Ilona70 komentáře u knih
Knih na toto téma je hodně a jsou si dost podobné. Mám bývalou kolegyni provdanou v Iráku a je tam šťastná, má 5 dětí a stará se pouze o ně, manžel je pro ní vším. Když přijede do Evropy nakoupí, zajde do divadel a těší se domů. Asi to jde míchat rozdílné kultury, ale musí být vůle na obou stranách, já vím, že bych to nedala, proto jsem s autorkou dost cítila. Knížka jako taková mě ale nenadchla.
V politice, ať Ruské nebo Americké, je možné asi vše. Vždycky se dozvíme jen to co nám ten který autor říct chce, nikdo ve svých vzpomínkách nelíčí svá pochybení a nepravosti, kterých se dopustil. Tato knížečka mě ale oslovila, zpověď se zdála dost upřímná.
Krásné čtení. Bylo mi smutno z toho jak je život nespravedlivý. Nabyla jsem dojmu, že Nora byť jen šlechtická dcera je jejím nejschopnějším členem.
Už jsem četla vzpomínky Stalinovy dcery, a tahle knížka nepřinesla nic nového. Přečetla jsem ji, ale nic víc.
Knížka se špatně shání (jako vše od tohoto autora) a moc dobře se čte, i když se člověk brání uvěřit co vše si lidi nechají líbit.
Po Husitské epopeji se mi tato Lucemburská (tedy její první díl) zdá strašně ochuzená o osudy běžných lidí (rodina Prokopů v Husitské). Pro mě je zde nadbytečné zbytečně zdlouhavé líčení bojů. Srovnám-li pak toto dílo historika Vondrušky s historikem prof. Spěváčkem jednoznačně vítězí Spěváčkův Král diplomat. Při srovnání spisovatele Vondrušky a spisovatelky Vaňkové pak je čtivější její Lucemburská trilogie. Uvidíme jak dopadnou další díly, ale už se mi do nich nechce moc investovat, asi mi bude stačit si je půjčit v knihovně. Připadá mi to, jako kdyby se pan Vondruška už z toho nejlepšího vydal.
Celá epopej je čtivá, ale stejně jako u té Přemyslovské jsem od píšícího historika nečekala některé historické nepřesnosti.Pokud to čtenář přehlédne, jde o krásné čtení.
Celá epopej je čtivá, vadí mi některé historické chyby, které bych omluvila kdyby to psal spisovatel románů, ale vadí mi, když je napíše historik.
Jsem nadšená a poučená. Přečetla jsem od Folletta všechny knihy, a tohle je po trilogii Století nejlepší.
Follett nezklamal, perfektní kniha, všechny 3 díly už jsem četla 2x.
Jako vždy vše od tohoto autora perfektní, dobrý příběh, perfektní popis historie.
Moc pěkná kniha o moc smutné době. Bohužel takové to bylo, jsem moc zvědavá na druhý díl.
Zase dobré čtení, už ne tak pohodové díky začínajícímu vzestupu nacistů a pronásledování Židů.
Zase o kousek výš než předcházející díl, teď už to musím přečíst až do posledního dílu.