebo jsem je aspon jako ctenar lepe ocenil.
Panecku, 53 let stara knizka pro mladez - samozrejme s patricnym poselstvim, jak se na dobovou literaturu slusi!! :) Byla to takova malinka jednohubka na pozdni vecer.
V dnesni zmenene dobe je to takove naivni, ale miloucke. Nedovedu si predstavit, ze bych to dal cist svym detem - asi by nechapaly tu posvatnou hruzu, kterou hosi meli pred uciteli, reditelem, policisty... :)
Nicmene, detektivni pribeh byl slusny a adekvatni cilove skupine ctenaru, to se musi nechat.
Waw, precteno jednim dechem, pribeh me fakt dostal. Asi i proto, ze mam rad Australii, tak to pro me bylo hodne vizualni (myslim, ze by to mohl byt paradni film).
Pribeh i motiv chovani jednotlivych postav - vse je neprijemne verohodne. Reseni jsem uhodl jen chvilinku predtim, nez nam ho autorka sama odhalila (nechci napovidat :)). Urcite si prectu i dalsi dily o Aaronovi Falkovi.
Pekny pribeh, ale zvlastni format. Bud je to prilis dlouhe, nebo prilis kratke. Ja bych preferoval delsi pribeh s rozehranejsimi popisy vedlejsich postav.