Ilona70 Ilona70 komentáře u knih

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Tentokrát už jsem nebyla tak nadšená jako u prvních dvou dílů. Třetí díl se mi taky líbil, ale už to nebylo ono, nebo mě se alespoň zdál těžkopádnější, nicméně slzičky byly i zde. Jinak autorce velké díky za to co pro starou Karvinou udělala.

31.10.2024 4 z 5

Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Četla jsem vícekrát, naposledy při plavbě po Nilu, a ano příště si ji do Egypta zabalím znovu.

Válka & vzpomínky Válka & vzpomínky Herman Wouk

Nejdřív jsem viděla seriál Vichry války a byla nadšená, přečetla jsem si knihu a chtěla vědět jak to bude dál. Jenže, jak je u nás dobrým zvykem, Válku a vzpomínky nelze sehnat, nikdo ji nevydává, přestože v antikvariátech, když se objeví, stojí i 2000,-. Tak jsem shlédla seriál, tentokrát bohužel s titulky (což nemusím) a byla dost zklamaná. Většina herců byla vyměněna, představitel titulní role zestárl tak, že už mu tu novou lásku a plánování děti nevěříš. Konečně jsem sehnala knihu a byla odměněna. Wouk opět napsal skvost!

Egypťané Egypťané Andrea Dalla Fontana

Bomba knížka, koupila jsem vnučce, když jsme jeli do Egypta, aby se lehce poučila. Je to takový vtipný, jednoduchý rychlokurz dějin Egypta. Doporučila bych to jako učebnici

Dívka v pruhovaných šatech Dívka v pruhovaných šatech Ellie Midwood

Je těžké vcítit se do Heleny. Vidět muže jak má ruce od krve, když zmlátil někoho kdo mi dal lék a zamilovat se do něj? A co to bylo za lásku z jeho strany, když zmlátil člověka, který jí pomáhal ? Doufám, že se nikdy nedostanu do situace, abych tohle pochopila. Přiznávám, že jsem některé pasáže přeskočila. A Róžínka jak ho musela nenávidět, když ji odtáhl od syna, té mi tedy bylo líto nejvíc. Br.

25.10.2024 3 z 5

Viola - smutná královna Viola - smutná královna Radim Weber

Je to spíš povídka než kniha, což jsem nějak přehlédla, když jsem ji začala číst. Zajímavý pohled na život Violy Těšínské, ale kdo ví třeba to tak nějak bylo, i když....

25.10.2024 3 z 5

Světla na Labi Světla na Labi Miriam Georg

Čekala jsem oddychové čtení, ale byla jsem napnutá až do konce, kdy jsem byla zklamaná z toho jak to dopadlo. Hned se vrhnu na pokračování. Tahle kniha vás nenechá v klidu, napětí jak to dopadne, vztek na staršího bratra Lily, a soucit s mladším, a s lidmi "v podhradí". Zkrátka tady si užijete příval všech emocí.

15.10.2024 5 z 5

Zákonodárce Zákonodárce Herman Wouk

Asi má chyba, po knihách Vichry války a Válka a vzpomínky jsem čekala něco víc. Je málo knih, které nedočtu, tahle patřila k nim.

15.10.2024

Strážkyně tajemství – Román o Kateřině Parrové Strážkyně tajemství – Román o Kateřině Parrové Sandra Byrd

Jak už tady bylo napsáno, jde o oddychové čtení, a jako takové je třeba ho brát. Mě osobně zaujal nejvíce odlišný pohled na Thomase Seymoura.

15.10.2024 5 z 5

Krajina nočních jezdců Krajina nočních jezdců František Niedl

Poslední díl Hynka Tase z Boru, zase musím dát plný počet hvězdiček, konec trochu smutný, ale ne tolik jako u Rytířů z Vřesova. Celá série si udržela výbornou kvalitu.

24.07.2024 5 z 5

S vlčí hlavou v erbu S vlčí hlavou v erbu František Niedl

Pokračování Hynka Tase z Boru, opět pohodová knížka, kde nechybí romantika ani akce a napětí.

24.07.2024 5 z 5

Touha Touha Antonina Dmitrijevna Kopťajeva

Třetí díl už mě nebavil jako první dva, ale myslím že je to tím, že knihy psané dnes jsou akčnější a mají větší spád. Asi jsem také byla zklamaná citovým vývojem hrdinů, Ivana mi bylo líto.

08.07.2024 3 z 5

Přátelství Přátelství Antonina Dmitrijevna Kopťajeva

Napsané opět úžasně, měla jsem pocit, že tam jsem přítomná.

08.07.2024 4 z 5

Čas vlků Čas vlků František Niedl

Druhý díl Hynka Tase opět super oddychovka, čtená jedním dechem. Je to psané podle stejného vzorce jako Vřesov, ale to vůbec nevadí, na dovču jako dělané.

08.07.2024 4 z 5

Králové ve stínu Králové ve stínu Zdeněk Grmolec

Bohužel jsem před touto knihou četla Niedla a tak byl román pana Grmolce vystaven srovnání ve kterém nemohl obstát. Oceňuji, že píše o né tak atraktivních historických obdobích a tím je zase v nevýhodě. Spíš než román mi to připadá jako literatura faktu a tím kniha ztrácí na přitažlivosti pokud, jako já, v ní hledáte oddych a rozptýlení. Určitě jsem se o Jageloncích něco nového dozvěděla.

21.04.2024 3 z 5

Tajemství černé královny Tajemství černé královny Zdeněk Grmolec

Jde o první knihu od tohoto autora, kterou jsem četla. Byla jsem ráda, že se autor věnuje této osobnosti, které se zatím romány vyhýbaly. Literární styl mě tedy moc nenadchl, přijde mi to jako pouhé konstatování událostí, dočetla jsem, ale jsem ráda, že to mám za sebou.

24.03.2024 1 z 5

Rudý šál Rudý šál Kate Furnivall

Furnivallová mě baví, vše o Rusku mě baví, takže super čtení. Smutné, ale i nadějné, jinak to ani o této době nejde.

Žena pro třetího krále Žena pro třetího krále Ludmila Vaňková

K Vaňkové jsem se vrátila po letech. Přinutilo mě k tomu přečtení Rytířů z Vřesova od Niedla a Lucemburské epopeje (1. díl) od Vondrušky. Všechno to jsou oddechovky, tak můžu porovnávat . Není to moc těžké Vaňková mě ani po letech nezklamala, Niedl se jí určitě vyrovná. Vondruška za mě vzadu o několik délek. Jak stárnu sahám po oddechové četbě častěji, a častěji se vracím ke knihám již přečteným, ne vždycky se mi líbí to co před lety, ale tady jsem chybu neudělala.

Rytíři z Vřesova Rytíři z Vřesova František Niedl

Po přečtení celé série hodnotím jako super oddechovou četbu, pan Niedl píše za mě výborně. Nechybí nic - trocha historie, romantika, napětí - přesně tak jak to má u oddechovky být. Škoda několika chyb v textu, asi by měli mít v nakladatelství lepšího editora, ale všech 8 dílů za mě super!

15.03.2024 5 z 5

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Znám jednoho takového "lidového" faráře i osobně a jsem ráda, že takoví jsou. Jsou to také "jen" lidé, a je dobře, že se za to Zbygniew Czendlik nestydí a otevřeně říká co si myslí, i když se za to vyššího postu v církvi asi nedočká. Dobrá knížka.