IHT komentáře u knih
bylo to krasne a dlouhe. chvilemi trosku zdlouhave, pravda.
Obecne nepatrim k lidem, kteri remcaji, ze kniha byla prilis dlouha a autor mohl zhustit pribeh na mensi pocet stran. Pro me je dulezite si pribeh uzit - pokud je delsi, jen dobre.
Tato kniha je krasna, poeticky popsana, vznesena moralka a gentlemanstvi teto doby je velmi nostalgicke.
Na druhou stranu je kazda dejova linka popisovana velmi podrobne, coz me misty rusilo - kdyz jsem porad jeste nebyl v polovine a resily se dejove podruzne zalezitosti z valky s Napoleonem s podrobnymi popisy, byl jsem ponekud netrpelivy, protoze jsem se nemohl dockat, az se dej posune k necemu akcnejsimu, hodnotnejsimu. Podobny pocit jsem mel u knihy dvakrat ci trikrat. Pomineme-li tyto drobnosti, hlavni dej knihy je skvele vymysleny, dobre poskladany a prezentovany a urcite si zaslouzi 4,5 hvezdicky :)
Monumentalni faktograficke dilo. Uvodni pasaze o fyzickem vzhledu Homo sapiens jsem naprosto hltal, obsahovaly spoustu zajimavych vysvetleni.
Nam kdysi ve skole prezentovali vznik zemedelstvi jako vitezstvi cloveka nad nahodilosti prirody, pozdeji jsem se docetl o spouste novych nemoci prvnich zemedelcu (vcetne infekcnich chorob), ted to vypada, ze je idealni skloubit zpusob zivota lovcu a sberacu s lekarskymi pokroky moderni ery (antibiotika atp.)...
Cast knihy o nemocech z nesouladu byla dost depresivni, ta me nepotesila... Coz bohuzel neni autorova vina... :(
Pokud se nepletu, poprve tato sbirka vysla pred 38 lety... Nu, je to na ni poznat :)
Detektivni zapletky jsou skvele, to se musi nechat, to pani Proskova umela paradne. Ten zvoleny zpusob vypraveni byl ve sve dobe urcite neotrely a velmi zabavny, bohuzel vsak nebyl nadcasovy... (Vzpomnel jsem si, jak jsem se coby skolou povinne ditko kroutil na Babickou a temi silenymi sroubovanymi vetami a krkolomnym slohem.)
Vsichni hlavni protagonisti techto tri povidek "premysleji", jako by mluvili s kamarady - tzn. nejakym "jejich" jazykem, v naznacich (ktere kamaradi chapou, protoze patri do stejne party a bezne je pouzivaji, ale kteremu ja nerozumim) a ja se v teto spolecnosti obcas jen krecovite usmivam, aby si mysleli, ze jsem v obraze...
BOOKCASE to v dalsim komentari skvele popisuje.
Jednou za cas staci, ale ted si nebudu delat nasili a s chuti si prectu neco jineho, psaneho spisovne :)
Docela zajimave rozuzleni (zabavna posledni kapitola! :)), byt je kniha pomerne zdlouhava... Za upozorneni stoji, ze zatimco matce "vidime"do hlavy "uplne", otec dost veci skryva. To je pro zvolenou formu vypraveni ponekud rusive a nevyvazene (s ohledem na zapletku vsak pochopitelne).
Nemuz rict, ze bych z toho byl uplne paf (tento zanr nepatri mezi me nejoblibenejsi), ale i presto se mi to libilo. Preklad je mistrovsky, poeticky, zabavny.
Kratce po precteni jednicky jsem se s chuti pustil do tohoto druheho dilu. Opet jsem se dobre odreagoval. Oproti jednicce byla detektivni linka ponekud chaba (dost bida pro dospele, porad slusne pro deti) a jednani pachatele neprilis verohodne. Pokud vsak posuzuji pribeh pro deti o odvaze a pratelstvi, s drobnymi poucenimi pro poprve zamilovane, tak opet fajn pribeh, ktery svym detem casem urcite doporucim :)
ac uz nejaky patek nejsem ani mladez, rad ctu knihy mladezi urcene (hlavne z nostalgie - detstvim jsem se procetl). Kriminalky pro deti jsou podle me super (kdyz jsou dobre napsane). Vondrusku mam rad, tak jsem s chuti sahl po Fiorelle a bezvadne se u jejiho cteni odreagoval. Napinave, zabavne, poucne - urcite to detem doporucim, az budou trosku starsi :D
Pane Vondrusko, smekam pred Vasim umem a dekuji za krasne chvile, ktere me vratily do detskych let :)
Opet jsem se nechal "polapit". Pribeh je vystaven velmi hezky, charaktery postav dobre rozebrane, zapletka primerene sokujici a prekvapiva (vrah lze uhodnout pomerne lehce, pokud pouzivate desatero patera Knoxe). Shari je podle me top ten mezi soucasnymi autory thrilleru a detektivek, uz se velmi tesim na dalsi kousek :)
PS: uvodni pasaz psana vrahem je naprosto senzacni (nelze brat za spoiler - je to prvni strana! :D)
Waw! Precetl jsem jednim dechem, nasmerovat jsem se nechal podobnosti s jinou knihou (Vzestup a pad agentury DODO) a jsem nadsem! Paradni prace s psychologii hlavni postavy, vyborne postupne pointovani zapletky, typicky "americky" happyend (ponekud klise, ale da se skousnout :)). Urcite to neni posledni autorova kniha, kterou jsem cetl ;)
Dalsi paradni kousek z Jaredova pera. Cetl jsem od nej vse, jeho Kolaps me kdysi totalne nadchl (nektere kapitoly jsem cetl opakovane), jeho Rozvrat je stale super. S ohledem na pokrocily vek (autora) je to opravdu uctyhodny vykon :)
Tato kniha je hodne autobiograficka, zaklada se na analyze "svedectvi" Diamondovych pratel a znamych. Je mozne, ze takova svedectvi a interpretace (hlavne motivaci historickych akteru) jsou zkreslena az pripadne smyslena, ale Diamondovi proste verim.
Sam dejepis nemusim, ve skole me ukrutne nebavil, ale napriklad dejiny Finska v teto knize mi prisly velmi zajimave - a za to jsem Diamondovi moc vdecny :)
Do tohoto druheho dilu jsem se pustil hned po prvnim, takze jsem vedel, do ceho jdu. Nekdy se stava, ze druhy (a dalsi) dil je slabym odvarem prvniho - nastesti to ale neni tento pripad!! :)
Dej se odehrava v pro nas exotickem severnim Norsku, ale mezilidske vztahy (vykreslene verne) jsou nam duverne zname i z naseho prostredi. Skvela oddechovka, cetl jsem, kde to slo, po par strankach. Urcite doporucuji :)
Prijemne prekvapeni, nic zasadniho jsem necekal, ale dostal jsem hezky verohodny pribeh z exotickeho prostredi - uzil jsem si to!
O dusi chobotnic jsem toho prilis vedet nechtel a pasaze venovane popisu vlastniho uzasu nad spekulacemi o dusi techto zvirat jsem proto kvitoval shovivave. Mnohem vice me zajimaly presahy k vedomi, pameti, uceni, ci personalite, ktere jsou popsane moc pekne a ocenuji i (spore, lec zajimave) odkazy na dalsi literaturu. Proto je uvedena kniha fantasticka. Sam jsem mel moznost videt chobotnice jen nekolikrat letmo v akvariich a pak radu poutavych videi o jejich "houdiniovskych" schopnostech :) Autenticky popis vztahu lidi a chobotnic, jaky nam Sy predklada, je hluboky, citlivy a detailni. No, nekdy i dost pateticky, ale co uz chcete od Americanu ;)
Kazdopadne, citite-li k chobotnicim sympatie, tak se Vam kniha zrejme bude moc libit - jako mne :)
PS: Chvalim peclivou praci s prekladem - tolik ceskych nazvu morskych obyvatel clovek na jednom miste hned tak nevidi.
Mile prekvapeni! Sahl jsem po narocnejsim obdobi po oddechovem titulu a byl jsem potesen kvalitou pribehu. Hlavni prednosti je uveritelnost, texty male Carly jsou prijemne, Lily je sice nekdy dost otravna, ale takovi lide proste byvaji ;)
Akorat postava JT mi prisla trochu nerealna... ale s ohledem na diagnozu to zas tak rusive nepusobi.
Urcite to neni posledni vec, co si od autorky prectu :)
Určitě to není kniha vhodná na noční stolek, protože oranžové písmo vyžaduje lepší osvětlení. Pro mě zcela ideální čtení na toaletu (s prominutím, chápu, že to zní kacířsky) - to znamená krátké texty na sebe nenavazující.
Formát a styl knihy jsou zajímavé, ale je zjevné, že bylo výrazně upřednostněno umělečno před faktografií. O spoustě ostrovů by šlo napsat mnohem více, u hodně z nich jsou jen smyšlené poetické příběhy jejich objevitelů....
Dnes rano jsem knihu docetl. Trvalo mi to temer dva mesice. Duvodem nebyla nezazivnost, nebo prilisna narocnost, ale napechovanost fakty.
K dane problematice (neurologie, antropologie, evolucni psychologie) je to asi nejobsahlejsi titul, ktery jsem cetl (ano, cetl jsem jich vice :)). Autor pise mimoradne sympaticky a zabavne (nabizi se srovnani s druhym vydanim knihy Jak se dela evoluce :)). Presto je to natolik napechovane fakty, ze se kniha neda cist jednim dechem. Pokud jsme chtel aspon neco "udrzet" a popremyslet si nad dusledky prectenych informaci a nejak je dat do souvislosti se svymi dosavadnimi znalostmi, tak jsem mohl louskat jen "par stranek" denne. (Desne me to iritovalo, ale delsi cteni vedlo k povrchnosti.)
Celkove to je SKVELA kniha, ktera mi brala dech (zato mi dala mnohem vice na oplatku ;)). Urcite by ji meli cist psychologove, antropologove, pravnici, lekari, ale i socialni pracovnici a dalsi "humanitni" obory. Me osobne nadchly kapitoly o nabozenstvi, taky diskrepance mezi moralnim usuzovanim a trestanim a hlavne vztah mezi empatii a altruistickym chovanim.
Kdybych mohl, pridam hvezdicku za EXCELENTNI preklad! Urcite to neni posledni kniha, kterou prelozil Pavel Pechacek a kterou si prectu :)
Nejlepsi cestopisy jsou ty od Billa Brysona. Toho mam moc rad a vsechny jeho do cestiny prelozene knihy mam v knihovnicce na cestnem miste. HNED vedle nich by urcite byly knihy Ladislava Zibury. Ale nejsou... Duvodem je to, ze jeho kniham slusi elektronicky format. ;) Koneckoncu, ctu je taky obvykle na cestach... (Ale uznejte - napsat, ze maji cestne misto v me ctecce by znelo fakt pitome ;))
Ladislave, Vase knihy jsou pohlazeni po dusi - clovek se v nich vzdy ujisti, ze dobro na svete porad existuje. Dekuji!
Vasim vyresenim absence propisky jste mi prodlouzil zivot alespon o rok, na druhou stranu muj abstak po cestovani (vznikly kvuli pandemii) se po precteni Vasi knihy jeste prohloubil...
Velmi slaba kniha. Mam tento typ literatury rad a podobnych knih mam nekolik. Tahle je z nich nejslabsi. Vysvetleni ruznych fam a podivnych faktu jsou hodne nevyrovnana. Nekde staci lakonicke konstatovani, ze to neni pravda (jeden odstavec), jinde se stejne sdeleni rozpitvava na nekolik stran. Hodne uchylne mi pripadaji treba povery tykajici se pisnickovych textu (Sympathy for Devil, Hotel Califonia) - to opravdu nestoji za komentar. Podobne bezzube mi prijde vysvetlovat, proc je treba platit koncesionarske poplatky za televizi, ci ze dalnice existovaly pred Hitlerem. Jinymi slovy - temata jsou vybrana velmi nesourode a spousta z nich si ani nezaslouzila byt do knihy zarazena. Navic je kniha prvoplanove psana pro nemecke ctenare, rada fam a pover v nasem prostredi nema adekvatni obdobu a jejich vysvetleni je proto nezajimave.
Posledni hrebicek do rakve pridava dost chaby preklad. Text se hemzi germanismy - nejvice me asi sokoval termin "biologkriminalista", ktery nedela dobrou vizitku ani prekladateli, ani redakci.
Dalsi tituly od autora cist nebudu - neni ani zabavny, ani poucny, ani zajimavy. Skoda :(
Pro laika mozna poutave a inspirujici a zajimave, pro biologa obcas dost zastarale... Bohuzel eseje casto trpi poplatnosti dobe sveho vzniku
Neni to spatne - zapletka i rozuzleni se mi fakt libily. Ale ty prime reci a nakousnute vety mi nevyhovuji. U Horace a Vasatka to je ale standard...